Gyulladás, akár fertőzés is húzódhat a hüvelyi fájdalom mögött!
dr. Hernádi Balázs dr. Hernádi Balázs 2018.09.23

A kellemetlen hüvelyi fájdalom már önmagában megnehezíti a nő mindennapjait. Többen az otthoni tüneti kezelés mellett döntenek, nem érdemes azonban késlekedni az orvosi kivizsgálással, mert sajnos a probléma hátterében kóros folyamatok is állhatnak. Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

 

A hüvelyi és alhasi fájdalmat leggyakrabban gyulladás okozza, amelyet legtöbbször valamilyen bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzés vált ki.

Mi állhat a háttérben?

A hüvely normál baktériumflóráját biztosító Lactobacillusok, azaz tejsavbaktériumok száma csökken, így a savas közeg a lúgos irányába tolódik, ami kedvező talajt biztosít a káros mikroorganizmusok elszaporodásának. Fontos tényező a nő életkora, hormonális állapota, terhessége, gyógyszerszedése – nagyon sok minden befolyásolja a hüvely flóráját.

  • A Bakteriális vaginózis (BV) a leggyakoribb hüvelyi fertőzés, gyakran ez áll a kellemetlen szagú és szürkésfehér színű hüvelyfolyás hátterében.
  • A hüvelyflórában elszaporodhat a Candida gomba, amely fokozódó, fehéres-sárgás váladékozással jelentkezik, gyakori megjelenése immunrendszer-elégtelenségre utalhat. Gyakori a fürdőben, strandon, a nyári melegben való megjelenése.
  • A folyás mellett égő, viszkető érzést tapasztalható a hüvelyben és a külső nemi szerveken. A vizeletürítés is kellemetlen lehet Trichomoniázis (Trichomonas vaginalis) esetén.

Részletes diagnózis, körültekintő kezelés

A nőgyógyásznál nagyon fontos elmondani a tüneteket (fájdalom, diszkomfortérzés, folyás, stb.), mint lényeges információt, ezután a kenetvételből megállapítható, pontosan melyik kórokozó a probléma forrása.

A szakorvos gyulladáscsökkentő, antibiotikumos kenőcsöket, kúpokat, illetve szájon át szedhető gyógyszereket írhat fel, gyakran javasolja az orvos probiotikumok alkalmazását. Szóba kerülhet a férfipartner kivizsgálása is, amennyiben szexuális úton terjedő fertőzés okoz problémát a nőnél, illetve mindkét félnél. Itt fontos megemlíteni, mint veszélyforrást, a gyakori partnerváltást, a védekezés nélküli együttléteket – emeli ki a Nőgyógyászati Központ orvosa.

Nem minden hüvelyi probléma előzhető meg, a rendszeres vizsgálat és szűrővizsgálat során azonban időben kiderülhetnek azok a problémák, amelyek kockázatot jelenthetnek a hüvely egészségére.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nőgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Hajnalka

Fogamzásgátló tabletta

Üdvözlöm!
Kb. 6 év óta szedek symicia fogamzásgátlót , minden szemet rendszeresen ugyanabban az időben veszem be, egyszer sem tartottam a szedés közbe szünetet ( egyáltalán kell e?) és az utóbbi 3 hónapban a menstruációm csak egy napra csökkent és csak tényleg nagyon minimálisra a szokottól és a legutolsó menstruáció pedig kimaradt ( éppen a 7 napos gyógyszer szünetben náthás voltam amire szedtem gyógyszert de csak olyat amit minden évben ) és lehet hogy ez miatt maradt el, voltam vizsgálaton is ott sem találtak semmi panaszt és azt mondta a nőgyógyász hogy 2-3 hónapig ne szedjek gyógyszert de viszont most a menstruációm pedig szokásos időben és mennyiségben is megjött. Ön mit tanácsol mert én nem szeretném abbahagyni a szedést. Előre is köszönöm a válszat
Kedves Hajnalka!

Azt írta 6 éve szedi a Symiciat. Amikor hosszú ideje szedi ugyanazt a fogamzásgátló tablettát, az időközben bekövetkező hormonális változás a korábban teljesen szabályos, beállított ciklus megváltozásához vezethet. Gyógyszer váltás a megoldás, amennyiben a ciklusa kezd kizökkenni.
Szívesen állok rendelkezésére a megfelelő kiválasztásában!

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak


Páciensek mondták

Szívesen ajánlom

Kedves, segítőkész, felkészült team. Maximálisan meg voltam elégedett. Szívesen ajánlom a szolgáltatást ismerőseiknek is. 

dr. Hernádi Balázs dr. Hernádi Balázs

dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...