PCOS diéta alapjai

PCOS diéta alapjai

Utolsó módosítás:2022.04.11 16:56

Az étrend lényege PCOS esetén egy rendszeres életvitel kialakítása. Naponta 5-6 alkalommal szükséges (2-4 óránként) kis mennyiségű ételt elfogyasztani, emellett nagyon fontos, hogy minden étkezés tartalmazzon szénhidrátot, és megfelelően legyen elosztva a gyorsan és a lassan felszívódó szénhidrátok. 

Gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése

diéta policisztás ovárium szindróma eseténPCOS étrend a vércukor és inzulin szint stabilizálásának egyik alapja a túl gyors vércukorszint emelkedést okozó alapanyagok kerülése. Így az étrendből javasolt kiiktatni a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket, továbbá kerülendő a fehér rizs, burgonya, fehér liszt alapú ételek gyakori fogyasztása is hasonló okokból.

Magas rost tartalmú alapanyagok előtérbe kerülése

Jótékony hatással rendelkezik a PCOS- és IR étrend során a magas rost tartalmú élelmiszerek. Közéjük tartoznak a teljes kiőrlésű lisztből készülő termékek, magas rost tartalmú gabonafélék (barna rizs, hajdina, köles, amaránt, quinoa stb.), illetve a zöldségek is.

Szénhidrátok elosztása

Hogy kinek mennyi szénhidrátot kell napi szinten fogyasztania PCOS étrend során, az sok tényezőtől függ. Egyrészt befolyásolja az életkor, testmagasság, testsúly, fizikai aktivitás, illetve a táplálkozási szokások és az egyéni preferencia. Általánosan 160 g szénhidrát elfogyasztása javasolt napi szinten egy átlagos adottságokkal rendelkező, fogyni vágyó hölgy számára.

Időpont Étkezés Szénhidrát
mennyisége
Szénhidrát típusa
6:30 - 8:00 Reggeli szénhidrát diéta 30g csak lassú
9:30 - 10:30 Tízórai dietetika 20g 10 lassú / max. 10 gyors
12:00 - 14:00 Ebéd PCOS 50g 30 lassú / max 20 gyors
16:00 - 17:00 Uzsonna 160g-os diéta 20g mind lehet gyors
19:00 - 20:00 Vacsora 160g diéta 40g lehetőleg mind lassú,
max 10 g gyors 

 

Egyéb táplálkozási alapelvek

Kerülje a cukrot - beleértve a kristálycukrot, porcukrot, barna cukrot, nádcukrot, mézet - és a különböző szirupokat PCOS-val, illetve IR-rel élő páciens, illetve a fehér lisztes termékeket.  Érdemes magas rost tartalmú gabonákat és álgabonákat fogyasztani, mint teljes kiőrlésű gabonák, zabpehely, hajdina, köles, amaránt.