Erős izzadás? Nem csak a meleg, a menopauza is okozhatja

Erős izzadás? Nem csak a meleg, a menopauza is okozhatja

Szerző: dr. Hetényi Gábor Utolsó módosítás:2020.06.25 08:05

Ha egy hölgy a kánikulától függetlenül is verejtékezik, alvászavarai vannak, nem tud megszabadulni a plusz kilóktól, és változókorban van – érdemes részt vennie egy kivizsgáláson. A menopauza számos kellemetlen tünetet okozhat, amelyek enyhítéséről dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt. 

Szükséges-e a hormonpótlás?

A menopauza egy – akár hosszú évekig tartó - folyamat, amely során a petefészkek működése fokozatos leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése meg is szűnik. A menstruáció végleges elmaradását követően a hüvely és a húgycső kiszáradhat, sérülékennyé válhat, így a nők könnyebben szembesülhetnek különböző fertőzésekkel és ugyancsak gyakoribbak a vizelettartási problémák is. Mivel a változókori tünetek jó része éppen az ösztrogénhormon hiányának köszönhető, súlyos panaszok esetén mindenképpen érdemes elgondolkozni ennek, és más hormonoknak a pótlásáról. Az optimális megoldáshoz feltétlenül szükséges részt venni egy szakorvosi vizsgálaton, EKG-n, vérvételen, testsúly- és csontsűrűség mérésen, ultrahang vizsgálaton, illetve ha indokolt, a szakorvos javaslatára további vizsgálatokon is. A hosszú távú egészségét és a kellő információkat figyelembe véve, az érintettnek és a szakorvosnak együtt kell meghoznia a döntést. A cél mindenképpen a legkisebb, még hatékony adag előírása. 
A menopauza tünetei ellen nagy segítség lehet a tudatos hormonpótlás.- Korábbi téves híresztelések miatt néhányan tartanak a hormonpótlástól. Holott ez a fajta terápia mindazoknál nagy segítséget jelenthet, akiknek 45 éves kor előtt marad el a menstruációjuk vagy a 40 és 60 év közöttiek közül azoknak, akik hőhullámokkal, alvászavarral küzdenek, és veszélyeztettek a csontritkulás szempontjából – mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. - A kezelésekkel tulajdonképpen a menopauza idején elvesztett ösztrogén juttatható a szervezetbe, ami nem csak a kínzó panaszok enyhítése miatt fontos, de 15-20 százalékkal csökkenhet például a szív – és érrendszeri megbetegedések kockázata, valamint mérséklődhet a méhtest- és a béldaganat rizikója. Az ösztrogén mellett szükséges lehet még a progeszteron pótlására is – erről természetesen a kivizsgálás után lehet dönteni. A szükséges hormonpótlást minden esetben egyénre szabva kell elrendelni, és rendszeres orvosi kontroll mellett lehet biztonságosan alkalmazni.

Életmódtanácsok a menopauza kínzó tünetei ellen

Hőhullámok és éjszakai izzadás:

 • Legalább heti háromszor mozogjunk, sportoljunk.
 • Alkalmazzuk a stresszkezelés különböző módszereit. 
 • Rendszeresen szellőztessük a hálószobát, aludjunk nyitott ablaknál.
 • Ha a fűszeres ételek, a kávé, az alkohol és a dohányzás fokozza a tüneteket, ezeket hagyjuk el.

Alvászavarok:

 • Ne estére időzítsük az edzést.
 • Kerüljük a koffeint.
 • Azonos időben keljünk fel és feküdjünk le.

Elhízás és csontritkulás :

 • A klimax tünetei ellen a hormonpótlás és az életmód is hatékony. Étkezésünk alapját képezzék a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabona, a hal.
 • Válasszunk kalciumban gazdag élelmiszereket, ellenőriztessük a D-vitamin szintünket, és szükség esetén egyeztessünk a pótlásról.
 • Fizikai aktivitással tegyünk a hízás és a csontritkulás ellen.
 • Aludjunk legalább 7 órát naponta.

Vaginális diszkomfort és szárazság:

 • Használjunk vény nélkül kapható síkosítókat.
 • Ne mondjunk le a szexről, hiszen a „gyakorlás” csökkentheti a tüneteket.

Vizelettartási zavarok:

 • Próbáljuk ki az intimtornát vagy más, belső izmokat megmozgató tornát, és kérjünk tanácsot az orvostól.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktor! Teljesen kétségbe vagyok esve. Három szülésem volt sima hüvelyi úton, egy halott magzattal. (20 hetesen szívmegállás) Az utolsó szülésem után a hüvelybemenetnél két kisebb gombócka szerű kitüremkedés látszott. A két gombóc között volt a hüvelynyílás. Ezzel nem is foglalkoztam, mert nem zavart. Mindaddig, amíg most kettő hónapja tartó krónikus köhögésem van és ez a két gombóc már szinte kilóg a hüvelyből, néha a fehérnemű is dörzsöli. Reggelre mindig visszahúzódik kicsire, de a nap folyamán egyre nagyobb. Köhögéskor lüktető érzés van odalenn. Ezen kellemetlenségen kívül mást nem észlelek. vizelettartási, széklettartási problémáim nincsenek, szexben sem zavar. De most már szexelni sem merek a férjemmel, mert az utóbbi egy hétben az erős köhögéstől még jobban kitüremkedik. Nagyon félek, hogy mi lehet ez. Pont ma jött meg a menstruációm, így meg kell várnom mire orvoshoz megyek. Kérem, ha még mostanában tud valaki válaszolni, mert az ünnepek is úgy telnek el, hogy iszonyú félelemben vagyok, mi lehet ez. KÖszönöm előre is válaszukat. Üdvözlettel. Natália
Natália

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász
Kedves Natália!

Valószínűleg jóindulatú elváltozásról van szó.Mindenféleképpen nőgyógyászati szakvizsgálat szükséges.
Szívesen látjuk szakrendelésünkön.

Üdvözlettel: Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmesen, empatikusan fordult felém

A doktor úr türelmesen, empatikusan fordult felém, részletesen kikérdezett a problémám előzményeiről, mindent elmagyarázott, minden kérdésemre kimerítően válaszolt. Más (nem az ő területéhez tartozó) betegségemmel kapcsolatos összefüggésekkel is tökéletesen tisztában volt. 

Dr. Hetényi Gábor
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász