Korai klimax- teherbe tudok még esni?

Korai klimax- teherbe tudok még esni?

Utolsó módosítás:2022.06.27 17:14

A klimax a nagykönyv szerint 45-55 éves kor között köszönt be, ám egyre gyakrabban előfordul - főleg hormonzavarok, környezeti hatások, stressz miatt- hogy ennél jóval előbb, akár még a családalapítás előtt. Ha az érintett nő szeretne még szülni, akkor joggal fordul meg a fejében a kérdés, hogy vajon teherbe tud-e esni ebben az állapotban. A menopauza és a terhesség témájában dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza 5 fontos dologra hívja fel a figyelmet.
 

 A menopauza kezdetén még teherbe lehet esni

A menopauza nem egyik napról a másikra meg végbe, hanem hosszú évek alatt. A klimaxnak ráadásul 3 részét is megkülönböztetjük, attól függően, milyen hormonális változások zajlanak épp. Az első fázis a premenopauza, melyet a perimenopauza követ és az utolsó állomásnál jutunk el a posztmenopauzához, ami már a hétköznapi értelembe vett menopauza utáni időszakot jelöli. Az első két fázisban, amikor a hormonális változások már megkezdődnek, még teherbe lehet esni- bár kisebb eséllyel, mint korábban. Ilyenkor bár már tapasztalja az illető az olyan jól ismert kellemetlen tüneteket, mint a hőhullámok, hangulatzavarok, fokozott verejtékezés, de még mindig vannak megtermékenyíthető petesejtek- és ha a hormonok még “megengedik”, úgy a beágyazódás és a magzat fejlődése is végbemehet, függetlenül attól, hogy mennyire rendszeres a menstruációja.

Gondoljon a fogamzásgátlásra, ha nem akar gyereket

Mivel a pre/perimenopauza alatt még mindig teherbe lehet esni, fontos, hogy továbbra is fordítson figyelmet a fogamzásgátlásra! Még akkor is, ha évek óta jól bevált fogamzásgátló módszert használ, a perimenopauza jó alkalom arra, hogy bejelentkezzen orvosához. Egyes fogamzásgátló módszerek ugyanis súlyosbíthatják a tüneteket, míg mások segíthetnek enyhíteni őket. Akárhogy is, érdemes újraértékelni a lehetőségeket ebben az új életszakaszban.

Hasonló tüneteket okozhat a korai klimax és a terhesség is

A korai klimaxban tapasztalt tünetek nagyon hasonlóak a terhesség tüneteihez. Fontos, hogy figyelj a testére, annak változásaira. Ha nem biztos abban, mi okozz a panaszokat, végezzen el terhességi tesztet. Amennyiben nem várandós, úgy meglehet, hogy a klimax tüneteit tapasztalja, de az is lehet, hogy egyéb hormonzavarok generálják a problémát, így kimaradozó menstruáció, hőhullámok, izzadás, puffadás és súlygyarapodás esetén mindenképp forduljon nőgyógyászához, aki ellenőrzi hormonjai mennyiségét.

A terhességi komplikációk és a magzati rendellenességek 35 éves kor után megnő

korai klimax terhességA reproduktív funkció és a női nemi hormonok természetes csökkenése különböző komplikációkhoz vezethet a terhesség során. Például gyakrabban fordul elő, hogy a 35 év feletti nőknél olyan szövődmények alakulnak ki, mint a terhességi cukorbetegség és a terhességi magas vérnyomás (preeclampsia). A 40 évnél idősebb nők gyermekeinél nagyobb a kromoszóma-rendellenességek (például Down-szindróma) esélye, valamint megnő az alacsony születési súly vagy akár a koraszülés kockázata is. Természetesen, ha valaki szeretne gyermeket, ez ne tántorítsa el, ám érdemes tisztában lenni a lehetséges kockázatokkal- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Természetes teherbeesés vagy lombik?

Bár a természetes úton való teherbeesés is elképzelhető a menopauza kezdeti időszakában, ám érdemes számításba venni a lombik (IVF) programban való részvételt is. Természetesen ez is csak egy bizonyos állapotig lehetséges, amikor még vannak kinyerhető, érett, megtermékenyíthető petesejtek. Ha aggódik, hogy esetleg kifut az időből, célszerű orvosával a petesejt lefagyasztáson gondolkodni.

 

 

Téma szakértője

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Férjemmel gyermeket szeretnénk, már több hónapja próbálkozunk de meg mindig semmi. Minden hónapban produkáló valami tünetet: Volt rózsaszín folyas 10nappal ovulacio után, másik hónapban derék fajas ugyanúgy 10 nappal ovulacio utan, alhasi “meleg” érzés, pici fájdogálás de mégsincs baba. Először azt hittem beképzelem magamnak de nem,mert olyankor jönnek a tunetet mikor nem is gondolok rá. Mellfeszulesem is van az utóbbi 2 hónapban menzi előtt habár előtte nem igaz volt. Barna folyasom is volt mielőtt megjott volna ami szinten ritka volt nálam. Voltam kivizsgalasokon, mehnyaknyak szűrés...mielőtt elkezdtük a baba projektet és mindent rendben találtak. Kezdek aggódni, hogy valami baj lehet és az miatt nem jön össze. Tudna tancsot adni? Köszönöm
Gini

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász
Kedves Gini!

Ne aggódjon!
A leírtak alapján javasolnám az Ön - hormonvizsgálatát - és a férje - spermatogram - kivizsgálását.

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tényleg segíteni szeretnének

Tényleg azt éreztem, hogy a recepciótól kezdve a Doktor úron át mindenki segíteni szeretett volna, hogy mielőbb meggyógyulhassak. Ez nagyon jól esett. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász