Korai menopauza- ezek a leggyakoribb okok

Korai menopauza- ezek a leggyakoribb okok

Utolsó módosítás:2022.01.19 19:22

A korai klimax egyre több fogamzókorú nőt érint, és gyakran ez áll a sikertelen teherbeesés hátterében. De vajon mi okozza azt, ha valaki túl korán lép be a változókorba? A lehetséges okokról dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük. 

Mi a korai menopauza? 

A klimax rendszerint 45-55 éves kor között köszönt be, mely 3 fő fázisra különíthető el- azaz nem hirtelen, egyik napról (vagy egyik hónapról) a másikra megy végbe, hiszen több évet is felölelhet. Menopauzáról a hétköznapi értelembe véve akkor beszélünk, amikor a nő minimum egy éve nem tapasztalt menstruációs vérzést. Előtte természetesen már elkezdődik a folyamat, hiszen először a progeszteron, majd az ösztrogén szintje is lecsökken és csak utána szűnik meg a menstruáció. Korai klimax esetén mindez előbb megy végbe.

A korai klimax okai 

Genetika 

A genetika nagyban befolyásolja, mikor is lépünk be a változókorba. Amennyiben édesanyánknál vagy nagymamánknál hamar jelentkezett, akkor nekünk is számítani kell arra, hogy mi is korai menopauzával fogunk szembesülni. Ezt családtervezés esetén mindenképp vegyük figyelembe! 

Sugárzás, kemoterápia 

korai klimaxA daganatellenes kezelések számtalan mellékhatással bírnak. Ilyen például az, hogy a menstruációs ciklust, peteérést összezavarják, nem beszélve az egyéb hormonális változásról, melyet generálhatnak. Igen gyakori, amikor a kezelések hatására korábban köszönt be a nőnél a menopauza. Éppen ezért szokták javasolni a petesejt lefagyasztást azoknak, akik gyermeket szeretnének a későbbiekben, ám sugár-vagy kemoterápián kell részt venniük. 

Autoimmun betegség 

Előfordulhat, hogy a korai klimax valamilyen autoimmun betegségre hívja fel a figyelmet, hiszen együtt járhat a két állapot. Pajzsmirigyzavar, Addison-kór esetén pl. igen gyakori. Ez utóbbi esetén a mellékvese nem tud elegendő hormont termelni, és egy téves immunválasz gyakran a petefészkeket támadja- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

Csillapítsa a tüneteket 

A (korai) klimax okozta panaszok igencsak rá tudják nyomni a bélyeget a mindennapokra. A tünetek csillapítása ellen több módszer is létezik: próbálkozhat különböző gyógynövényekkel, táplálékkiegészítőkkel, ám ha nem bizonyulnak elegendőnek, úgy hormonterápiára is van lehetőség. Hogy pontosan milyenre, azt a nőgyógyász dönti el, aki számításba veszi az esetleges kontraindikációkat is. Szerencsére ma már igen ki hormontartalmú készítményekkel is igazán jó eredményeket lehet elérni, ráadásul csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek és a csontritkulás rizikóját is. 

 

Téma szakértője

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Szeretném kérdezni hogy 7 honapja abba hagytam a fog. gátlót. Utanna rendesen menstrualtam minden rendben volt viszont most az utobbi 2 honapban a menstruaciom elott barna folyasom van majd aztan megjon a rendes vérzes. Gondot jelenthet?
Timea

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Tímea!

Rendszeres szexuális élet mellett javasolt az évenkénti nőgyógyászati vizsgálat és rákszűrés.
Sajnos vizsgálat hiányában nem véleményezhetünk. Amennyiben korábban nem tapasztalta a fent említett tünetet, akkor érdemes egy szakorvosi vizsgálatra bejelentkezni.
Készséggel állunk mi is rendelkezésére.
Honlapunkon is és telefonon keresztül is lehet időpontot foglalni hozzánk.

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakmai

A doktor úr higgadt volt, végig szakmai hozzáállást tanúsított a vizsgálat során, és türelmesen válaszolt felmerülő kérdéseimre. 

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász