Hormonpótló terápia menopauza esetén

Hormonpótló terápia menopauza esetén

Utolsó módosítás:2021.12.09 14:18

A menopauza idején a progeszteron-és az ösztrogénszint egyre csökken. Sokan olyan kellemetlen tüneteket tapasztalnak ekkor, mint a hőhullámok, hangulatingadozások és a hüvelyszárazság. Ilyen esetekben érdemes megfontolni a hormonterápia lehetőségét, mely nagyban segít a panaszokon. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük a témában. 

Ösztrogén terápia 

Ha egy nőnél a menopauza tünetei jelentkeznek, az orvosok alacsony dózisú ösztrogénpótlást javasolhatnak. Ez több formában is megvalósulhat: a tabletta és tapasz a legnépszerűbb, de a hormon hüvelygyűrűben, gélben vagy spray-ben is kapható. 

Ösztrogén tabletta: a legtöbb ösztrogén tablettát naponta egyszer kell bevenni, bár néhánynak bonyolultabb adagolási ütemezése van.  

Ösztrogén tapasz: a tapaszt a has bőrén kell viselni. Az adagtól és a készítménytől függően vannak, melyeket naponta cserélni szükséges, míg mások akár egy hétig is viselhetők. Kombinált ösztrogén és progesztin tapaszok szintén rendelkezésre állnak. A legkevesebb ösztrogént tartalmazó tapaszt inkább a csontritkulás kockázatának csökkentésére használják. 

Helyi ösztrogén: a tapaszokhoz hasonlóan ez a fajta ösztrogénkezelés is a bőrön keresztül közvetlenül a véráramba szívódik fel. Ezeknek a krémeknek, spray-nek, géleknek a alkalmazási módjai eltérőek, bár általában naponta egyszer kell használni őket.  

menopauza hormonterápiaHüvelyi ösztrogén: a hüvelyi ösztrogén krém, hüvelygyűrű vagy hüvelyi ösztrogén tabletta formájában kapható. Általában azoknak ajánlják, akiket főleg hüvelyszárazság kínoz. A legtöbb hüvelygyűrűt háromhavonta cserélni kell. A hüvelyi tabletták, krémek alkalmazása legtöbbször a tünetektől függ. 

Ösztrogén/progeszteron/progesztin hormonterápia 

Ezt gyakran kombinált terápiának nevezik, mivel ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak- mondja Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

Progeszteron terápia 

Noha általában a fogamzásgátlás egyik formájaként használják, a progeszteron segíthet számos menopauza tünetének, például hőhullámok kezelésében. 

Orális progesztinek, progeszteronok: sok szakértő manapság a menopauzás betegek többségét természetes progeszteronnal kezeli, nem pedig szintetikus progesztinnel. A kutatások azt sugallják, hogy a természetes progeszteronnak nincs negatív hatása a lipidekre, és jó választás a magas koleszterinszinttel rendelkező nők számára.  

Mik a hormonpótló terápia előnyei? 
 

  • Enyhíti a hőhullámokat és az éjszakai izzadást 

  • Segít az alvászavarokban 

  • Enyhíti a hüvelyszárazságot  

  • Segít megelőzni a csontritkulást 

  • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát 

  • Csökkenti a demencia esélyét 

 

Milyen kockázatokkal jár a hormonpótló terápia? 

 
A kutatások kimutatták, hogy bár a terápia előnyei meghaladják a kockázatokat, ám nem árt tisztában lenni a lehetséges veszélyekkel. Természetesen amennyiben az orvosa szerint nagy a rizikó, a terápia kontraindikált. 
 

  • Endometriumrák 

  • Trombózis 

  • Stroke 

  • Mellrák 

 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! Több éve szedek Tri-regol fogamzásgátlót és most elfelejtettem bevenni az 5. és a 6. szemet(vasárnap és hétfő). Ezeket kedden bevettem,reggel és este,de közben kedd este el kezdtem vérezni, olyan mintha megint menstruálnék. Mi a teendő ilyenkor? Szedjem tovább a gyógyszert?
Kedves Ilona!

Szedje tovább, de ebben a ciklusban alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátlást is.

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz ellátás

 Gyors, precíz ellátás. Kedves recepciósok. Profi ellátás. 

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász