Hormonpótló terápia menopauza esetén

Hormonpótló terápia menopauza esetén

Utolsó módosítás:2021.12.09 14:18

A menopauza idején a progeszteron-és az ösztrogénszint egyre csökken. Sokan olyan kellemetlen tüneteket tapasztalnak ekkor, mint a hőhullámok, hangulatingadozások és a hüvelyszárazság. Ilyen esetekben érdemes megfontolni a hormonterápia lehetőségét, mely nagyban segít a panaszokon. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük a témában. 

Ösztrogén terápia 

Ha egy nőnél a menopauza tünetei jelentkeznek, az orvosok alacsony dózisú ösztrogénpótlást javasolhatnak. Ez több formában is megvalósulhat: a tabletta és tapasz a legnépszerűbb, de a hormon hüvelygyűrűben, gélben vagy spray-ben is kapható. 

Ösztrogén tabletta: a legtöbb ösztrogén tablettát naponta egyszer kell bevenni, bár néhánynak bonyolultabb adagolási ütemezése van.  

Ösztrogén tapasz: a tapaszt a has bőrén kell viselni. Az adagtól és a készítménytől függően vannak, melyeket naponta cserélni szükséges, míg mások akár egy hétig is viselhetők. Kombinált ösztrogén és progesztin tapaszok szintén rendelkezésre állnak. A legkevesebb ösztrogént tartalmazó tapaszt inkább a csontritkulás kockázatának csökkentésére használják. 

Helyi ösztrogén: a tapaszokhoz hasonlóan ez a fajta ösztrogénkezelés is a bőrön keresztül közvetlenül a véráramba szívódik fel. Ezeknek a krémeknek, spray-nek, géleknek a alkalmazási módjai eltérőek, bár általában naponta egyszer kell használni őket.  

menopauza hormonterápiaHüvelyi ösztrogén: a hüvelyi ösztrogén krém, hüvelygyűrű vagy hüvelyi ösztrogén tabletta formájában kapható. Általában azoknak ajánlják, akiket főleg hüvelyszárazság kínoz. A legtöbb hüvelygyűrűt háromhavonta cserélni kell. A hüvelyi tabletták, krémek alkalmazása legtöbbször a tünetektől függ. 

Ösztrogén/progeszteron/progesztin hormonterápia 

Ezt gyakran kombinált terápiának nevezik, mivel ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak- mondja Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

Progeszteron terápia 

Noha általában a fogamzásgátlás egyik formájaként használják, a progeszteron segíthet számos menopauza tünetének, például hőhullámok kezelésében. 

Orális progesztinek, progeszteronok: sok szakértő manapság a menopauzás betegek többségét természetes progeszteronnal kezeli, nem pedig szintetikus progesztinnel. A kutatások azt sugallják, hogy a természetes progeszteronnak nincs negatív hatása a lipidekre, és jó választás a magas koleszterinszinttel rendelkező nők számára.  

Mik a hormonpótló terápia előnyei? 
 

  • Enyhíti a hőhullámokat és az éjszakai izzadást 

  • Segít az alvászavarokban 

  • Enyhíti a hüvelyszárazságot  

  • Segít megelőzni a csontritkulást 

  • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát 

  • Csökkenti a demencia esélyét 

 

Milyen kockázatokkal jár a hormonpótló terápia? 

 
A kutatások kimutatták, hogy bár a terápia előnyei meghaladják a kockázatokat, ám nem árt tisztában lenni a lehetséges veszélyekkel. Természetesen amennyiben az orvosa szerint nagy a rizikó, a terápia kontraindikált. 
 

  • Endometriumrák 

  • Trombózis 

  • Stroke 

  • Mellrák 

 

 

Téma szakértője

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot kívánok Nekem olyan kérdésem lenne,hogy június 4 én volt konizációs műtétem.A csövet a 10. Napon kivették azóta.Most jelenleg 14 nap telt el a műtét óta .Eddig pecsételő vérzésem volt amire az orvosom azt mondta normális.De viszont ma wc-és közben vérzek.Az utolsó menstruációhoz képest nost kellene megjönnie.Lehet hogy az?A varratok még bent vannak azt 25.én fogják kivenni.Lehetséges hogy a műtét nem kavarja meg a menstruációt ?én azt hittem hogy műtét után 6 héttel fog megjönni csak.Ha a varrat szakadna fel annak milyen tünetei lennének?
Viki

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász
Kedves Viktória!

A fent leírtakból nem lehet eldönteni a vérzés okát, ezért szükséges lenne a műtétet végző orvosnál kontrollra jelentkezni.

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberközpontú

Hetényi Gábor Doktor úr maximális emberközpontú hozzáállása és szakmai alapossága példa értékű. Magánrendelés és magánrendelés között óriási a különbség manapság, nagy a verseny. Az ilyen Doktorok miatt választja a páciens az adott magánrendelést. A recepciós Hölgyek segítőkészsége, hozzáállása és szakmaisága is magasan kiemelendő. 

Dr. Hetényi Gábor
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász