4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

Utolsó módosítás:2021.09.08 15:37

A klimax olykor érintheti a fiatalabb, akár a 30-as korosztály tagjait is. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedett pár olyan dolgot, melyekkel nem árt ilyenkor tisztában lenni. 

Győződjön meg róla, valóban korai klimax-szal áll szemben 

Amennyiben a ciklusai túl hosszúak, illetve túl röviddé válnak, esetleg 45 éves kora előtt minimum három hónapja teljesen meg is szűnik, forduljon szakemberhez, ugyanis a probléma több mindent is jelezhet. Ha korai menopauza áll fenn, akkor egyrészt végig kell gondolni a családalapításra vonatkozó terveit (ha szeretne gyereket), másrészt tisztában kell lennie az állapot generálta lehetséges szövődményekkel (pl. csontritkulás, demencia, szív-és érrendszeri betegségek) 

Segít a hormonterápia 

korai klimaxSokan ódzkodnak a hormonterápiától, pedig ma már igen alacsony hormontartalmú készítményekkel igen hatásos eredményeket lehet elérni- így nem csak a kellemetlen tünetek mérsékelhetők, hanem a szövődmények esélye is minimálisra csökkenthető. Ritka az, amikor a kezelés kontraindikált, bár előfordulhat- főleg akkor, ha a rosszindulatú daganatos megbetegedések családi halmozódást mutatnak. 

Lehet saját gyermeke 

A klimax nem egyik napról a másikra megy végbe, rendszerint hosszú évek (kb. 10 év) során köszönt be a végleges állapot. Ez azt jelenti, hogy amíg van peteérés, addig lehet saját gyermeke. Bár a természetes fogantatás esélye igen csekély, ám IVF (lombik) segítségével megtapasztalhatja a várandósság örömét- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

A libidó visszahozható 

A klimax a hormonális változások miatt erősen kihat a libidóra. Ha alacsony szexuális vágyat vagy hüvelyszárazságot tapasztal, ne féljen róla beszélni az orvosával, hiszen a panasz kezelhető. Ha csupán hüvelyszárazságra panaszkodik, úgy lokális készítményekkel orvosolható a probléma, ám ha már a libidó is csökken, akkor enyhébb esetben segíthetnek bizonyos gyógynövények (pl. ginzeng), ám ha nem bizonyul ez elegendőnek, úgy az ösztrogénpótlás nyújt megoldást. 

Téma szakértője

dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • menopauza 
  • különböző fogamzásgátló módszerek alkalmazása (tabletta, spirál, stb)
  • menstruációs zavarok 
  • általános nőgyógyászati szűrésekben
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
 • Rendelés típusa:

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 10 nap tünetmentesség esetén

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 1 hónapos terhes vagyok , viszont néhány napja hüvelygombára jellemző tüneteim vannak (nincs folyásom, de égő, viszkető érzésem van). A nőgyógyászom Gyno Pevaryl kúpot adott, viszont elbizonytalanodtam, mert a betegtájékoztatóban az szerepel, hogy az első trimeszterben nem szabad használni. A nőgyógyászom szerint viszont nyugodtan használhatom. Ön mit tanácsol? És ha nem szabad használni, akkor mit tegyek? Nagyon szenvedek a tünetektől. Köszönettel, Vitvera Dóra
Vitvera Dóra

dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Asszonyom!Minden készítményre ráírja a gyártó, hogy nem használható!

Mérlegelendő a szükségesség, de egyetértek a kollegával hogy szükség esetén használható.

Javulást kívánva, üdvözlettel

Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberséges

A doktor úr nagyon figyelmes, segítőkész volt, és minden kérdésemre választ kaptam. Jól esett, hogy közvetlenül, emberségesen, és bizalmat ébresztően, egyenlő félként bánt velem. (Ami pl. az állami egészségügyben nem jellemző és a legkellemetlenebb...)

dr. Hetényi Gábor
dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász