PCOS - jelentősen nőhet a fogamzás esélye!

PCOS - jelentősen nőhet a fogamzás esélye!

Szerző: dr. Lőrincz Ildikó Utolsó módosítás:2023.11.08 13:14

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik. Ugyanakkor a szükséges orvosi kezelés mellett az életmód célzott változtatása is javítja a teherbeesés esélyét. A komplex és kitartást igénylő terápia jelentőségéről dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus beszélt.

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

PCOS a meddőség mögött

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) oka a hormonális egyensúly felbomlása. Bár a policisztás ovárium szindróma elnevezés a petefészek, vagyis az ovárium betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében. PCOS-ben gyakran felfedezhető az ösztrogén-progeszteron egyensúly felborulása, a petefészkekben pedig elsősorban a kéreg alatt számos apró ciszta jelenik meg.
A PCOS tünetei legtöbbször hosszú időn át, folyamatosan alakulnak ki. Van, akinél csupán néhány kellemetlenség utal a bajra, mások szinte az összes tünettől szenvednek – mondhatni, hogy nincs két egyformán megjelenő PCOS. A leggyakoribb tünetek a következőek:

  • A PCOS kezelése összetett feladat.Rendszertelen vagy hiányzó peteérés és menzesz.
  • Pattanásos bőr.
  • Szőrnövekedés az arcon és a testen.
  • Hajhullás, kopaszodás.
  • Emelkedett inzulinszint, inzulinrezisztencia, cukorbetegség.
  • Elhízás, amely nem csak következmény, de egyben a PCOS kiváltó oka is lehet.
  • Meddőség.

Az életmódváltás és a fogyás hozzásegíthet a teherbe eséshez

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklap publikációja szerint a PCOS-ben szenvedő nők jelentősen növelhetik a teherbeesés esélyét, ha megszabadulnak a súlyfeleslegtől és rendszeresen mozognak. Ez nemcsak annak az 5 millió amerikai nőnek jelenthet jó hírt, akiknél PCOS-t diagnosztizáltak, de a magyar nők érintett 5-10 százalékának is. A PCOS ugyanis a fogamzóképes korú nőknél a leggyakoribb hormonális ok, amely meddőséghez vezethet.
Az amerikai kutatásban 149, PCOS-sel diagnosztizált, túlsúlyos vagy elhízott nőt véletlenszerűen három csoportra osztottak. Az egyik csoportot a gyakran alkalmazott fogamzásgátlóval kezelték, a mások csoportot súlycsökkentő- és mozgásprogramon vezették keresztül, a harmadik csoportnál kombinálták a két irányt. Mindhárom csoport négy hónapig folytatta a programot. 
Az eredmények azt mutatták, hogy minden csoportnál vissza tudott állni a rendszeres ovuláció, a legtöbben pedig a második és a harmadik csoport tagjai közül tudtak teherbe esni. Ráadásul a kombinált módszerrel kezelt nőknél más előnyöket is kimutattak: normalizálódott az inzulinszintjük és alacsonyabb lett a triglicerid szintjük is. 

Pontos diagnózisra komplex kezelés épülhet

A PCOS kezelésében nőgyógyász és diabetológus is részt vehet.- A pontos diagnózis felállításához endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálat egyaránt szükséges. A tünetek jellegétől függően vizsgálni lehet többek közt a szőrnövekedés, a hajhullás mértékét, a haskörfogatot, a vérnyomást, a lipidszintet és a szénhidrát anyagcserét. A betegség pontos okainak felderítése céljából a hormonértékek eltérő időszakokban történő mérésére is szükség van. A diagnózis birtokában kezdődhet a kezelés, amelynek első lépése a hormonszintek normalizálása. A terápiás mód megválasztását a panaszok és tünetek határozzák meg. Elképzelhető, hogy a beteg aktuális kezelését évekig tartó gondozás követi, amely során a terápia is módosulhat az állapot függvényében – hangsúlyozza dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus. - A gyógyszeres kezelés mellett PCOS esetében is döntő jelentőségű a helyes életmód. A megfelelő diéta és rendszeres mozgás segíti az optimális inzulinszint elérését, ami a tünetek javulását, a meddőség megszűnését, a metabolikus szindróma és a cukorbetegség kockázatának csökkenését eredményezheti. Ebben a nagy kitartást és elszántságot igénylő folyamatban szakértő segítséget nyújthat az életmód orvoslás. 

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt doktornő! Két kérdésem is lenne önhöz eggyik az,hogy a menzeszem rendszertelen lehet ez baj? Vagy az is lehet,hogy még nem állt be? 18 éves vagyok. A második kérdésem az lenne,hogy a barátommal 3 éve vagyunk eggyutt van mikor nem védekezünk és nem esek teherbe. Nem szeretnék babát de félek hogy valami gond lehet.
Betti18

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Betti!

Érdemes lenne egy endokrinológiai kivizsgálásra jelentkezni, hogy kiderüljön mi lehet a rendszertelen ciklusai hátterében.
Az, hogy olykor-olykor nem védekeznek és mégsem esik teherbe az még önmagában nem jelent bajt.
Készséggel látjuk rendelőnkben, ahol egy vizit keretében megválaszolhatnánk a felmerülő kérdéseket.
Honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni rendeléseinkre.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes, odafigyelő, érdeklődő

Megnyugtató légkört teremtett, kedves, közvetlen magatartásával azonnal oldotta a feszültséget. Nem is éreztem magam orvosnál. Türelmes, odafigyelő, érdeklődő, azt éreztem, hogy megérti a problémámat és segíteni akar. Magyarázatával átadott olyan alapismereteket, melyek segítségével megérthettem, mi van a panaszom hátterében. Kifejezetten pozitív tapasztalat!

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus