Korai klimax- teherbe tudok még esni?

Korai klimax- teherbe tudok még esni?

Utolsó módosítás:2022.06.27 17:14

A klimax a nagykönyv szerint 45-55 éves kor között köszönt be, ám egyre gyakrabban előfordul - főleg hormonzavarok, környezeti hatások, stressz miatt- hogy ennél jóval előbb, akár még a családalapítás előtt. Ha az érintett nő szeretne még szülni, akkor joggal fordul meg a fejében a kérdés, hogy vajon teherbe tud-e esni ebben az állapotban. A menopauza és a terhesség témájában dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza 5 fontos dologra hívja fel a figyelmet.
 

 A menopauza kezdetén még teherbe lehet esni

A menopauza nem egyik napról a másikra meg végbe, hanem hosszú évek alatt. A klimaxnak ráadásul 3 részét is megkülönböztetjük, attól függően, milyen hormonális változások zajlanak épp. Az első fázis a premenopauza, melyet a perimenopauza követ és az utolsó állomásnál jutunk el a posztmenopauzához, ami már a hétköznapi értelembe vett menopauza utáni időszakot jelöli. Az első két fázisban, amikor a hormonális változások már megkezdődnek, még teherbe lehet esni- bár kisebb eséllyel, mint korábban. Ilyenkor bár már tapasztalja az illető az olyan jól ismert kellemetlen tüneteket, mint a hőhullámok, hangulatzavarok, fokozott verejtékezés, de még mindig vannak megtermékenyíthető petesejtek- és ha a hormonok még “megengedik”, úgy a beágyazódás és a magzat fejlődése is végbemehet, függetlenül attól, hogy mennyire rendszeres a menstruációja.

Gondoljon a fogamzásgátlásra, ha nem akar gyereket

Mivel a pre/perimenopauza alatt még mindig teherbe lehet esni, fontos, hogy továbbra is fordítson figyelmet a fogamzásgátlásra! Még akkor is, ha évek óta jól bevált fogamzásgátló módszert használ, a perimenopauza jó alkalom arra, hogy bejelentkezzen orvosához. Egyes fogamzásgátló módszerek ugyanis súlyosbíthatják a tüneteket, míg mások segíthetnek enyhíteni őket. Akárhogy is, érdemes újraértékelni a lehetőségeket ebben az új életszakaszban.

Hasonló tüneteket okozhat a korai klimax és a terhesség is

A korai klimaxban tapasztalt tünetek nagyon hasonlóak a terhesség tüneteihez. Fontos, hogy figyelj a testére, annak változásaira. Ha nem biztos abban, mi okozz a panaszokat, végezzen el terhességi tesztet. Amennyiben nem várandós, úgy meglehet, hogy a klimax tüneteit tapasztalja, de az is lehet, hogy egyéb hormonzavarok generálják a problémát, így kimaradozó menstruáció, hőhullámok, izzadás, puffadás és súlygyarapodás esetén mindenképp forduljon nőgyógyászához, aki ellenőrzi hormonjai mennyiségét.

A terhességi komplikációk és a magzati rendellenességek 35 éves kor után megnő

korai klimax terhességA reproduktív funkció és a női nemi hormonok természetes csökkenése különböző komplikációkhoz vezethet a terhesség során. Például gyakrabban fordul elő, hogy a 35 év feletti nőknél olyan szövődmények alakulnak ki, mint a terhességi cukorbetegség és a terhességi magas vérnyomás (preeclampsia). A 40 évnél idősebb nők gyermekeinél nagyobb a kromoszóma-rendellenességek (például Down-szindróma) esélye, valamint megnő az alacsony születési súly vagy akár a koraszülés kockázata is. Természetesen, ha valaki szeretne gyermeket, ez ne tántorítsa el, ám érdemes tisztában lenni a lehetséges kockázatokkal- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Természetes teherbeesés vagy lombik?

Bár a természetes úton való teherbeesés is elképzelhető a menopauza kezdeti időszakában, ám érdemes számításba venni a lombik (IVF) programban való részvételt is. Természetesen ez is csak egy bizonyos állapotig lehetséges, amikor még vannak kinyerhető, érett, megtermékenyíthető petesejtek. Ha aggódik, hogy esetleg kifut az időből, célszerű orvosával a petesejt lefagyasztáson gondolkodni.

 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jónapot! 20 éves vagyok és 17 évesen kezdődtek az erős menstruációs görcseim. Szinte eltudnék ájulni olyan rossz, iskolába a 2.nap nem is szoktam tudni menni. Voltam tavaly nyáron nőgyógyásznál aki semmit nem talált. Flectoron élek olyankor, de van amikor az sem segít.:( Próbáltam cinket szedni, liget szépe kapszulát, melegitő tapaszt-párnát rakni olyankor, de mivel nagyon erős a vérzésem így a melegtől rosszabb. Mindig időre jön meg néha 1nappal előbb vagy utóbb, de 8 napig tart. De a legnagyobb problémám még is az erős görcsök. Tudna valami ötletet adni, hogy mit lehetne tenni? Köszönöm válaszát előre is!
Kedves Viki!

Részletes anamnézis felvétel és fizikális vizsgálat mindenképpen feltétele a véleményezésnek.
Panaszai enyhítésére nagy valószínűséggel alkalmas lenne egy szájon keresztül szedhető fogamzásgátló tabletta.

Megbeszélésre készséggel állunk rendelkezésére.
Bejelentkezés:06 70 621 2443

Üdvözlettel: Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, korrekt

Nagyon elégedett voltam a Doktorúrral, minden tekintetben. Kedves és korrekt volt. Részletes tájékoztatást kaptam mindenről. Alapos vizsgálattal.

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász