Ezekre ügyeljen a strandolásnál, hogy elkerülhesse az intim fertőzéseket

Ezekre ügyeljen a strandolásnál, hogy elkerülhesse az intim fertőzéseket

ódosítás:2023.07.21 11:59

A nyári hónapok sokaknál a kikapcsolódásról, feltöltődésről, vakációzásról szólnak. A nagy kánikulát gyakran csupán a fürdőzések teszik elviselhetőbbé, ami bár remek program, ellenben némi veszélyt is rejt magában, hiszen ekkor megnő az intim fertőzések esélye, ha nem tartunk be pár fontos szabályt. Hogy mi mindenre érdemes ügyelni, azt dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusától kérdeztük meg.  

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Mikor gyanakodjon intim fertőzésre? 

Az intim fertőzések igen kellemetlenek, melyeket nem csupán a zavaró tünetek miatt szükséges kezelni, hanem amiatt is, mert igen veszélyes szövődményeket is okozhatnak.  A kezeletlen hüvelyfertőzés ugyanis olyan problémákhoz vezethet, mint a kismedencei gyulladás, összenövések, petevezető elzáródás, meddőség. Éppen ezért fontos, ne vegyük félvállról, és ha megjelennek a tünetek, úgy mielőbb forduljunk nőgyógyász orvoshoz, aki megállapítja, pontosan milyen kórokozó is okozza a gondot (gomba, baktérium, vírus), és arra megfelelő terápiát javasol. De hogy mikor is gyanakodjon hüvelyfertőzésre? 

“Az intim fertőzéseket általában könnyű észrevenni, ugyanis a legtöbbször megváltozott intim folyás jelzi. Probléma esetén megváltozik annak színe, állaga, szaga, mennyisége, melyet vörösség, viszketés, fájdalmas vizelés, esetleg kiütések is kísérhetnek. Ezen panaszok az esetek többségében valamilyen hüvelyfertőzésre utalnak. Érdemes tudni, hogy a ciklus során is változik a váladék mennyisége (ovulációkor a legtöbb), ez természetes, ám ekkor nincs kellemetlen szaga, nincs zöldes-sárgás színe”- mondja dr. Lőrincz Ildikótó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa. 

Nyár, fürdőzés és az intim egészség 

A nőgyógyász a nyári fürdőzések kapcsán elmondta, hogy az intim egészség szempontjából a természetes vizek ideálisabbak, mivel a medencék fertőtlenítéséhez használt klór könnyen felboríthatja a hüvely Ph-ját, mivel az nem csak a rossz, hanem a jó baktériumokat is elpusztítja. A hüvely Ph-ját pedig az ún. lactobacillusok biztosítják, így ha azok mennyisége csökken, a savas Ph a lúgos irányba tolódik, ami pedig kedvez a káros mikoorgazizmusok elszaporodásának. 

Hogy lehet elkerülni a strandoláskor az intim fertőzéseket? 

Fürdőzés után cserélje le nedves fürdőruháját 

nyár és intim fertőzésekNagyon sokan kihagyják ezt, pedig igen lényeges lenne az intim egészség szempontjából, hogy fürdőzés után a nedves fürdőruhát cseréljük át szárazra! A kórokozók elszaporodásának ugyanis igen kedvező a vizes alsórész nedves és meleg környezete. Éppen ezért lehetőleg legyen nálunk mindig váltás fürdőruha, főleg akkor, ha hajlamosabbak vagyunk a hüvelyfertőzésre! 

Lactobacillus kúra a megelőzésért

Mint már említettük, a lactobacullusok megfelelő mennyisége igen fontos a hüvely normál Ph-jának biztosításában. Éppen ezért, ha tudja, hogy fürdőzésekkel teli időszak következik, megelőzés gyanánt érdemes lactobacillus kúrát tartania (léteznek tabletták, hüvelykrémek, kúpok is erre a célra). Ártani nem árt vele, ellenben megerősíti a hüvely védekezését. 

Ne üldögéljen hosszan sekély vízben

Gyakran látni, hogy a part mentén ülnek, hasalnak emberek az emberek a sekély vízben. Ez azonban nem szerencsés, mivel ezen a területen a víz öntisztulása már nem olyan tökéletes, mint a mélyebb részeken, így súlyos fertőzéseket lehet ott elkapni (nem csak intim fertőzéseket). Ezért lehetőleg, ha a vízben hűsölni szeretne, ne ragadjon le a part mellett! 

Kik hajlamosabbak az intim fertőzésekre? 

  • Várandósok 

  • Legyengült immunrendszerrel rendelkezők 

  • Antibiotikum kúra után lévők 

Mit lehet tenni intim fertőzés esetén?

Amennyiben intim fertőzése van, úgy az orvos megfelelő terápiát ajánl (ez lehet vírus/gomba/baktériumölő terápia is, attól függően, mi okozza a problémát). A kezelést érdemes kiegészíteni lactobacillus pótlással, hiszen vannak olyan készítmények, melyek hatással vannak a mennyiségükre, így a normál PH ismét felborul és egy ördögi kör veszi kezdetét. 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornö ! 18 eve szenvedek herpesztöl. 37 eves anyuka vagyok. Terhessegem ota amint fogamzasgatlot kezdek szedni elöjön. durvan fajnak a melleim is. A parom sajnos ovszerrel nem müködik. Milyen megoldas lenne szamomra a jo? Ez a havi 7-10 nap herpesszel nem elet. Elöre is köszönöm Valaszat. Ilona
Ilona

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Ilona!

Erről elsősorban a fogamzásgátlót felíró orvost kellene tájékoztatni, hogy Önnek személyre szabottan milyen más fogamzásgátló megoldást tudna javasolni, ami nem okoz ilyen panaszokat.
Természetesen mi is szívesen látjuk rendelésünkön, ahová online és telefonon keresztül is lehet időpontot foglalni.

Tisztelettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes, alapos

Dr. Lőrincz Ildikó kedvesen és türelmesen válaszolt minden kérdésemre, alaposan megvizsgált és teljes körűen tájékoztatott a további vizsgálatokról. Nagyon kedvesek voltak a recepción is.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus