Korai menopauza- ezek a leggyakoribb okok

Korai menopauza- ezek a leggyakoribb okok

Utolsó módosítás:2022.01.19 19:22

A korai klimax egyre több fogamzókorú nőt érint, és gyakran ez áll a sikertelen teherbeesés hátterében. De vajon mi okozza azt, ha valaki túl korán lép be a változókorba? A lehetséges okokról dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük. 

Mi a korai menopauza? 

A klimax rendszerint 45-55 éves kor között köszönt be, mely 3 fő fázisra különíthető el- azaz nem hirtelen, egyik napról (vagy egyik hónapról) a másikra megy végbe, hiszen több évet is felölelhet. Menopauzáról a hétköznapi értelembe véve akkor beszélünk, amikor a nő minimum egy éve nem tapasztalt menstruációs vérzést. Előtte természetesen már elkezdődik a folyamat, hiszen először a progeszteron, majd az ösztrogén szintje is lecsökken és csak utána szűnik meg a menstruáció. Korai klimax esetén mindez előbb megy végbe.

A korai klimax okai 

Genetika 

A genetika nagyban befolyásolja, mikor is lépünk be a változókorba. Amennyiben édesanyánknál vagy nagymamánknál hamar jelentkezett, akkor nekünk is számítani kell arra, hogy mi is korai menopauzával fogunk szembesülni. Ezt családtervezés esetén mindenképp vegyük figyelembe! 

Sugárzás, kemoterápia 

korai klimaxA daganatellenes kezelések számtalan mellékhatással bírnak. Ilyen például az, hogy a menstruációs ciklust, peteérést összezavarják, nem beszélve az egyéb hormonális változásról, melyet generálhatnak. Igen gyakori, amikor a kezelések hatására korábban köszönt be a nőnél a menopauza. Éppen ezért szokták javasolni a petesejt lefagyasztást azoknak, akik gyermeket szeretnének a későbbiekben, ám sugár-vagy kemoterápián kell részt venniük. 

Autoimmun betegség 

Előfordulhat, hogy a korai klimax valamilyen autoimmun betegségre hívja fel a figyelmet, hiszen együtt járhat a két állapot. Pajzsmirigyzavar, Addison-kór esetén pl. igen gyakori. Ez utóbbi esetén a mellékvese nem tud elegendő hormont termelni, és egy téves immunválasz gyakran a petefészkeket támadja- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

Csillapítsa a tüneteket 

A (korai) klimax okozta panaszok igencsak rá tudják nyomni a bélyeget a mindennapokra. A tünetek csillapítása ellen több módszer is létezik: próbálkozhat különböző gyógynövényekkel, táplálékkiegészítőkkel, ám ha nem bizonyulnak elegendőnek, úgy hormonterápiára is van lehetőség. Hogy pontosan milyenre, azt a nőgyógyász dönti el, aki számításba veszi az esetleges kontraindikációkat is. Szerencsére ma már igen ki hormontartalmú készítményekkel is igazán jó eredményeket lehet elérni, ráadásul csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek és a csontritkulás rizikóját is. 

 

Téma szakértője

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! En 25 eves vagyok, es Angliaban elek. December kozepen voltam itt rakszuresen ami sulyos diszkariozist alapitottak meg. Elkudtek colposcopiara es biopsziat is vegeztek, annak az eredmenye CIN2 lett. Most hetfon voltam, 3 opcio kozul valaszthattam, 1.nem csinalnak semmit, 2.thermoculalogation, 3.LLETZ. En az eslot valasztottam ami azt jelenti hogy 6 honap mulva vissza megyek, es ujra nezik. Az lenne a kerdesem hogyha haza megyek es otthon is megneztnem magam lenne e ertelme? Valaszat elore ia koszonom! Szep napot! Veronika Kneifel
Veronika Kneifel

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Kneifel Veronika!

Az Ön által ismertetett eredményeket csak részletes anamnézis felvételt és fizikális vizsgálatot követően tudjuk véleményezni.
Készséggel állunk rendelkezésre, hogy egy szakorvosi vizit keretében bővebb tájékoztatást tudjunk Önnek adni.
Honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni rendeléseinkre.
https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/munkatarsak


Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Egy kicsit korábban érkeztem az időpontomnál. Nagyon kedvesen fogadtak a recepción. A Doktor Úr részletesen megkérdezett minden kórelőzményemről, illetve a panaszaimról. A vizsgálat előtt, és alatt is folyamatosan tájékoztatott az aktuális információkról. Mielőtt elváltunk, megnyugtatott a továbbiakat illetően . Nagyon pozitívan távoztam a rendelőből. Mindent nagyon köszönök!

Dr. Hetényi Gábor
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász