Menopauza után vérzészavar

Menopauza után vérzészavar

Utolsó módosítás:2021.05.05 15:16

Menopauza után sokan úgy gondolják, nem fognak többet találkozni hüvelyi vérzéssel. Azonban vannak olyan koros állapotok, betegségek, melyek során bizony előfordulhatnak kisebb-nagyobb vérzések. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza ennek lehetséges okait osztotta meg. 

Menopauza után a nők általában nem számítanak további hüvelyi vérzésre, éppen ezért ijednek meg akkor, ha kisebb-nagyobb mértékben mégis előfordul. Ilyenkor mindenképp konzultálni kell szakemberrel, mivel akár rosszindulatú daganatra is felhívhatja a figyelmet. Maga a vérzés leggyakrabban nem kapcsolódik a menstruációhoz, így más ok húzódhat meg mögötte. 

Ezek állhatnak a vérzés hátterében 

  • Endometrium sorvadás: amikor az ösztrogén termelődése a menopauza miatt leáll, a méhnyálkahártya vékonyabbá válik. Ez vérzéssel is járhat 

  • Méhnyálkahártya hiperplázia: az állapot miatt a méh nyálkahártyája ahelyett, hogy vékonyodna, vastagabbá válik. Oka leggyakrabban az, hogy az ösztrogént a kevés progeszteron nem képes ellensúlyozni. Az endometrium hiperplázia néha endometriumrák kialakulásához vezet, így szoros kontrollt igényel. 

  • Méhnyálkahártyarák: becslések szerint kb. 10% a valószínűsége annak, hogy a posztmenopauzában a vérzés hátterében az endometrium rákja áll. 

  • menopauza utáni vérzészavarPolipok: a polipok olyan növekedések, amelyek a méhben is kialakulhatnak. Általában kontakt vérzést okoznak. 

  • Hormonterápia: a klimax hormonterápiája az első hónapokban könnyen okozhat pecsételő vérzést. 

  • Hüvelyszárazság: menopauza után gyakori panasz a hüvelyszárazság, ami miatt a szexuális együttlétek után kisebb vérzés léphet fel- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza. 

Egyéb lehetséges okok:  

  • alvadási problémák 

  • fertőzés 

  • trauma a medencében 

 

Diagnózis és kezelés 

Amennyiben vérzészavart tapasztal menopauza után, ajánlott minél előbb nőgyógyászt felkeresni, hogy kiderüljön, mi is okozza a problémát, és hogy ki lehessen zárni a rosszindulatú daganat meglétét. A szakember a manuális vizsgálaton túl UH-os ellenőrzést (vaginális UH-t is) méhtükrözést és hormonvizsgálatot javasol, szükség esetén pedig szövettani mintát vesz az endomertiumból. A kezelés a vérzést kiváltó októl függ (ez lehet gyógyszeres kezelés, hormonterápia, műtét is). 

 

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktornő! A menszeszem 06.03-kán jöt meg és 8-án mult el.Nagyon örültem neki mert eljötem a családomal nyaralni a tengerhez.De 14-én ujra megjöt vagy is véreztem közepes vérzés volt.Azota csak egy két csepp van de hasamalja fáj mint egy menszesznél.Mi lehet a gond?Sajnos orvoshoz nem tudok menni még haza nem megyünk de nagyon nyugtalanit.
Edit

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Edit!

Előfordulhat ovulatio körül pecsételő vérzés ami esetleg fájdalommal is járhat. Sajnos vizsgálat nélkül nem tudok Önnek érdemben többet segíteni. Javaslom amikor haza jön a nyaralásból keresse fel szakorvosát. Érdemes lenne egy hüvelyi ultrahang és egy hormonrendszer laborvizsgálata.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A páciens az első

PÁCIENS KÖZPONTÚNAK" ÉREZTEM AZ ORVOSI VIZSGÁLATOT

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész