4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

dr. Hetényi Gábor Létrehozva: 2021.09.08 Módosítva: 2021.09.08

A klimax olykor érintheti a fiatalabb, akár a 30-as korosztály tagjait is. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedett pár olyan dolgot, melyekkel nem árt ilyenkor tisztában lenni. 

Győződjön meg róla, valóban korai klimax-szal áll szemben 

Amennyiben a ciklusai túl hosszúak, illetve túl röviddé válnak, esetleg 45 éves kora előtt minimum három hónapja teljesen meg is szűnik, forduljon szakemberhez, ugyanis a probléma több mindent is jelezhet. Ha korai menopauza áll fenn, akkor egyrészt végig kell gondolni a családalapításra vonatkozó terveit (ha szeretne gyereket), másrészt tisztában kell lennie az állapot generálta lehetséges szövődményekkel (pl. csontritkulás, demencia, szív-és érrendszeri betegségek) 

Segít a hormonterápia 

korai klimaxSokan ódzkodnak a hormonterápiától, pedig ma már igen alacsony hormontartalmú készítményekkel igen hatásos eredményeket lehet elérni- így nem csak a kellemetlen tünetek mérsékelhetők, hanem a szövődmények esélye is minimálisra csökkenthető. Ritka az, amikor a kezelés kontraindikált, bár előfordulhat- főleg akkor, ha a rosszindulatú daganatos megbetegedések családi halmozódást mutatnak. 

Lehet saját gyermeke 

A klimax nem egyik napról a másikra megy végbe, rendszerint hosszú évek (kb. 10 év) során köszönt be a végleges állapot. Ez azt jelenti, hogy amíg van peteérés, addig lehet saját gyermeke. Bár a természetes fogantatás esélye igen csekély, ám IVF (lombik) segítségével megtapasztalhatja a várandósság örömét- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

A libidó visszahozható 

A klimax a hormonális változások miatt erősen kihat a libidóra. Ha alacsony szexuális vágyat vagy hüvelyszárazságot tapasztal, ne féljen róla beszélni az orvosával, hiszen a panasz kezelhető. Ha csupán hüvelyszárazságra panaszkodik, úgy lokális készítményekkel orvosolható a probléma, ám ha már a libidó is csökken, akkor enyhébb esetben segíthetnek bizonyos gyógynövények (pl. ginzeng), ám ha nem bizonyul ez elegendőnek, úgy az ösztrogénpótlás nyújt megoldást. 

Téma szakértője

 • dr. Hetényi Gábor

 • Szakterületek:
  • szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • menopauza 
  • különböző fogamzásgátló módszerek alkalmazása (tabletta, spirál, stb)
  • menstruációs zavarok 
  • általános nőgyógyászati szűrésekben
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Páciens véleményeket itt olvashat>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 10 nap tünetmentesség esetén

Orvos válaszol

Jó napot kívánok! 16 eves vagyok. A menstruációm akkor jon meg, amikor akar. Van h egy hónapban egyáltalán nem jön meg, aztan a kovetkezo hónapban meg még később. Félek, hogy nem lehet majd gyerekem. Tegnap előtt es tegnap gorcsolt a hasam, erre tegnap elindult egy nagyon kevés barnázás. De mára meg nem jott meg rendesen, mintha abba maradt volna. Ez mitol van? Mit csinaljak, hogy rendszeres legyen?
Előre is köszönöm a válaszát!

dr. Hetényi Gábor
dr. Hetényi Gábor szülész-nőgyógyász
Tisztelt Anna!

Sajnos fizikális vizsgálat és részletes anamnézis felvétel hiányában nem diagnosztizálhatunk.
Korára való tekintettel korai lenne messzemenő következtetéseket levonni.
Szívesen állunk rendelkezésére, hogy egy nőgyógyászati vizit alkalmával és a szükséges vizsgálatok elvégzését követően válaszolhassunk a felmerülő kérdésekre.


Online és telefonon keresztül is lehet időpontot foglalni rendeléseinkre.

Ajánlanám szíves figyelmébe honlapunkat a témával kapcsolatban:
https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/menstruacios-zavarok


Üdvözlettel:

Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Egy kicsit korábban érkeztem az időpontomnál. Nagyon kedvesen fogadtak a recepción. A Doktor Úr részletesen megkérdezett minden kórelőzményemről, illetve a panaszaimról. A vizsgálat előtt, és alatt is folyamatosan tájékoztatott az aktuális információkról. Mielőtt elváltunk, megnyugtatott a továbbiakat illetően . Nagyon pozitívan távoztam a rendelőből. Mindent nagyon köszönök!

További vélemények
4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

A menstruáció nem mindenkinél tankönyvszerű, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami baj lenne. Azonban vannak olyan tünetek, melyeket nem árt komolyan venni-főleg, ha több ciklus során is jelentkeznek. Hogy melyekre érdemes odafigyelni és hogy azokat min minden okozhatja, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától kérdeztük meg. 

További részletek
4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

A klimax olykor érintheti a fiatalabb, akár a 30-as korosztály tagjait is. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedett pár olyan dolgot, melyekkel nem árt ilyenkor tisztában lenni. 

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat