A hüvelyszárazság akár betegséget is jelezhet

A hüvelyszárazság akár betegséget is jelezhet

dr. Lőrincz Ildikó Létrehozva: 2016.05.06 Módosítva: 2019.03.29

A hüvelyszárazság a meghitt együttlétek egyik fő elrontója, hiszen nagy kellemetlenséget okozhat mind a nőnek, mind pedig a férfinak. Bár gyakran a nem megfelelő előjáték okozza, ám ha többször is előfordul, akkor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen akár betegséget is jelezhet. Hogy pontosan mit, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Ezért lesz kellemes az együttlét

Bár a hüvely fala sohasem száraz teljesen, ám szexuális izgalom hatására a környékén lévő váladéktermelő mirigyeknek (Bartholin mirigyek) köszönhetően még inkább síkossá válik. A hüvelyhám nedvesedéséért az ösztrogénnek kulcsfontosságú szerepe van, így minden olyan állapot, mely a hormon csökkent termelődését eredményezi, az befolyással van a síkosságáért és a hüvelyhám állapotáért.

Menopauzahüvelyszárazság

A klimax egy sor hormonális változást hoz magával, mely természetesen az egész szervezet működésére nagy hatást gyakorol. Ekkor olyan kellemetlen tünetek nehezítik a nők mindennapjait, mint például a hangulatingadozások, izzadás, hőhullámok, valamint a libidó csökkenése és a hüvelyszárazság. Mindezért az ösztrogén jelentős csökkenése a hibás, de még mielőtt örökre búcsút intene a szexnek, kétféle megoldás is szóba jöhet a problémára. Az egyik – és talán a legkézenfekvőbb- az intim síkosító használata, valamint a hormonpótlás. Ez utóbbi azonban kizárólag orvosi javallatra történhet!

Szülés, szoptatás

Szülés után és szoptatás során is gyakori panasz a hüvelyszárazság, hiszen akárcsak menopauza alatt, ekkor is csökken az ösztrogén mennyisége, ráadásul hüvelyi szülés esetén hámsérülések is keletkezhetnek, fájdalmassá téve így az együttléteket. Sőt, a tejtermelés érdekében további hormonális változások is zajlanak, így ebben az időszakban síkosító a házasélet fontos kelléke lehet. Szerencsére ekkor nincs szükség komolyabb terápiára, hiszen az idő az esetek többségében megoldja a problémát, ám ha hosszú hónapok múlva is hüvelyszárazsággal küzd, érdemes orvoshoz fordulni, kizárni az esetleges összenövések és fertőzések jelenlétét!- tanácsolja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Endometriózis

Az endometriózis számtalan gondot okozhat, többek között meddőséget, fájdalmas menstruációt és bizony hüvelyszárazságot is. A betegség során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik, gyulladásokat okoz, ráadásul érzékenyen reagál a hormonális változásokra (ugyanúgy megvastagszik és leválik, ahogy a méhen belül). A betegséget leginkább laparoszkópiával lehet megállapítani, és általában műtéti kezelést igényel.

További okok a hüvelyszárazság hátterében

 • Csökkent libidó
 • Hormonális problémák (pl. pajzsmirigy alulműködés)
 • Előjáték hiánya
 • Petefészkek eltávolítása
 • Kemotárápia
 • Bizonyos gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, fogamzásgátlók)
 • Lelki eredetű gondok
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértője

 • dr. Lőrincz Ildikó

 • Szakterületek:
  • szülész-nőgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • nőgyógyászati és endokrin kórképek együttes fennállása
  • PCOS
  • ösztrogéndominancia
  • korai menopauza
  • meddőség
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Páciens véleményeket itt olvashat>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • 1 db negatív PCR teszt vagy 14 nap tünetmentesség

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Baba tervezésbe kezdtünk párommal.
Lindy 30-as fogamzásgátlót szedtem ezt július 18-án tettem Le. 22-én jött meg és 25-én reggelre elmúlt. Következő napon voltunk együtt párommal először.
Tegnap reggel pedig barnás folyásom/pecsételőm volt, ami jelentkezett tegnap délután és ma reggel is, Illetve kicsi alhasi szurkálás is jelentkezett.
A Beágyazodás tünetének olvastam és Azt is, hogy nem lehetetlen a teherbe esésem szimplán ez csak ritka eset, hogy ilyen hamar összejön. A másik amire gondolok, hogy a gyógyszer befejezése okozhatja.
Őszintén már van egy gyerekem, de nála nem volt ilyen. Ő gyógyszer mellett fogant és egy ideig meg is volt a menstruációm. Ezért Nekem ez új dolog! Köszönöm a választ!

dr. Lőrincz Ildikó
dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász
Tisztelt Anett!

Sajnos fizikális vizsgálat és gondos anamnézis felvétel hiányában nem diagnosztizálhatunk.
Amennyiben a soron következő menstruáció már több mint két hetet késik, akkor érdemes egy terhességi teszt elvégzése.
Pozitív eredmény esetén nőgyógyászati szakrendelést kellene felkeresni, mert biztosat csak ultrahang-vizsgálattal mondhatunk.
Készséggel látjuk rendelőnkben, ahová online és telefonon is lehet időpontot foglalni.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves őszinte

Dr Lőrincz Ildikó doktornő hozzáállása szakmailag maximálisan profinak tűnő, emberileg bizalmat keltő, kedves, őszinte, minden kérdésemre nyíltan, segítőkészen válaszolt, szóval minden tekintetben tökéletes volt!

További vélemények
Menopauza után vérzészavar

Menopauza után vérzészavar

Menopauza után sokan úgy gondolják, nem fognak többet találkozni hüvelyi vérzéssel. Azonban vannak olyan koros állapotok, betegségek, melyek során bizony előfordulhatnak kisebb-nagyobb vérzések. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza ennek lehetséges okait osztotta meg. 

További részletek
Puffadással és hányingerrel jár a menstruációs fájdalom - mit tegyek?

Puffadással és hányingerrel jár a menstruációs fájdalom - mit tegyek?

A menstruáció előtt és alatt jelentkező fájdalom sokaknál kifejezetten erős, és olyan további panaszokkal jár, mint hányinger, hasmenés vagy épp székrekedés, puffadás. A dismenorrhea nevű jelenség kezelési lehetőségeiről dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész beszélt.

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Központjaink