Inkontinencia: van, hogy műteni kell

Inkontinencia: van, hogy műteni kell

dr. Józan Gyöngyi Létrehozva: 2019.09.05 Módosítva: 2019.10.07

Az inkontinencia nagy tabunak számít, így sokan nem is fordulnak orvoshoz panaszukkal, vagy otthoni gátizom tornával próbálják helyreállítani a problémát. Pedig van, hogy komolyabb beavatkozásra, műtétre van szükség ahhoz, hogy az illető visszanyerhesse önbizalmát, szabadságát. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász- sebésze elárulja, mikor van erre szükség.

Az inkontinenciáról

Az inkontinencia akaratlan vizeletvesztést jelent, mely során a vizelet szivároghat, rossz esetben nagyobb mennyiségben is ürülhet. Igen sok nő küzd a problémával, és jellemzően a várandósokat, illetve az idősebb korosztályt sújtja. A panasz olykor olyan méreteket is ölthet, hogy már komoly hatással van az illető mindennapjaira, önbizalmára, és a probléma miatt a mozgástere beszűkül, nem mer eljárni otthonról.

inkontinencia műtétAz inkontinencia oka több minden lehet. Leggyakrabban a gátizom gyengesége áll a panasz hátterében, ugyanis ez az izom segít zárva tartani a húgyhólyagot, valamint annak támasztásáért is felelős. Az izom gyengeségét okozhatja genetika, hormonzavar, terhesség, túlsúly is. Ekkor gyakran előfordul, hogy az érintettnél vizelet szivárog tüsszentések, köhögések alkalmával (stresszinkontinencia). A megnövekedett hasűri nyomást a gátizom már nem képes tartani, így a húgyhólyag nem tud tökéletesen zárni.

Klimax tájékán és a későbbiekben megnövekednek az inkontinenciás panaszok (vagy akkor ütik fel a fejüket, vagy rosszabbodnak a tünetek), mivel az progeszteron és az ösztrogén hiánya gyengíti a gátizmot, ami veszít rugalmasságából.

Amennyiben a gátizom gyengesége okozza a vizelettartási problémát, úgy életmódváltással, rendszeres gátizomtornával sokat lehet tenni a kellemetlenség megszűntetése vagy csökkentése érdekében. Ha hormonális változások is közrejátszanak, úgy hormonterápia is indokolt lehet.

Előfordulhat, hogy az inkontinencia gyulladás, esetleg valamilyen idegrendszeri probléma eredménye- ilyenkor a beteg hirtelen erős vizelési ingert érez, amit nem képes tartani (ez főleg az idősebb korosztályra jellemző). Ekkor gyulladásgátló/antibiotikumos kezelésre van szükség, valamint olyan gyógyszer alkalmazására, mely segít csökkenteni az erőteljes vizelési ingert.

Mikor van szükség műtétre?

Általánosságban elmondható, hogy műtétre akkor van szükség, ha legalább 3 hónapon át, minimum heti 3szor végzett gátizomtorna, illetve gyógyszeres kezelés ellenére sem következik be javulás.

inkontinenciaEzen kívül hólyagsérv, illetve szülés során megváltozott anatómiai helyzet miatt is műtéti megoldás indokolt. Ez utóbbi esetben ugyanis a méh előre eshet, illetve a húgyhólyag/húgycső által bezárt rés megváltozik és ez okozza a vizeletszivárgást.

Hogy pontosan milyen műtéti megoldásra van szükség, azt az inkontinenciát kiváltó ok és a probléma súlyossága határozza meg. Ez alapján lehet pl.  sérvháló beillesztése, a húgycső/húgyhólyag megtámasztása (szalagplasztika), a hólyag felfüggesztése, lézeres műtét- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász- sebésze.

 

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Korai klimax- vajon én is érintett vagyok?

Tanácsok klimax-szal küzdőknek

Miért nem tudok lefogyni szülés után, ha alig eszem?

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértője

 • dr. Józan Gyöngyi

 • Szakterületek:
  • nőgyógyász, sebész
 • Specialitások:
  • endometriózis,
  • mióma,
  • ciszták,
  • inkontinencia,
  • női nemi szervek részleges vagy teljes eltávolítása műtéti úton,
  • nőgyógyászati rákos megbetegedések

  Rendelési helyszín: 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Páciens az első

A Doktornő és az asszisztencia részéről is páciens központúságot éreztem az ottartózkodásom alatt.

További vélemények
Polip a méhben- vérzészavarokat és meddőséget is okozhat

Polip a méhben- vérzészavarokat és meddőséget is okozhat

A polipok jóindulatú sejtburjánzások, melyek szerte a testben kialakulhatnak. Nőknél viszonylag gyakori, amikor a méh belső falán keletkeznek. Hogy milyen tünetek utalnak rá, és hogy szükség van-e ekkor műtétre, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától tudtuk meg.

További részletek
Amikor az együttlét nem öröm, hanem fájdalom

Amikor az együttlét nem öröm, hanem fájdalom

A szexuális együttlétek a normál esetben fájdalommentesek, ám előfordulhat, hogy a nő kisebb-nagyobb fájdalmat tapasztal. Amennyiben ez csak 1-1 alkalommal jelentkezik, úgy nincs ok aggodalomra, ám, ha rendszeresen előfordul, akkor érdemes kideríteni, mi is állhat a probléma mögött. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát erről kérdeztük.

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Központjaink