A perimenopauza és a PCOS tünetei sokszor hasonlóak

A perimenopauza és a PCOS tünetei sokszor hasonlóak

Szerző: dr. Lőrincz Ildikó Utolsó módosítás:2023.01.20 14:17

Szabálytalan menstruáció, hangulatingadozás, hízás – ezek a tünetek utalhatnak többek közt policisztás ovárium szindrómára (PCOS) és a menopauza előtti időszak változásaira is. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus a tünetek hasonlósága mellett a különbségekre és a kezelés lehetőségeire is felhívta a figyelmet.

Online bejelentkezés pcos és menopauza vizsgálatra

Mindkét probléma hormonális eredetű

Nőgyógyász döntheti el, pcos vagy perimenopauza okozza a hízást, hajhullást.A menopauza az az időszak, amikor a szervezet leáll a női hormonok termelésével, miközben a PCOS oka a hormonális egyensúly felbomlása. Bár a policisztás ovárium szindróma elnevezés a petefészek (ovárium) betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében. PCOS-ben gyakran látjuk az ösztrogén-progeszteron egyensúly felborulását, a petefészkekben pedig elsősorban a kéreg alatt számos apró ciszta jelenik meg. Mivel tehát a menopauza és a PCOS is a nemi hormonok termelésének változásával kapcsolatos, felmerülhet a kérdés: hat-e ez a két állapot egymásra. Az már eddig is kiderült, hogy a PCOS-sel élő nők átlagosan 2 évvel később mennek át a menopauza folyamatán, mint az ebből a szempontból egészségesek. Sajnos azonban a menopauza, vagyis a hormontermelés leállása nem szünteti meg a PCOS-t.

PCOS vagy közelgő menopauza?

A PCOS-nél fellépő hormonális kiegyensúlyozatlanság okai még nem teljesen tisztázottak, de az biztos, hogy a policisztás ovárium szindróma miatt a nők több férfihormont termelnek, míg a progeszteron termelésük alacsonyabb szintű. (A növekvő inzulinszintnek is van férfihormonszerű hatása, így fokozza a petefészek működészavarát, illetve az androgén tüneteke, ráadásul jelentősen növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét.) A menopauza szintén a női nemi hormonok csökkenésével jár, és ez a csökkenés már évekkel korábban, az ún. perimenopauza időszakában megindul. Már ebben az időszakban jelentkezhetnek a tünetek, amelyek gyakran hasonlatosak a PCOS tüneteihez.

  • Szabálytalan vagy kimaradó ciklus
  • TerméketlenségA hőhullámok, a hangulatzavar sokszor a perimenopauza tünete.
  • Hangulatváltozások
  • Alvászavarok
  • Elvékonyodó hajszálak
  • Szőrnövekedés az arcon, a mellkason
  • Hízás

Ugyanakkor vannak olyan tünetek is, amelyek segíthetnek megkülönböztetni a két állapotot. Például a PCOS-re jellemző a pattanások megjelenése, a férfias típusú hajhullás, nem kívánatos szőrnövekedés. Ezzel szemben csak a perimenopauzában okozhat panaszt az éjszakai izzadás, a hőhullámok, a vizeletszivárgás, a fájdalmas szex, a libidócsökkenés, a hüvelyszárazság vagy a gyakoribbá váló vaginális és húgyúti fertőzések. Sajnos azok a nők, akik egyszerre küzdenek PCOS-sel és a perimenopauzával, akár mindkét állapot jellegzetes tüneteit is tapasztalhatják egy időben.

Mindkét állapot tünetei enyhíthetők

Minden nőt biztatok, aki PCOS-sel vagy perimenopauza, menopauza okozta panaszokkal fordul orvoshoz, hogy a kellemetlenségek jelentősen csökkenthetők – hangsúlyozza dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus. – Mindkét esetben fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a gyógyszerek, a hormonkezelés nem feltétlenül oldanak meg minden problémát, és érdemes életmódváltásban is gondolkodni. Mind a fogyás, mind az alvászavarok rendezése, mind a hőhullámok jelentősen befolyásolhatók kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással, egészség szokások kialakításával. Tehát ideális esetben nem csak nőgyógyász, de életmód orvos is segíthet a nőknek a lehető legerőteljesebben visszaszorítani a panaszokat és elérni a kívánt életminőséget.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt doktornő Párommal megszakításos modszerrel vedekezünk mert lassan tervezzük a kistesót! 7nap múlva kellene megjönnie, de enyhe barnás folyásom van! Ez terhességet jelenthet? Vagy csak készül a szervezetem a menstruáciora? Válaszát köszönöm!
Tisztelt Anikó!

Sajnos látatlanban nem diagnosztizálhatunk.
Amennyiben több mint két hete késik a menstruáció, akkor érdemes egy terhességi tesztet végezni. Amennyiben pozitív az eredmény egy nőgyógyászati rendelésre kellene bejelentkezni, hogy ultrahang-vizsgálattal biztosat lehessen mondani.
Szívesen látjuk mi is rendelőnkben.
Online és telefonon keresztül is lehet időpontot foglalni hozzánk.

Tisztelettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden lehetséges módon segíteni próbál

A doktornő pontosan, az előre megadott időpontban fogadott a kifogástalan állapotú, jól felszerelt és barátságos rendelőben. Minden panaszomat türelmesen meghallgatta és magas szintű szaktudással, átfogóan értékelte korábbi leleteimet és az elhangzottakat. Az orvosnő barátságos modora és pozitív kisugárzása azonnal hozzásegített, hogy bizalmamba fogadjam. Minden kérdésemre kedves és szíves választ kaptam, továbbá reményt a mielőbbi gyógyulásomra. Hálás vagyok, hogy szakértelmével minden lehetséges módon segíteni próbál egészségi állapotomon. Nyugodt szívvel ajánlom a doktornőt minden sorstársamnak.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus