Az AMH érték előre jelezheti a (korai) menopauzát

Az AMH érték előre jelezheti a (korai) menopauzát

ódosítás:2022.08.31 19:32

A menopauzára a legtöbb nő rettegve tekint, hiszen igen sok mindent megváltoztat. Sokan éppen ezért szeretnék tudni, mennyi idejük van, míg a változókorba lépnek. Ez főleg azok számára lényeges információ, akik szeretnének még gyereket. Bár pontosan megjósolni nem lehet, mikor is jön el a klimax, ám az AMH szintje segíthet abban a kérdésben, hogy kb. meddig marad fogamzóképes a nő. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük a témában.

A menopauza 45-55 éves kor közötti időszakra esik, melynek folyamata hosszú éveket ölel fel, ám már a legelejétől kezdve komoly hormonális változások zajlanak. Eleinte csupán a progeszteron szintje csökken, majd az ösztrogéné is, melynek következtében lassan megszűnik a nők fogamzóképessége. Ez főleg azok számára rossz, akik szeretnének még gyereket, esetleg teljesen még a családalapítás előtt állnak. Olykor megesik (sajnos egyre gyakrabban), hogy ezen időszak előtt következik be a klimax- ekkor korai klimax-ról beszélünk. A jó hír, hogy a menopauza 3 fázisából az első kettőben még teherbe lehet esni, igaz, jóval nehezebben.

Mivel manapság egyre inkább kitolódik a gyermekvállalási kedv, a korai klimax pedig egyre gyakoribb problémává válik, így sokszor megesik, hogy az illető kifut az időből. Éppen ezért jó lenne tudni, hogy kb. meddig marad termékeny a nő, hiszen így jobban lehet kalkulálni a babaproject-et. Ez leginkább azok számára fontos, akik szeretnének gyermeket, és az édesanyjuknál is korábban jött el a klimax időszaka (a korai klimaxra ekkor lényegesen nagyobb az esély). Sajnos pontos dátumot nem lehet mondani, hogy mikor is köszönt be a változókor, ám az ún. AMH nevű hormon segíthet abban, hogy meddig marad termékeny az illető- méghozzá elég nagy pontossággal.

AMH, termékenység és korai menopauza

AMH érték szerepeAz anti-müller hormont (AMH) a petefészkek sejtjei termelik, és a petefészek működésének fontos markere.  Előre jelzi a jövőben termelődő petesejtek mennyiségét, mivel még az érés előtt álló petesejtek termelik. Vizsgálatok szerint viszonylag pontosan meg lehet segítségével határozni, hogy meddig eshet teherbe a nő, valamint az is kiderülhet, hogy számíthat-e az illető korai menopauzára.

Egy vizsgálatban megállapították, hogy:

  • 4,1 ng/ml vagy annál kisebb AMH korai menopauzát jósol a 20 éveseknél
  • A 3,3 ng/ml-es AMH szint a 25 évesek korai menopauzáját vetítette előre
  • A 2,4 ng/ml-es AMH korai menopauzát jósol a 30 éveseknél

Azok a nők, akiknek az AMH-szintje 20 évesen legalább 4,5 ng/ml, 25 évesen 3,8 ngl/ml, 30 évesen pedig 2,9 ng/ml volt, 50 éves korukban számíthattak a menopauzára.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sok vita folyik arról, hogy a menopauza előrejelzése az AMH szint által alkalmazható-e a klinikai gyakorlatban, és ha igen, kiknek. Bár a nőknek több olyan csoportja is van, akiknek előnyös lehet a reproduktív életszakaszuk időtartamának becslése, célszerű nem csak erre támaszkodni, hiszen hamis biztonságérzethez vagy szükségtelen riasztáshoz vezethet- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Mikor lehet szükséges még az AMH mérése?

 

 

 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves doktornő/doktorúr! Trichomonas fertőzés terjedhet kizárólag orális szex útján is? Az interneten talált források erre nem térnek ki, és minden megemlitett fertőzési lehetőség (vizes törölköző, furdovíz) közvetlen érintkezést feltételez a vaginával, ami az orális szexre abszolút nem igaz. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Kiss Gemma !

Ez a fertőzés kizárólag orálisan nem terjed.
Megtisztel minket a bizalmával, ha eljön hozzánk egy konzultációra.
Várjuk bejelentkezését.

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/munkatarsak

Tisztelettel:
Dr. Hetényi Gábor.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes, alapos

Bár mindennel maximálisan elégedett voltam, de kiemelném Dr. Hernádi Balázs kedvességét, szakmai hozzáértését, türelmét és alaposságát.

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász