Hát- és lábfájdalmat is okozhat a méhmióma

Hát- és lábfájdalmat is okozhat a méhmióma

Szerző: dr. Józan Gyöngyi Utolsó módosítás:2022.07.13 13:49

A méhben található mióma vagy miómák egészen szerteágazó tüneteket okozhatnak, a menstruáció elhúzódásától kezdve a fogamzás nehézségéig. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész a gyakori és a ritkább panaszokra és az orvosi segítség lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Diszkomfort érzettől a fájdalomig

A nők közel 70-80 %-át érintő jelenség, a leggyakrabban miómának nevezett méhfibróma tulajdonképpen egy jóindulatú szövetkinövés, kötőszöveti sejtburjánzás, amely a méhben, illetve annak környékén alakul ki. A méh mióma erős vérzést és fájdalmat, de hátfájást és meddőséget is okozhat.Sokan az erős menstruációs vérzés, a felfúvódás vagy éppen a köztes vérzés, a szex közben érzett fájdalom kapcsán vizsgáltatják ki magukat és derül fény a mióma jelenlétére. Mivel a méh a medence területén helyezkedik el, elsősorban ezen a területen is jelentkezhetnek a panaszok, de ha a mióma történetesen a méh hátsó részén jelentkezik, nekinyomódhat a hát alsó szakaszán lévő izmoknak és idegeknek, ami pedig hátfájást eredményezhet. A méh külső falán elhelyezkedő miómák nyomhatják a hólyagot, a végbelet és az idegeket, így jelentkezhet akár székeléssel, vizeléssel járó fájdalom, székrekedés vagy a hólyag kiürítésének nehézsége is. A panaszok függenek a mióma méretétől, elhelyezkedésétől, illetve attól, hány miómáról is van szó. Az ezzel járó érzések akár olyan erőteljesek is lehetnek, hogy nem csak a nappali közérzetet, de az éjszakai alvást is megnehezíthetik. 

Hogyan okoz hát- és lábfájást a méhmióma?

Ha a mióma a gerinc idegeit, vénáit, artériáit nyomja a gerinc alsó szakaszán, hátfájdalom és lábfájás is lehet a következmény. Minél nagyobb és/vagy szerencsétlenebb elhelyezkedésű a mióma, annál nagyobb eséllyel sugárzik ki a fájdalom a csípőbe, a fenékbe és végig a lábba. Ez akár azzal is járhat, hogy az érintett nő nem tud sokáig állni. Az is előfordulhat, hogy a nagyobb miómák az erekre helyeznek nyomást, ami miatt romlik a vérellátás, ez pedig izomfájdalmat és zsibbadó, bizsergő érzést eredményez.
- Sok páciensnél az is kiderül, hogy a mióma miatti erős vérzés - ami gyakran alvadt vérdarabokat is tartalmaz - vashiányt eredményez, amire sokszor a következményei, például fáradtság, erőtlenség, fejfájás hívják fel a figyelmet. Ez egy egyszerű laborvizsgálattal gyorsan igazolható is lehet – ismerteti dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. – Másoknál akár komolyabb komplikációkkal is számolhatunk, hiszen a teherbeesés nehézsége, a lepényleválás vagy a koraszülés rizikója is megnőhet ilyen esetben. 

Hogyan kezelhető a méhmióma?

A méh mióma ellenőrzése és kezelése is nőgyógyász feladata.Ha a mióma nem okoz panaszt és úgy ítéli meg a kezelőorvos, hogy nincs szükség annak eltávolítására, akkor csak rendszeres kontrollra kell járni, ahol nyomon követhetőek a változások. Jó hír, hogy sok esetben a változó kor után a mióma/miómák mérete csökkenhet, azok elmeszesedhetnek.
- Ha a mióma az általa okozott panaszok és következmények miatt kezelést igényel, szóba jöhet a gyógyszeres megoldás, bár ez nem minden esetben jelent végleges megoldást – mondja Józan doktornő. - Ilyen esetben gondolhatunk a műtétre. Ha a mióma jól megközelíthető és elérhető, akkor izoláltan azt távolítjuk el. Ha ez nem megoldható, szóba jöhet a méh hüvely feletti részének részleges eltávolítása és végső esetben a méh teljes eltávolítása is. Érdemes tudni, hogy a mióma alapvetően jóindulatú elváltozás, az esetek csak igen kis százalékában válik rosszindulatú daganattá. Ugyanakkor fontos a kivizsgálás és az állapotnak megfelelő terápia, a tünetek megszüntetése és az állapotromlás megakadályozása miatt.  

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Nő! A következő kérdéssel/kéréssel fordulok Önökhöz. Van egy 6, egy 4 cm-es miómám, illetve még egy meg nem határozott nagyságú. Menzeszem rendszeres 5-7 napig tart, de nagyon erős, darabos vérzés jellemzi a menzesz első napjaiban. Az erős görcsölésre kipróbáltam a barátcserjét, amely enyhített a tüneteimen. Több szakorvossal is konzultáltam. Javasolták a teljes méheltávolító műtétet is – egyik nőgyógyász petefészekkel együtt – ösztrogéndominancia miatt, ill. emlődaganat megelőzése céljából, minél, előbb mert úgy gondolják, hogy előbb utóbb úgyis az a vége. (51 éves vagyok.) Másik orvos mást javasolt. Anamnézisem a következő: 15 évvel ezelőtt az ikrek születése után mindkét petevezetékemet elkötötték. 3 évvel ezelőtt rosszindulatú pajzsmirigydaganat miatt a teljes pajzsmirigyemet eltávolították. (Az mondták Hashimoto, de ezt leleteimen leírva sehol sincs, Vitiligos a bőröm, mely a mai napig tovább terjed – legfeljebb az üteme csökkent.) A pajzsmirigyre hormont szedek melynek mennyiségét változtatták (csökkentették) és azt tapasztalom, hogy felerősödött a mellfeszülés és az idegen testérzés. Hangulatingadozással, lehangoltsággal, fáradsággal, vérszegénységgel (napi 2 db neo-ferro folgamma mellett) küzdök. A legoptimálisabb megoldás megtalálása érdekében szeretném a segítségüket kérni abban, hogy ki az Önök által javasolt szakorvos akihez fordulhatnék. Köszönettel és tisztelettel Róthné N. Ibolya
Kedves Asszonyom!


Vizsgálat és személyes megbeszélés lenne szükséges a korrekt véleményhez.

Korára való tekintettel, arra hogy a változás kora közel van műtétet nem javasolnék, csak tüneti kezelést.

Várom jelentkezését!

Üdvözlettel:

Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és segítőkész

A doktornő kedves és segítőkész volt, elmagyaráztak mindent, amit nem értettem. Mindenkinek szívből ajánlom!

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész