4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

Utolsó módosítás:2021.09.08 15:37

A klimax olykor érintheti a fiatalabb, akár a 30-as korosztály tagjait is. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedett pár olyan dolgot, melyekkel nem árt ilyenkor tisztában lenni. 

Győződjön meg róla, valóban korai klimax-szal áll szemben 

Amennyiben a ciklusai túl hosszúak, illetve túl röviddé válnak, esetleg 45 éves kora előtt minimum három hónapja teljesen meg is szűnik, forduljon szakemberhez, ugyanis a probléma több mindent is jelezhet. Ha korai menopauza áll fenn, akkor egyrészt végig kell gondolni a családalapításra vonatkozó terveit (ha szeretne gyereket), másrészt tisztában kell lennie az állapot generálta lehetséges szövődményekkel (pl. csontritkulás, demencia, szív-és érrendszeri betegségek) 

Segít a hormonterápia 

korai klimaxSokan ódzkodnak a hormonterápiától, pedig ma már igen alacsony hormontartalmú készítményekkel igen hatásos eredményeket lehet elérni- így nem csak a kellemetlen tünetek mérsékelhetők, hanem a szövődmények esélye is minimálisra csökkenthető. Ritka az, amikor a kezelés kontraindikált, bár előfordulhat- főleg akkor, ha a rosszindulatú daganatos megbetegedések családi halmozódást mutatnak. 

Lehet saját gyermeke 

A klimax nem egyik napról a másikra megy végbe, rendszerint hosszú évek (kb. 10 év) során köszönt be a végleges állapot. Ez azt jelenti, hogy amíg van peteérés, addig lehet saját gyermeke. Bár a természetes fogantatás esélye igen csekély, ám IVF (lombik) segítségével megtapasztalhatja a várandósság örömét- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

A libidó visszahozható 

A klimax a hormonális változások miatt erősen kihat a libidóra. Ha alacsony szexuális vágyat vagy hüvelyszárazságot tapasztal, ne féljen róla beszélni az orvosával, hiszen a panasz kezelhető. Ha csupán hüvelyszárazságra panaszkodik, úgy lokális készítményekkel orvosolható a probléma, ám ha már a libidó is csökken, akkor enyhébb esetben segíthetnek bizonyos gyógynövények (pl. ginzeng), ám ha nem bizonyul ez elegendőnek, úgy az ösztrogénpótlás nyújt megoldást. 

Téma szakértője

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktorno! Szigetre költöztem a közelmúltban, orvoshoz nem tudok november végéig eljutni csak ha nagyon komoly a baj. Még nem az. Kérem segítsen ha lehet. 40 éves nő vagyok, egészséges, semmiféle nőgyógyászati panasz, nem szultem, partnerem nincs. 19 fokos tengerben 20-20 perceket úsztam 3 egymást követő napon. A negyedik nap reggelen, tegnap, első pisiléskor eroltetnem kellett?, fájdalom nem volt csak egy bizonytalan rossz érzés. Egész nap sok folyadék, pihenes, kamillatea, melegen tartas, ez a gond megszunt meg délelőtt, estere semmi, ma reggel viszont ebredeskor elobb a bal majd a jobb oldalon számomra eddig ismeretlen egyszeri nyilallas. Ez a második nap, attol tartok hogy baj van / lesz. Van nalam Monural 2 tasak, Aktil Duo 875/125 14db és Metronidazol 21 db. Flector por és vorosafonya tabletta, egyelőre ez utóbbit kezdtem el és extra adag c-vitamint. Ami nincs az gyógynövények. Olivalevel-kivonat van még. Ha petefeszek-gyulladás lenne arra a Monural ebben a korai szakaszban sem hat? Arra gondoltam de elolvastam és kimondottan hugyuti fertozesre valónak tűnik. Rendbejohet ez kezelés nélkül, sok folyadékkal, meleggel és pihenessel? Melyik nalam levo gyógyszer a legalkalmasabb? Tisztában vagyok vele hogy így nem lehet diagnosztizalni, csak tanácsot szeretnék, saját felelősségre cselekszem. Köszönettel, R. Anna
Riedl Anna

Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász
Kedves Anna!

Sajnos így nem diagnosztizálhatunk, és nem is véleményezhetünk.
Mindenképpen szükség lenne fizikális vizsgálatra.
Amennyiben nem érez javulást az állapotában, illetve ha erősödtek a tünetek, szakorvosi rendelést kellene felkeresni.

Üdvözlettel:

Hetényi Gábor dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Egy kicsit korábban érkeztem az időpontomnál. Nagyon kedvesen fogadtak a recepción. A Doktor Úr részletesen megkérdezett minden kórelőzményemről, illetve a panaszaimról. A vizsgálat előtt, és alatt is folyamatosan tájékoztatott az aktuális információkról. Mielőtt elváltunk, megnyugtatott a továbbiakat illetően . Nagyon pozitívan távoztam a rendelőből. Mindent nagyon köszönök!

Dr. Hetényi Gábor
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász