Hormonpótló terápia menopauza esetén

Hormonpótló terápia menopauza esetén

Utolsó módosítás:2021.12.09 14:18

A menopauza idején a progeszteron-és az ösztrogénszint egyre csökken. Sokan olyan kellemetlen tüneteket tapasztalnak ekkor, mint a hőhullámok, hangulatingadozások és a hüvelyszárazság. Ilyen esetekben érdemes megfontolni a hormonterápia lehetőségét, mely nagyban segít a panaszokon. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük a témában. 

Ösztrogén terápia 

Ha egy nőnél a menopauza tünetei jelentkeznek, az orvosok alacsony dózisú ösztrogénpótlást javasolhatnak. Ez több formában is megvalósulhat: a tabletta és tapasz a legnépszerűbb, de a hormon hüvelygyűrűben, gélben vagy spray-ben is kapható. 

Ösztrogén tabletta: a legtöbb ösztrogén tablettát naponta egyszer kell bevenni, bár néhánynak bonyolultabb adagolási ütemezése van.  

Ösztrogén tapasz: a tapaszt a has bőrén kell viselni. Az adagtól és a készítménytől függően vannak, melyeket naponta cserélni szükséges, míg mások akár egy hétig is viselhetők. Kombinált ösztrogén és progesztin tapaszok szintén rendelkezésre állnak. A legkevesebb ösztrogént tartalmazó tapaszt inkább a csontritkulás kockázatának csökkentésére használják. 

Helyi ösztrogén: a tapaszokhoz hasonlóan ez a fajta ösztrogénkezelés is a bőrön keresztül közvetlenül a véráramba szívódik fel. Ezeknek a krémeknek, spray-nek, géleknek a alkalmazási módjai eltérőek, bár általában naponta egyszer kell használni őket.  

menopauza hormonterápiaHüvelyi ösztrogén: a hüvelyi ösztrogén krém, hüvelygyűrű vagy hüvelyi ösztrogén tabletta formájában kapható. Általában azoknak ajánlják, akiket főleg hüvelyszárazság kínoz. A legtöbb hüvelygyűrűt háromhavonta cserélni kell. A hüvelyi tabletták, krémek alkalmazása legtöbbször a tünetektől függ. 

Ösztrogén/progeszteron/progesztin hormonterápia 

Ezt gyakran kombinált terápiának nevezik, mivel ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak- mondja Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

Progeszteron terápia 

Noha általában a fogamzásgátlás egyik formájaként használják, a progeszteron segíthet számos menopauza tünetének, például hőhullámok kezelésében. 

Orális progesztinek, progeszteronok: sok szakértő manapság a menopauzás betegek többségét természetes progeszteronnal kezeli, nem pedig szintetikus progesztinnel. A kutatások azt sugallják, hogy a természetes progeszteronnak nincs negatív hatása a lipidekre, és jó választás a magas koleszterinszinttel rendelkező nők számára.  

Mik a hormonpótló terápia előnyei? 
 

 • Enyhíti a hőhullámokat és az éjszakai izzadást 

 • Segít az alvászavarokban 

 • Enyhíti a hüvelyszárazságot  

 • Segít megelőzni a csontritkulást 

 • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát 

 • Csökkenti a demencia esélyét 

 

Milyen kockázatokkal jár a hormonpótló terápia? 

 
A kutatások kimutatták, hogy bár a terápia előnyei meghaladják a kockázatokat, ám nem árt tisztában lenni a lehetséges veszélyekkel. Természetesen amennyiben az orvosa szerint nagy a rizikó, a terápia kontraindikált. 
 

 • Endometriumrák 

 • Trombózis 

 • Stroke 

 • Mellrák 

 

 

Téma szakértője

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • menopauza 
  • különböző fogamzásgátló módszerek alkalmazása (tabletta, spirál, stb)
  • menstruációs zavarok 
  • általános nőgyógyászati szűrésekben
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
 • Rendelés típusa:

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 10 nap tünetmentesség esetén

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves doktornő/doktorúr! Trichomonas fertőzés terjedhet kizárólag orális szex útján is? Az interneten talált források erre nem térnek ki, és minden megemlitett fertőzési lehetőség (vizes törölköző, furdovíz) közvetlen érintkezést feltételez a vaginával, ami az orális szexre abszolút nem igaz. Válaszát előre is köszönöm.
Kiss Gemma

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Kiss Gemma !

Ez a fertőzés kizárólag orálisan nem terjed.
Megtisztel minket a bizalmával, ha eljön hozzánk egy konzultációra.
Várjuk bejelentkezését.

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/munkatarsak

Tisztelettel:
Dr. Hetényi Gábor.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberséges

A doktor úr nagyon figyelmes, segítőkész volt, és minden kérdésemre választ kaptam. Jól esett, hogy közvetlenül, emberségesen, és bizalmat ébresztően, egyenlő félként bánt velem. (Ami pl. az állami egészségügyben nem jellemző és a legkellemetlenebb...)

Dr. Hetényi Gábor
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász