Menopauza és alvászavarok- mit lehet tenni?

Menopauza és alvászavarok- mit lehet tenni?

Utolsó módosítás:2021.11.26 19:06

A menopauza – klimax- számtalan kellemetlen és zavaró panaszokkal járhat. A legtöbben hőhullámokra és hangulatingadozásokra panaszkodnak, ám kevesebb szó esik az alvászavarokról, pedig ez a tünet is gyakran jelentkezik, és több más problémát is generálhat. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát arról kérdeztük, vajon, hogy miként hat az alvásra a változókor, és hogy mit lehet panasz esetén tenni?

Kevesebb progeszteron és ösztrogén 

A menopauza egy olyan szakasz a nők életében, amikor fokozatosan csökken a progeszteron és az ösztrogén hormonok termelődése, így megszűnik a menstruáció. Ez az öregedés természetes velejárója, és a nők reproduktív éveinek végét jelzi. A klimax általában a 45-50 éves kor körül jelentkezik, bár olykor ennél előbb is felléphet (korai klimax). Maga a klimax egy hosszú folyamat, 10-15 évet is felölelhet. 

Amikor a petefészkek már nem termelnek megfelelő mennyiségű ösztrogént és progeszteront, az olyan tüneteket eredményezhet, mint a hangulatingadozások, hőhullámokat, hízás és alvászavarok. 

Alvás és klimax 

Ilyenkor a nők körülbelül 75-85%-a tapasztal hőhullámokat, amelyek átlagosan öt évig tarthatnak. A hőhullámok és a fokozott izzadás megnehezíthetik az alvást. A National Sleep Foundation szerint a menopauzában lévő nők körülbelül 61%-ának vannak alvászavarai, ami egyéb problémákhoz is vezethetnek- például nappali álmosságot, ingerlékenységet, dekoncentráltságot eredményezhetnek (melyek szintén lehetnek eleve a klimax tünetei). 

menopauza okozta alvászavarSajnos a klimax során tapasztalható hőhullámok rendkívül energizálóak a hő és az adrenalin növekedése miatt, ami megnehezítheti mind a nyugodt alvást, mind pedig ébredés után a visszaalvást. Még ha gyorsan el is alszik, alvás minősége romlik a gyakori ébredések és rossz közérzet miatt, ami másnapi fáradtságot okoz. Statisztikák szerint a súlyos hőhullámokban szenvedő nők közel 44 százaléka krónikus alvászavarban szenved. 

Az alvászavarokat enyhébb esetben gyógynövényekkel, gyógyteákkal lehet kezelni, ám ha nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, akkor hormonterápia lehet szükséges (ezek a többi kellemetlen panaszon is segíthetnek). A kezelés lehet gyógyszeres, de tapasz/hüvelykrém formájában is megoldható- mondja Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

További teendők a nyugodt alvásért 

  • Rendszeres testmozgás 
  • Megfelelő stresszkezelés 
  • Esti órákban való lelassulás 
  • Megfelelő, nyugodt esti rutin kialakítása 
  • Könnyű hálóruha 
  • Könnyű vacsora 
  • Megfelelő, ne túl meleg hőmérséklet a hálószobában 
  • Lefekvés előtti alapos szellőztetés 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot! Sajnos amióta menstruálok, azóta görcsöl, fáj a hasam, de nagyon...már többféle gyógyszert szedtem, olyat is amit orvos írt fel..de egyik sem hat...gyógyteákat próbáltam, tornáztam, jógáztam, vitaminok stb...Én úgy gondolom már mindent elkövettem amit tudtam, hogy ne fájjon, de egyszerűen mindig elviselhetetlen. És most már még jobban zavar, hiszen dolgozok, óvónőként és nem tehetem meg a munkahelyemen azt, hogy lefekszek és meleg vizes palackot rakok a hasamra..Mit tegyek? Valamit tudna ajánlani, ami kicsit legalább enyhít a fájdalmamon? Egyébként egészséges vagyok... Várom válaszát! Köszönöm! Szép napot!
Tisztelt Nagy Edina!

Fájdalmas menstruációs ciklus hátterében sok tényező állhat, ezért fizikális vizsgálat valamint részletes anamnézis felvétel mindenképpen szükséges lenne a véleményezéshez.
Készséggel látjuk rendelőnkben, ahová honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni.Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes, türelmes

Az orvos nagyon figyelmes, türelmes volt és minden lehetséges, még lelki oldalról is körüljárta a problémát.

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász