Hát- és lábfájdalmat is okozhat a méhmióma

Hát- és lábfájdalmat is okozhat a méhmióma

dr. Józan Gyöngyi Létrehozva: 2020.08.03 Módosítva: 2020.08.05

A méhben található mióma vagy miómák egészen szerteágazó tüneteket okozhatnak, a menstruáció elhúzódásától kezdve a fogamzás nehézségéig. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész a gyakori és a ritkább panaszokra és az orvosi segítség lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Diszkomfort érzettől a fájdalomig

A nők közel 70-80 %-át érintő jelenség, a leggyakrabban miómának nevezett méhfibróma tulajdonképpen egy jóindulatú szövetkinövés, kötőszöveti sejtburjánzás, amely a méhben, illetve annak környékén alakul ki. A méh mióma erős vérzést és fájdalmat, de hátfájást és meddőséget is okozhat.Sokan az erős menstruációs vérzés, a felfúvódás vagy éppen a köztes vérzés, a szex közben érzett fájdalom kapcsán vizsgáltatják ki magukat és derül fény a mióma jelenlétére. Mivel a méh a medence területén helyezkedik el, elsősorban ezen a területen is jelentkezhetnek a panaszok, de ha a mióma történetesen a méh hátsó részén jelentkezik, nekinyomódhat a hát alsó szakaszán lévő izmoknak és idegeknek, ami pedig hátfájást eredményezhet. A méh külső falán elhelyezkedő miómák nyomhatják a hólyagot, a végbelet és az idegeket, így jelentkezhet akár székeléssel, vizeléssel járó fájdalom, székrekedés vagy a hólyag kiürítésének nehézsége is. A panaszok függenek a mióma méretétől, elhelyezkedésétől, illetve attól, hány miómáról is van szó. Az ezzel járó érzések akár olyan erőteljesek is lehetnek, hogy nem csak a nappali közérzetet, de az éjszakai alvást is megnehezíthetik. 

Hogyan okoz hát- és lábfájást a méhmióma?

Ha a mióma a gerinc idegeit, vénáit, artériáit nyomja a gerinc alsó szakaszán, hátfájdalom és lábfájás is lehet a következmény. Minél nagyobb és/vagy szerencsétlenebb elhelyezkedésű a mióma, annál nagyobb eséllyel sugárzik ki a fájdalom a csípőbe, a fenékbe és végig a lábba. Ez akár azzal is járhat, hogy az érintett nő nem tud sokáig állni. Az is előfordulhat, hogy a nagyobb miómák az erekre helyeznek nyomást, ami miatt romlik a vérellátás, ez pedig izomfájdalmat és zsibbadó, bizsergő érzést eredményez.
- Sok páciensnél az is kiderül, hogy a mióma miatti erős vérzés - ami gyakran alvadt vérdarabokat is tartalmaz - vashiányt eredményez, amire sokszor a következményei, például fáradtság, erőtlenség, fejfájás hívják fel a figyelmet. Ez egy egyszerű laborvizsgálattal gyorsan igazolható is lehet – ismerteti dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. – Másoknál akár komolyabb komplikációkkal is számolhatunk, hiszen a teherbeesés nehézsége, a lepényleválás vagy a koraszülés rizikója is megnőhet ilyen esetben. 

Hogyan kezelhető a méhmióma?

A méh mióma ellenőrzése és kezelése is nőgyógyász feladata.Ha a mióma nem okoz panaszt és úgy ítéli meg a kezelőorvos, hogy nincs szükség annak eltávolítására, akkor csak rendszeres kontrollra kell járni, ahol nyomon követhetőek a változások. Jó hír, hogy sok esetben a változó kor után a mióma/miómák mérete csökkenhet, azok elmeszesedhetnek.
- Ha a mióma az általa okozott panaszok és következmények miatt kezelést igényel, szóba jöhet a gyógyszeres megoldás, bár ez nem minden esetben jelent végleges megoldást – mondja Józan doktornő. - Ilyen esetben gondolhatunk a műtétre. Ha a mióma jól megközelíthető és elérhető, akkor izoláltan azt távolítjuk el. Ha ez nem megoldható, szóba jöhet a méh hüvely feletti részének részleges eltávolítása és végső esetben a méh teljes eltávolítása is. Érdemes tudni, hogy a mióma alapvetően jóindulatú elváltozás, az esetek csak igen kis százalékában válik rosszindulatú daganattá. Ugyanakkor fontos a kivizsgálás és az állapotnak megfelelő terápia, a tünetek megszüntetése és az állapotromlás megakadályozása miatt.  

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • dr. Józan Gyöngyi

 • Szakterületek:
  • nőgyógyász, sebész
 • Specialitások:
  • rákszűrés
  • endometriózis, mióma,
  • ciszták,
  • inkontinencia,
  • nőgyógyászati rákos megbetegedések
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelési helyszínek: 1147 Budapest, Csömöri út 18.

                                        1015 Budapest, Ostrom u. 16.

  Vélemények a Doktornőről

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!


A következő kérdéssel/kéréssel fordulok Önökhöz.

Van egy 6, egy 4 cm-es miómám, illetve még egy meg nem határozott nagyságú.
Menzeszem rendszeres 5-7 napig tart, de nagyon erős, darabos vérzés jellemzi a menzesz első napjaiban. Az erős görcsölésre kipróbáltam a barátcserjét, amely enyhített a tüneteimen.

Több szakorvossal is konzultáltam. Javasolták a teljes méheltávolító műtétet is – egyik nőgyógyász petefészekkel együtt – ösztrogéndominancia miatt, ill. emlődaganat megelőzése céljából, minél, előbb mert úgy gondolják, hogy előbb utóbb úgyis az a vége. (51 éves vagyok.) Másik orvos mást javasolt.

Anamnézisem a következő:

15 évvel ezelőtt az ikrek születése után mindkét petevezetékemet elkötötték.

3 évvel ezelőtt rosszindulatú pajzsmirigydaganat miatt a teljes pajzsmirigyemet eltávolították. (Az mondták Hashimoto, de ezt leleteimen leírva sehol sincs, Vitiligos a bőröm, mely a mai napig tovább terjed – legfeljebb az üteme csökkent.)
A pajzsmirigyre hormont szedek melynek mennyiségét változtatták (csökkentették) és azt tapasztalom, hogy felerősödött a mellfeszülés és az idegen testérzés. Hangulatingadozással, lehangoltsággal, fáradsággal, vérszegénységgel (napi 2 db neo-ferro folgamma mellett) küzdök.

A legoptimálisabb megoldás megtalálása érdekében szeretném a segítségüket kérni abban, hogy ki az Önök által javasolt szakorvos akihez fordulhatnék.

Köszönettel és tisztelettel


Róthné N. Ibolya

dr. Hetényi Gábor
dr. Hetényi Gábor szülész-nőgyógyász
Kedves Asszonyom!


Vizsgálat és személyes megbeszélés lenne szükséges a korrekt véleményhez.

Korára való tekintettel, arra hogy a változás kora közel van műtétet nem javasolnék, csak tüneti kezelést.

Várom jelentkezését!

Üdvözlettel:

Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A páciens az első

PÁCIENS KÖZPONTÚNAK" ÉREZTEM AZ ORVOSI VIZSGÁLATOT

További vélemények
Prolaktin túltermelődés is megnehezítheti a fogamzást

Prolaktin túltermelődés is megnehezítheti a fogamzást

Néhány sikertelen hónap után még nem kell megijedni, de ha egy évnyi próbálkozás után sem jön össze a terhesség, érdemes utánajárni, mi lehet a meddőség oka. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus az egyik lehetséges, viszonylag gyakori ok, a prolaktin túltermelődés tüneteiről és kezelési lehetőségeiről beszélt. 

További részletek
Fájdalmat, szabálytalan menstruációt is okozhat a kismedencei gyulladás

Fájdalmat, szabálytalan menstruációt is okozhat a kismedencei gyulladás

A kismedencei gyulladásos betegség a női reproduktív szerveket érint, és nem csak krónikus fájdalomhoz, de akár meddőséghez is vezethet. Mivel számos, „ártatlanabb” fertőzés következményeként is kialakulhat, dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész szerint az enyhébb panaszokat is fontos kivizsgálni.

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Központjaink