PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP BESZÁMOLÓ-MENOPAUZA

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP BESZÁMOLÓ-MENOPAUZA

ódosítás:2022.12.08 11:30

2022.december 3-án került megrendezésre a Prima Medica utolsó szakmai napja az évben, mely a menopauza témakörét járta körbe. Az előadások során szó volt a klimax tüneteiről, szövődményeiről, gyógyszeres kezeléséről, illetve életmódterápiájáról, melyek nem csak a kellemetlen tüneteket csökkentik, de szövődmények ellen is hatékony védelmet nyújtanak. 

Dr. Margitai Barnabás, szakmai nap menopauza, Dr. Margitai Barnabása Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza kezdte meg a szakmai napot, melynek során megtudhattuk, hogy a nők 25%-a olyan erős tüneteket tapasztal a menopauza során, melyek a mindennapjaikra is kihatnak. Sajnálatos tény, hogy csupán 4%-uk fordul orvoshoz, pedig a panaszokra ma már igen hatékony terápiák léteznek. Természetesen első körben fontos a differenciáldiagnózis, hiszen pl. pajzsmirigyzavarok is produkálhatnak hasonló tüneteket, mint a menopauza- ez természetesen teljesen más terápiát igényel. A doktor úr beszédében kitért a klimax jellemző szövődményeire, és arra, hogy a megfelelő időben megkezdett hormonterápia miként nyújt ellenük védelmet. Felhívta továbbá a figyelmet a hüvely lézerkezelésének helyére a klimax terápiájában, hiszen pl. csökkenti a hüvelyszárazságot és javíthat az inkontinencián is. Előadásában lényeges szerepet kapott az megfelelő életmód követése, az egészségtudatosság is, mint prevenciós és mint terápiás eszköz. Mivel a menopauza igen negatívan befolyásolja az életminőséget, a szexualitást, így szó esett arról, miként fokozható ekkor libidó, hogyan hozható vissza a szexuális vágy. Az előadás végén nagy hangsúlyt kapott a hormonpótló terápiák ismertetése, valamint a kiegészítő kezelések, melyek dr. Margitai Barnabás szerint még a szakmát is megosztják, ám véleménye szerint igen eredményesen tudják segíteni a hormonpótló terápiát. 

 

A szakmai napot Drégely Anikó, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa folytatta a változókori étrendről, annak kedvező hatásairól. Hangsúlyozta, hogy a táplálkozás igen nagy mértékben befolyásolja a menopauza tüneteit, ráadásul több szövődménye is megelőzhető és kezelhető lenne megfelelő diéta betartásával. Beszédében kitért a klimax során jelentkező súlygyarapodás hátterére, annak biológiai okaira, valamint arra, hogy mely életmódbeli hibák vezetnek a plusz kilók megjelenéséhez. Megtudhattuk, hogy mit jelent a színes tányér, illetve, hogy melyek a menopauza során ajánlott táplálkozás fő pillérei: ezen belül szó volt az antioxidánsok fontosságáról, azok töltéséről, és hogy miként lehet ezt a gyakorlatban megvalósítani. Mivel sokan -főleg a nők- kevés folyadékot visznek be és csak akkor isznak, amikor szomjasak, ezért Drégely Anikó kitért arra is, milyen nagy szerepe van a megfelelő folyadékpótlásnak, miket érdemes fogyasztani és miket kell kerülni, továbbá megtudhattuk, milyen ajánlások vannak a kávéfogyasztást illetően. Mivel a menopauza egyik jellemző szövődménye a csontritkulás, így a csonterősítésre ajánlott táplálkozásról is hasznos információk hangzottak el, így megtudhattuk, mely tápanyagokból mennyit kellene bevinni, hogy a csontritkulás késleltethető/kisebb mértékű legyen. A fitoösztrogének témája szintén nagy hangsúlyt kapott az előadás során, hiszen az klimax során az ösztrogénszint jelentősen csökken, és ezt a fitoösztrogénekkel lehet valamelyest kompenzálni.  Megtudhattuk, milyen típusai léteznek, mennyit érdemes fogyasztani belőlük, kiknek ajánlott, illetve mely esetekben kerülendőek. 

 

Drégely Anikó után dr. Kapocsi Judit, a KardioKözpont magasvérnyomás specialistája a változókori hipertóniáról beszélt. Igen fontos téma, hiszen Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek vezető halál oknak számítanak, melyek fellépésének hátterében leggyakrabban a hipertónia áll. A bevezetőben hangsúlyozta a hipertónia szindróma okait és azok előfordulási gyakoriságát- ennek során megtudhattuk, a legtöbb esetben (90-95%-ban) találni valamilyen kiváltó okot, mely generálja az állapotot, és csupán pár százalékban elsődleges a magasvérnyomás, vagyis, nem találni semmit, ami provokálja a vérnyomás emelkedését. Szó esett a hipertónia legfontosabb patofiziológiai történéseiről, hogy miért is lép fel állapot. Ezen kívül megtudhattuk, hogy a magasvérnyomással küzdő betegek csaknem mindegyikének van érelmeszesedése, ami számtalan problémáért felel. Dr. Kapocsi Judit hangsúlyozta a rendszeres vérnyomásmérés fontosságát, hiszen a probléma legtöbbször nem okoz tüneteket, nem véletlen hívják csendes gyilkosnak. Az előadást a nőknél jelentkező hipertóniával folytatta, hiszen más jellemző rájuk, mint a férfiakra. Nagyon fontos különbség, hogy a korral a szisztolés vérnyomás meredekebben emelkedik, illetve menopauza után fokozódik a nők kardiovaszkuláris rizikója. A klimax ugyanis felgyorsítja a nők korfüggő vérnyomás emelkedését. Beszédét a magasvérnyomás kezelésével, a gyógyszeres terápiával és szükséges életmódbeli változtatások betartásával zárta, valamint azzal, hogy melyiket mikor szükséges alkalmazni. 

 

Dr. Vida Zuzsanna, a JóAlvásközpont szomnológusa a változókori alvászavarokról beszélt online előadásában. Elmondta, hogy a nők között gyakoribbak az alvászavarok, és ennek hátterét is megismerhettük. A menopauza és az alvászavarok kapcsolatáról is sok mindent megtudhattunk, például azt, hogy a jelentkező hőhullámok és a hangulatzavarok eleve rontják az alvás minőségét és mennyiségét, de az alvás hormonjának, a melatoninnak a változása is hozzájárul a problémához, hiszen a kor előrehaladtával mennyisége csökken. Mindezt csak tetézhetik az újonnan megjelenő betegségek, a túlsúly, az alvási apnoe, de bizonyos gyógyszerek is kiválthatnak alvászavart.  Szó esett arról, hogy mikor kell az inszomnia kezelését megfontolni, melyek a terápiája elemei, valamint milyen életmódbeli változtatások segíthetik a jobb alvást. Dr. Vida Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy ha a klimaxban fellép alvászavar, az nem indikáció a hormonpótlásra (az a menopauza egyéb tüneteire alkalmas), így más kezelést kell alkalmazni (pl. melatonin, altató, antidepresszáns, alapbetegség kezelése, életmódterápia). Az előadás végén megtudhattuk, kiknek érdemes alvás ambulanciára menni, és hogy mi minden történik egy alváslaborban.  Ennek keretein belül megismerkedhettünk a OSAS szűréssel, valamint a poliszomnográfiás vizsgálattal is.