Hasizom szétválás okai és kezelése

A hasizom szétnyílása, vagyis a rectus diastasis sajnos igen gyakori probléma szülés után, egyes kutatások szerint minden második esetben megjelenik. 

Rectus diastasis:

Az egyenes hasizmok a szegcsont alsó részétől, és a bordáktól a szeméremcsontig futnak. A rectus diastasis az egyenes hasizmok rostjainak hosszanti, középvonalban való szétválása, amit tulajdonképpen a hasizmot középvonalban összekötő kötőszövetes lemez tesz lehetővé. Látható jelei főként szülés után tűnnek fel, amikor a hasfal előredomborodik a has középső vonalában, főként a köldök környékén. Ez a kidudorodás a has préselésére fokozódik.

Hasizom szétválás okai:

A hasizom szétválásának oka lehet minden olyan tényező, ami nagymértékben fokozza a hasizmok megnyúlását, és a hasűri nyomást (pl.: ikerterhesség, nagy súlyú magzat, túlsúly), illetve nehezíti a hasizmok rugalmasságát, és regenerációját (pl.: terhesség idősebb életkorban, korai ismételt terhesség). Ezenkívül egyéb tényezők, így például nehéz tárgyak gyakori, nem megfelelő módon való emelgetése, gyenge kötőszöveti felépítés, helytelen testtartás is szerepet játszhatnak kialakulásában.

Hasizom szétválás megelőzése:

hasizom szétválásA probléma sok esetben megelőzhető lenne, ha megfelelően edzett a hasizom, nincs túlzott súlygyarapodás, illetve a terhesség alatt, és a szülés megfelelő tornagyakorlatokat végez a kismama, és gerinc-hasizom kímélő módon végzi a mindennapi teendőket, nehéz súlyok emelését.

Önvizsgálat:

Az önvizsgálat a szülés utáni 6-8. hétben javasolt. Hanyattfekvésben kell végezni, talpra húzott lábakkal. Egyik kezünkkel megtámaszthatjuk a fejünket, míg másik kezünk 2-3 ujjbegyét a hasfal középvonalára helyezzük. Ezt követően a szegycsonttól lefelé a szeméremcsont felé tapintjuk végig hasunk középső részét. Amennyiben rést találunk, és ez a rés két ujjnyi, vagy annál nagyobb, érdemes szakemberhez fordulni.

Szövődmények megelőzése:

Nem csak esztétikai szempontból fontos egyébként a kezelés minél előbbi megkezdése, de olyan későbbi szövődmények megelőzése szempontjából is, mint a hasi sérv, a derékfájdalom, a nőgyógyászati betegségek vagy vizelettartási zavarok.

Hasizom szétválás kezelése, megszüntetése:

Megoldásához semmiképpen ne kezdjen önálló tornába, hasizom erősítésbe, hiszen azzal akár ronthat is a helyzeten. A klasszikus hasizom erősítő gyakorlatok többsége például kifejezetten káros ebben az esetben. Speciális gyógytorna gyakorlatokkal centralizálható az egyenes hasizom, és megfelelő erősítésével ez az állapot visszafordítható, és a tünetmentesség hosszútávon megőrizhető. Az eredmény már egy-két hét alatt is általában szembetűnő. Kiegészítő terápiaként kineziológiai tapasz (tape) ragasztásával tud még segíteni a szakember.

Bejelentkezés hasizom szétválás megelőzésére és kezelésre:
+36 70 621 2443