4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

Utolsó módosítás:2021.09.08 15:37

A klimax olykor érintheti a fiatalabb, akár a 30-as korosztály tagjait is. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedett pár olyan dolgot, melyekkel nem árt ilyenkor tisztában lenni. 

Győződjön meg róla, valóban korai klimax-szal áll szemben 

Amennyiben a ciklusai túl hosszúak, illetve túl röviddé válnak, esetleg 45 éves kora előtt minimum három hónapja teljesen meg is szűnik, forduljon szakemberhez, ugyanis a probléma több mindent is jelezhet. Ha korai menopauza áll fenn, akkor egyrészt végig kell gondolni a családalapításra vonatkozó terveit (ha szeretne gyereket), másrészt tisztában kell lennie az állapot generálta lehetséges szövődményekkel (pl. csontritkulás, demencia, szív-és érrendszeri betegségek) 

Segít a hormonterápia 

korai klimaxSokan ódzkodnak a hormonterápiától, pedig ma már igen alacsony hormontartalmú készítményekkel igen hatásos eredményeket lehet elérni- így nem csak a kellemetlen tünetek mérsékelhetők, hanem a szövődmények esélye is minimálisra csökkenthető. Ritka az, amikor a kezelés kontraindikált, bár előfordulhat- főleg akkor, ha a rosszindulatú daganatos megbetegedések családi halmozódást mutatnak. 

Lehet saját gyermeke 

A klimax nem egyik napról a másikra megy végbe, rendszerint hosszú évek (kb. 10 év) során köszönt be a végleges állapot. Ez azt jelenti, hogy amíg van peteérés, addig lehet saját gyermeke. Bár a természetes fogantatás esélye igen csekély, ám IVF (lombik) segítségével megtapasztalhatja a várandósság örömét- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

A libidó visszahozható 

A klimax a hormonális változások miatt erősen kihat a libidóra. Ha alacsony szexuális vágyat vagy hüvelyszárazságot tapasztal, ne féljen róla beszélni az orvosával, hiszen a panasz kezelhető. Ha csupán hüvelyszárazságra panaszkodik, úgy lokális készítményekkel orvosolható a probléma, ám ha már a libidó is csökken, akkor enyhébb esetben segíthetnek bizonyos gyógynövények (pl. ginzeng), ám ha nem bizonyul ez elegendőnek, úgy az ösztrogénpótlás nyújt megoldást. 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jonapot! Olyan kérdésem volna,hogy történt egy kis baleset oktober 21.en ezután a nőgyógyászaton eseményi utánni tablettát irtak fel,de ezt megelőzően 19.étöl fogamzásgátló tablettát kezdtem el szedn(Yadine) az utolso vérzésem pedig 14.en volt. Lehetséges hogy az esemény utánni tabletás vérzésem a fogamzásgatlo miatt nem történt meg az első 3napban? Sok helyen olvastam hogy 2-3napon belül vérzés következik.. ha továbbra sem történik meg mit tegyek? És ha lesz akkor mikor folytathatom a fogamzásgátlót és hogyan?
Kedves Viki!

Nem értem, ha az utolsó vérzésének első napja 14.-én volt, akkor miért 19.-től szedi a Yadine-t, ha 21.-én történt együttlét védekezés nélkül, akkor jogos az esemény utáni tabletta, melyet követően nem kötelező a vérzés, csak a következő menzeszkor. Ezek szerint az esemény utáni tabletta óta nem szed fogamzásgátlót.

Amennyiben időben nem jelentkezik menzesz akkor forduljon szakorvoshoz, ha jelentkezik, akkor az első naptól folytassa a fogamzásgátló szedését.

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes, türelmes

Az orvos nagyon figyelmes, türelmes volt és minden lehetséges, még lelki oldalról is körüljárta a problémát.

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász