Mi a teendő, ha P4 a rákszűrés eredménye?

dr. Hernádi Balázs
dr. Hernádi Balázs
Létrehozva: 2018.04.16 16:37 Módosítva: 2019.04.03 13:34
2019-04-03 13:34:35.123601 Hírek
Fulorrgegekozpont.hu
Mi a teendő, ha P4 a rákszűrés eredménye?

A nőgyógyászati rákszűrések alkalmával előfordulhat, hogy valaki ijesztő eredményeket kap. Ilyen a P4 is, mely igen nagy aggodalmakat kelt az érintettekben, hiszen ekkor már rákra gyanús sejteket találni. Hogy pontosan mit is jelent az, ha valaki leletén P4 szerepel, arról dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó orvosát, kérdeztük.

Évente szükséges a méhnyakrák szűrése

A mellrákon kívül a méhnyakrák az egyik leggyakoribb daganattípus a nők körében, így nem győzzük hangsúlyozni mennyire fontos, az évenkénti rákszűrés. Ez azért is bír nagy jelentőséggel, mert így (hamar) fény derülhet a rákmegelőző állapotokra, melyeket eredményesen lehet kezelni- a P4 is legtöbbször ilyen. Maga a méhnyakrák kialakulásáig hosszú idő, akár 10-15 év is eltelhet, így tehát megelőzhető!  

A rákszűrés után az értékeléshez a P-skála eredményei mellett (P1, P2, P3, P4, P5) a részletes Bethesda-skála eredményeit veszik figyelembe az orvosok.

P4 lett az eredmény- ez mit jelent?

p4 rákszűrésAmennyiben valaki P4-es eredményt kap, az mindenképp további teendőket és vizsgálatokat igényel, hiszen ez azt jelenti, hogy jelen vannak már nagymértékben kóros sejtek (ez nem feltétlenül jelent rákot!). Ilyenkor mindenképp szükség van HPV szűrésre is, valamint szövettani mintavételre, a méhnyak kúp alakú kimetszésére (loop konizáció).

Ez egy kisebb nőgyógyászati műtét, „egynapos beavatkozás”, amely a további elemzéshez szükséges, ráadásul, a kóros részt ezzel sokszor teljes mértékben el is lehet távolítani, így az ép, egészséges terület marad meg, további műtéti teendőre nincs szükség.

Hogy mi a további teendő, arról a szövettan után lehet pontos információkat mondani. Amennyiben a konizáció után már csak az egészséges méhnyak maradt meg, úgy három havonta kontroll cytológia javasolt, majd egy év után már csak az éves rákszűrésen kell részt venni- mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatos problémákkal foglalkozó nőgyógyásza.

Abban az esetben, ha nem sikerült a problémás részt maradéktalanul eltávolítani, úgy a konizációt meg kell ismételni (rekonizáció). Amennyiben az sem vezet eredményre, illetve, ha a szövettan alapján még előrehaladottabb az állapot, az életkort és a fertilitást is figyelembe véve, onkológus-nőgyógyászt szükséges felkeresni, a további lehetőségeket illetően (ez akár a méh eltávolítása is lehet).

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nőgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Evelin

STD szűrés

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!
Évek óta visszatérő probléma nálam a streptococcus ag. okozta hüvelygyulladás, ami esetemben sárga, bő folyást és fájdalmas együttléteket eredményez. Nőgyógyászt váltottam, mert a probléma folyton visszatért. A tenyésztés ismét igazolta a streptococcust, amelyre egy kevert hüvelykúpot kaptam. Egyetlen kúp után másnapra viszkedni kezdett a hüvelyem és kissé be is dagadt. Az orvos Micovagot ajánlott és egyszeri tejsavas irrigálást, majd 6 napig Lactinellt. Ez nem segített. A tenyésztés kimutatta a Candidát, amire 6 hétig Fluconert kellett szednem, ill. az orvos utasítására túl vagyok egy Canesten Kombi, egy egyalkalmas és egy kétalkalmas Gynazol kúrán. A folyás most is erős, a viszkedés enyhült, de érzem, hogy nincs rendben semmi. A mai vizsgálaton az orvos azt mondta, Trichomonasra gyanakszik, ezért Klion kúpot írt fel, ami után Vitagyn C-t kell 10 napig használni. 2,5 hónapja nem élhetek szexuális életet és most újfent “eltiltott”, amíg a probléma meg nem szűnik és a fogamzásgátló szedését is szüneteltetni szeretné 1-2 hónapig. Nem hiszem, hogy Trichomonas lenne, nem váltottam partnert, nem voltam fürdőzni. Hogy kaphattam volna el? A folyásom meg olyan, mint régen volt egy erős streptoccoccusos gyulladásnál csak most kis viszkedéssel, amit a gombás fertőzés nek tudok be. Szerintem ez nem visszatérő gomba, hanem kikezeletlen. A Klion arra is jó lehet? Vagy mást ajánlana? Van értelme elhagyni 1-2 hónapra a fogamzásgátlót? Mostanra elég hitehagyottá váltam, a gyulladástól sportolni sem tudok, a streptoccoccus meg nincs kezelve. A vizsgálatok között jódos irrigálást csináltam, hogy ne romoljon a helyzet, az mindig segített, de csak ideig-óráig.
Előre is köszönöm a segítségét!
Kedves Evelin!


Javaslom, hogy végeztessen el egy ún. "STD" szűrést. Ha DNS pozitív akkor célzott antibiotikus kezeléssel megszüntethetők a panaszai.

Szakorvosi vizsgálat alkalmával elvégezhetőek az ilyen típusú szűrések. Készséggel várjuk rendelőnkben, ahová online és telefonon is lehet időpontot foglalni.

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/munkatarsak

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak


Páciensek mondták

Tényleg segíteni szeretnének

Tényleg azt éreztem, hogy a recepciótól kezdve a Doktor úron át mindenki segíteni szeretett volna, hogy mielőbb meggyógyulhassak. Ez nagyon jól esett. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

dr. Hernádi Balázs

dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...