Terhesség és szülés 40 év felett - mire lehet készülni?

Terhesség és szülés 40 év felett - mire lehet készülni?

Szerző: dr. Murshed Mohamed ódosítás:2024.02.05 08:34

Azoknak a nőknek, akik 40 éves kor felett szeretnének (első) gyermeket vállalni, ma már nem kell rettegve gondolniuk a lehetséges kockázatokra, a kiemelt gondosság azonban szükséges – mind a páciens, mind az orvosok részéről. Milyen esélyekkel lehet számolni a fogantatásnál, mely rizikófaktorokat kell figyelembe venni a terhesség és a szülés kapcsán? Dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa válaszolt a kérdésekre.

Bár az esélyek csökkennek, egyre többen szülnek negyvenhez közel

40 feletti kismamáknál fokozott odafigyelés szükséges.Amerikai felmérések szerint egyre kevesebb baba születik minden korosztályban, kivéve egyet: a késői harmincas, korai negyvenes nőket. Az okok szerteágazóak: a házasságkötések időpontjának kitolódása, a tovább tartó tanulás, a munkában való előrejutás, és még sorolhatnánk. Tény, hogy 40 felé már érzelmileg, mentálisan és anyagilag is felkészültebb lehet egy pár a családalapításra. Ugyanakkor egy nő nem halogathatja túl sokáig a gyermekvállalást, ugyanis 32 éves kortól lassan csökkeni kezd a megtermékenyülés esélye, 37 éves kortól pedig egyre gyorsabbá válik ez a folyamat. Ennek fő oka, hogy a petesejtek minősége válik egyre kérdésesebbé, különösen, ha olyan betegségek, állapotok is vannak a háttérben, mint például az endometriózis, a méhmióma vagy a petevezeték rendellenességek. Ugyanezen okok miatt a mesterséges megtermékenyítés esélyei is csökkenek ebben az életkorban.

Mi várható a 40 fölötti terhességek során?

- A 40 fölötti nők várandósságát kiemelt figyelemmel kell kísérni, ugyanis náluk nagyobb a terhességi magas vérnyomás, a preeclampsia és a gesztációs diabétesz kockázata is. A számok azt mutatják, hogy a terhesség elvesztésének kockázata is némileg nagyobb 40 körül, főként 45 felett, ezért pedig sokan stresszesnek élhetik meg az első hónapokat. Ezek azonban csak statisztikák, egy egészséges és rendszeresen ellenőrzött negyvenes nő ugyanolyan egészséges várandóssággal számolhat, mint egy fiatalabb kismama – hangsúlyozza dr. Murshed. – Ehhez azonban a kismamának is ajánlott mindent megtennie saját maga és a magzat egészségéért is, ide értve a megfelelő táplálkozást és a rendszeres mozgást is – mindezt persze nőgyógyásszal és lehetőleg dietetikussal, mozgásterapeutával egyeztetve.

A szülésre gondosan kell felkészülni

A terhesgondozás különösen fontos 40 felett.Néhány éve norvég kutatók tanulmányozták 169.583 alacsony kockázatú, első szülő nő adatait, hogy vizsgálják az anyai életkor és a szülés során történő sürgősségi beavatkozások összefüggéseit. Az International Journal of Obstetrics and Gynaecology című lapban publikált tanulmányban más rizikófaktorokat is számításba vettek, mint a magzati stressz, a váll elakadása, a 4000 g fölötti születési súly, a 42 éves kor feletti anyai életkor, az epidurális érzéstelenítés. Mindezt a sürgősségi császármetszéssel és az operatív hüvelyi szüléssel (vagyis olyannal, amely során szükség van valamilyen eszközre, például csipeszre) összefüggésben vizsgálták.    
Az eredmények azt mutatták, hogy a 40 év feletti nőknek 22,4 % esélye van a császármetszésre és 23,7 % az operatív hüvelyi szülésre, míg a 20-24 év közti nőknél ez 6,7 % és 13 %, míg a 25-29 éves kismamáknál 8,4% és 16,2%.
A kutatás eredményei szerint tehát egyértelmű az összefüggés a sürgősségi operatív szülés és a magasabb anyai életkor közt. Ez persze nem jelent fenyegetést, csupán azt, hogy a nőgyógyászoknak mind a terhesség, mind a szülés alatt érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk az érintett kismamákra. Megnyugtató lehet az is, hogy akik idősebben vállalkoznak az első szülésre, jellemzően egészségesek, magasabb a szociális-gazdasági státuszuk és tudatosan fordulnak a várandósság felé. Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet a további rizikófaktorok csökkentésére, így például az egyre jellemzőbb elhízás veszélyeire.

- A terhesgondozás az a 9 hónapon át tartó, döntő jelentőségű ellátás, amely egyrészt fizikailag monitorozza a kismamát és a magzatot, másrészt nyomon követhetővé teszi a várandósság szakaszait. Ez nem csak testileg, de lelkileg is kiemelt jelentőségű, hiszen a kismamák egészsége és jó közérzete a magzat testi és lelki fejlődésére is pozitívan hat - hangsúlyozza dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa. – A nagyobb kockázatokkal rendelkező nőknek érdemes olyan gondozási helyszínt választaniuk, ahol egy helyen elérhető mindaz, amire szükségük lehet: nőgyógyászati ultrahang, laborháttér, CTG vizsgálat. Igény és problémák esetén az ellátásba be kell vonni gasztroenterológust, érsebészt, kardiológust, diabetológust és esetleg más szakorvost is. Megfelelő gondozással az idősebb kismamák is jó esélyekkel készülhetnek a természetesen zajló várandósságra és a komplikációmentes szülésre.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Murshed Mohamed

szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • terhesgondozás
  • általános nőgyógyászati panaszok kezelése
  • méhnyakrákszűrés
  • fogamzásgátlás
 • Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar és arab nyelvű ellátás / consultation in Arabic available

  Rendelés helyszíne:
  ALFA Egészségközpont, Buda Square Irodaház | 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr. Hernádi Balázs! Egy kedves ismerősöm ajánlotta Önt. Szeretném kérni a véleményét vagy segítségét. Röviden leírom mi a problémám. 10 éve császármetszéssel született kislányom. Azóta nem sikerül újból teherbe esnem. 4 db lombik kezelésen vagyunk túl. Az utolsó sikeres volt viszont mint később a kezelőorvosom elmondta a katéter amivel beültetik az embriót elakad a császáros hegemben, így nem került megfelelő helyre. Ugyan megtapadt, de abortusszal végződött hegterhesség miatt. Arra lennék kíváncsi, hogy okozhatja-e a heg a meddőségem illetve érdemes lenne-e műteni vagy lehet-e orvosolni ezt a problémát, ha egyáltalán tényleg a heg miatt nem jut el a megfelelő helyre az embrió beültetésnél. Hysteroscopiás és salina -Hy-Co-Sy vizsgálatom is volt. Hysteroscopia Abrasio eredmény: Kellő előkészítés után hysteroscopiát végeztünk, amely során láttuk, hogy az uterus ürege szabályos, bedomborodó góc nem látható. Az endometrium, proliferatios. A tubaszájadékok látótérbe hozhatóak, szabadok. Salina-Hy-Ci-Sy eredménye: amely során láttuk, hogy az uterusűr szabályos, bedomborodó góc nem látható. A császármetszés hegvonalának vastagsága 3,5 mm Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Zsuzsanna
Balog Zsuzsanna

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Kedves Zsuzsa!

A hegterhesség császár után létrejöhet, de kimetszését és újra varrását akkor végezzük ha hegsérv alakul ki ( isthmocele), ezután fél év - év a gyógyulás amit ki kell várni. Javaslom más meddőségi specialista felkéréseset is, mert meg ilyenről nem hallottam (elakad a katéter). A hegvonal vastagsága megfelelő.

Forduljon hozzánk bizalommal !

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész - nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak