Hüvelygyűrű- fogamzásgátló tabletta helyett feledékenyeknek

Hüvelygyűrű- fogamzásgátló tabletta helyett feledékenyeknek

Utolsó módosítás:2022.12.09 23:33

Az alternatív fogamzásgátló módszerek közül egyre nagyobb teret hódít a hüvelygyűrű, mely hormontartalmánál fogva megakadályozza a nem kívánt terhességet. Hogy miket érdemes tudni róla, azt dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától kérdeztük meg.

Nőgyógyászati Központ
 +36 70 621 2443

online bejelentkezés nőgyógyászati magánrendelés

A hüvelygyűrű egy kis puha, rugalmas átlátszó műanyag gyűrű, amelyet a hüvelybe kell felhelyezni. Biztonságos és kényelmes fogamzásgátló módszer, mely folyamatosan kis adag ösztrogént és progeszteront bocsát ki, így -akárcsak az orális fogamzásgátló tabletták- megakadályozzák a nem kívánt terhességet.

A hormonok meggátolják a normál peteérést, valamint megvastagítják a méh nyálkahártyáját, így, ha mégis sikerülne a megtermékenyítés, a beágyazódás akadályba ütközik.

Ellentétben a fogamzásgátló tablettákkal melyeket naponta kell bevenni-, a hüvelygyűrűt nem kell minden nap cserélni. 3 hétig bent maradhat a hüvelyben, utána egy hétig kell szünetet tartani (ekkor jelentkezik a megvonásos vérzés), majd egy hét után ismét fel kell helyezni. Emiatt kevés odafigyelést igényel, nagy könnyebbség azoknak, akik feledékenyek.

 

Fontos! A hüvelygyűrű nem véd meg a szexuális úton terjedő fertőzésektől!

 

A hüvelygyűrű előnyei

 • hüvelygyűrűa legtöbb nő számára biztonságos
 • Nem kell naponta emlékeztetnie magát az alkalmazásra
 • nem kell orvosnak felhelyezni
 • ellentétben a tablettával, nem befolyásolja a hatását a hányás vagy a hasmenés
 • szabályozza a menstruációt, valamint sokaknál gyengébbé teszi
 • lehetővé teszi a termékenység gyors visszatérését a gyűrű eltávolítása után
 • javíthatja a menstruáció előtti szindrómát (PMS)
 • Nem kell eltávolítani szex/edzés során

 

A hüvelygyűrű hátrányai

 • emlékeznie kell a megfelelő időben történő elhelyezésére és eltávolítására
 • rossz felhelyezés esetén elmozdulhat
 • a tablettához hasonló mellékhatásokat okozhat: például fejfájás, hányinger, puffadás, érzékeny mellek, pattanások, hangulatváltozások, szex iránti érdeklődés elvesztése, pecsételő vérzés (inkább csak az elején)
 • drágább, mint a tabletta
 • Megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét az arra hajlamosaknál

 

A hüvelygyűrűt hormontartalmánál fogva nem ajánlják túlsúlyos, dohányzó, 35 év feletti nőknek, valamint azoknak, akiknél valamilyen okból kifolyólag nagyobb a vérrögképződés kockázata. Szintén nem javasolt cukorbetegeknek, akik migrénnel küzdenek, rákos betegeknek (vagy akiknél nagyobb a daganatok kialakulásának esélye) illetve májbetegeknek.

Érdemes azt is tudni, hogy néhány epilepszia elleni gyógyszer vagy egyes gyógynövénykészítmények csökkenthetik a hüvelygyűrű hatását- figyelmeztet dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Hogy megtudja, megfelelő választás-e Önnek a hüvelygyűrű, érdemes alkalmazás előtt felkeresnie nőgyógyászát, aki megállapítja, biztonságos fogamzásgátló módszer-e az Ön számára.

 

 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt doktor úr/nő! Nemrég épp a peteeresem idején részt vettem egy szűrő vizsgálaton, ahol huvelygyulladast diagnosztizáltak, Clion kupot kaptam a férjem pedig krémet, arra az esetre ha a gyulladást valamilyen fertőzés okozta volna. A vizsgálat előtti napon, mivel akkor még nem nagyon voltak tünetek, együtt voltunk a férjemmel, S most minden jel arra utal hogy teherbe is estem. Aggódom, veszelyeztetheti- e a magzatot a fogantatás idején meglévő gyulladas/fertozes/ vagy az azt követő gyógyszeres kezelés. Köszönöm válaszát!
Tisztelt Kis Virág!

Biztos lehet benne, hogy sem az esetleges gyulladás sem a kezelés nem lesz a kialakuló magzatra rossz hatással.

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz ellátás

 Gyors, precíz ellátás. Kedves recepciósok. Profi ellátás. 

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász