Ha fájdalmas a szex, az komoly gondokat jelezhet!

Ha fájdalmas a szex, az komoly gondokat jelezhet!

ódosítás:2020.08.13 14:18

A szex nagyon fontos tényezője egy házasságnak. Ennek megfelelően, ha gond van vele, akkor nem is tart sokáig az adott kapcsolat. De mi a helyzet akkor, ha szexuálisan összeillik a páros, minden működik is, de a nőnek fájdalommal jár a szex? A témában dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész – nőgyógyászát kérdeztük.

A szexnek nem kell fájnia!

A szexuális együttlét mindkét fél örömét kell, hogy szolgálja. Ennek ellenére a nők majdnem fele érez valamilyen fájdalmat a partnerével való együttlét alatt, vagy közvetlenül utána. Sajnos a magas arányt tovább tetézi az a tény is, hogy sok esetben a nők egyáltalán nem fordulnak orvoshoz, kivárásos alapon összeszorított foggal tűrnek.

A jó hír, hogy a fájdalom kiváltó okai a legtöbb esetben viszonylag egyszerűen orvosolhatóak. A rossz, hogy csak elenyésző esetben oldódnak meg maguktól a gondok. Vagyis a fájdalmat elviselni szép, de teljesen felesleges gesztus, ami ráadásul rányomja a bélyegét a szexuális életére, így pedig előbb vagy utóbb a párkapcsolatára is.

Mögöttes okok

A női nemi szervek – anatómiájuknak köszönhetően – fogékonyabbak a fertőzésekre, mint a férfiak nemi szerve. Emellett a hölgyek szexualitása is eltér az urakétól, így nem lepődnek meg azon, ha egyik – másik együttlét alkalmával sem az orgazmust nem élik át, sőt, akár kis fájdalommal is találkoznak.

Abban az esetben azonban, ha a dolog rendszeressé válik, akkor mindenképpen érdemes a mögöttes okokat is feltérképezni, hiszen előfordulhat, hogy a gond könnyedén megoldható, de az is, hogy kezeletlen esetben súlyos szövődményekkel kell számolni!

Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész – nőgyógyásza elmondta, hogy a lehetséges okok között a következőket is megtalálhatjuk:

  • petefészekciszta – a petefészkekben kialakulhatnak kis, folyadékkal telt képletek, melyek a fizikai aktivitás miatt fájdalmasak is lehetnek. A ciszták akár PCOS-re is utalhatnak, ebben az esetben pedig sajnos a meddőséggel, a túlzott szőrnövekedéssel, a hajhullással és a zsíros, pattanásos bőrrel is számolni kell.
  • fertőzések – a gombás, illetve bakteriális fertőzések égő, viszkető érzéssel, fájdalommal is járhatnak. Igazi veszélyük az, hogy kezeletlen esetben terjedni kezdenek, felhúzódhatnak, és komoly gyulladásokat okozhatnak a méhben, a petefészkekben, vagy a kismedence más területein, akár maradandó károkat is hagyva maguk mögött.
  •  hüvelyi szárazság – a ráhangolódás hiánya, valamint a szoptatás, és a klimax mellett még egy sor dolog okozhatja a hüvely szárazságát. Sok gyógyszer, antidepresszánsok, de fogamzásgátlók mellékhatása is lehet a probléma. Veszélye, hogy az erőltetéstől sérülések keletkezhetnek a hüvelyben, mely drasztikusan növeli a fertőzés veszélyét, a további fájdalomról nem is beszélve.
  • hegesedés – a szülés okozta megterhelés, a repedések sajnos hegesedéssel járhatnak. Ezek a hegek adott esetben kellemetlenségeket okozhatnak a közösülés közben is.
  • endometriózis – igen komoly betegség, melynél a méhnyálkahártya megjelenik a méhen kívül is. Ez nem csak fájdalommal jár, hanem meddőséget, és – mivel a megvastagodás és leválás folyamata a kívül került szövetnél is megvan, így például a hasüregbe leváló nyálkahártya – további komoly gondokat is okozhat.
  • méhmiómák – a méh falán növő jóindulatú miómák, melyek sajnos jó eséllyel fájdalmas szexet eredményezhetnek.

Most már mindig így marad?

A fájdalmas szexbe nem kell beletörődni. Orvosi segítséggel a problémát sokszor egészen egyszerűen is meg lehet oldani. A nőgyógyász mindenképpen kenetet vesz, valamint anamnézist is felvesz. A laborvizsgálatok eredményei alapján szükség lehet további, képalkotó, vagy más berendezés segítségével elvégzett vizsgálatra, mellyel a baj forrása megállapítható.

A kezelés a problémától függően történhet gyógyszeresen, de súlyosabb esetekben kisebb, vagy akár nagyobb beavatkozásokra, műtétekre is szükség lehet.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Ujjazástól fájhat az alhas? 2 napja történt, a menstruáció utolsó napjain, akkor nem volt fájdalom, de azóta érzek hol enyhe, hol erősebb alhasi fájást, mint a menstruáció idején. Mitől fájhat az alhasam? Mi a megoldás?
Tisztelt Barbi!

Sajnos látatlanban, fizikális vizsgálat nélkül nem diagnosztizálhatunk.
Készséggel látjuk rendelőnkben, ahol vizit keretében megbeszélhetjük a felmerülő kérdéseket.
Online és telefonon keresztül is lehet időpontot foglalni hozzánk.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak