Hüvelygyűrű- fogamzásgátló tabletta helyett feledékenyeknek

Hüvelygyűrű- fogamzásgátló tabletta helyett feledékenyeknek

Utolsó módosítás:2022.12.09 23:33

Az alternatív fogamzásgátló módszerek közül egyre nagyobb teret hódít a hüvelygyűrű, mely hormontartalmánál fogva megakadályozza a nem kívánt terhességet. Hogy miket érdemes tudni róla, azt dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától kérdeztük meg.

Nőgyógyászati Központ
 +36 70 621 2443

online bejelentkezés nőgyógyászati magánrendelés

A hüvelygyűrű egy kis puha, rugalmas átlátszó műanyag gyűrű, amelyet a hüvelybe kell felhelyezni. Biztonságos és kényelmes fogamzásgátló módszer, mely folyamatosan kis adag ösztrogént és progeszteront bocsát ki, így -akárcsak az orális fogamzásgátló tabletták- megakadályozzák a nem kívánt terhességet.

A hormonok meggátolják a normál peteérést, valamint megvastagítják a méh nyálkahártyáját, így, ha mégis sikerülne a megtermékenyítés, a beágyazódás akadályba ütközik.

Ellentétben a fogamzásgátló tablettákkal melyeket naponta kell bevenni-, a hüvelygyűrűt nem kell minden nap cserélni. 3 hétig bent maradhat a hüvelyben, utána egy hétig kell szünetet tartani (ekkor jelentkezik a megvonásos vérzés), majd egy hét után ismét fel kell helyezni. Emiatt kevés odafigyelést igényel, nagy könnyebbség azoknak, akik feledékenyek.

 

Fontos! A hüvelygyűrű nem véd meg a szexuális úton terjedő fertőzésektől!

 

A hüvelygyűrű előnyei

 • hüvelygyűrűa legtöbb nő számára biztonságos
 • Nem kell naponta emlékeztetnie magát az alkalmazásra
 • nem kell orvosnak felhelyezni
 • ellentétben a tablettával, nem befolyásolja a hatását a hányás vagy a hasmenés
 • szabályozza a menstruációt, valamint sokaknál gyengébbé teszi
 • lehetővé teszi a termékenység gyors visszatérését a gyűrű eltávolítása után
 • javíthatja a menstruáció előtti szindrómát (PMS)
 • Nem kell eltávolítani szex/edzés során

 

A hüvelygyűrű hátrányai

 • emlékeznie kell a megfelelő időben történő elhelyezésére és eltávolítására
 • rossz felhelyezés esetén elmozdulhat
 • a tablettához hasonló mellékhatásokat okozhat: például fejfájás, hányinger, puffadás, érzékeny mellek, pattanások, hangulatváltozások, szex iránti érdeklődés elvesztése, pecsételő vérzés (inkább csak az elején)
 • drágább, mint a tabletta
 • Megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét az arra hajlamosaknál

 

A hüvelygyűrűt hormontartalmánál fogva nem ajánlják túlsúlyos, dohányzó, 35 év feletti nőknek, valamint azoknak, akiknél valamilyen okból kifolyólag nagyobb a vérrögképződés kockázata. Szintén nem javasolt cukorbetegeknek, akik migrénnel küzdenek, rákos betegeknek (vagy akiknél nagyobb a daganatok kialakulásának esélye) illetve májbetegeknek.

Érdemes azt is tudni, hogy néhány epilepszia elleni gyógyszer vagy egyes gyógynövénykészítmények csökkenthetik a hüvelygyűrű hatását- figyelmeztet dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Hogy megtudja, megfelelő választás-e Önnek a hüvelygyűrű, érdemes alkalmazás előtt felkeresnie nőgyógyászát, aki megállapítja, biztonságos fogamzásgátló módszer-e az Ön számára.

 

 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a Fromilid (250mg) tabletta mennyire befolyásolhatja a Dienille fogamzásgátló hatását? Több helyen azt olvastam, hogy mivel a Fromilid hatóanyaga a makrolid klaritromicin, nem ütközik a fogamzásgátlóval. Máshol azonban azt hallottam, hogy mivel antibiotikumnak minősül ugyanúgy befolyásolja a fogamzásgátlót, mint bármelyik másik gyógyszer. A Dienille 2. levelét szedem, a 2. tablettát vettem be a Fromilid kezdésekor. 3 napig (napi 2×) szedtem az antibiotikumot majd másnap együtt voltam a párommal. Ön szerint mekkora az esély a nem kívánt terhessége? Válaszát előre is köszönöm, Sára
Kedves Sára!

Amennyiben más hiba nem történt,a fentiek nem befolyásolják a fogamzásgátlást.

Üdvözlettel:

Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

Dr. Herendi Balázs doktor munkájával maximálisan meg voltam vele elégedve. Kitűnő szakember, kedves, figyelmes.

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász