Inkontinencia: van, hogy műteni kell

Inkontinencia: van, hogy műteni kell

Utolsó módosítás:2022.12.09 23:30

Az inkontinencia nagy tabunak számít, így sokan nem is fordulnak orvoshoz panaszukkal, vagy otthoni gátizom tornával próbálják helyreállítani a problémát. Pedig van, hogy komolyabb beavatkozásra, műtétre van szükség ahhoz, hogy az illető visszanyerhesse önbizalmát, szabadságát. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász- sebésze elárulja, mikor van erre szükség.

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés nőgyógyászati központ

Az inkontinenciáról

Az inkontinencia akaratlan vizeletvesztést jelent, mely során a vizelet szivároghat, rossz esetben nagyobb mennyiségben is ürülhet. Igen sok nő küzd a problémával, és jellemzően a várandósokat, illetve az idősebb korosztályt sújtja. A panasz olykor olyan méreteket is ölthet, hogy már komoly hatással van az illető mindennapjaira, önbizalmára, és a probléma miatt a mozgástere beszűkül, nem mer eljárni otthonról.

inkontinencia műtétAz inkontinencia oka több minden lehet. Leggyakrabban a gátizom gyengesége áll a panasz hátterében, ugyanis ez az izom segít zárva tartani a húgyhólyagot, valamint annak támasztásáért is felelős. Az izom gyengeségét okozhatja genetika, hormonzavar, terhesség, túlsúly is. Ekkor gyakran előfordul, hogy az érintettnél vizelet szivárog tüsszentések, köhögések alkalmával (stresszinkontinencia). A megnövekedett hasűri nyomást a gátizom már nem képes tartani, így a húgyhólyag nem tud tökéletesen zárni.

Klimax tájékán és a későbbiekben megnövekednek az inkontinenciás panaszok (vagy akkor ütik fel a fejüket, vagy rosszabbodnak a tünetek), mivel az progeszteron és az ösztrogén hiánya gyengíti a gátizmot, ami veszít rugalmasságából.

Amennyiben a gátizom gyengesége okozza a vizelettartási problémát, úgy életmódváltással, rendszeres gátizomtornával sokat lehet tenni a kellemetlenség megszűntetése vagy csökkentése érdekében. Ha hormonális változások is közrejátszanak, úgy hormonterápia is indokolt lehet.

Előfordulhat, hogy az inkontinencia gyulladás, esetleg valamilyen idegrendszeri probléma eredménye- ilyenkor a beteg hirtelen erős vizelési ingert érez, amit nem képes tartani (ez főleg az idősebb korosztályra jellemző). Ekkor gyulladásgátló/antibiotikumos kezelésre van szükség, valamint olyan gyógyszer alkalmazására, mely segít csökkenteni az erőteljes vizelési ingert.

Mikor van szükség műtétre?

Általánosságban elmondható, hogy műtétre akkor van szükség, ha legalább 3 hónapon át, minimum heti 3szor végzett gátizomtorna, illetve gyógyszeres kezelés ellenére sem következik be javulás.

inkontinenciaEzen kívül hólyagsérv, illetve szülés során megváltozott anatómiai helyzet miatt is műtéti megoldás indokolt. Ez utóbbi esetben ugyanis a méh előre eshet, illetve a húgyhólyag/húgycső által bezárt rés megváltozik és ez okozza a vizeletszivárgást.

Hogy pontosan milyen műtéti megoldásra van szükség, azt az inkontinenciát kiváltó ok és a probléma súlyossága határozza meg. Ez alapján lehet pl.  sérvháló beillesztése, a húgycső/húgyhólyag megtámasztása (szalagplasztika), a hólyag felfüggesztése, lézeres műtét- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász- sebésze.

 

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

 

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

Dr. Józan Gyöngyivel találkoztam már sok évvel ezelőtt egy kórházban, nem ő volt az orvosom, de az feltűnt, hogy kedves, figyelmes, türelmes ember. Erről ezúttal is meggyőződtem. Volt rám ideje, empatikus, nem kellett kapkodni, ez nagyon jólesett. Az asszisztens, a recepción dolgozók is nagyon jó benyomást tettek rám, és maximálisan segítőkészek voltak.

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész