Az AMH érték előre jelezheti a (korai) menopauzát

Az AMH érték előre jelezheti a (korai) menopauzát

Utolsó módosítás:2022.08.31 19:32

A menopauzára a legtöbb nő rettegve tekint, hiszen igen sok mindent megváltoztat. Sokan éppen ezért szeretnék tudni, mennyi idejük van, míg a változókorba lépnek. Ez főleg azok számára lényeges információ, akik szeretnének még gyereket. Bár pontosan megjósolni nem lehet, mikor is jön el a klimax, ám az AMH szintje segíthet abban a kérdésben, hogy kb. meddig marad fogamzóképes a nő. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük a témában.

A menopauza 45-55 éves kor közötti időszakra esik, melynek folyamata hosszú éveket ölel fel, ám már a legelejétől kezdve komoly hormonális változások zajlanak. Eleinte csupán a progeszteron szintje csökken, majd az ösztrogéné is, melynek következtében lassan megszűnik a nők fogamzóképessége. Ez főleg azok számára rossz, akik szeretnének még gyereket, esetleg teljesen még a családalapítás előtt állnak. Olykor megesik (sajnos egyre gyakrabban), hogy ezen időszak előtt következik be a klimax- ekkor korai klimax-ról beszélünk. A jó hír, hogy a menopauza 3 fázisából az első kettőben még teherbe lehet esni, igaz, jóval nehezebben.

Mivel manapság egyre inkább kitolódik a gyermekvállalási kedv, a korai klimax pedig egyre gyakoribb problémává válik, így sokszor megesik, hogy az illető kifut az időből. Éppen ezért jó lenne tudni, hogy kb. meddig marad termékeny a nő, hiszen így jobban lehet kalkulálni a babaproject-et. Ez leginkább azok számára fontos, akik szeretnének gyermeket, és az édesanyjuknál is korábban jött el a klimax időszaka (a korai klimaxra ekkor lényegesen nagyobb az esély). Sajnos pontos dátumot nem lehet mondani, hogy mikor is köszönt be a változókor, ám az ún. AMH nevű hormon segíthet abban, hogy meddig marad termékeny az illető- méghozzá elég nagy pontossággal.

AMH, termékenység és korai menopauza

AMH érték szerepeAz anti-müller hormont (AMH) a petefészkek sejtjei termelik, és a petefészek működésének fontos markere.  Előre jelzi a jövőben termelődő petesejtek mennyiségét, mivel még az érés előtt álló petesejtek termelik. Vizsgálatok szerint viszonylag pontosan meg lehet segítségével határozni, hogy meddig eshet teherbe a nő, valamint az is kiderülhet, hogy számíthat-e az illető korai menopauzára.

Egy vizsgálatban megállapították, hogy:

  • 4,1 ng/ml vagy annál kisebb AMH korai menopauzát jósol a 20 éveseknél
  • A 3,3 ng/ml-es AMH szint a 25 évesek korai menopauzáját vetítette előre
  • A 2,4 ng/ml-es AMH korai menopauzát jósol a 30 éveseknél

Azok a nők, akiknek az AMH-szintje 20 évesen legalább 4,5 ng/ml, 25 évesen 3,8 ngl/ml, 30 évesen pedig 2,9 ng/ml volt, 50 éves korukban számíthattak a menopauzára.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sok vita folyik arról, hogy a menopauza előrejelzése az AMH szint által alkalmazható-e a klinikai gyakorlatban, és ha igen, kiknek. Bár a nőknek több olyan csoportja is van, akiknek előnyös lehet a reproduktív életszakaszuk időtartamának becslése, célszerű nem csak erre támaszkodni, hiszen hamis biztonságérzethez vagy szükségtelen riasztáshoz vezethet- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Mikor lehet szükséges még az AMH mérése?

 

 

 

 

Téma szakértője

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Ur! Masfel eve szultem es azota a Corenelle nevezetu fogamzasgatlot szedem,kb masfel honapja begorcsolt az epem es a Koren nevezetu emesztes segito gyogyszert irtak fel nekem amit azota is szedek.Azota azt tapasztaltam hogy ahogyan beveszem az utolso fogamzasgatlo tabletat masnap mar jelentkezik is a verzes pedig elotte mindig a gyogyszer abahagyasa utan a 4.napon jelentkezett.Ez mitol lehet? Koszonom valaszat! Udvozlettel Petróné Helga
Petróné Helga

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Petróné Helga!

Sajnos részletes anamnézis felvétel és fizikális vizsgálat nélkül nem diagnosztizálhatunk. Mindenképpen javasolt lenne egy vizsgálat, esetleg labor vizsgálatok is szükségesek lehetnek, hogy korrekt választ adhassunk Önnek.
Amennyiben megtisztel bennünket bizalmával, várjuk rendelőnkben, ahová honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni.

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/munkatarsak

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberközpontú

Hetényi Gábor Doktor úr maximális emberközpontú hozzáállása és szakmai alapossága példa értékű. Magánrendelés és magánrendelés között óriási a különbség manapság, nagy a verseny. Az ilyen Doktorok miatt választja a páciens az adott magánrendelést. A recepciós Hölgyek segítőkészsége, hozzáállása és szakmaisága is magasan kiemelendő. 

Dr. Hetényi Gábor
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász