A hüvelyszárazság akár betegséget is jelezhet

A hüvelyszárazság akár betegséget is jelezhet

dr. Lőrincz Ildikó Létrehozva: 2016.05.06 Módosítva: 2019.03.29

A hüvelyszárazság a meghitt együttlétek egyik fő elrontója, hiszen nagy kellemetlenséget okozhat mind a nőnek, mind pedig a férfinak. Bár gyakran a nem megfelelő előjáték okozza, ám ha többször is előfordul, akkor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen akár betegséget is jelezhet. Hogy pontosan mit, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Ezért lesz kellemes az együttlét

Bár a hüvely fala sohasem száraz teljesen, ám szexuális izgalom hatására a környékén lévő váladéktermelő mirigyeknek (Bartholin mirigyek) köszönhetően még inkább síkossá válik. A hüvelyhám nedvesedéséért az ösztrogénnek kulcsfontosságú szerepe van, így minden olyan állapot, mely a hormon csökkent termelődését eredményezi, az befolyással van a síkosságáért és a hüvelyhám állapotáért.

Menopauzahüvelyszárazság

A klimax egy sor hormonális változást hoz magával, mely természetesen az egész szervezet működésére nagy hatást gyakorol. Ekkor olyan kellemetlen tünetek nehezítik a nők mindennapjait, mint például a hangulatingadozások, izzadás, hőhullámok, valamint a libidó csökkenése és a hüvelyszárazság. Mindezért az ösztrogén jelentős csökkenése a hibás, de még mielőtt örökre búcsút intene a szexnek, kétféle megoldás is szóba jöhet a problémára. Az egyik – és talán a legkézenfekvőbb- az intim síkosító használata, valamint a hormonpótlás. Ez utóbbi azonban kizárólag orvosi javallatra történhet!

Szülés, szoptatás

Szülés után és szoptatás során is gyakori panasz a hüvelyszárazság, hiszen akárcsak menopauza alatt, ekkor is csökken az ösztrogén mennyisége, ráadásul hüvelyi szülés esetén hámsérülések is keletkezhetnek, fájdalmassá téve így az együttléteket. Sőt, a tejtermelés érdekében további hormonális változások is zajlanak, így ebben az időszakban síkosító a házasélet fontos kelléke lehet. Szerencsére ekkor nincs szükség komolyabb terápiára, hiszen az idő az esetek többségében megoldja a problémát, ám ha hosszú hónapok múlva is hüvelyszárazsággal küzd, érdemes orvoshoz fordulni, kizárni az esetleges összenövések és fertőzések jelenlétét!- tanácsolja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Endometriózis

Az endometriózis számtalan gondot okozhat, többek között meddőséget, fájdalmas menstruációt és bizony hüvelyszárazságot is. A betegség során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik, gyulladásokat okoz, ráadásul érzékenyen reagál a hormonális változásokra (ugyanúgy megvastagszik és leválik, ahogy a méhen belül). A betegséget leginkább laparoszkópiával lehet megállapítani, és általában műtéti kezelést igényel.

További okok a hüvelyszárazság hátterében

 • Csökkent libidó
 • Hormonális problémák (pl. pajzsmirigy alulműködés)
 • Előjáték hiánya
 • Petefészkek eltávolítása
 • Kemotárápia
 • Bizonyos gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, fogamzásgátlók)
 • Lelki eredetű gondok
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértője

 • dr. Lőrincz Ildikó

 • Szakterületek:
  • szülész-nőgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • nőgyógyászati és endokrin kórképek együttes fennállása
  • PCOS
  • ösztrogéndominancia
  • korai menopauza
  • meddőség

  Páciens véleményeket itt olvashat>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Tegnap megtudtam hogy 5 hetes terhes vagyok. A gond hogy dohányos vagyok. A kérdésem az lenne hogyan tudnám elhagyni a cigit hogy ne legyem feszült és persze a babának se ártsal vele. Hol kivánom hol émelygek tőle! Köszönöm

Tisztelt Katalin!

Első lépésben mindenképpen el kell menni nőgyógyász szakorvoshoz, aki ultrahang vizsgálattal megállapítja a várandósság tényét, és ellenőrzi, hogy minden rendben van-e.
Ezt követően védőnőkhöz fogja irányítani, akik segíthetnek Önnek megoldást találni a dohányzással kapcsolatban, illetve leszokásban.

Tisztelettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megbízható

Teljes odafigyelessel,turelemmel jar el.Korrekt tajekoztatast ad, udvarias, kedves es megbizhato.

További vélemények
Petefészek ciszta - mikor szükséges a műtét?

Petefészek ciszta - mikor szükséges a műtét?

A petefészek ciszta bármikor kialakulhat a pubertáskortól a menopauzáig, ám az esetek egy részében tünetmentesen el is múlik. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szakorvosa arról beszél, mikor és miért lehet szükséges a műtéti eltávolítás.

További részletek
Erős vérzés és gyengeség? Mindenképpen ki kell vizsgáltatni!

Erős vérzés és gyengeség? Mindenképpen ki kell vizsgáltatni!

A normális menstruációval járó vérveszteséget a vérképző rendszer működése kompenzálja, ám ha a menzesz kórosan hosszabb vagy erősebb a szokásosnál, súlyos vérszegénységhez vezethet. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza szerint az első, legfontosabb lépés az okok tisztázása, hiszen akár súlyos probléma is okozhat menorrhagiát. 

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Központjaink