Milyen vizsgálatokat kell elvégezni terhesség alatt

Milyen vizsgálatokat kell elvégezni terhesség alatt

Szerző: dr. Hernádi Balázs | Létrehozva: 2019.02.19 12:09 |
Nincs boldogabb és izgalmasabb időszak egy nő életében, amikor egy reggelen megjelenik a várva várt másik csík is a terhességi teszten, mert ez azt jelenti, hogy méhében egy új élet indult útra és várhatóan 9 hónap múlva egészséges kisbabát tarthat a kezében. Addig is, amíg a kisbaba világra jön, számos vizsgálattal és várakozással teli időszak következik.

A terhesség ideje alatt, mind a várandós nő szervezete és benne fejlődő magzat változásokon megy keresztül, melyet különféle vizsgálatokkal ellenőrzik a szakemberek, így biztosítva azt, hogy anya és gyermeke maximális biztonságban legyen és probléma esetén azonnali segítséget kapjanak.

A várandósságot három trimeszterre szokták osztani. Az első trimeszter 1-12. hétig, a második 13-27. hétig és a harmadik 28-40. hétig tart, ezért az elvégzendő vizsgálatokat is e szerint vesszük sorra.

Első trimeszterterhesség alatt végzett vizsgálatok

A legelső vizsgálat a gyanújelek (várt időben elmaradó menzesz) megjelenése után otthoni terhességi teszt elvégzése. Ennek pozitivitása esetén történik a bejelentkezés a nőgyógyász szakorvoshoz, aki megállapítja a terhesség tényét, annak idejét és ellenőrzi, hogy a beágyazódás a méhen belül történt-e, illetve sok esetben ilyenkor már az embrió is látható.

A nőgyógyászati vizsgálat eredményének birtokában kell a területileg illetékes védőnőt felkeresni, aki kiállítja a várandós kiskönyvet, mely tartalmazza elvégzendő vizsgálatok listáját és majdan az eredményeket is és ide vezeti fel a védőnő, illetve a nőgyógyász szakorvos az általa mért értékeket (pl: vérnyomás, testsúly, stb). Érdemes ilyenkor a háziorvoshoz is mielőbb elmenni, mert egy esetleges problémás várandósság esetőn Ő tudja a kismamát táppénzre venni.

Szűrővizsgálatok:

A védőnőnél tett látogatás és a különböző beutalók begyűjtése (melyet a szülészorvos, vagy a háziorvos ad) után a következő vizsgálatokat kell elvégezni:

 • vér-, és vizeletvizsgálat, vércsoport meghatározás Hepatitis elleni védettség meghatározása és a szifilisz kizárása
 • fogorvosi szűrővizsgálat – nagyon fontos, mert a várandósság során a magzat kalciumot von el az édesanya szervezetéből, melyek fontosak az egészséges fogazat megtartásához.
 • belgyógyászati vizsgálat – kórelőzmény felvétele, EKG vizsgálat és vérnyomásmérés
 • első genetikai vizsgálat – 11-13 hét között – az öröklődő betegségek kizárása céljából. Ez egy genetikai ultrahang vizsgálatból és sok esetben vérvizsgálatból áll (önköltségesen választható a kombinált genetikai teszt). Ennél a vizsgálatnál az ultrahang eredményeit egy ez irányú vérvétel leletével vetik össze, így a genetikai betegségek hiányát vagy esetleges meglétét nagy biztonsággal tudják megbecsülni.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Második trimeszter

A következő időszakban havonta kell a védőnőt meglátogatni. Ilyenkor történik vérnyomásmérés, súlymérés, és tesztcsíkkal végzett vizeletvizsgálat. A kismama a védőnővel megbeszéli a következő hónapban lévő vizsgálatokat, az anyai szervezet várható változásait és az esetlegesen felmerülő problémákat. Havonta, a megbeszéltek szerint kell a szülészorvost is felkeresni, az addig meglévő vizsgálati eredményekkel.

Szűrővizsgálatok:

 • vér-, és vizeletvizsgálat – elsősorban vérszegénység vizsgálata, ha kell, kezelése vaskészítménnyel, vitaminokkal.
 • második genetikai ultrahangvizsgálat – 18-20. hét között (már nincs vérvétel)
 • cukorterhelés vizsgálat – 24-26. hét között. A patikai glükózzal történő terhelés során három vércukorértéket vizsgálnak, 0-60-120 percenként. Az eredményből kiderül, hogy fennáll-e terhességi diabétesz. Ha igen, akkor kérdés, hogy az milyen mértékű. Kicsit emelkedettek-e az értékek, és elég-e egy életmódbeli változtatás, diéta bevezetése, vagy inzulinadásra, és szigorú diétára van szükség.

Harmadik trimeszter

A várandósság utolsó szakaszában megszaporodnak a vizsgálatok, védőnői látogatások. Elkezdődik a felkészülés a szülésre és az azt követő első időszakra.

Szűrővizsgálatok:terhesség alatti vizsgálatok

 • vér-, és vizeletvétel – A terminushoz közeledve újabb vérkép és vércsoportvizsgálat szükséges, pl: az esetleges anyai-magzati RH összeférhetetlenség kivizsgálása miatt, melyre szülés után fel kell készülni.
 • Ultrahang vizsgálat – Ez már nem genetikai ultrahang, itt a magzatvíz mennyiségét, a placenta állapotát, az köldökzsinórban történő áramlást (doppler vizsgálat) és a baba méreteit nézik.
 • NST (non-stress test) vizsgálat – 36. héttől hetente, 40. hét után naponta-kétnaponta a szülés beindulása, vagy a szülés beindításáig. A gép, melynek érzékelői a kismama hasára vannak erősítve a magzat mozgását és a méh összehúzódását érzékeli és rögzíti azt egy papírra. Ez a vizsgálat nagyjából 20-30 percet vesz igénybe. A vizsgálat előtt vagy után egy vérnyomásmérés és egy vizeletvizsgálat történik stick-szel. Ilyenkor a vizelet fehérjeszintjét ellenőrzik, hogy esetlegesen nem áll-e fenn terhességi toxaemia veszélye nőgyógyászati vizsgálaton
 • Hüvelyváladék vizsgálat (GBS-szűrés) – 36. hét környékén történő nőgyógyászati vizsgálat alkalmával levett kenetből esetleges fertőzés jelenlétét vizsgálják. Ha bakteriális fertőzés beigazolódik, akkor a szülés előtt és után mind az anya, mind a magzat antibiotikumot kap.
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nőgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés terhesség alatti kivizsgálásra

Téma szakértői

dr. Hernádi Balázs dr. Hernádi Balázs

dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
dr. Rajnai Attila

dr. Rajnai Attila

szülész-nőgyógyász
dr. Turi Zsuzsanna dr. Turi Zsuzsanna

dr. Turi Zsuzsanna

szülész-nőgyógyász, diabetológus

4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

A menstruáció nem mindenkinél tankönyvszerű, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami baj lenne. Azonban vannak olyan tünetek, melyeket nem árt komolyan venni-főleg, ha több ciklus során is jelentkeznek. Hogy melyekre érdemes odafigyelni és hogy azokat min minden okozhatja, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától kérdeztük meg. 

További részletek
4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

A klimax olykor érintheti a fiatalabb, akár a 30-as korosztály tagjait is. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedett pár olyan dolgot, melyekkel nem árt ilyenkor tisztában lenni. 

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat