Hormonzavarból adódó nőgyógyászati problémák- így kezelhetőek

Hormonzavarból adódó nőgyógyászati problémák- így kezelhetőek

Utolsó módosítás:2023.02.02 18:52

A hormonális problémák számos nőgyógyászati zavart provokálhatnak.  A hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengely helyes működése igen fontos szerepet tölt be az ovulációban, valamint a méhnyálkahártya felépülésében. Ugyanakkor más endokrin mirigy (pl. pajzsmirigy, mellékvesekéreg, hasnyálmirigy) megfelelő működése is igen lényeges a női egészség szempontjából. Hogy mik a leggyakoribb hormonkezelések a nőgyógyászatban arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Az emberi test több endokrin mirigyből áll, melyek a hormonrendszer fenntartói. Elégtelen működésük esetén az általuk termelt hormonok mennyisége a normál tartományból kimozdul, ami számtalan problémát generálhat. Nők esetén bizonyos hormonális rendellenességek olyan betegségeket és kóros állapotokat eredményezhetnek, mint a pl. PCOS, a korai menopauza, a POI (elsődleges petefészek elégtelenség), endometriózis, menstruációs zavarok, meddőség.

 

A hormonzavarok okozta nőgyógyászati problémák kezelése

hormonterápiaHa hormonális egyensúlyhiány miatt alakul ki bizonyos nőgyógyászati probléma, akkor nagyon fontos az adott endokrin zavar terápiája is, hiszen a probléma gyökét (is) kell kezelni. Leggyakrabban az alábbi terápiás módszerek alkalmazása indokolt a nőgyógyászatban.

  • Orális ösztrogénterápia - leginkább a menopauza okozta panaszok, és a szövődmények elkerülésére szolgál. Ha hőhullámokat vagy más kellemetlen klimax generálta tüneteket tapasztal, akkor az orvos ösztrogénterápiát javasolhat.
  • Hüvelyi ösztrogén - a  hüvelyszárazság manapság gyakori panasz a nők körében, főleg menopauza esetén. Amennyiben ösztrogénhiány okozza a problémát, úgy a hüvelyi ösztrogén terápia sokat segíthet.
  • Progeszteron pótlás: a progeszteronhiány, ösztrogéndominancia igen gyakran áll a menstruációs zavarok, meddőség, vetélések hátterében. Sokszor a menstruációt megelőző barnás pecsételés, barnás folyás hívja fel rá a figyelmet. Enyhébb esetben elegendő lehet a természetes progeszteronpótlás (pl. barátcserje kapszula vagy tea alkalmazása), ám ha a hiány nagyobb mértékű, úgy orális, illetve hüvelyi progeszteronpótlás szükséges a megfelelő eredmény érdekében és a tünetek megszűnéséhez.
  • Hormonális fogamzásgátlók - vannak olyan állapotok, amikor a hormonális fogamzásgátló alkalmazása igen sokat segít.  Ez lehet fogamzásgátló tabletta, tapasz, injekció, méhen belüli eszköz is (IUD, IUB), hüvelygyűrű is. Menstruációs zavarok, vastagabb méhnyálkahártya, PCOS terápiájában szokták ezeket a leggyakrabban alkalmazni.
  • Metformin - A metformin valójában a 2-es típusú cukorbetegségre/prediabetes-re való gyógyszer, ám igen hatékony a PCOS esetén is (hiszen annak alapja gyakran az inzulinrezisztencia). Bár az FDA még nem hagyta jóvá a metformint a PCOS kezelésére, ám kutatások szerint valóban segít csökkenteni az androgén szintet és elősegíti az ovulációt.
  • Pajzsmirigy gyógyszer: bár inkább endokrinológus hatásköre, ám számos nőgyógyászati panaszt generálnak a pajzsmirigyzavarok, így érdemes itt is megemlíteni. A szerv alul-illetve túlműködése is meddőséget, menstruációs zavarokat okozhat. Leggyakrabban gyógyszeres terápiával kezelhetők a pajzsmirigy problémái.
  • Prolaktin szint csökkentő gyógyszer: a túl magas prolaktinszint nem ritka, ami szintén több nőgyógyászati gondot okozhat, ám főleg meddőség, hüvelyszárazság, és szoptatás/terhesség nélküli tejcsorgás hívja fel a problémára a figyelmet. Léteznek rá igen jó gyógynövények is, ám sokszor gyógyszeres terápia indokolt. Ha az agyalapi mirigy adenomája okozza, annak méretétől és helyzettől függően főleg gyógyszeres kezelésre van szükség, ritkán műtétre.

 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! Erős menstruációs fájdalmaim vannak, sokszor a gyomromra is át terjed, melynek következménye hányás, ez általában csak az első napon fordul elő. A többi napon, mikor fájdalmat érzek, mennem kell gyorsan toalettre, mert nagy, hártya szerű csomók jönnek ki a menstruációmmal együtt. Emellett súlyproblémáim is vannak, illetve a szőrrel is meggyűlik a bajom: az egész arcomon, legfőképpen bajusz és az arcom oldalán, de az arcom többi területén sem túl diszkréten van jelen; combomon a belső részén nagyon erős, pedig ugyan úgy távolítom el, mint a combom külső részén, mégis eltérő az erősségük; hasamon is jelen van, legfőképpen a köldököm alatt és körülötte; kezemen is erős szinte már férfias szőrzet van. Mikor párommal együtt vagyunk, olyankor volt néha, hogy egy nagyobb fájdalmat éreztem, mintha valamit meg ütött volna, de ez nem mindig fordul elő, csak ritkán. Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel, Viktória.
Viktória

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Viktória!

Mindenképpen szükség lenne egy endokrinológiai kivizsgálásra.
Készséggel várjuk rendelésünkön, hogy endokrinológiai vizit keretében részletes anamnézis felvételt követően kideríthessük mi állhat a panaszok hátterében.
Online és telefonon keresztül is lehet időpontot foglalni hozzánk.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden lehetséges módon segíteni próbál

A doktornő pontosan, az előre megadott időpontban fogadott a kifogástalan állapotú, jól felszerelt és barátságos rendelőben. Minden panaszomat türelmesen meghallgatta és magas szintű szaktudással, átfogóan értékelte korábbi leleteimet és az elhangzottakat. Az orvosnő barátságos modora és pozitív kisugárzása azonnal hozzásegített, hogy bizalmamba fogadjam. Minden kérdésemre kedves és szíves választ kaptam, továbbá reményt a mielőbbi gyógyulásomra. Hálás vagyok, hogy szakértelmével minden lehetséges módon segíteni próbál egészségi állapotomon. Nyugodt szívvel ajánlom a doktornőt minden sorstársamnak.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus