A menopauza leggyakoribb szövődményei, szűrésük és kezelésük

A menopauza leggyakoribb szövődményei, szűrésük és kezelésük

Utolsó módosítás:2023.09.13 15:00

A menopauza okozta hormonális változásokhoz számos szövődmény társulhat. Mivel ezek nemcsak kellemetlenek, de veszélyesek is lehetnek, fontos időbeli felismerésük a szükséges terápia minél előbbi megkezdésének érdekében. A menopauza szövődményeiről, azok szűréséről és kezeléséről dr. Margitai Barnabást, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük. 

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Szívbetegség 

A szívbetegségek kockázata a menopauza alatt és után jelentősen megnő, melynek oka az ösztrogénszint csökkenése. Az ösztrogén segít megőrizni az erek rugalmasságát, és a szervezetnek fenntartani a jó és rossz koleszterin egészséges egyensúlyát. Ösztrogén nélkül a koleszterin elkezdhet felhalmozódni a szívtől elvezető erekben, a kisebb-nagyobb artériákban. Ezáltal azok fala merevebbé, vastagabbá, rugalmatlanabbá válik, mely érszűkülethez, magas vérnyomás betegséghez vezethet, az artériák faláról lesodródó felrakódások pedig szívrohamhoz. Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (AHA) szerint a menopauza után a nők közel egyharmadánál szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki a hormonális változások következtében. Szerencsére sokat lehet tenni a szívbetegségek kockázatának csökkentésére.  

Az egészséges életmód követése alapvető fontosságú. Ennek része az egészséges étrend (pl. a magas vérnyomás elleni diéta (DASH diéta), a mediterrán étrend), a rendszeres testmozgás, az optimális testsúly elérése, a dohányzásról való leszokás. Az életmód változtatása jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Nők esetén megfontolandó a hormonpótló terápia (MHT - menopauzális hormonpótló terápia) alkalmazása, mely a szervezetben csökkenő, vagy már hiányzó hormonok pótlását jelenti orvosi felügyelet mellett, akár 5 -10 évig. A szívbetegségek szűrését a páciensek háziorvosa, belgyógyásza, kardiológusa végzi el. Szükség esetén szív ultrahangvizsgálatra, 24 órás EKG és vérnyomás vizsgálatra és laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerül. 

Csontritkulás 

Menopauza szövődménye is lehet a csontritkulásAz ösztrogén csökkenése nemcsak a szív egészségét veszélyezteti, hanem a csontritkulásért is felelőssé tehető. Az ösztrogén fontos szerepet játszik a csonttermelésben, mert támogatja az csontépítő sejtek (osteoblastok) működését, amelyek a csontállomány felépítésében, a kalciumnak a csontokba való beépülésében vesznek részt. A csontritkulás hatására gyakoribbá válnak a törések, melyek igen komoly problémákat okozhatnak, különösen, ha idősebb korban történnek. Ilyenkor már a test kevésbé képes a felépülésre, a teljes gyógyuláshoz több időre van szükség. Érdekesség, egy nemrégiben készült átfogó tanulmány megállapította, hogy azoknak a nőknek, akik súlyos hőhullámokkal és éjszakai izzadással küzdenek a menopauza körüli években, általában nagyobb mértékű a csontritkulásuk, mint azoknak, akiknek nincsenek súlyos tüneteik. A csontritkulás csontsűrűségméréssel állapítható meg, melynek a neve DEXA, amit kiegészítünk laboratóriumi vizsgálatokkal. A hagyományos röntgen vizsgálatok jelentősége csökkent a csontritkulás diagnózisának felállítása kapcsán. Szerencsére itt is vannak különböző prevenciós módszerek a csontritkulás kockázatának csökkentésére. A rendszeres testmozgás (séta, lépcsőn járás, a lépésszám növelésének követése) és a kalciumban, D-vitaminban gazdag egészséges táplálkozás mellett a hormonpótló terápia kedvező hatása bizonyított. Akkor alkalmazzuk, ha a pácienseknek egyéb változókori tünetei is vannak a kezdődő csontritkulás mellett. A hormonpótló terápia alkalmazása késlelteti és lassítja a csontritkulás kialakulását. 

Húgyúti problémák 

A húgyhólyag és a húgycső szövetei ösztrogén receptorokat tartalmaznak. Mivel a menopauza után az ösztrogén mennyisége jelentősen csökken, ezek a szövetek elvékonyodnak, elvesztik a rugalmasságukat, a húgyúti és a nemi szervek izomzata is gyengül. Emiatt gyakori változókori panasz (az esetek kb. 50%-ában) a vizelet tartásának a zavara, az inkontinencia. Jellemzően hirtelen mozdulatok esetén, nevetés vagy köhögés során jelentkezik, de jelentkezhet sürgető inger vagy éjszakai többszöri felkelés formájában is. A KEGEL gyakorlatok rendszeres végzése hatásosnak bizonyul inkontinencia esetén, mely a medencefenék izomzat megerősítésére szolgál. Amennyiben a gyakorlatok nem vezetnek kellő eredményre, úgy a hüvely lézeres kezelésére, plasztikai vagy szalag műtétre is sor kerülhet. 

Intim fertőzések 

Az intim fertőzések menopauza után is előfordulhatnak, melynek oka az elvékonyodó hüvelyszövet és a fellépő hüvelyszárazság. Apró sérülések keletkezhetnek a hüvely falán, így a kóros mikroorganizmusok könnyen elszaporodnak. A hormonális változások miatt a hüvely savas Ph-ja megváltozhat, mely kedvez a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának. Indokolt esetben antibiotikumot vagy gomba ellenes készítményeket is alkalmaznunk kell Lactobacillus-helyreállító kúrával kiegészítve - mondja dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, aki hozzáteszi, hogy panaszok esetén fontos mielőbb orvoshoz fordulni, mivel a kezelés nélküli fertőzések felszálló, súlyos kismedencei gyulladást is okozhatnak. Együttlétek során érdemes külön figyelmet szentelni a hüvely megfelelő síkosítására (akár síkosítóval, akár hormonpótló kúpokkal). 

Rosszindulatú daganatok 

Menopauza után megnő több nőgyógyászati eredetű rosszindulatú daganat kialakulásának esélye, elsősorban a mell, a petefészek és a méhnyálkahártya rákoké. A petefészek daganatoknak kezdetben nincsenek figyelemeztető tünetei, ha igen, lehet pecsételő vérzés, alhasi fájdalom. A méhnyálkahártya rosszindulatú daganata a menstruáció megszűnése utáni vérzéssel járhat. Az emlődaganat esetén csomók tapinthatók a mellben, befelé fordulhatnak a mellbimbók, behúzódhat az emlő bőrre, szivárgás észlelhető a mellbimbókból. Nagyon fontos menopauza után is, a szűrővizsgálatokon (mammográfia, petefészekrák szűrés) való rendszeres részvétel, hogy időben fel lehessen fedezni a daganatokat, és hogy mielőbb megkezdődhessen a megfelelő kezelés. 

Téma szakértője

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
 • Specialitások:
 • Nőgyógyászati rendelés (20 perc):

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délelőtt 8.00 - 12.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Életmód orvosi rendelés (40 perc):

  • személyes, rendelői vizit: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 2.emelet 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délután 14.00 - 18.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! 57 éves vagyok és 2020. szeptemberében perimenopausalis vérzési rendellenesség miatt curettage történt, szövettanból korlátozottan diagnosztikus minta, dysplasiara negativ cervicalis szövetelemek, és basilis endometrium metaplasticus hámeltéréssel igazolódott. UH: uterus 8,61x5,28x6 cm. Az uterusban 5 db különböző méretű myomgóc látható. Az orvosom a méh eltávolitását javasolja, mely a jelenlegi járványügyi helyzetben nem lehetséges. Kérdésem az lenne, hogy várhatok e a műtéttel hónapokat esetleg, vagy keressek fel egy magánklinikát a műtét elvégzése céljából. Köszönettel: Judit
B.Judit

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
Kedves Judit,

A leírtak alapján a szakorvosa által javasolt méheltávolítás komolyan megfontolandó. Az életkora, a méh mérete, a jelentkező vérzészavar, a szövettani vizsgálat eredménye együtt indokolttá teszik a javasolt műtétet. A kérdés hol és a mikor? További panaszok, vérzészavar, alhasi fájdalom esetén javasolt a 3 hónap elteltével elvégezni a műtétett. Addigra reményeink szerint a kórházak működése rendeződik, műtétre elő tudják jegyezni állami intézetben is. Amennyiben nem kap műtéti időpontot, érdeklődjön magánklinikákon.

Üdvözlettel:
dr. Margitai Barnabás

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Menopauza szakértő

Változókori problémával jelentkeztem a doktor úrhoz. Nagyon készséges volt, mindent elmagyarázott nekem. 

Dr. Margitai Barnabás
Dr. Margitai Barnabás
nőgyógyász, életmód orvos