A hüvelyszárazság akár betegséget is jelezhet

A hüvelyszárazság akár betegséget is jelezhet

Utolsó módosítás:2019.03.29 10:10

A hüvelyszárazság a meghitt együttlétek egyik fő elrontója, hiszen nagy kellemetlenséget okozhat mind a nőnek, mind pedig a férfinak. Bár gyakran a nem megfelelő előjáték okozza, ám ha többször is előfordul, akkor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen akár betegséget is jelezhet. Hogy pontosan mit, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Ezért lesz kellemes az együttlét

Bár a hüvely fala sohasem száraz teljesen, ám szexuális izgalom hatására a környékén lévő váladéktermelő mirigyeknek (Bartholin mirigyek) köszönhetően még inkább síkossá válik. A hüvelyhám nedvesedéséért az ösztrogénnek kulcsfontosságú szerepe van, így minden olyan állapot, mely a hormon csökkent termelődését eredményezi, az befolyással van a síkosságáért és a hüvelyhám állapotáért.

Menopauzahüvelyszárazság

A klimax egy sor hormonális változást hoz magával, mely természetesen az egész szervezet működésére nagy hatást gyakorol. Ekkor olyan kellemetlen tünetek nehezítik a nők mindennapjait, mint például a hangulatingadozások, izzadás, hőhullámok, valamint a libidó csökkenése és a hüvelyszárazság. Mindezért az ösztrogén jelentős csökkenése a hibás, de még mielőtt örökre búcsút intene a szexnek, kétféle megoldás is szóba jöhet a problémára. Az egyik – és talán a legkézenfekvőbb- az intim síkosító használata, valamint a hormonpótlás. Ez utóbbi azonban kizárólag orvosi javallatra történhet!

Szülés, szoptatás

Szülés után és szoptatás során is gyakori panasz a hüvelyszárazság, hiszen akárcsak menopauza alatt, ekkor is csökken az ösztrogén mennyisége, ráadásul hüvelyi szülés esetén hámsérülések is keletkezhetnek, fájdalmassá téve így az együttléteket. Sőt, a tejtermelés érdekében további hormonális változások is zajlanak, így ebben az időszakban síkosító a házasélet fontos kelléke lehet. Szerencsére ekkor nincs szükség komolyabb terápiára, hiszen az idő az esetek többségében megoldja a problémát, ám ha hosszú hónapok múlva is hüvelyszárazsággal küzd, érdemes orvoshoz fordulni, kizárni az esetleges összenövések és fertőzések jelenlétét!- tanácsolja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Endometriózis

Az endometriózis számtalan gondot okozhat, többek között meddőséget, fájdalmas menstruációt és bizony hüvelyszárazságot is. A betegség során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik, gyulladásokat okoz, ráadásul érzékenyen reagál a hormonális változásokra (ugyanúgy megvastagszik és leválik, ahogy a méhen belül). A betegséget leginkább laparoszkópiával lehet megállapítani, és általában műtéti kezelést igényel.

További okok a hüvelyszárazság hátterében

  • Csökkent libidó
  • Hormonális problémák (pl. pajzsmirigy alulműködés)
  • Előjáték hiánya
  • Petefészkek eltávolítása
  • Kemotárápia
  • Bizonyos gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, fogamzásgátlók)
  • Lelki eredetű gondok
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni. Nagyjából 1 héttel a menstruáció megléte előtti időszaktól enyhe alhasi fájdalmat érzek, olykor pedig mintha szurkálna. Gondoltam a menstruáció előtti fájásokra is, de az nekem közvetlenül előtte szokott lenni - mindíg napra pontosan jön meg - és intenzívebb. Vagy előfordulhat akár az is, ennyivel korábban? Nőgyógyászom szabadságon, kivizsgálásra most nem tudok menni. Szeretném megtudni mire utalhatnak a jelek, kérem nyugtasson meg. Előfordulhat terhesség előjeleként is? Párommal minden alkalommal óvszerrel védekeztünk. Köszönettel: Szabó Viktória
Szabó Viktoria

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Viktória!

A panasza hátterében emésztési, nőgyógyászati és akár sebészeti okok is állhatnak. Éppen ezért sajnos fizikális vizsgálat és részletes anamnézis hiányában nem diagnosztizálhatunk.
Ha a menstruáció több mint két hetet késik, akkor érdemes egy terhességi tesztet végezni. Pozitív eredmény esetén nőgyógyászati szakrendelést kellene felkeresni.
Amennyiben megtisztel minket bizalmával, készséggel látjuk rendelőnkben.
Online és telefonon keresztül is lehet időpontot foglalni hozzánk.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megbízható

Teljes odafigyelessel,turelemmel jar el.Korrekt tajekoztatast ad, udvarias, kedves es megbizhato.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus