Méh-és petefészek eltávolítás- mikor indokolt? El lehet kerülni?

Méh-és petefészek eltávolítás- mikor indokolt? El lehet kerülni?

Utolsó módosítás:2023.01.15 16:03

A méheltávolítás a leggyakoribb nőgyógyászati nagyműtétnek számít a rosszindulatú daganatok esetében. Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati onkológia specialista nőgyógyászát arról kérdeztük, mikor indokolt a műtét, miket vonhat maga után, illetve el lehet-e valahogy kerülni.

 

online bejelentkezés

A méh eltávolítására irányuló műtét nagyműtétnek számít, és évről évre egyre több nőnél végzik el. A beavatkozásnak több fajtája is van-hogy melyiket választja az orvos az a rák típusától, méretétől, súlyosságától függ, valamint attól, hogy menopauza előtt vagy után áll a beteg.

A műtét során általában az orvos eltávolítja:

• a méhet (beleértve a méhnyakat is)

• minden szövetet, amely a helyén tartja a méhet

• a hüvely felső részét

• a méh körüli és kismedencei, esetenként az aorta körüli nyirokcsomókat

Ezt radikális hysterectomia-nak (vagy Wertheim/Piver/-féle méheltávolításnak is) nevezik. Néhány nagyon korai méhnyakrákban szenvedő nőnél csak a méhnyakat (collum amputatio) és a méhet távolítják el (egyszerű méheltávolítás).

A műtét során az orvos adott esetben eltávolítja a környező (1.őrszem) nyirokcsomókat a kismedencéből. A nyirokcsomók, mint a nyirokrendszer részei, az áttétképződés helyei, vagyis, ha a rákos sejtek elszakadnak a daganattól, az első hely, ahová eljuthatnak, azok a legközelebbi nyirokcsomók- ezért van szükség az eltávolításukra.

méheltávolítás“Vannak esetek, amikor a petefészkeket/petevezetőket is el kell távolítani. Ha még klimax előtt áll a páciens, úgy, ha az illető állapota megengedi, a petefészkeket megtartjuk, hiszen ezek eltávolítása korai menopauzát idézne elő, annak minden tünetével, veszélyeivel. Amennyiben nem elkerülhető az eltávolításuk, úgy hormonpótló terápiát (HRT) kell alkalmazni a klimax tüneteire, valamint a menopauza csontokra és más szervekre gyakorolt hatásainak megelőzése érdekében.”- mondja a nőgyógyász, aki hozzátette, hogy a döntés lényegesen egyszerűbb, ha az illető már túl van a menopauzán.

Milyen állapotok során lehet szükség méheltávolításra?

 

• Sok, nagyobb méretű, gyorsan növő mióma - nem rákos, jóindulatú daganat, amely a méh falában nő. Elhelyezkedése alapján 8 típusa ismert. Nagyon gyakori oka műtéteknek.

Endometriózis/adenomiózis - akkor fordul elő, amikor a méhet bélelő szövet (endometrium) a méhen kívül is megjelenik a méhizomba terjed. Fájdalmat és rendellenes vérzést okoz.

• Méh előesés (prolapsus) - akkor fordul elő, amikor a méh lesüllyed a helyéről (tartó szalagok gyengesége) a hüvelybe, és fájdalmat, nyomást, kidudorodást, esetleg inkontinenciát okoz.

• Krónikus kismedencei fájdalom – méheltávolítással kezelhető, különösen, ha egyértelmű, hogy a fájdalom a méhből származik. Akutan kialakuló gyulladásos folyamat, régen fennlévő, elfelejtett spirál a klasszikus példa erre.

Rák, általában.

Típusát tekintve a hüvelyi műtét a legmegfelelőbb, amennyiben lehetséges, ezt követi az endoszkópos és robot asszisztált műtétek.

Hasi méheltávolításra a rosszindulatú daganatok esetén általában szükség van: a méhnyak és a méh, a függelékek eltávolítása pl. a (méhnyálkahártya (endometrium) rák leggyakoribb kezelése. Gyakran a petefészkek és a kismedencei, valamint hasi nyirokcsomók eltávolítása is szükséges.

Petefészekrák esetén legtöbbször idősebb életkorban a méh és függelékei mellett minden daganatos területet szükséges eltávolítani. Egyes válogatott, a fertilitás megtartását célzó fiatalkori esetekben az egészséges ellenoldali szerv és a méh megtartható. Ennek kockázatát közösen mérlegelni kell.

Mikor menthető és mikor nem a méh és a petefészek?

Természetesen a méh/petefészkek eltávolítását csakis a legszükségesebb esetekben végzik-bár létezik megelőző műtét is, amikor nagy az esély a rák kialakulására, és ilyenkor a nő úgy dönthet, elejét veszi a problémának (BRCA 1/2 mutáció). Magukról korán jelet adó daganatok, mint a méhtestrák (vérzés), hormonkezeléssel vagy méhmegtartó, csak a nyálkahártya radikális eltávolításával is kezelhető.

Azokban a helyzetekben, amikor a méheltávolítást jóindulatú (nem rákos) állapotok miatt végzik, a petefészkeket a helyükön lehet hagyni, hogy megőrizzék a fontos hormonális funkcióikat és elkerüljék a menopauza hirtelen bekövetkezését.

Méhet csakis a petevezetőkkel együtt távolítjuk el, bármi is legyen az ok. Már bő 10 éve ismert, patológusok kutatása révén, hogy a hám eredetű petefészekrák nagyobb része valójában a petevezetőkben kezdődik, így azok áttéteit észleljük petefészek daganatként.

Természetesen nincs általános szabály arra, hogy mikor menthetőek az említett szervek- ez mindig egyéni elbírálás függvénye. Érdemes lehet több szakember véleményét is kikérni, hiszen előfordulhat, - főleg nem rák esetén-, hogy más, korszerűbb terápiával a műtét elkerülhető. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati onkológiával is foglalkozó nőgyógyásza felhívja a figyelmet arra, hogy minél korábban fedeznek fel egy daganatot, annál jobbak a kevésbé radikális kezelési módszerek esélyei. Éppen ezért van szükség rendszeres nőgyógyászati szűrésekre, fiatal/középkorúaknál főleg méhnyakrák esetén, menopauzában jelentkező vérzés esetén, valamint ismert magasabb rizikó/ családban halmozódó nőgyógyászati daganatok esetén, és menopauza után ezt kiegészítve a petefészekrák, méhtestrák, hüvelyrák szűrésével.

 

 

Téma szakértője

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot! 40 éves vagyok, két gyerekem van. Tavaly márciusban volt egy méhpolip műtétem, egy napos. Szövettan rendben volt. Sajnos idén kiújult, most áprilisban megint műtöttek, szövettan ismét rendben. Ám megint van köztes vérzésem, tegnap az uh megint polipot mutatott ki nagy valószínűséggel, műtenek megint. Mit lehetne tenni, hogy ne alakuljon ki megint? Akármilyen gyógymód, gyógyszerek ,alternatív, homeopátia, teaivászat is érdekel. Az orvos azt mondta, ha megint kiújul ez után is gondolkodjak el egy méheltávolításon. Ezt nagyon drasztikusnak érzem, csak ez a megoldás? Köszönöm. Marosi Andrea
Marosi Andrea

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Marosi Andrea!

Nem. Amennyiben szülni már nem szeretne, akkor a méhnyálkahártya eltávolítását javaslom hyszteroszkópos úton ( Endometrium ablatio ). Ha a szövettani eredmények negatívak.

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz ellátás

 Gyors, precíz ellátás. Kedves recepciósok. Profi ellátás. 

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó videók