Erős intim fájdalmat is okozhat a Bartholin ciszta

Erős intim fájdalmat is okozhat a Bartholin ciszta

dr. Hernádi Balázs Létrehozva: 2020.10.08 Módosítva: 2020.10.22

A hüvelybemenetnél található Bartholin-mirigyek eltömődésekor ciszta, felülfertőződésekor tályog is kialakulhat ezen az intim részen, ami komoly fájdalmakkal járhat. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza a viszonylag gyakori probléma okaira és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az eltömődött ciszta tályoggá válhat

A Bartholin mirigyek a nagyajkak alsó harmadában elhelyezkedő gömbszerű képletek, amelyek feladata a hüvely és a bemenet nedvesítése. Ez a két mirigy azonban különböző okok miatt eldugaszolódhat, ami miatt cisztává alakulhat. Ez kezdetben szinte észrevehetetlen, bár ülő pozícióban, sétálás és szexuális együttlét közben bizonyos esetekben már okozhat kellemetlenséget. A probléma meglehetősen gyakori, a nők közel 2 %-a emiatt keresi fel a nőgyógyászt. 
A Bartholin ciszta intim fájdalmat, váladékozást okozhat.- Érdemes tudni, hogy a Bartholin ciszta nem szexuális úton kialakuló betegség, de a gonorrhea és a chlamydia jelenléte erős kockázati tényezőnek számít a kialakulás szempontjából. Ugyancsak növeli a kialakulás esélyét a cukorbetegség és az immunrendszer gyengesége – ismerteti Hernádi doktor. – A ciszta időnként felülfertőződhet, ha baktériumok jelennek meg a benne lévő folyadékban. Leggyakrabban a hüvelyi fertőzés húzódhat rá a képletre, ami ilyenkor tályoggá alakulhat. Ezt a problémát már nem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanis kipirosodással, érzékenységgel, melegség érzettel, váladékozással, erős fájdalommal jár, eleinte még csak szexuális együttlétkor, később már akár ülés közben is. Az a hölgy, aki ilyen panaszokat él át, jellemzően gyorsan segítséget szeretne kapni. 

Okok és rizikófaktorok

A ciszta és később a tályog kialakulásánál fontos kérdés, hogy milyen ágens okozta azt. Ezek igen gyakran az alábbiak:

 • A szexuális úton terjedő gonorrheát okozó Neisseria gonorrhoeae.
 • A chlamydia kialakulásáért felelős Chlamydia trachomatis.
 • A székletből a hüvelybe jutó Escherichia coli baktérium is okozhat hüvelyi fertőzést. 
 • A hüvely mikrobiológiai egyensúlyát felboríthatják még bizonyos Streptococcus és más baktériumok.  

A konkrét kiváltó okon kívül vannak olyan rizikófaktorok, amelyek növelik a Bartholin ciszta kialakulásának esélyét. 

 • Szexuális aktivitás. 
 • 20-40 év közti életkor.
 • Korábban kialakult Bartholin ciszta.
 • Fizikális sérülés, trauma vagy műtét az érintett területen.

Mikor szükséges orvosi kezelés?

Nőgyógyász segítségével meg lehet szabadulni a zavaró Bartholin cisztától.Ha a Bartholin ciszta nem okoz panaszt, sokszor csak a rendszeres orvosi ellenőrzése szükséges, hogy a nőgyógyász megbizonyosodjon róla, nem növekedett-e vagy nem okoz-e kellemetlenséget. Ez utóbbi esetben még mindig lehetséges házi gyógymódokkal próbálkozni, mint a meleg fürdők és borogatások, amelyek elősegíthetik a ciszta felfakadását és így a gyógyulást. Az enyhébb fájdalom a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, fertőtlenítéssel is megszüntethető.   
- Két ok van, ami miatt azonban mindenképpen fontos orvoshoz kell fordulni. Az egyik, ha egy hölgy nem tudja pontosan, mi az a szokatlan, ismeretlen képlet, amit érzékel. A másik, ha a ciszta tályoggá alakult és panaszt okoz – hangsúlyozza dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. – Ilyenkor általában antibiotikus kezelést rendelünk el, és az is előfordulhat, hogy műtéti úton kell megszabadulni a tályogtól. A gyógyulási esélyek nagyon jók, szövődmény csak igen ritkán adódik, ha mégis, legjellemzőbben az, hogy a ciszta, a tályog kiújul, és esetleg a szemközt lévő másik mirigy is begyullad. Rendkívül ritka, de ezen mirigyek daganatai is előfordulnak. A megelőzés legfontosabb lépése pedig, hogy az ismert hüvelyi fertőzéseket mindenképpen kezelni, a panasszal szakemberhez fordulni szükséges.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

 • dr. Hernádi Balázs

 • Szakterületek:
  • szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • terhesgondozás (IVF, hipertónia)
  • terhesség véralvadási zavarral
  • műtéten átesett kismamák terhes gondozása
  • méhnyakrák, petefészekrák terápiás terv összeállítása
  • daganatos nőgyógyászati kórképek másod szakvéleményezése
  • nőgyógyászati endoszkópos műtétek (LSC, HSC)
  • mióma, endometriózis kivizsgálása
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket itt olvashat a Doktor Úrról>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 3 nap tünetmentesség esetén

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

2018 Április 4-én jött meg legutóbb a menstruáciom, úgy ahogyan szokott(25-28 napra, 14 éves korom óta, 1 gyermekem van rendes szüléssel jött világra 34 éves voltam akkor).
Annyi körülmény volt más ennél a menstruációnál, hogy egy elég erőteljes bélgyulladásom volt amire akkor a Klion elnevezésű antibiotikumot szedtem. A bélgyulladás azóta elmúlt. Voltam hasi ultrahangon, ami teljesen negatív volt. A laboreredményem vér+vizelet is teljesen jó volt (április 24)
Mivel azonban egy tompa jobb oldali derékfájásom van egészen lent a mendence környékén, és nem jött meg a menstruációm májusban eddig, ezért elmentem nőgyógyászhoz, akihez évek óta járok. A hüvelyi ultrahangon mindent rendben talált, a bal ováriumban egy 18 mm pete érik, a jobb ováriumban több 6 mm apró folt van. Ezekre a foltokra semmit nem mondott a doktor úr, ezek már 2015 óta szerepelnek mindig a leleteimen.
A rákszűrésem eredményére még várok, eddig nem volt semmi gondom sohasem, voltam hormonvizsgálaton, aminek az eredménye jövő héten lesz kész.
Ez a derékfájás, ami hol tompa, hol égető, többnyire ülés közben zavar legjobban (de sajnos ülő munkát végzek) vagy ha állok sokat, éjszaka nem zavart eddig. Ha lehajolok akkor feszítő jellegű, néha előre sugárzik az alhasamba, ez is inkább csak ülés közben. Ön szerint ez a derékfájás lehet nőgyógyászati eredetű? Illetve a kellene tartanom azoktól a 6 mm foltoktól a jobb petefészkemben? Mik lehetnek azok?
A mensturációm kimaradására nézve csak annyit fűznék még hozzá, hogy az anyukámnak 46 éves korában múlt el végleg a menstruációja. Én most 40 vagyok, lehet, hogy azért nem jött meg esetleg?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel Csilla


dr. Hernádi Balázs
dr. Hernádi Balázs szülész-nőgyógyász
Tisztelt András Csilla!

A petefészekben valószínű tüszők kerültek leírásra, ez normális.
A hormon laborját nem tudom.
A panaszai nemcsak nőgyógyászati eredetűek lehetnek, esetleg urológiai vizsgálat lehet szükséges. Amennyiben a menstruáció zavara nem rendeződik kontroll vizsgálata javasolt.

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes, alapos

Bár mindennel maximálisan elégedett voltam, de kiemelném Dr. Hernádi Balázs kedvességét, szakmai hozzáértését, türelmét és alaposságát.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Puffadással és hányingerrel jár a menstruációs fájdalom - mit tegyek?

Puffadással és hányingerrel jár a menstruációs fájdalom - mit tegyek?

A menstruáció előtt és alatt jelentkező fájdalom sokaknál kifejezetten erős, és olyan további panaszokkal jár, mint hányinger, hasmenés vagy épp székrekedés, puffadás. A dismenorrhea nevű jelenség kezelési lehetőségeiről dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész beszélt.

További részletek
Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Gyakran felmerülő kérdés a napokban, melyik COVID-19 elleni oltás adható különféle betegséggel élőknek. Ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot a COVID19 oltásokról. A táblázat a jelenleg rendelkezésünkre álló hivatalos alkalmazási előírásokból származó információkat tartalmazza.

 

FONTOS! Ezek általános irányelvek, mindenkinél egyedileg az oltó orvosnak kell mérlegelnie és szakmai döntést hoznia az olthatóságról - ide értve, hogy mit jelent az adott illetőnél a "fellángolás", az "egyensúly", a "jelentős eltérés".

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Központjaink