Fiatalon is lehetek mellrákos?

Fiatalon is lehetek mellrákos?

Utolsó módosítás:2019.04.25 11:17

Emlődaganat gyanújakor, akár otthon kitapintva, akár szűrésen való észlelést követően, mindenképp tanácsos további vizsgálatok elvégzése, amelyet nőgyógyász szakorvos végez el. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ daganatos kórképekkel is foglalkozó nőgyógyásza mondja el a legfontosabbakat.

Magyarországon minden nyolcadik nő érintett az emlőrákban élete során. 30 év alatt nem csak a mellrák, hanem a legtöbb daganat ritka, de sajnos ez nem mindig van így. Vannak genetikai (BRCA mutáció) tényezők, a daganat családban történő halmozódása, és egyes környezeti faktorok (pl. elhízás, dohányzás, stb.), amelyek emelik az előfordulás rizikóját, az esetleges korai megjelenést – válaszolta dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, aki 18-20 éves kortól javasolja az évenkénti nőgyógyászati rákszűrést (citológia, kismedencei ultrahang, emlő).

Figyelni önmagunkra!

Az odafigyelés már tini- és gyermekkorban elkezdődik, fokozatosan válik beidegződéssé, 10-20 éves kor között egyébként nem a daganatok keresése a cél, hanem az odafigyelésé, az önvizsgálaté. Menstruációs panaszok, nőgyógyászati fertőzések vagy a fogamzásgátlás kezdete előtt mindig javasolt szakemberhez fordulni.

A mellek rendszeres önvizsgálata azért is ajánlott, mert sokkal hamarabb felismerhető az ilyenkor általában hormonális hatásra megjelenő ártalmatlan csomók jelenléte, gyakorlata később mindennapos rutinná válik. Ennek elsajátításában segíthet az édesanya is. Amennyiben rendszeres az emlők önvizsgálata, igen hamar kiderül, ha egy akár borsónyi képlet előzőleg még nem volt ott.

Menzesztől függetlenül megjelenő, el nem múló panaszokat okozó csomók a hónaljban is előfordulhatnak. Ezek is ultrahang vizsgálattal ellenőrizhetőek. A vizsgálat pontos és fájdalmatlan. Adott esetben célzott mintavételre lehet szükség, ez egy rövid, ambuláns beavatkozás – ismerteti a legfontosabbakat dr. Hernádi Balázs.

Szűrés, egyéb vizsgálatok

Mellrák gyanújakor, akár otthon kitapintva, akár szűrésen való észlelést követően, mindenképp tanácsos további vizsgálatok elvégzése, szóba jöhet a tumormarkerek ellenőrzése (emlő esetében CA 15-3, CA-549, MCA, áttétes emlőráknál TPS) is labor vizsgálattal, ha szükséges – ezekkel később követhető a folyamat. A korán felismert rosszindulatú daganat kezelési lehetősége szélesebb, gyógyulási esélye jobb, de ehhez tenni kell, mind a fiatal nőnek, mind a családjának is – hangsúlyozza dr. Hernádi Balázs.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nőgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértője

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! Évek óta visszatérő probléma nálam a streptococcus ag. okozta hüvelygyulladás, ami esetemben sárga, bő folyást és fájdalmas együttléteket eredményez. Nőgyógyászt váltottam, mert a probléma folyton visszatért. A tenyésztés ismét igazolta a streptococcust, amelyre egy kevert hüvelykúpot kaptam. Egyetlen kúp után másnapra viszkedni kezdett a hüvelyem és kissé be is dagadt. Az orvos Micovagot ajánlott és egyszeri tejsavas irrigálást, majd 6 napig Lactinellt. Ez nem segített. A tenyésztés kimutatta a Candidát, amire 6 hétig Fluconert kellett szednem, ill. az orvos utasítására túl vagyok egy Canesten Kombi, egy egyalkalmas és egy kétalkalmas Gynazol kúrán. A folyás most is erős, a viszkedés enyhült, de érzem, hogy nincs rendben semmi. A mai vizsgálaton az orvos azt mondta, Trichomonasra gyanakszik, ezért Klion kúpot írt fel, ami után Vitagyn C-t kell 10 napig használni. 2,5 hónapja nem élhetek szexuális életet és most újfent “eltiltott”, amíg a probléma meg nem szűnik és a fogamzásgátló szedését is szüneteltetni szeretné 1-2 hónapig. Nem hiszem, hogy Trichomonas lenne, nem váltottam partnert, nem voltam fürdőzni. Hogy kaphattam volna el? A folyásom meg olyan, mint régen volt egy erős streptoccoccusos gyulladásnál csak most kis viszkedéssel, amit a gombás fertőzés nek tudok be. Szerintem ez nem visszatérő gomba, hanem kikezeletlen. A Klion arra is jó lehet? Vagy mást ajánlana? Van értelme elhagyni 1-2 hónapra a fogamzásgátlót? Mostanra elég hitehagyottá váltam, a gyulladástól sportolni sem tudok, a streptoccoccus meg nincs kezelve. A vizsgálatok között jódos irrigálást csináltam, hogy ne romoljon a helyzet, az mindig segített, de csak ideig-óráig. Előre is köszönöm a segítségét!
Evelin

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Kedves Evelin!


Javaslom, hogy végeztessen el egy ún. "STD" szűrést. Ha DNS pozitív akkor célzott antibiotikus kezeléssel megszüntethetők a panaszai.

Szakorvosi vizsgálat alkalmával elvégezhetőek az ilyen típusú szűrések. Készséggel várjuk rendelőnkben, ahová online és telefonon is lehet időpontot foglalni.

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/munkatarsak

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész

Azzal voltam megelégedve a legjobban, hogy mindenki segítőkész és kedves volt! KÖSZÖNÖM!

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó videók