Vizelettartási zavar: átmeneti vagy tartós?

Vizelettartási zavar: átmeneti vagy tartós?

Szerző: Nőgyógyászati Központ Utolsó módosítás:2023.01.16 13:26

A vizelettartási gondok egyre több nőt és férfit érintenek napjainkban. Vizelet-inkontinenciáról, vizelettartási zavarról akkor beszélünk, ha akaratunktól függetlenül vizelet ürül a húgyhólyagból, ami lehet csupán néhány csepp vagy nagyobb mennyiség is. A vizelettartási zavar csoportosítható átmeneti vagy tartósan fennálló állapotként.

online bejelentkezés Dr.Józan Gyöngyi rendelésre, inkontinencia, vizelettartási zavar

ÁTMENETI VIZELETTARTÁSI ZAVAR

Átmeneti vizelet inkontinenciát, vizelettartási zavart étkezési szokások is előidézhetik, épp úgy, mint bizonyos gyógyszerek. Meghatározó különbség a tartós és az átmeneti vizelettartási nehézség között, hogy az átmeneti könnyebben orvosolható, hiszen egy egyszerű életmódbeli változtatás megoldhatja az inkontinencia problémáját.


Megoldások vizelettartási zavar kezelésére

Vizelettartási zavar szakorvosi vizsgálata
Laborvizsgálat
Dietetikai tanácsadás vizelettartási zavar kezelésére
Intim torna


OKOK, AZ ÁTMENETI VIZELETTARTÁSI GONDOK HÁTTERÉBEN

Koffein, tea, szénsavas- és cukros üdítőkVizelettartási zavar, inkontinencia okai
A koffein elősegíti a húgyhólyag gyors telítődését, majd fokozott sürgető vizelési ingert okozhat. A vizelettartási zavar megszüntetését ebben az esetben a kóla vagy kávé fogyasztásának mellőzése, drasztikus csökkentése jelenti.

Alkohol
Az alkoholtartalmú italok többsége (sör, bor, röviditalok) mind húgyhajtó hatásúak, vagyis a húgyhólyag gyors telítődéséhez és sürgető vizelési ingerhez vezetnek.

Folyadékbevitel
A folyadékmennyiség kevés vagy épp túlzó aránya meghatározó az átmeneti vizelettartási zavar esetén. A túl kevés folyadékfogyasztás célja, hogy a vizeletürítés gyakorisága csökkenjen. Ám ilyenkor a besűrűsödött vizelet irritálhatja a húgyhólyag falát, ami viszont tovább fokozza a vizelési kényszert. Ezzel szemben a fokozott folyadékbevitel növeli a húgyhólyag által tárolandó vizelet mennyiségét, ami fokozza a vizeletszivárgás, az inkontinencia esélyét.

Táplálkozás
Bizonyos ételek fokozzák a vizelettartási zavarok kialakulását, gyakori vizelési ingert okozva irritálják a húgyhólyagot:

  • Feldolgozott élelmiszerek: a mesterséges aromák, a tartósítószerek és az adalékanyagok, mint a nátrium-glutamát és a benzil-alkohol
  • Aszalt gyümölcsök (aszalt szilva főként)
  • Savas ételek, mint a paradicsom, vagy a citrusfélék

Gyógyszerek
A nyugtatók, az altatók, néhány vérnyomáscsökkentő, szívgyógyszer mind befolyásolhatják a húgyhólyag szabályozását, a vizelettartási zavar kialakulását. Az izomlazítók és antidepresszánsok is okozhatnak vizelettartási zavart.

Húgyúti fertőzés
A baktériumok bejuthatnak, majd elszaporodhatnak a húgycsőben, ami heves vizelési ingerhez, húgyúti fertőzéshez vezethet. Ez a vizelési inger vizelettartási zavarokat okozhat, amely antibiotikumos kezeléssel könnyen megszüntethető.

TARTÓS VIZELETTARTÁSI ZAVART OKOZÓ TÉNYEZŐK

Tartós vizelettartási zavar hátterében valamilyen anatómiai, szervi eltérés áll, mint például a meggyengült medencefenéki vagy hólyag izomzat, idegrendszeri betegségek vagy a vizeletelvezető rendszer szűkületei. Ebben az esetben az inkontinencia, a vizelettartási zavar nehezebben szüntethető meg, állandó intim torna mellett, némely esetben műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Krónikus hólyaggyulladásvizelettartási zavar, inkontinencia
Viszonylag ritka betegség, a hólyag falának krónikus gyulladásával jár. Fájdalmas és gyakori vizelési inger alakulhat ki, valamint bizonyos esetekben vizelettartási zavar is kialakulhat.

Terhesség
A várandósság során megjelenő hormonális változások, testtömeg és méh tömegének növekedése mind hozzájárulhatnak a vizelettartási zavar kialakulásához. A többszöri hüvelyi szülés szintén előidézheti a vizelettartási zavar, inkontinencia kialakulását.

Menopauza, ösztrogén- és progeszteron hiány
A menopauza idején bekövetkező hormonális változások miatt fellépő progeszteron- vagy ösztrogén hiány megváltoztathatja az izmok állapotát mely így veszít rugalmasságából, erejéből. Időskorban csökken a hólyag vizelettároló kapacitása, ezen túlmenően a vizeletürítési inger jelentkezése után kevesebb ideig lehet visszatartani a vizeletet, vizelettartási zavar lép fel.  

Méheltávolítás
A méh és a húgyhólyag nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, többségében ugyanazon izmok és szalagok segítségével függesztődnek fel a medence falára. Bármely műtét, mely a belső nemi szerveket érinti, az izmok sérülése révén inkontinenciát, vizelettartási zavart eredményezhet.

Húgyhólyagrák, hólyagkő
A vizelettartási zavar és inkontinencia lehet a hólyagrák vagy hólyagkő első tünete.

Neurológiai betegségek
Agydaganat, Parkinson-kór, Stroke mind zavarhatják a hólyag működésének idegrendszeri szabályozását, ami szintén vizelettartási zavart okozhat.

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész