5 tévhit a HPV-ről

5 tévhit a HPV-ről

Utolsó módosítás:2021.11.10 11:35

A HPV -humán papilloma vírus- felelőssé tehető több rosszindulatú daganat kialakulásáért. Éppen ezért fontos, hogy minél alaposabb ismeretünk legyen a kórokozóról, annak természetéről, veszélyeiről. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a leggyakoribb tévhiteket
ismertette vele kapcsolatban.

Csak a nők fertőződhetnek meg HPV-vel

Igen gyakori tévhit, miszerint csakis a nők fertőződhetnek meg a HPV-vel. Ez nem igaz, hiszen a férfiak is ugyanúgy elkaphatják, azonban nagy különbség, hogy ők általában nem produkálnak tüneteket (a HPV bizonyos típusai nemi szemölcsöt náluk is okozhatnak, sőt, néha rákot is). A férfiak legtöbbször azonban “csupán” vírushordozók, így könnyen átadhatják a tudtukon kívül.

HPV=rák

A HPV nem egyenlő a rákkal és nem is minden típusa tehető érte felelőssé. Ugyanis a HPV-nek igen sok formája létezik. Ezek egy része nem okoz tüneteket, vannak, melyek szemölcsöt/condyloma-t idéznek elő, és vannak, melyek elősegítik a rosszindulatú daganatok kialakulását. Ezek a magas kockázatú HPV törzsek pl.a 16-os és a 18-as, 31-es (nőknél és férfiaknál is). Természetesen, ha ezekkel fertőződik meg valaki, akkor sem feltétlenül alakul ki rák, hiszen legyőzheti a szervezet. Baj akkor van, ha ez nem következik be és hosszú időn keresztül jelen van a vírus- viszont ekkor is hosszabb időt vesz igénybe az, hogy maga a rák kialakuljon, hiszen azt megelőzően rákmegelőző állapotok lépnek fel. Éppen emiatt fontos a rendszeres, évenkénti méhnyakrák szűrés, hiszen akkor még idejében észre lehet venni az esetleges kóros elváltozásokat és kezelni is lehet.

Szexuális úton terjed

HPV tévhitekBár a legtöbben úgy vélik, a HPV kizárólag nemi aktus során terjed- ez így ebben a formában nem igaz, hiszen szoros bőr-bőr kontakt útján is át lehet adni, akárcsak orális szex esetén. Ilyenkor száj/garatban lévő rosszindulatú elváltozásokat okozhat bizonyos típusa- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

A HPV fertőzés nem gyakori

Mivel a HPV-nek rengetek típusa van, így igen kicsi az esély arra, hogy ne kapja el életében legalább egyszer egy szexuálisan aktív ember. A tévhit valószínűleg onnan ered, hogy sokan azt hiszik, mindig jár valamilyen tünettel a fertőzés. Ez azonban nincs így, sőt, gyakoribb, amikor semmilyen panasz nem hívja fel rá a figyelmet.

Ha megkapom az oltást, nincs szükségem szűrésre

Nagy hiba lenne, ha valaki amiatt nem venne részt az évenkénti rákszűrésen, mert korábban megkapta a HPV vakcinát. Az oltás nem tartalmazza az összes magas rizikójú HPV törzs elleni védelmet. Ezért a rendszeres ellenőrzést hiba kihagyni!

 

 

 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Mit kell tennem ha a 7 napos szünet alatt nem jön meg a megvonásos vérzés? 2. levélnél járok, és 5. placebo tablettánál, de még mindig semmi. Nem szedtem még ez előtt fogamzásgátlót, ez az első alkalom. Párommal nem történt együttlét ezalatt a második levél alatt (neki egyéb családi okok miatt), az első levél szedése alatt pedig használtunk óvszert. Az első levél után pontosan megjött a vérzés, de most semmi. Roxanelle fogamzásgátlót szedek, 18 éves vagyok. A betegtájékoztató nem írja hogy ilyenkor mit kell tenni azon kívül hogy "bizonyosodjon meg róla hogy nem terhes". Nem volt semmi problémám a tablettával, nem volt se hányás se hasmenés, mindig pontosan beszedtem. Viszont az utóbbi időben 1 hétig kellett antibiotikumot szednem (Fromilid Uno) napi 1x. Megnéztem mindkettő betegtájékoztatóját, és nem találtam olyan összetevőket ami ütné egymást. Az orvosom azt mondta hogy nincs hatással a fog.gátlóra nyugodtan szedhetem. Mindig reggel 9kor szedtem be az antibiotikumot, este 8kor pedig a fogamzásgátlót. Lehet hogy emiatt nem jött meg? Vagy a stressz miatt? Most van az érettségi időszakom és egy kicsit megvisel. Hogy szedjem tovább a tablettát? És a következő levélnél kell kiegészítő védekezés? Előre is köszönöm a választ!
Tisztelt Pénzelik Fanni!

Azt javaslom, hogy a tabletta további szedése mellett jelentkezzen a tablettát felíró orvosnál.

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes, alapos

Bár mindennel maximálisan elégedett voltam, de kiemelném Dr. Hernádi Balázs kedvességét, szakmai hozzáértését, türelmét és alaposságát.

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász