Erős intim fájdalmat is okozhat a Bartholin ciszta

Erős intim fájdalmat is okozhat a Bartholin ciszta

Szerző: dr. Hernádi Balázs Utolsó módosítás:2020.10.22 14:44

A hüvelybemenetnél található Bartholin-mirigyek eltömődésekor ciszta, felülfertőződésekor tályog is kialakulhat ezen az intim részen, ami komoly fájdalmakkal járhat. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza a viszonylag gyakori probléma okaira és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az eltömődött ciszta tályoggá válhat

A Bartholin mirigyek a nagyajkak alsó harmadában elhelyezkedő gömbszerű képletek, amelyek feladata a hüvely és a bemenet nedvesítése. Ez a két mirigy azonban különböző okok miatt eldugaszolódhat, ami miatt cisztává alakulhat. Ez kezdetben szinte észrevehetetlen, bár ülő pozícióban, sétálás és szexuális együttlét közben bizonyos esetekben már okozhat kellemetlenséget. A probléma meglehetősen gyakori, a nők közel 2 %-a emiatt keresi fel a nőgyógyászt. 
A Bartholin ciszta intim fájdalmat, váladékozást okozhat.- Érdemes tudni, hogy a Bartholin ciszta nem szexuális úton kialakuló betegség, de a gonorrhea és a chlamydia jelenléte erős kockázati tényezőnek számít a kialakulás szempontjából. Ugyancsak növeli a kialakulás esélyét a cukorbetegség és az immunrendszer gyengesége – ismerteti Hernádi doktor. – A ciszta időnként felülfertőződhet, ha baktériumok jelennek meg a benne lévő folyadékban. Leggyakrabban a hüvelyi fertőzés húzódhat rá a képletre, ami ilyenkor tályoggá alakulhat. Ezt a problémát már nem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanis kipirosodással, érzékenységgel, melegség érzettel, váladékozással, erős fájdalommal jár, eleinte még csak szexuális együttlétkor, később már akár ülés közben is. Az a hölgy, aki ilyen panaszokat él át, jellemzően gyorsan segítséget szeretne kapni. 

Okok és rizikófaktorok

A ciszta és később a tályog kialakulásánál fontos kérdés, hogy milyen ágens okozta azt. Ezek igen gyakran az alábbiak:

  • A szexuális úton terjedő gonorrheát okozó Neisseria gonorrhoeae.
  • A chlamydia kialakulásáért felelős Chlamydia trachomatis.
  • A székletből a hüvelybe jutó Escherichia coli baktérium is okozhat hüvelyi fertőzést. 
  • A hüvely mikrobiológiai egyensúlyát felboríthatják még bizonyos Streptococcus és más baktériumok.  

A konkrét kiváltó okon kívül vannak olyan rizikófaktorok, amelyek növelik a Bartholin ciszta kialakulásának esélyét. 

  • Szexuális aktivitás. 
  • 20-40 év közti életkor.
  • Korábban kialakult Bartholin ciszta.
  • Fizikális sérülés, trauma vagy műtét az érintett területen.

Mikor szükséges orvosi kezelés?

Nőgyógyász segítségével meg lehet szabadulni a zavaró Bartholin cisztától.Ha a Bartholin ciszta nem okoz panaszt, sokszor csak a rendszeres orvosi ellenőrzése szükséges, hogy a nőgyógyász megbizonyosodjon róla, nem növekedett-e vagy nem okoz-e kellemetlenséget. Ez utóbbi esetben még mindig lehetséges házi gyógymódokkal próbálkozni, mint a meleg fürdők és borogatások, amelyek elősegíthetik a ciszta felfakadását és így a gyógyulást. Az enyhébb fájdalom a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, fertőtlenítéssel is megszüntethető.   
- Két ok van, ami miatt azonban mindenképpen fontos orvoshoz kell fordulni. Az egyik, ha egy hölgy nem tudja pontosan, mi az a szokatlan, ismeretlen képlet, amit érzékel. A másik, ha a ciszta tályoggá alakult és panaszt okoz – hangsúlyozza dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. – Ilyenkor általában antibiotikus kezelést rendelünk el, és az is előfordulhat, hogy műtéti úton kell megszabadulni a tályogtól. A gyógyulási esélyek nagyon jók, szövődmény csak igen ritkán adódik, ha mégis, legjellemzőbben az, hogy a ciszta, a tályog kiújul, és esetleg a szemközt lévő másik mirigy is begyullad. Rendkívül ritka, de ezen mirigyek daganatai is előfordulnak. A megelőzés legfontosabb lépése pedig, hogy az ismert hüvelyi fertőzéseket mindenképpen kezelni, a panasszal szakemberhez fordulni szükséges.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor úr! 32 éves nő vagyok, vallási okok miatt még szűz. Mostanában rengeteget lehetett hallani a méhnyakrákról, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Nőgyógyászati panaszom nincs, a menstruációm rendszeres, néha a ciklus közepén fordul elő barnás folyás, alhasi érzékenység, ami maximum 1-2 nap után abbamarad. A kérdésem az lenne, hogy szűzen is fennáll-e a méhnyakrák kockázata? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Nagy Evelin
Nagy Evelin

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Evelin!

A méhnyakrákról ma már tudjuk, hogy HPV fertőzés áll a háttérben, amivel szexuális úton lehet megfertőződni. Az esélye így igencsak kicsi.
Amennyiben aggodalma van, ajánlom a HPV elleni védőoltást, amit ha időpontot kér be is adunk.


Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tényleg segíteni szeretnének

Tényleg azt éreztem, hogy a recepciótól kezdve a Doktor úron át mindenki segíteni szeretett volna, hogy mielőbb meggyógyulhassak. Ez nagyon jól esett. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó videók