A meddőség okai között vezető szerepe van a PCOS-nek, de ez a betegség szakszerű segítséggel visszafordítható
dr. Lőrincz Ildikó dr. Lőrincz Ildikó 2015.11.02

A nők számára az egyik legszebb időszak az életükben, amikor a gyermeküket várják. Sajnos hazánkban a meddő párok száma igen magas, így a gyermekáldás sokszor több évig várat magára. Az okok között az egyik leggyakoribb a policisztás ovárium szindróma, melynek mibenlétéről, és kezeléséről dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt.

A PCOS

A betegséggel a legtöbb esetben a PCOS betűszó megjelölésben találkozunk, de nevezik még Stein-Leventhal szindrómának is. Az elnevezésben (ovarium) a petefészekre utal, ennek ellenére ez a betegség igen szerteágazó tüneteket  okoz eredményez, és több szervet is érinthet.PCOS, meddőség, pcos kezelése

A PCOS esetében a petefészek kéreg alatt ciszták alakulnak ki, melyek ottléte megnehezíti, sokszor lehetetlenné teszi a teherbe esést – fejti ki dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. Emellett a tünetek között szerepelhet a túlzott szőrnövekedés, mely nem csak a végtagokat, hanem a mellkast és az arcot is érinti, a pattanásos bőr, illetve a ritkább menstruáció is. A PCOS alapvetően hormonális betegség, aminek kezelésében a nőgyógyásznak is elengedhetetlen munkája van.

Hormonális érintettség

Ennek a szindrómának az oka, hogy a szervezetben a hormonháztartás eltolódik, és a férfi hormonok, az androgének kerülnek túlsúlyba. Ez az oka, hogy olyan „férfias” tünetek jelentkeznek, mint a szőrösödés, vagy a pattanásos bőr (a férfiak bőre alapvetően zsírosabb). Bár kiváltója a hormoneltérés, ez a vizsgálatok alkalmával nem jelentős, sőt, ha nagyon nagy számokat mutat, akkor az éppen a PCOS ellen szól.

A betegség rendszerint nem magában jelentkezik, hanem inzulinrezisztenciával (IR), akár cukorbetegséggel együtt. Ráadásul ezen betegségek mindegyike, egyenként is komoly hatással van a foganási képességre, együttesen pedig nagymértékben rontják a teherbeesés esélyét.

Diagnózis és kezelés

Bár a külső tünetek is igen feltűnőek lehetnek, sokszor nem annyira erősek, hogy a nők fejében megforduljon ez a lehetőség, illetve az is gyakori, hogy szégyellik tüneteiket, és inkább egyedül akarnak vele megbirkózni. Ennek következtében a legtöbbször akkor derül fény a PCOS meglétére, amikor gyermekáldás elmaradása miatt keresik fel az orvosukat.

Ilyenkor a szakember vérvizsgálattal, és hasi, valamint hüvelyi ultrahanggal állapítja meg a betegség meglétét, melynek kezelésébe a nőgyógyász mellett endokrinológus szakember is bekapcsolódik.

A PCOS visszafordítható betegség. A megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett gyógyszeres kezelés, illetve a petefészekkéreg bemetszése jelentheti a megoldást, ám a kezelés ideje alatt mindkét orvos rendszeres közreműködése szükséges.

Bejelentkezés PCOS kivizsgálásra és kezelésre

Nőgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

bejelentkezés PCOS kivizsgálásra és kezelésre

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt!

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Szabó Erika

Terhesség valószínűsége

Tisztelt Doktornő!
Előfordulhat, hogy teherbe estem?
Április óta Ditinell nevű fogamzásgátlót szedek, de mindig van közti vérzésem is. A megvonásos vérzés előtt egy héttel kezdődik, és tart a "menzeszig". Érezhető a változás, hogy mikor kezdődik a rendes vérzés, az erősebb és másabb. Ettől ugyanúgy hat a gyógyszer? Az orvosomnak is elmondtam, hogy köztes vérzéseim vannak, ő továbbra is ezt a gyógyszert írta fel.
Július másodikán kezdődött az utolsó megvonásos vérzésem (előtte már egy héttel elkezdődött a köztes) és aznap együtt voltam a párommal. A rákövetkező héten elkaptam valamit, ami miatt viszketésem és folyásom is volt. Canestennel kezeltem, de a viszketés elmúlt, de a nyákos (megszáradva) sárga folyás nem. Olykor érzem, hogy bizsereg a mellem, 2 napig délutánonként émelyegtem, ma pedig eléggé érzékeny a hasam alja. Nem nyomásra, hanem úgy érzem, mintha megjönne, pedig még van két hetem.
Nem tudom, hogy a folyás és a többi az esetleges teherbeesés jelei-e, de nagyon félek.
Július 2-a előtt nem emlékszem mikor voltunk együtt, ugyanis nincsen rá sok alkalmunk. Az biztos, hogy előtte utoljára június 18-án találkoztunk, és akkor nem volt szex.
Válaszát előre is köszönöm, nagyob kétségbe vagyok esve!
Tisztelt Erika!

Sajnos látatlanban, fizikális vizsgálat hiányában nem diagnosztizálhatunk.
A fent említett panaszokról elsősorban a kezelőorvosát kellene tájékoztassa, aki a fogamzásgátló készítményt is felírta.
Természetesen készséggel látjuk rendelőnkben, hogy vizit keretében megválaszolhassuk a felmerülő kérdéseket.
Honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni rendeléseinkre.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak


Páciensek mondták

Teljes biztonságban érezhettem magam

Lőrincz doktornő olyan légkört tudott teremteni, amiben teljes biztonságban érezhettem magam. Közvetlensége várakozáson felüli volt és nyilván az sem elhanyagolható, hogy megfelelő kezelésben részesített.

dr. Lőrincz Ildikó

dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus


Visszalépés az előző oldalra...