Mikortól lehet szüksége egy tinédzsernek fogamzásgátlásra?

Mikortól lehet szüksége egy tinédzsernek fogamzásgátlásra?

Szerző: dr. Murshed Mohamed ódosítás:2024.05.13 08:32

Tinédzserek szüleinek nem feltétlenül könnyű azzal szembesülni, hogy a lányuk fogamzóképes korba lépett, és mivel nemi életet is él, mindenképpen fontos dönteni a fogamzásgátlásról.  Dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa a különböző lehetőségek előnyeire, hátrányaira és elsősorban a tudatosság szerepére hívta fel a figyelmet.

Online Bejelentkezés

Kolosy tér - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Mikor érdemes először nőgyógyászhoz fordulni?

A nőgyógyászati vizsgálatnak kétféle célja lehet tinédzserkorban: az egyik az esetleges problémák kezelése, amelyek akár már gyermekkorban is előfordulhatnak, például egy meleg vizes medence használata után, a másik a fogamzásgátlásról szóló döntés, esetleg a választott módszer elrendelése.
- Az első menstruáció után tulajdonképpen bármikor szükség lehet fogamzásgátlásra, ezért nincs korhatára a nőgyógyász felkeresésének ebből a célból sem – ismerteti Murshed doktor. – Amíg nem születik e tekintetben tartós megoldás, a fiataloknak feltétlenül ajánlott a gumióvszer alkalmazása, ami nem csak a nem kívánt terhességtől, de a szexuális úton terjedő betegségek ellen is véd. Azonban, ha egy fiatal lánynak tartós kapcsolata van, vagy más ok miatt szeretne más típusú fogamzásgátlást alkalmazni, sok kérdést érdemes átgondolni a választás előtt. Egyrészt a saját tapasztalatait kell összegezni, másrészt a családi kórtörténetet. Olyan kérdéseket érdemes végig gondolni, hogy rendszeres-e a menstruáció, dohányzik-e, szed-e állandó gyógyszert a páciens, esetleg van-e gyógyszerérzékenysége, illetve, hogy a közvetlen női családtagjainál volt-e valamilyen nőgyógyászati (mell, petefészek, méhnyak) daganat, illetve 50 éves kor előtt bekövetkező trombózis, stroke. A válaszok és a kivizsgálás után lehet dönteni az optimális fogamzásgátlás módjáról.

Milyen lehetőségek jöhetnek szóba?

A tinédzserek körében kétféle megoldást érdemes kizárni: a végleges megoldást, mint a petevezető elkötése, és az olyan természetes eljárásokat, mint a naptár módszer. Az első ugyanis egy életre szóló döntés jelent, amit ilyen fiatal korban nem szabad még meghozni, a második pedig olyan tudatosságot és fegyelmezettséget igényel, amire egy fiatal pár nem feltétlenül képes. Ezért leginkább a hormonális fogamzásgátlásról, a hormonmentes megoldásokról és az úgynevezett barrier-módszerekről érdemes beszélni.

 • Hormonális fogamzásgátló módszerek

A legelterjedtebb fogamzásgátló tablettákat mindennap be kell venni, míg a tapaszokat 21 napig kell alkalmazni és hetente cserélni. A hüvelygyűrű ugyancsak 21 napig viselendő, és a páciens magának helyezi azt fel. Az implantátum egy egészen kis méretű műanyag rúd, ami éveken át viselhető, az injekció pedig 3 hónapig jelent megoldást, és mindkettőt a nőgyógyász helyezi fel, adja be. Szintén a nőgyógyász tudja felhelyezni a méhen belüli gyógyszerleadó rendszereket. A fő kérdés ezeknél a módszereknél, hogy milyen tartós módszert keres a páciens, illetve mennyire tudja vállalni annak felelősségét, hogy rendszeresen szedi a gyógyszert, illetve helyezi fel az eszközt.

 • Hormonmentes fogamzásgátló módszerek

A méhen belüli fogamzásgátló eszközökön belül léteznek hormontartalmú és hormonmentes spirálok is, utóbbiak anyaga lehet réz, arany-réz, ezüst-réz, illetve műanyag. A spirált a nőgyógyász helyezi fel és 5-7 évig viselhető.

 • Barrier-módszerek

Tizenéveseknél is elrendelhető hormonális fogamzásgátló.A barrier egyfajta akadályt jelent, vagyis itt olyan módszerekről van szó, amelyek megakadályozzák a spermiumok „célba érkezését”. Elsősorban ilyenek a gumióvszerek, amelyek közt nem csak férfi, de női óvszer is létezik, amit a szeretkezés előtt a nőnek kell felhelyeznie. A pesszárium vagy méhszájsapka gumi vagy szilikon anyagú eszköz, ami nagy előrelátást és türelmet igényel, mert 6 órával, de legalább 20 perccel az együttlét előtt kell felhelyeznie a nőnek és csak 6 órával később távolítható el. Ezt ráadásul spermicid készítményekkel együtt kell alkalmazni. A spemicidek lehetnek krémek, habok vagy zselék, és az óvszer alkalmazása mellett is ajánlottak.

A tudatosság a legfontosabb

- Nagyon fontos eloszlatni a tinédzserekben azokat a tévhiteket, hogy a hormonális fogamzásgátlóktól meghíznak, csúnya lesz a bőrük vagy más problémájuk akad majd, ezeket minden esetben személyre szabottan lehet elemezni, mérlegelni. Ugyanígy érdemes felhívni a fiatalok figyelmét, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletták nagyobb mennyiségű hormont tartalmaznak, mint több havi rendszeresen szedett gyógyszer, ezek tényleg csak vészhelyzet esetén alkalmazhatók – hangsúlyozza dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa. – Azonban azt a szülőnek és a tinédzsernek is érdemes szem előtt tartania, hogy a nem kívánt terhesség olyan következmény, amelyet tudatossággal meg lehet és meg is kell előzni!

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Murshed Mohamed

szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • terhesgondozás
  • általános nőgyógyászati panaszok kezelése
  • méhnyakrákszűrés
  • fogamzásgátlás
 • Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar és arab nyelvű ellátás / consultation in Arabic available

  Rendelés helyszíne:
  ALFA Egészségközpont, Buda Square Irodaház | 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2 éve szedek már fogamzásgátlót, azonban az utolsó két vérvételemnél elváltozást vettek észre, ezért az utolsó levél után 3 hónap szünetet kell tartanom. Ez számításaim szerint január első hetében történik meg. Egy olyan kérdésem lenne, remélem nem nagy butaság, hogy az utolsó levélnél is teljesen biztonságban vagyok? Azaz ha pl. megtörténik az aktus esetleg vasárnap és következő hét pénteken már a placebot kell szednem akkor teljesen védve vagyok, vagy kell óvszert is használni? Szeretnék elővigyázatos lenni! Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: egy 22 éves leányzó
Luca

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Luca !


Az elővigyázatosság nagyon fontos. Kérdésére a válasz : Igen, akkor lesz a menstruáció.
Panasz esetén forduljon hozzánk bizalommal !

Üdvözlettel :
Dr. Hernádi Balázs
szülész - nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak