Honnan tudhatom, hogy genitális herpeszem van?

Honnan tudhatom, hogy genitális herpeszem van?

Szerző: dr. Karászi Viktória Utolsó módosítás:2023.11.02 08:33

A genitális herpesz sok embernél nem okoz fájdalmat, és semmilyen, esetleg csak enyhe tünetekkel jár. Ez azt is jelentheti, hogy észrevétlen marad, és a herpesz vírus hordozói nem is tudván, hogy fertőzöttek, továbbadják azt. Dr. Karászi Viktória, a Nőgyógyászati Központ nemigyógyásza, bőrgyógyász szakorvos a felismerés és kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet, különös tekintettel a kismamákra.

A genitális herpesz nem mindig okoz égő fájdalmat

A neki herpesz kezelése nőgyógyász feladata.A genitális herpesz (és az ajakherpesz is) általában hólyagos kiütésekkel jár, amelyek kifakadása után égő fájdalommal járó sebek keletkeznek, amik néhány nap, esetleg néhány hét alatt gyógyulnak be. Az első herpeszes epizód szélsőséges esetben akár influenza-szerű tünetekkel, komolyabb fájdalommal, lázzal is járhat. A későbbi kiújulások aztán enyhébb lefolyásúak is lehetnek, vagy a herpesz nem okoz panaszt, ilyenkor a megjelenését is könnyű összetéveszteni egy pattanással vagy szőrtüszővel.
Ugyanakkor bármilyen erősségű tünetekről is van, minden esetben igaz, hogy a genitális herpesz egy élethosszig tartó fertőzés, amely időről időre újra érzékelhető kiújulással járhat. Akkor kell orvoshoz fordulni, ha bármilyen, herpeszre, vagy más nemi úton átvihető fertőzésre utaló tünetet tapasztalunk mi vagy a partnerünk. Ilyen tünet lehet a szokatlan seb vagy bőrképlet, a kellemetlen szagú hüvelyi, vagy húgycsőfolyás, a fájdalmas vizelés vagy a nem várható időben jelentkező vérzés.

Hogyan lehet diagnosztizálni és kezelni a genitális herpeszt?

- A herpeszt általában a megtekintéssel, a panaszok, tünetek alapján tudjuk diagnosztizálni, de rendelkezésre állnak ún. PCR tesztek is a vírus kimutatására. A félreértések elkerülése végett azonban fontos tisztázni, hogy a vizsgálat csak azt képes kimutatni, hogy van-e az illetőnek herpeszvírus fertőzése, azt nem, hogy mikor és kitől kaphatta el – ismerteti Karászi doktornő. - Ha megvan a herpesz diagnózisa, a gyógyszeres kezelés legfőbb célja, hogy lerövidítse vagy akár megelőzze a kiújulást, illetve, hogy csökkentse a továbbfertőzés kockázatát. Magát a vírust sajnos nem lehet kiirtani a szervezetből. Arra azonban mindenképpen érdemes ügyelni, hogy ha valaki hozzányúl a herpeszhez, esetleg piszkálja azt, átviheti a vírust más testrészekre is. Ezért sem a herpeszt, sem a belőle származó folyadékot nem ajánlott tapogatni, vagy ha ez mégis megtörténik, mindenképpen kezet kell mosni utána.

Esetek, amikor feltétlenül szükséges a herpesz kezelése

Nemi herpesz kezelése nemigyógyász, nőgyógyász feladata.Bár az esetek nagy részében nem okoz komoly gondot a genitális és az ajakherpesz, van két olyan csoport, akiknek mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni kezelésért.
Az egyik ilyen a legyengült immunrendszerű személyek csoportja, és ide tartoznak azok is, akik immunszuppresszív kezelésben részesülnek. Náluk ugyanis akár súlyosabb tüneteket is okozhat a herpesz vírus.  A másik csoportba a terhes nőket sorolhatjuk, akiknél a herpesz növelheti a vetélés és a koraszülés kockázatát. Bár egyes kutatások szerint a magzatnak is átadható az anyai vírus, mégis sokkal jellemzőbb, hogy a szülés során fertőződik meg az újszülött. Ez pedig az igen súlyos újszülöttkori herpesz nevű állapotot okozhatja, ezért mindent meg kell tenni ennek megelőzéséért. Ha a kismama feltételezi, hogy herpesze van neki vagy a partnerének, megfelelő gyógyszeres kezelésben kell részesülnie, hogy csökkenthető legyen a szülés során bekövetkező fertőzés kockázata. Az is elképzelhető, hogy éppen a genitális herpesz jelenléte teszi szükségessé a császármetszést.

Lehetséges-e intim együttlét herpesszel?

- Ilyen esetben mindenképpen tájékoztatni kell a partnert erről a nemi betegségről, és mindenképpen óvszert kell használni az aktus végéig. Meg kell jegyezni, hogy még ez sem jelent feltétlenül teljes védelmet, hiszen más testrészeken is jelen lehet a herpesz, amelyeket nem fed az óvszer. Azt is érdemes tudni, hogy a herpesz tünetmentesen is fertőz – hangsúlyozza dr. Karászi Viktória, a Nőgyógyászati Központ nemigyógyásza, bőrgyógyász szakorvos. – Mindazonáltal a legbiztonságosabb, ha a tünetek megléte esetén nem kerül sor semmilyen orális, vaginális vagy anális együttlétre. Már csak azért sem, mert a herpesszel járó seb megszakítja a szövet épségét, ami utat enged más, esetleg súlyosabb betegséget okozó kórokozóknak is. Tehát bár maga a vírus nem irtható ki a szervezetből, a kezelés, a megelőzés és a terjedés megakadályozása nagyon fontos feladat a genitális herpesz esetében.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Karászi Viktória

nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvos
 • Specialitások:
  • nemi betegségek kezelése
  • STD vizsgálat, nemi betegségek szűrése
  • STD gondozás, nemibeteg gondozás
 • Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Rendelési helyszín: 1036 Budapest, Lajos u. 66. 'B' lépcsőház, Budasquare Irodaház, V. emelet

  Rendelési telefonszám: +36 70 940 0099

Kapcsolódó oldalak