Erős izzadás? Nem csak a meleg, a menopauza is okozhatja

Erős izzadás? Nem csak a meleg, a menopauza is okozhatja

Szerző: dr. Hetényi Gábor Utolsó módosítás:2020.06.25 08:05

Ha egy hölgy a kánikulától függetlenül is verejtékezik, alvászavarai vannak, nem tud megszabadulni a plusz kilóktól, és változókorban van – érdemes részt vennie egy kivizsgáláson. A menopauza számos kellemetlen tünetet okozhat, amelyek enyhítéséről dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt. 

Szükséges-e a hormonpótlás?

A menopauza egy – akár hosszú évekig tartó - folyamat, amely során a petefészkek működése fokozatos leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése meg is szűnik. A menstruáció végleges elmaradását követően a hüvely és a húgycső kiszáradhat, sérülékennyé válhat, így a nők könnyebben szembesülhetnek különböző fertőzésekkel és ugyancsak gyakoribbak a vizelettartási problémák is. Mivel a változókori tünetek jó része éppen az ösztrogénhormon hiányának köszönhető, súlyos panaszok esetén mindenképpen érdemes elgondolkozni ennek, és más hormonoknak a pótlásáról. Az optimális megoldáshoz feltétlenül szükséges részt venni egy szakorvosi vizsgálaton, EKG-n, vérvételen, testsúly- és csontsűrűség mérésen, ultrahang vizsgálaton, illetve ha indokolt, a szakorvos javaslatára további vizsgálatokon is. A hosszú távú egészségét és a kellő információkat figyelembe véve, az érintettnek és a szakorvosnak együtt kell meghoznia a döntést. A cél mindenképpen a legkisebb, még hatékony adag előírása. 
A menopauza tünetei ellen nagy segítség lehet a tudatos hormonpótlás.- Korábbi téves híresztelések miatt néhányan tartanak a hormonpótlástól. Holott ez a fajta terápia mindazoknál nagy segítséget jelenthet, akiknek 45 éves kor előtt marad el a menstruációjuk vagy a 40 és 60 év közöttiek közül azoknak, akik hőhullámokkal, alvászavarral küzdenek, és veszélyeztettek a csontritkulás szempontjából – mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. - A kezelésekkel tulajdonképpen a menopauza idején elvesztett ösztrogén juttatható a szervezetbe, ami nem csak a kínzó panaszok enyhítése miatt fontos, de 15-20 százalékkal csökkenhet például a szív – és érrendszeri megbetegedések kockázata, valamint mérséklődhet a méhtest- és a béldaganat rizikója. Az ösztrogén mellett szükséges lehet még a progeszteron pótlására is – erről természetesen a kivizsgálás után lehet dönteni. A szükséges hormonpótlást minden esetben egyénre szabva kell elrendelni, és rendszeres orvosi kontroll mellett lehet biztonságosan alkalmazni.

Életmódtanácsok a menopauza kínzó tünetei ellen

Hőhullámok és éjszakai izzadás:

 • Legalább heti háromszor mozogjunk, sportoljunk.
 • Alkalmazzuk a stresszkezelés különböző módszereit. 
 • Rendszeresen szellőztessük a hálószobát, aludjunk nyitott ablaknál.
 • Ha a fűszeres ételek, a kávé, az alkohol és a dohányzás fokozza a tüneteket, ezeket hagyjuk el.

Alvászavarok:

 • Ne estére időzítsük az edzést.
 • Kerüljük a koffeint.
 • Azonos időben keljünk fel és feküdjünk le.

Elhízás és csontritkulás :

 • A klimax tünetei ellen a hormonpótlás és az életmód is hatékony. Étkezésünk alapját képezzék a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabona, a hal.
 • Válasszunk kalciumban gazdag élelmiszereket, ellenőriztessük a D-vitamin szintünket, és szükség esetén egyeztessünk a pótlásról.
 • Fizikai aktivitással tegyünk a hízás és a csontritkulás ellen.
 • Aludjunk legalább 7 órát naponta.

Vaginális diszkomfort és szárazság:

 • Használjunk vény nélkül kapható síkosítókat.
 • Ne mondjunk le a szexről, hiszen a „gyakorlás” csökkentheti a tüneteket.

Vizelettartási zavarok:

 • Próbáljuk ki az intimtornát vagy más, belső izmokat megmozgató tornát, és kérjünk tanácsot az orvostól.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! 52 éves vagyok és 2017.06.24 óta már nem menstruálok. Nem védekeztünk és a kérdésem az lenne, hogy előfordulhat e a terhesség? Változó korban vagyok.
Kedves Katalin!

52 évesen, négy hónapja elmaradt menzesz mellett a terhesség bekövetkeztének esélye szinte nulla. Nem tartom szükségesnek a védekezést.

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz ellátás

 Gyors, precíz ellátás. Kedves recepciósok. Profi ellátás. 

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász