Korai klimax- teherbe tudok még esni?

Korai klimax- teherbe tudok még esni?

Utolsó módosítás:2022.06.27 17:14

A klimax a nagykönyv szerint 45-55 éves kor között köszönt be, ám egyre gyakrabban előfordul - főleg hormonzavarok, környezeti hatások, stressz miatt- hogy ennél jóval előbb, akár még a családalapítás előtt. Ha az érintett nő szeretne még szülni, akkor joggal fordul meg a fejében a kérdés, hogy vajon teherbe tud-e esni ebben az állapotban. A menopauza és a terhesség témájában dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza 5 fontos dologra hívja fel a figyelmet.
 

 A menopauza kezdetén még teherbe lehet esni

A menopauza nem egyik napról a másikra meg végbe, hanem hosszú évek alatt. A klimaxnak ráadásul 3 részét is megkülönböztetjük, attól függően, milyen hormonális változások zajlanak épp. Az első fázis a premenopauza, melyet a perimenopauza követ és az utolsó állomásnál jutunk el a posztmenopauzához, ami már a hétköznapi értelembe vett menopauza utáni időszakot jelöli. Az első két fázisban, amikor a hormonális változások már megkezdődnek, még teherbe lehet esni- bár kisebb eséllyel, mint korábban. Ilyenkor bár már tapasztalja az illető az olyan jól ismert kellemetlen tüneteket, mint a hőhullámok, hangulatzavarok, fokozott verejtékezés, de még mindig vannak megtermékenyíthető petesejtek- és ha a hormonok még “megengedik”, úgy a beágyazódás és a magzat fejlődése is végbemehet, függetlenül attól, hogy mennyire rendszeres a menstruációja.

Gondoljon a fogamzásgátlásra, ha nem akar gyereket

Mivel a pre/perimenopauza alatt még mindig teherbe lehet esni, fontos, hogy továbbra is fordítson figyelmet a fogamzásgátlásra! Még akkor is, ha évek óta jól bevált fogamzásgátló módszert használ, a perimenopauza jó alkalom arra, hogy bejelentkezzen orvosához. Egyes fogamzásgátló módszerek ugyanis súlyosbíthatják a tüneteket, míg mások segíthetnek enyhíteni őket. Akárhogy is, érdemes újraértékelni a lehetőségeket ebben az új életszakaszban.

Hasonló tüneteket okozhat a korai klimax és a terhesség is

A korai klimaxban tapasztalt tünetek nagyon hasonlóak a terhesség tüneteihez. Fontos, hogy figyelj a testére, annak változásaira. Ha nem biztos abban, mi okozz a panaszokat, végezzen el terhességi tesztet. Amennyiben nem várandós, úgy meglehet, hogy a klimax tüneteit tapasztalja, de az is lehet, hogy egyéb hormonzavarok generálják a problémát, így kimaradozó menstruáció, hőhullámok, izzadás, puffadás és súlygyarapodás esetén mindenképp forduljon nőgyógyászához, aki ellenőrzi hormonjai mennyiségét.

A terhességi komplikációk és a magzati rendellenességek 35 éves kor után megnő

korai klimax terhességA reproduktív funkció és a női nemi hormonok természetes csökkenése különböző komplikációkhoz vezethet a terhesség során. Például gyakrabban fordul elő, hogy a 35 év feletti nőknél olyan szövődmények alakulnak ki, mint a terhességi cukorbetegség és a terhességi magas vérnyomás (preeclampsia). A 40 évnél idősebb nők gyermekeinél nagyobb a kromoszóma-rendellenességek (például Down-szindróma) esélye, valamint megnő az alacsony születési súly vagy akár a koraszülés kockázata is. Természetesen, ha valaki szeretne gyermeket, ez ne tántorítsa el, ám érdemes tisztában lenni a lehetséges kockázatokkal- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Természetes teherbeesés vagy lombik?

Bár a természetes úton való teherbeesés is elképzelhető a menopauza kezdeti időszakában, ám érdemes számításba venni a lombik (IVF) programban való részvételt is. Természetesen ez is csak egy bizonyos állapotig lehetséges, amikor még vannak kinyerhető, érett, megtermékenyíthető petesejtek. Ha aggódik, hogy esetleg kifut az időből, célszerű orvosával a petesejt lefagyasztáson gondolkodni.

 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! 39 éves vagyok, 2 gyermek édesanyja. A ciklusaim 24-28 naposak általában és 4-5 napig tart. Február végén bárányhimlős lettem és a betegség 2 hete alatt lett volna esedékes a menzeszem, de az 42 napra jött meg. azóta 17, 21, 20 és most 19 napra jelentkezett a menzeszem és 3-4 napig tart. Semmi más panaszom nincs. Eddig a betegségem és az abból adódó késés számlájára írtam a rendszertelen ciklust, de most már kezd komolyan aggasztani. Ami még fontos lehet, hogy a nemi életem igen ritka, mert a párom külföldön dolgozik és csak 6-8 hetente jár haza. Mi lehet ez Ön szerint? Mit tegyek? Lehet komoly betegség áll a háttérben? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Jancsik Anikó!

Ennyivel a betegség után be kellett volna álljon a ciklus. Ezért javasolt hormon vizsgálatok elvégzése.
Készséggel állunk mi is rendelkezésére.

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/munkatarsak

https://www.speedmedical.hu/vervetel-labor-vizsgalat

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tényleg segíteni szeretnének

Tényleg azt éreztem, hogy a recepciótól kezdve a Doktor úron át mindenki segíteni szeretett volna, hogy mielőbb meggyógyulhassak. Ez nagyon jól esett. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász