Erős intim fájdalmat is okozhat a Bartholin ciszta

Erős intim fájdalmat is okozhat a Bartholin ciszta

dr. Hernádi Balázs Létrehozva: 2020.10.08 Módosítva: 2020.10.22

A hüvelybemenetnél található Bartholin-mirigyek eltömődésekor ciszta, felülfertőződésekor tályog is kialakulhat ezen az intim részen, ami komoly fájdalmakkal járhat. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza a viszonylag gyakori probléma okaira és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az eltömődött ciszta tályoggá válhat

A Bartholin mirigyek a nagyajkak alsó harmadában elhelyezkedő gömbszerű képletek, amelyek feladata a hüvely és a bemenet nedvesítése. Ez a két mirigy azonban különböző okok miatt eldugaszolódhat, ami miatt cisztává alakulhat. Ez kezdetben szinte észrevehetetlen, bár ülő pozícióban, sétálás és szexuális együttlét közben bizonyos esetekben már okozhat kellemetlenséget. A probléma meglehetősen gyakori, a nők közel 2 %-a emiatt keresi fel a nőgyógyászt. 
A Bartholin ciszta intim fájdalmat, váladékozást okozhat.- Érdemes tudni, hogy a Bartholin ciszta nem szexuális úton kialakuló betegség, de a gonorrhea és a chlamydia jelenléte erős kockázati tényezőnek számít a kialakulás szempontjából. Ugyancsak növeli a kialakulás esélyét a cukorbetegség és az immunrendszer gyengesége – ismerteti Hernádi doktor. – A ciszta időnként felülfertőződhet, ha baktériumok jelennek meg a benne lévő folyadékban. Leggyakrabban a hüvelyi fertőzés húzódhat rá a képletre, ami ilyenkor tályoggá alakulhat. Ezt a problémát már nem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanis kipirosodással, érzékenységgel, melegség érzettel, váladékozással, erős fájdalommal jár, eleinte még csak szexuális együttlétkor, később már akár ülés közben is. Az a hölgy, aki ilyen panaszokat él át, jellemzően gyorsan segítséget szeretne kapni. 

Okok és rizikófaktorok

A ciszta és később a tályog kialakulásánál fontos kérdés, hogy milyen ágens okozta azt. Ezek igen gyakran az alábbiak:

 • A szexuális úton terjedő gonorrheát okozó Neisseria gonorrhoeae.
 • A chlamydia kialakulásáért felelős Chlamydia trachomatis.
 • A székletből a hüvelybe jutó Escherichia coli baktérium is okozhat hüvelyi fertőzést. 
 • A hüvely mikrobiológiai egyensúlyát felboríthatják még bizonyos Streptococcus és más baktériumok.  

A konkrét kiváltó okon kívül vannak olyan rizikófaktorok, amelyek növelik a Bartholin ciszta kialakulásának esélyét. 

 • Szexuális aktivitás. 
 • 20-40 év közti életkor.
 • Korábban kialakult Bartholin ciszta.
 • Fizikális sérülés, trauma vagy műtét az érintett területen.

Mikor szükséges orvosi kezelés?

Nőgyógyász segítségével meg lehet szabadulni a zavaró Bartholin cisztától.Ha a Bartholin ciszta nem okoz panaszt, sokszor csak a rendszeres orvosi ellenőrzése szükséges, hogy a nőgyógyász megbizonyosodjon róla, nem növekedett-e vagy nem okoz-e kellemetlenséget. Ez utóbbi esetben még mindig lehetséges házi gyógymódokkal próbálkozni, mint a meleg fürdők és borogatások, amelyek elősegíthetik a ciszta felfakadását és így a gyógyulást. Az enyhébb fájdalom a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, fertőtlenítéssel is megszüntethető.   
- Két ok van, ami miatt azonban mindenképpen fontos orvoshoz kell fordulni. Az egyik, ha egy hölgy nem tudja pontosan, mi az a szokatlan, ismeretlen képlet, amit érzékel. A másik, ha a ciszta tályoggá alakult és panaszt okoz – hangsúlyozza dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. – Ilyenkor általában antibiotikus kezelést rendelünk el, és az is előfordulhat, hogy műtéti úton kell megszabadulni a tályogtól. A gyógyulási esélyek nagyon jók, szövődmény csak igen ritkán adódik, ha mégis, legjellemzőbben az, hogy a ciszta, a tályog kiújul, és esetleg a szemközt lévő másik mirigy is begyullad. Rendkívül ritka, de ezen mirigyek daganatai is előfordulnak. A megelőzés legfontosabb lépése pedig, hogy az ismert hüvelyi fertőzéseket mindenképpen kezelni, a panasszal szakemberhez fordulni szükséges.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

 • dr. Hernádi Balázs

 • Szakterületek:
  • szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • terhesgondozás (IVF, hipertónia, véralvadási zavar)
  • méhnyakrák, petefészekrák terápiás terv összeállítása
  • daganatos nőgyógyászati kórképek másod szakvéleményezése
  • nőgyógyászati endoszkópos műtétek (LSC, HSC)
  • mióma, endometriózis kivizsgálása
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket itt olvashat a Doktor Úrról>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Tiszteletem!
Az én problémám már pár éve elkezdődött viszont nem rendszeresen jelentkezett így túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki. A menstruációs ciklusom közepén pár napig tartó kis mennyiségű pecsételő vérzésem van.
Észrevettem,hogy a téli hónapokban gyakrabban előfordul ez, illetve tavaly télen 35-40 napra jött meg. Ekkor közti vérzés nem volt. Kora nyárra rendeződött. Normális esetben kb 32 napos a ciklusom hossza. Nőgyógyászhoz jártam általános vizsgálat keretében. A másik észrevételem, hogy mikor párkapcsolatban vagyok és ezáltal rendszeres a szexuális életem, egyáltalán nem fordul elő közti vérzés és pontosan megjön. A menstruációm ezektől függetlenül normális, kóros folyás, alhasi fájdalmam nincs. 23 éves vagyok és mivel voltak hónapok mikor minden rendben volt arra gondoltam, hogy fiatal korom miatt fordulhat elő ez. Hormonális vizsgálaton még nem voltam. Fogamzásgátlót nem szedek és nem is szedtem még.
Ön szerint is elsősorban hormonális problémáról lehet szó?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.
További szép napot kívánok.

dr. Hernádi Balázs
dr. Hernádi Balázs szülész-nőgyógyász
Kedves Evelin!

A női hormon háztartás sokkal érzékenyebben reagál élete eseményeire, amit így ön is tapasztal. A középidős pecsételés valóban hormonális hátterű, a ciklusa hossza normális. Amennyiben zavarja és nem szeretne terhességet még, egy jól kiválasztott hormonális fogamzásgátló megoldása lehet ennek a problémának. Természetesen mivel még ilyet nem alkalmazott ezt meg kell előzze egy nőgyógyászati és labor vizsgálat!
Várjuk rendelőnkben.
Honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni.

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes, türelmes

Az orvos nagyon figyelmes, türelmes volt és minden lehetséges, még lelki oldalról is körüljárta a problémát.

További vélemények

Kapcsolódó videók

3 ok, ami korai menopauzához vezethet

3 ok, ami korai menopauzához vezethet

Ha 45 éves kor előtt következik be a klimax, korai menopauzáról beszélünk. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza szerint ez a folyamat természetesen is beindulhat, és bizonyos állapotok, kezelések is kiválthatják. Miért fontos a diagnózis?

További részletek
Erős intim fájdalmat is okozhat a Bartholin ciszta

Erős intim fájdalmat is okozhat a Bartholin ciszta

A hüvelybemenetnél található Bartholin-mirigyek eltömődésekor ciszta, felülfertőződésekor tályog is kialakulhat ezen az intim részen, ami komoly fájdalmakkal járhat. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza a viszonylag gyakori probléma okaira és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Központjaink