A perimenopauza és a PCOS tünetei sokszor hasonlóak

A perimenopauza és a PCOS tünetei sokszor hasonlóak

Szerző: dr. Lőrincz Ildikó ódosítás:2023.01.20 14:17

Szabálytalan menstruáció, hangulatingadozás, hízás – ezek a tünetek utalhatnak többek közt policisztás ovárium szindrómára (PCOS) és a menopauza előtti időszak változásaira is. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus a tünetek hasonlósága mellett a különbségekre és a kezelés lehetőségeire is felhívta a figyelmet.

Online bejelentkezés pcos és menopauza vizsgálatra

Mindkét probléma hormonális eredetű

Nőgyógyász döntheti el, pcos vagy perimenopauza okozza a hízást, hajhullást.A menopauza az az időszak, amikor a szervezet leáll a női hormonok termelésével, miközben a PCOS oka a hormonális egyensúly felbomlása. Bár a policisztás ovárium szindróma elnevezés a petefészek (ovárium) betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében. PCOS-ben gyakran látjuk az ösztrogén-progeszteron egyensúly felborulását, a petefészkekben pedig elsősorban a kéreg alatt számos apró ciszta jelenik meg. Mivel tehát a menopauza és a PCOS is a nemi hormonok termelésének változásával kapcsolatos, felmerülhet a kérdés: hat-e ez a két állapot egymásra. Az már eddig is kiderült, hogy a PCOS-sel élő nők átlagosan 2 évvel később mennek át a menopauza folyamatán, mint az ebből a szempontból egészségesek. Sajnos azonban a menopauza, vagyis a hormontermelés leállása nem szünteti meg a PCOS-t.

PCOS vagy közelgő menopauza?

A PCOS-nél fellépő hormonális kiegyensúlyozatlanság okai még nem teljesen tisztázottak, de az biztos, hogy a policisztás ovárium szindróma miatt a nők több férfihormont termelnek, míg a progeszteron termelésük alacsonyabb szintű. (A növekvő inzulinszintnek is van férfihormonszerű hatása, így fokozza a petefészek működészavarát, illetve az androgén tüneteke, ráadásul jelentősen növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét.) A menopauza szintén a női nemi hormonok csökkenésével jár, és ez a csökkenés már évekkel korábban, az ún. perimenopauza időszakában megindul. Már ebben az időszakban jelentkezhetnek a tünetek, amelyek gyakran hasonlatosak a PCOS tüneteihez.

  • Szabálytalan vagy kimaradó ciklus
  • TerméketlenségA hőhullámok, a hangulatzavar sokszor a perimenopauza tünete.
  • Hangulatváltozások
  • Alvászavarok
  • Elvékonyodó hajszálak
  • Szőrnövekedés az arcon, a mellkason
  • Hízás

Ugyanakkor vannak olyan tünetek is, amelyek segíthetnek megkülönböztetni a két állapotot. Például a PCOS-re jellemző a pattanások megjelenése, a férfias típusú hajhullás, nem kívánatos szőrnövekedés. Ezzel szemben csak a perimenopauzában okozhat panaszt az éjszakai izzadás, a hőhullámok, a vizeletszivárgás, a fájdalmas szex, a libidócsökkenés, a hüvelyszárazság vagy a gyakoribbá váló vaginális és húgyúti fertőzések. Sajnos azok a nők, akik egyszerre küzdenek PCOS-sel és a perimenopauzával, akár mindkét állapot jellegzetes tüneteit is tapasztalhatják egy időben.

Mindkét állapot tünetei enyhíthetők

Minden nőt biztatok, aki PCOS-sel vagy perimenopauza, menopauza okozta panaszokkal fordul orvoshoz, hogy a kellemetlenségek jelentősen csökkenthetők – hangsúlyozza dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus. – Mindkét esetben fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a gyógyszerek, a hormonkezelés nem feltétlenül oldanak meg minden problémát, és érdemes életmódváltásban is gondolkodni. Mind a fogyás, mind az alvászavarok rendezése, mind a hőhullámok jelentősen befolyásolhatók kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással, egészség szokások kialakításával. Tehát ideális esetben nem csak nőgyógyász, de életmód orvos is segíthet a nőknek a lehető legerőteljesebben visszaszorítani a panaszokat és elérni a kívánt életminőséget.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! Tegnap megtudtam hogy 5 hetes terhes vagyok. A gond hogy dohányos vagyok. A kérdésem az lenne hogyan tudnám elhagyni a cigit hogy ne legyem feszült és persze a babának se ártsal vele. Hol kivánom hol émelygek tőle! Köszönöm
Tisztelt Katalin!

Első lépésben mindenképpen el kell menni nőgyógyász szakorvoshoz, aki ultrahang vizsgálattal megállapítja a várandósság tényét, és ellenőrzi, hogy minden rendben van-e.
Ezt követően védőnőkhöz fogja irányítani, akik segíthetnek Önnek megoldást találni a dohányzással kapcsolatban, illetve leszokásban.

Tisztelettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak