Fogamzásgátlás terhesség után

Fogamzásgátlás terhesség után

Utolsó módosítás:2020.08.14 10:07

Szülés után egy bizonyos idő elteltével ismét fogamzásgátlásra van szükség a nem kívánt terhesség ellen. Hogy mégis mikor érdemes újra védekezni, és hogy milyen lehetőségek közül lehet választani, arról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa beszélt.

Mikor kell újra védekezni szülés után?

A szülés utáni 6 hét a regenerációról szól, ezért ekkor a legtöbb orvos a házasélet kerülését javasolja a párnak. Utána azonban egyén függő, hogy mikor kezdik újra az együttléteket, hiszen van, aki alig várja az összebújásokat, ám van, aki inkább halogatná a fáradtság, az esetleges fájdalom és a baba körüli teendők miatt. Hogy mikor szükséges valamilyen fogamzásgátló módszerhez nyúlni, ahhoz érdemes tudni, hogy milyen változások zajlanak ekkor az anyukában.

A szoptatás során megemelkedik a prolaktin hormon szintje, mely a tejtermelődésért felelős. Azonban ez azzal is jár, hogy megakadályozza a normál tüszőérést, így a menstruáció elmarad (általában), amíg a kismama gyakran szoptat. Amikor már csökken a szoptatások gyakorisága, akkor egyre kevesebb tej – így prolaktin - termelődik, melynek következménye, hogy el kezd visszaállni a normál ciklus. Ha beindul a ciklus, először peteérés van, majd jelentkezik szülés után az első menstruációs vérzés, ami azt is jelenti, hogy a nő ismét teherbe képes esni. (Tehát, ha valaki kevéssé szerencsés, már a menstruációja megjelenése előtt teherbe eshet, és sajnos akkor már egy idő után a terhessége miatt nem menstruál). Éppen ezért a nőgyógyászok azt javasolják, hogy a szülés után 6 héttel, amikor újra élhetnek a pár tagjai szexuális életet, érdemes ismét fogamzásgátlót használni.

Milyen módszert válasszak?

Amennyiben az anyuka még szoptat, úgy fontos, hogy olyan módszert válasszon, mely nincs hatással a tejtermelődésre. Jó megoldás lehet ezért a hormonmentes fogamzásgátlás (pl. gumióvszer), ám ha mindenképp hormonális fogalmzásgátn gondolkozik, úgy csakis az egykomponensű (csak progeszteront tartalmazó) készítmények – minipill, injekció- jöhetnek szóba. Ennek oka, hogy az ösztrogén negatív hatással van a tej termelődésére.

Ha a kismama nem szoptat, úgy egyszerűbb a helyzet, mivel lényegében bármit, bármikor lehet választani. Azonban ha méhen belüli eszközt szeretne használni, abban az esetben mindenképp érdemes megvárni a szülés utáni 6 hetet, mivel a méh akkorra már biztosan összehúzódik, így az biztosan a helyén marad - mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

Amikor már biztosan nem szeretne többé teherbe esni

Amennyiben a pár tagjai végérvényesen eldöntötték, hogy nem szeretnének még egy gyereket, úgy lehetőség van sterilizálásra is. Ekkor az anya petevezetékeit (vagy a férfi ondóvezetékét) elkötik, így nem találkozhat a spermium a petesejttel.

A művi meddővé tétel életre szóló döntés, nem lehet visszacsinálni, ezért alapos átgondolást igényel. Éppen ezért nem is javasoljuk, hogy a szülés után a műtét elvégzését, hiszen akkor még a hormonok kegyetlen játékot játszhatnak, szülés utáni depresszió léphet fel, ami jelentősen befolyásolhatja az érzelmeket- mondja dr. Lőrincz Ildikó.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nőgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot kívánok! 3 napja barnázásom van a menstruációm mindig pontatlan volt, de minden hónapban megjött. A párommal mindig védekezünk az együttlétek során. Túlsúlyos is vagyok. Előfordulhat, hogy teherbe estem? Vagy valamilyen betegség is állhat a háttérben? Tisztelettel Anita
Anita

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Anita!

Sajnos látatlanban, fizikális vizsgálat hiányában nem diagnosztizálhatunk.
Amennyiben több mint két hetet késik a vérzés, akkor érdemes egy terhességi tesztet végezni. Pozitív eredmény esetén nőgyógyászati szakrendelést kellene felkeresni.
Ha a teszt eredménye negatív lenne, akkor endokrinológiai szakrendelést tudnék javasolni Önnek, hogy a hormonális működést kivizsgálhassák, ami esetleg a túlsúlyosság, illetve a vérzészavar hátterében állhat.
Készséggel látjuk rendelőnkben, amennyiben megtisztel bennünket bizalmával.
Honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni hozzánk.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves őszinte

Dr Lőrincz Ildikó doktornő hozzáállása szakmailag maximálisan profinak tűnő, emberileg bizalmat keltő, kedves, őszinte, minden kérdésemre nyíltan, segítőkészen válaszolt, szóval minden tekintetben tökéletes volt!

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus