Akkreditált Szakmai Nap: Várandósság alatt kialakuló betegségek, szövődmények, kockázati tényezők
dr. Szélessy Zsuzsanna dr. Szélessy Zsuzsanna 2018.11.27

A Prima Medica különböző szakterületeiről érkezett szakorvosok (belgyógyász, diabetológus, szülész-nőgyógyász, endokrinológus, hematológus, sportorvos) tartottak előadást a várandósság idején kialakuló betegségekről és kezelésükről, illetve a gesztációs diabétesz dietetikája is terítéken volt november 24-én.

A várandósság idején kialakult vagy felfedezett szénhidrát-anyagcsere zavar a terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz), amely főként a terhesség második és harmadik trimeszterében jellemző. A várandósság idején több hormonális változás zajlik le a kismama szervezetében, befolyásolva egyebek mellett a vércukorszintet.

Terhességi cukorbetegség

várandósság, szakmai nap, dr. turi zsuzsanna, nőgyógyászati központDr. Turi Zsuzsanna szülész-nőgyógyász, diabetológus, a Nőgyógyászati Központ orvosa A gesztációs diabéteszről tartott előadásában hangsúlyozta: nagyon fontos időben felismerni és kezelni a terhességi cukorbetegséget, mert a magas vércukorérték, a kezeletlen diabétesz az anyát és a magzatot egyaránt veszélyezteti, magas rizikót jelent a várandósság idején, a szüléskor, valamint a későbbiekben is. Megnőhetnek a szülési komplikációk (koraszülés, szülésbefejező hüvelyi műtétek, szülőutak sérülésének lehetősége, a császármetszés) kockázata, a baba nagyobb súllyal jöhet világra, sérülhet a szülés kapcsán, koraszülés esetén számos probléma nehezítheti a magzat életminőségét. Éppen ezért lényeges szűrővizsgálatot (éhomi és random vércukorszint-vizsgálatot) végezni az első trimeszterben, majd szükség esetén megismételni, kibővíteni azt.

várandósság, szakmai nap, dr. bibok györgy, nőgyógyászati központA gesztációs diabétesz utáni diabetológiai gondozás fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Bibok György belgyógyász-diabetológus, aki elmondta: a szülést követően 6 héttel javasolt elvégezni a cukorterheléses vizsgálatot (OGTT), hogy igazolódjon a cukorbetegség vagy annak előállapota, a prediabétesz jelenléte, ebben az esetben a betegség kezelése folyamatos szakorvosi és háziorvosi gondozást igényel. Mintegy 7-8 ezer új esetre számíthatunk évente, akikkel foglalkozni kell a gesztációs diabéteszt követően a szakrendeléseken. Dr. Bibok György elmondta azt is: amennyiben nem igazolható cukoranyagcsere-zavar, akkor is érdemes évente ellenőriztetni az állapotot, mert az esetek mintegy 50 százalékában cukorbetegség alakulhat ki az anyánál a szülés utáni években, amennyiben nem tartja be a javasolt életmódbeli tanácsokat.

várandósság, fülöp lili, dietetikus, szakmai nap, nőgyógyászati központA gesztációs diabétesz dietetikájáról beszélt Fülöp Lili dietetikus, aki hangsúlyozta: a kismamának hatványozottan figyelnie kell a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, amelyet a cukorbeteg étrend irányelvei alapján állít össze a dietetikus, figyelve a nő szokásaira, lehetőségeire, a meglévő társbetegségekre, valamint túlsúly esetén külön cél a testsúly optimalizálása. A komplex, jól felépített étrend alapja a napi étkezési ritmus kialakítása, 5-6 étkezésekkel (fő és kisétkezések), fókuszálva a szénhidrátok, fehérjék és zsírok megfelelő arányára.

SGA-gyermekek kezelése

várandósság, sga, dr. tar attila, szakmai nap, nőgyógyászati központDr. Tar Attila PhD, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusa tartott előadást az SGA (small for gestational age) gyermekek kezeléséről. Egyre több szó esik az SGA-ról, amelynek kezelése nálunk is megoldott. Az SGA – amely a születések mintegy 10 százalékában fordul elő – okai között megtalálható anyai (diabétesz, magas vérnyomás, fertőzések, az anyag életvitele, dohányzás, alkoholfogyasztás, stb.) és magzati tényezők (fejlődési rendellenesség, genetikai eltérések, fertőzések, stb.), valamint demográfiai tényezők, amelyek szintén hatással vannak a születési súlyra és hosszra. Amennyiben nem éri el a gyermek a korának megfelelő 3 percentilis értéket, szakorvosi kivizsgálás indokolt, majd elindulhat a növekedési hormon kezelés. Dr. Tar Attila elmondta azt is, hogy a kezelés a végleges, felnőttkori testmagasságra is kihat, növeli az izomszövet állományát, javítja a vérnyomást és a zsíranyagcserét. Nagyon fontos az SGA-gyermekek rendszeres szakorvosi ellenőrzése (szénhidrát- és zsíranyagcsere, magas vérnyomás, stb.), indokolt esetben életmódváltása.

Kihívás a pajzsmirigynek a terhesség

várandósság, endokrinológia, prof. balázs csaba, szakmai nap, nőgyógyászati központA pajzsmirigy követése terhesség során címmel tartott előadást prof. dr. Balázs Csaba belgyógyász, endokrinológus, aki elmondta: megnövekedik a terhesség során a pajzsmirigy hormonjainak a metabolizmusa (anyagcseréje), kiürül a jód a szervezetből, ezért annak pótlására van szükség. A pajzsmirigy hormonjainak szintjei, valamint az agyalapi mirigy által termelt, a pajzsmirigy működését irányító TSH normál értékei a terhesség alatt, trimeszterenként változnak (0,1 és 3,0 mIU/L között ingadoznak), amely egy természetes folyamat. A magzat saját pajzsmirigye a terhesség első három hónapjában fejlődik ki, addig a kismama által termelt hormonra van utalva, ezért a nő hormonszintje eltérhet a normál referencia tartománytól, viszont ez nem tekinthető kórosnak. A professzor bemutatott egy olyan grafikont, ahol nyomon követhettük a pajzsmirigy hormonok és a TSH változását a terhesség egyes trimesztereiben. Nagyon fontos a TSH szint folyamatos, három havonta történő ellenőrzése, akár fenn állt korábban pajzsmirigyzavar, akár nem, ugyanis a kezeletlen betegség esetén megnő az esély a vetélésre, koraszülésre vagy a születési rendellenességre. A TSH szint egy fontos információ, azonban mindig az adott trimeszterhez kell viszonyítani. Éppen ezért ajánlott megnézni a T3 és T4-szintet is.

Vérzékenységre hajlamos kismamák

várandósság, vérzékenység, dr. szélessy zsuzsanna, szakmai nap, nőgyógyászati központA terhesség élettanilag fokozott alvadékonysággal járó állapot. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász a Véralvadási zavar terhességben címmel tartott előadásában kitért arra, hogy többféle eredetű és különböző súlyosságú vérzékenység létezik. Az öröklődő vérzékenységek közül a leggyakoribb a Von Willebrand betegség, amelyet az azonos nevű alvadási faktor hiánya vagy csökkent működése hozza létre. A vérzékenységre hajlamos kismamáknak nem csak rendszeres nőgyógyászati kontrollra, hanem gyakori hematológus szakorvosi gondozásra is szükségük van. A főorvos elmondta azt is: a terhesség és a gyermekágyi időszak megnöveli a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát, a csúcsát a szülést követő időszakban éri el: amíg a terhesség során négyszeresére, addig a gyermekágyban tizennégyszeresére nő a trombózis veszélye, kivéve az első hetet, amikor akár százszoros is lehet a rizikó.

Kockázatot jelent:

  • Súlyosabb visszértágulatok,
  • Ágyhoz kötött, sokat kell feküdnie,
  • Nem megfelelő életmód (túlsúly, mozgáshiány, stb.).
  • Genetikai hajlam a vérrögösödésre (leggyakoribb a Leiden mutáció).

Amennyiben a családban előfordult már trombózis, akkor fontos feltáró, genetikai szűrővizsgálatot végezni, hogy kiderüljön, van-e megnövekedett hajlama a leendő anyukának a trombózisra (trombofília - trombózis készség fokozódása).

Séta, kocogás, úszás, könnyített jóga

várandósság, sport, dr. sztancsik ilona, szakmai nap, nőgyógyászati központSport terhesség idején: mit és milyen módon sportoljon a kismama? Erre a kérdésre is választ adott előadásában dr. Sztancsik Ilona kardiológus, sportorvos. Napi 30 és 60 perc közötti fizikai aktivitás javasolt a kismamának, állapotának megfelelő mozgásformával, elegendő folyadékbevitellel. Ajánlott a kisebb súlyokkal való edzés, az úszás, kocogás, szobakerékpározás, könnyített aerobic, módosított pilates, módosított jóga, Nordic Walking. Amennyiben a terhesség előtt rendszeresen futott a kismama, folytatható kocogással. Ne feledjük! Két emberért vagyunk felelősek, ezért nagyon fontos a megfelelő légzéstechnika, a bemelegítés, a mozgás közbeni pihenés, valamint kerülni kell az olyan mozgásformákat, amelyekhez hason vagy háton kell feküdni. Dr. Sztancsik Ilona azt tanácsolja azoknak a kismamáknak, akik előtte nem mozogtak rendszeresen, hogy menjenek el csoportos órákra, legyen az kismama torna vagy jóga: szakember segít a gyakorlatokban, van lehetőség korrigálásra, illetve nem mellékes a társasági élmény sem. A torna jótékony hatással van a terhesség idején is a nőre: csökkenti a vércukrot és a vérnyomást, csökken a visszér kialakulásának esélye, bizonyítottan kiegyensúlyozottabbá válik a kismama, könnyebben viseli a fellépő fájdalmakat, sőt, a szülést követő depresszió kivédésében is hatásos a rendszeres mozgás.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

 

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Rita

Pajzsmirigy-probléma várandósság alatt

Tisztelt Doktornő! 14 hetes várandós vagyok jelenleg. Május 15-én készült el az első kötelező vérvétel, melyen a pajzsmirigy 5,04 értéket mutatott. A T3 (14,45) és T4 (4,48) rendben volt. A nőgyógyászom megjegyezte, hogy fejlődési rendellenessége lehet a gyermekemnek, ezért mindenképp endokrinológust javasolt.
Ez rendben is van, azonban időpont csak erre a hétre volt kapható... A kérdésem arra irányulna, hogy ez az eltérés valóban nagy esély arra, hogy a gyermekem betegen szülessen?
Korábban 2014-ben volt emelkedett tsh értékem, melyet jódpótlással rendeztek, azóta évente vérvételen 2.05 volt az érték szintén normál T3 és T4 értékek mellett.
Megijesztettek, hogy beteg gyermekem születhet...nem tudom mióta lehet magas értékem.
Köszönettel várom válaszukat!
Üdvözlettel és tisztelettel: Rita
Kedves Rita!

Fontos lenne, hogy mielőbb endokrinológiai kezelésben részesüljön.
Az alábbi telefonszámon várjuk a hívását : 0670/6212443
Kolléganőim segíteni fognak a mihamarabbi időpont-egyeztetéssel kapcsolatban.

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/munkatarsak

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak


Visszalépés az előző oldalra...