Hüvelygyűrű- fogamzásgátló tabletta helyett feledékenyeknek

Hüvelygyűrű- fogamzásgátló tabletta helyett feledékenyeknek

Utolsó módosítás:2022.07.21 09:54

Az alternatív fogamzásgátló módszerek közül egyre nagyobb teret hódít a hüvelygyűrű, mely hormontartalmánál fogva megakadályozza a nem kívánt terhességet. Hogy miket érdemes tudni róla, azt dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától kérdeztük meg.

A hüvelygyűrű egy kis puha, rugalmas átlátszó műanyag gyűrű, amelyet a hüvelybe kell felhelyezni. Biztonságos és kényelmes fogamzásgátló módszer, mely folyamatosan kis adag ösztrogént és progeszteront bocsát ki, így -akárcsak az orális fogamzásgátló tabletták- megakadályozzák a nem kívánt terhességet.

A hormonok meggátolják a normál peteérést, valamint megvastagítják a méh nyálkahártyáját, így, ha mégis sikerülne a megtermékenyítés, a beágyazódás akadályba ütközik.

Ellentétben a fogamzásgátló tablettákkal melyeket naponta kell bevenni-, a hüvelygyűrűt nem kell minden nap cserélni. 3 hétig bent maradhat a hüvelyben, utána egy hétig kell szünetet tartani (ekkor jelentkezik a megvonásos vérzés), majd egy hét után ismét fel kell helyezni. Emiatt kevés odafigyelést igényel, nagy könnyebbség azoknak, akik feledékenyek.

 

Fontos! A hüvelygyűrű nem véd meg a szexuális úton terjedő fertőzésektől!

 

A hüvelygyűrű előnyei

 • hüvelygyűrűa legtöbb nő számára biztonságos
 • Nem kell naponta emlékeztetnie magát az alkalmazásra
 • nem kell orvosnak felhelyezni
 • ellentétben a tablettával, nem befolyásolja a hatását a hányás vagy a hasmenés
 • szabályozza a menstruációt, valamint sokaknál gyengébbé teszi
 • lehetővé teszi a termékenység gyors visszatérését a gyűrű eltávolítása után
 • javíthatja a menstruáció előtti szindrómát (PMS)
 • Nem kell eltávolítani szex/edzés során

 

A hüvelygyűrű hátrányai

 • emlékeznie kell a megfelelő időben történő elhelyezésére és eltávolítására
 • rossz felhelyezés esetén elmozdulhat
 • a tablettához hasonló mellékhatásokat okozhat: például fejfájás, hányinger, puffadás, érzékeny mellek, pattanások, hangulatváltozások, szex iránti érdeklődés elvesztése, pecsételő vérzés (inkább csak az elején)
 • drágább, mint a tabletta
 • Megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét az arra hajlamosaknál

 

A hüvelygyűrűt hormontartalmánál fogva nem ajánlják túlsúlyos, dohányzó, 35 év feletti nőknek, valamint azoknak, akiknél valamilyen okból kifolyólag nagyobb a vérrögképződés kockázata. Szintén nem javasolt cukorbetegeknek, akik migrénnel küzdenek, rákos betegeknek (vagy akiknél nagyobb a daganatok kialakulásának esélye) illetve májbetegeknek.

Érdemes azt is tudni, hogy néhány epilepszia elleni gyógyszer vagy egyes gyógynövénykészítmények csökkenthetik a hüvelygyűrű hatását- figyelmeztet dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Hogy megtudja, megfelelő választás-e Önnek a hüvelygyűrű, érdemes alkalmazás előtt felkeresnie nőgyógyászát, aki megállapítja, biztonságos fogamzásgátló módszer-e az Ön számára.

 

 

 

Téma szakértője

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! 52 éves vagyok és 2017.06.24 óta már nem menstruálok. Nem védekeztünk és a kérdésem az lenne, hogy előfordulhat e a terhesség? Változó korban vagyok.
KATALIN

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász
Kedves Katalin!

52 évesen, négy hónapja elmaradt menzesz mellett a terhesség bekövetkeztének esélye szinte nulla. Nem tartom szükségesnek a védekezést.

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberséges

A doktor úr nagyon figyelmes, segítőkész volt, és minden kérdésemre választ kaptam. Jól esett, hogy közvetlenül, emberségesen, és bizalmat ébresztően, egyenlő félként bánt velem. (Ami pl. az állami egészségügyben nem jellemző és a legkellemetlenebb...)

Dr. Hetényi Gábor
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász