Hormonpótló terápia menopauza esetén

Hormonpótló terápia menopauza esetén

Utolsó módosítás:2021.12.09 14:18

A menopauza idején a progeszteron-és az ösztrogénszint egyre csökken. Sokan olyan kellemetlen tüneteket tapasztalnak ekkor, mint a hőhullámok, hangulatingadozások és a hüvelyszárazság. Ilyen esetekben érdemes megfontolni a hormonterápia lehetőségét, mely nagyban segít a panaszokon. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük a témában. 

Ösztrogén terápia 

Ha egy nőnél a menopauza tünetei jelentkeznek, az orvosok alacsony dózisú ösztrogénpótlást javasolhatnak. Ez több formában is megvalósulhat: a tabletta és tapasz a legnépszerűbb, de a hormon hüvelygyűrűben, gélben vagy spray-ben is kapható. 

Ösztrogén tabletta: a legtöbb ösztrogén tablettát naponta egyszer kell bevenni, bár néhánynak bonyolultabb adagolási ütemezése van.  

Ösztrogén tapasz: a tapaszt a has bőrén kell viselni. Az adagtól és a készítménytől függően vannak, melyeket naponta cserélni szükséges, míg mások akár egy hétig is viselhetők. Kombinált ösztrogén és progesztin tapaszok szintén rendelkezésre állnak. A legkevesebb ösztrogént tartalmazó tapaszt inkább a csontritkulás kockázatának csökkentésére használják. 

Helyi ösztrogén: a tapaszokhoz hasonlóan ez a fajta ösztrogénkezelés is a bőrön keresztül közvetlenül a véráramba szívódik fel. Ezeknek a krémeknek, spray-nek, géleknek a alkalmazási módjai eltérőek, bár általában naponta egyszer kell használni őket.  

menopauza hormonterápiaHüvelyi ösztrogén: a hüvelyi ösztrogén krém, hüvelygyűrű vagy hüvelyi ösztrogén tabletta formájában kapható. Általában azoknak ajánlják, akiket főleg hüvelyszárazság kínoz. A legtöbb hüvelygyűrűt háromhavonta cserélni kell. A hüvelyi tabletták, krémek alkalmazása legtöbbször a tünetektől függ. 

Ösztrogén/progeszteron/progesztin hormonterápia 

Ezt gyakran kombinált terápiának nevezik, mivel ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak- mondja Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

Progeszteron terápia 

Noha általában a fogamzásgátlás egyik formájaként használják, a progeszteron segíthet számos menopauza tünetének, például hőhullámok kezelésében. 

Orális progesztinek, progeszteronok: sok szakértő manapság a menopauzás betegek többségét természetes progeszteronnal kezeli, nem pedig szintetikus progesztinnel. A kutatások azt sugallják, hogy a természetes progeszteronnak nincs negatív hatása a lipidekre, és jó választás a magas koleszterinszinttel rendelkező nők számára.  

Mik a hormonpótló terápia előnyei? 
 

  • Enyhíti a hőhullámokat és az éjszakai izzadást 

  • Segít az alvászavarokban 

  • Enyhíti a hüvelyszárazságot  

  • Segít megelőzni a csontritkulást 

  • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát 

  • Csökkenti a demencia esélyét 

 

Milyen kockázatokkal jár a hormonpótló terápia? 

 
A kutatások kimutatták, hogy bár a terápia előnyei meghaladják a kockázatokat, ám nem árt tisztában lenni a lehetséges veszélyekkel. Természetesen amennyiben az orvosa szerint nagy a rizikó, a terápia kontraindikált. 
 

  • Endometriumrák 

  • Trombózis 

  • Stroke 

  • Mellrák 

 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktor! Teljesen kétségbe vagyok esve. Három szülésem volt sima hüvelyi úton, egy halott magzattal. (20 hetesen szívmegállás) Az utolsó szülésem után a hüvelybemenetnél két kisebb gombócka szerű kitüremkedés látszott. A két gombóc között volt a hüvelynyílás. Ezzel nem is foglalkoztam, mert nem zavart. Mindaddig, amíg most kettő hónapja tartó krónikus köhögésem van és ez a két gombóc már szinte kilóg a hüvelyből, néha a fehérnemű is dörzsöli. Reggelre mindig visszahúzódik kicsire, de a nap folyamán egyre nagyobb. Köhögéskor lüktető érzés van odalenn. Ezen kellemetlenségen kívül mást nem észlelek. vizelettartási, széklettartási problémáim nincsenek, szexben sem zavar. De most már szexelni sem merek a férjemmel, mert az utóbbi egy hétben az erős köhögéstől még jobban kitüremkedik. Nagyon félek, hogy mi lehet ez. Pont ma jött meg a menstruációm, így meg kell várnom mire orvoshoz megyek. Kérem, ha még mostanában tud valaki válaszolni, mert az ünnepek is úgy telnek el, hogy iszonyú félelemben vagyok, mi lehet ez. KÖszönöm előre is válaszukat. Üdvözlettel. Natália
Kedves Natália!

Valószínűleg jóindulatú elváltozásról van szó.Mindenféleképpen nőgyógyászati szakvizsgálat szükséges.
Szívesen látjuk szakrendelésünkön.

Üdvözlettel: Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

Dr. Herendi Balázs doktor munkájával maximálisan meg voltam vele elégedve. Kitűnő szakember, kedves, figyelmes.

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász