Intim panaszok menopauza után

Intim panaszok menopauza után

Utolsó módosítás:2023.08.24 23:09

A menopauza során és után több kellemetlenséggel is szembesülnek a nők. Amellett, hogy hőhullámok, hangulatingadozások jelentkezhetnek, zavaró intim panaszok is felléphetnek. Dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ menopauza specialista nőgyógyásza ennek okairól, és a két fő panaszról beszélt.

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

A menopauza után a nők több mint felének lehetnek intim panaszai, melyek fő oka a klimax során bekövetkező ösztrogénszint csökkenés.

Ezek többsége erős befolyást gyakorol az érintettek mindennapjaira, érzelmeire és szexuális életére. Sőt, a tünetek általában más kismedencei problémákkal is együtt járhatnak, pl. vizelet- és bélproblémákkal. 

Az ösztrogén intim egészségre gyakorolt szerepe

 • A hüvelynek megfelelő ösztrogénszintre van szüksége a szövetek egészségének fenntartásához
 • A hüvelyhám ösztrogénreceptorokat tartalmaz, amelyek a hormon által stimulált falakat vastagon és rugalmasan tartják
 • Amikor a szervezetben az ösztrogén mennyisége csökken, az jellemzően hüvelyszárazsággal jár
 • A menopauza előtt a hüvely savas, ám klimax idején lúgosabbá válhat, ami növeli a húgyúti fertőzésekre való hajlamot. Ebben számos tényező játszik szerepet, köztük az alacsony ösztrogénszint

Hüvelyi atrófia-hüvelysorvadás

Intim panaszok menopauza utánSok nő hüvelysorvadásban (atrófia) szenved a menopauza után. Ez akkor fordul elő, ha az ösztrogénszint csökkenése a hüvely falainak elvékonyodását és kiszáradását eredményezi. A tünetek közé tartozik a hüvelyszárazság, égő érzés, viszketés, gyulladás vagy irritáció. A hüvelyszárazság miatt sokan az együttlétek során fájdalmat éreznek, ami jelentős pszichés problémákhoz vezethet. Mivel a hólyag ösztrogénreceptorokkal is rendelkezik, az ösztrogénszint csökkenése erre is hatással van. Éppen ezért menopauza után sokszor jelentkezik gyakori vizelés, illetve húgyúti fertőzések. Ha hüvelysorvadást kezeljük, sok hólyaggal kapcsolatos probléma javul vagy megszűnik. A posztmenopauzás nők közel 50 százaléka tapasztalja a hüvelysorvadás tüneteit, ám sajnos az érintettek kb.70 százaléka nem beszéli meg tüneteit az orvosával, mivel vagy szégyellik, vagy pedig azt gondolják, hogy tüneteik az öregedési folyamat normális része, így nem lehet semmit tenni ellene.

Az esetek többségében az orvos fizikális vizsgálattal könnyen diagnosztizálja a hüvelysorvadást. Időnként laboratóriumi vizsgálatokra van szükség az atrófia és az egyéb állapotok megkülönböztetésére.

A hüvelyszárazságot síkosítóval lehet tünetileg gyorsan orvosolni, ám ha egyéb panaszai is vannak, komolyabb terápia lehet szükséges. Ilyen például az ösztrogénpótlás, vagy az intim lézeres kezelés- ekkor a hüvelycsatorna kötőszöveti rétegét felmelegítik, ezzel serkentve a szervezet öngyógyító folyamatait, ráadásul ezáltal a kollagéntermelés is fokozódik.

Méhsüllyedés

A kismedencei szerveket izmok, szalagok és kötőszöveti réteg tartja. Amennyiben csökken az ösztrogénszint a menopauza miatt, úgy ez a tartás fokozatosan gyengül, így a méh elkezd lejjebb, a hüvely felé csúszni. Amennyiben már a hüvely kimeneti részén megtalálható, úgy prolapszusról beszélünk- magyarázza dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Tünetei attól függenek, milyen stádiumban van az illető. Eleinte nem is biztos, hogy észreveszi a problémát, ám ahogy süllyed a méh, úgy olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a vizelet-és székletürítési zavarok, nyomásérzés az alhasban, derékfájás, medence területén húzó fájdalom. A méhsüllyedés gátizom/AVIVA tornával megelőzhető/késleltethető. Javasolt továbbá az ösztrogénterápia is, mely a menopauza egyéb tüneteit is csökkenti. Lehetőség van még hüvelyi lézeres kezelésre, de speciális pesszárium viselésére is, mely segít a méh megtámasztásában. Nagyon súlyos esetben műtétre is sor kerülhet.

Téma szakértője

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
 • Specialitások:
 • Nőgyógyászati rendelés (20 perc):

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délelőtt 8.00 - 12.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Életmód orvosi rendelés (40 perc):

  • személyes, rendelői vizit: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 2.emelet 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délután 14.00 - 18.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! 57 éves vagyok és 2020. szeptemberében perimenopausalis vérzési rendellenesség miatt curettage történt, szövettanból korlátozottan diagnosztikus minta, dysplasiara negativ cervicalis szövetelemek, és basilis endometrium metaplasticus hámeltéréssel igazolódott. UH: uterus 8,61x5,28x6 cm. Az uterusban 5 db különböző méretű myomgóc látható. Az orvosom a méh eltávolitását javasolja, mely a jelenlegi járványügyi helyzetben nem lehetséges. Kérdésem az lenne, hogy várhatok e a műtéttel hónapokat esetleg, vagy keressek fel egy magánklinikát a műtét elvégzése céljából. Köszönettel: Judit
B.Judit

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
Kedves Judit,

A leírtak alapján a szakorvosa által javasolt méheltávolítás komolyan megfontolandó. Az életkora, a méh mérete, a jelentkező vérzészavar, a szövettani vizsgálat eredménye együtt indokolttá teszik a javasolt műtétet. A kérdés hol és a mikor? További panaszok, vérzészavar, alhasi fájdalom esetén javasolt a 3 hónap elteltével elvégezni a műtétett. Addigra reményeink szerint a kórházak működése rendeződik, műtétre elő tudják jegyezni állami intézetben is. Amennyiben nem kap műtéti időpontot, érdeklődjön magánklinikákon.

Üdvözlettel:
dr. Margitai Barnabás

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes, segítőkész orvos

Nagyon meg voltam elégedve a doktor úrral. Szívből ajánlom annak, aki alapos kivizsgálást szeretne. :) 

Dr. Margitai Barnabás
Dr. Margitai Barnabás
nőgyógyász, életmód orvos