5 tévhit a HPV-ről

5 tévhit a HPV-ről

Utolsó módosítás:2021.11.10 11:35

A HPV -humán papilloma vírus- felelőssé tehető több rosszindulatú daganat kialakulásáért. Éppen ezért fontos, hogy minél alaposabb ismeretünk legyen a kórokozóról, annak természetéről, veszélyeiről. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a leggyakoribb tévhiteket
ismertette vele kapcsolatban.

Csak a nők fertőződhetnek meg HPV-vel

Igen gyakori tévhit, miszerint csakis a nők fertőződhetnek meg a HPV-vel. Ez nem igaz, hiszen a férfiak is ugyanúgy elkaphatják, azonban nagy különbség, hogy ők általában nem produkálnak tüneteket (a HPV bizonyos típusai nemi szemölcsöt náluk is okozhatnak, sőt, néha rákot is). A férfiak legtöbbször azonban “csupán” vírushordozók, így könnyen átadhatják a tudtukon kívül.

HPV=rák

A HPV nem egyenlő a rákkal és nem is minden típusa tehető érte felelőssé. Ugyanis a HPV-nek igen sok formája létezik. Ezek egy része nem okoz tüneteket, vannak, melyek szemölcsöt/condyloma-t idéznek elő, és vannak, melyek elősegítik a rosszindulatú daganatok kialakulását. Ezek a magas kockázatú HPV törzsek pl.a 16-os és a 18-as, 31-es (nőknél és férfiaknál is). Természetesen, ha ezekkel fertőződik meg valaki, akkor sem feltétlenül alakul ki rák, hiszen legyőzheti a szervezet. Baj akkor van, ha ez nem következik be és hosszú időn keresztül jelen van a vírus- viszont ekkor is hosszabb időt vesz igénybe az, hogy maga a rák kialakuljon, hiszen azt megelőzően rákmegelőző állapotok lépnek fel. Éppen emiatt fontos a rendszeres, évenkénti méhnyakrák szűrés, hiszen akkor még idejében észre lehet venni az esetleges kóros elváltozásokat és kezelni is lehet.

Szexuális úton terjed

HPV tévhitekBár a legtöbben úgy vélik, a HPV kizárólag nemi aktus során terjed- ez így ebben a formában nem igaz, hiszen szoros bőr-bőr kontakt útján is át lehet adni, akárcsak orális szex esetén. Ilyenkor száj/garatban lévő rosszindulatú elváltozásokat okozhat bizonyos típusa- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

A HPV fertőzés nem gyakori

Mivel a HPV-nek rengetek típusa van, így igen kicsi az esély arra, hogy ne kapja el életében legalább egyszer egy szexuálisan aktív ember. A tévhit valószínűleg onnan ered, hogy sokan azt hiszik, mindig jár valamilyen tünettel a fertőzés. Ez azonban nincs így, sőt, gyakoribb, amikor semmilyen panasz nem hívja fel rá a figyelmet.

Ha megkapom az oltást, nincs szükségem szűrésre

Nagy hiba lenne, ha valaki amiatt nem venne részt az évenkénti rákszűrésen, mert korábban megkapta a HPV vakcinát. Az oltás nem tartalmazza az összes magas rizikójú HPV törzs elleni védelmet. Ezért a rendszeres ellenőrzést hiba kihagyni!

 

 

 

 

Téma szakértője

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Problèmám a következő:20 ève szedek fogamzásgátlót,az utóbbi egy èvben szinte alig van menstruációm,az alhasam folyamatosan puffadt ès kb egy hèttel a gyógyszerszedès elkezdèse után görcsöl a hasam.Okozhatja ezt a fogamzásgátló folyamatos szedèse?válaszát köszönöm Kovács Krisztina
Kovács Krisztina

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Kovács Krisztina!

Nem valószínű, de szükséges lenne egy nőgyógyászati vizsgálat és ultrahang.
Készséggel állunk rendelkezésére. Honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni rendeléseinkre.

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/munkatarsak

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberközpontú

Hetényi Gábor Doktor úr maximális emberközpontú hozzáállása és szakmai alapossága példa értékű. Magánrendelés és magánrendelés között óriási a különbség manapság, nagy a verseny. Az ilyen Doktorok miatt választja a páciens az adott magánrendelést. A recepciós Hölgyek segítőkészsége, hozzáállása és szakmaisága is magasan kiemelendő. 

Dr. Hetényi Gábor
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász