Hormonzavarból adódó nőgyógyászati problémák- így kezelhetőek

Hormonzavarból adódó nőgyógyászati problémák- így kezelhetőek

Utolsó módosítás:2023.02.02 18:52

A hormonális problémák számos nőgyógyászati zavart provokálhatnak.  A hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengely helyes működése igen fontos szerepet tölt be az ovulációban, valamint a méhnyálkahártya felépülésében. Ugyanakkor más endokrin mirigy (pl. pajzsmirigy, mellékvesekéreg, hasnyálmirigy) megfelelő működése is igen lényeges a női egészség szempontjából. Hogy mik a leggyakoribb hormonkezelések a nőgyógyászatban arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Az emberi test több endokrin mirigyből áll, melyek a hormonrendszer fenntartói. Elégtelen működésük esetén az általuk termelt hormonok mennyisége a normál tartományból kimozdul, ami számtalan problémát generálhat. Nők esetén bizonyos hormonális rendellenességek olyan betegségeket és kóros állapotokat eredményezhetnek, mint a pl. PCOS, a korai menopauza, a POI (elsődleges petefészek elégtelenség), endometriózis, menstruációs zavarok, meddőség.

 

A hormonzavarok okozta nőgyógyászati problémák kezelése

hormonterápiaHa hormonális egyensúlyhiány miatt alakul ki bizonyos nőgyógyászati probléma, akkor nagyon fontos az adott endokrin zavar terápiája is, hiszen a probléma gyökét (is) kell kezelni. Leggyakrabban az alábbi terápiás módszerek alkalmazása indokolt a nőgyógyászatban.

  • Orális ösztrogénterápia - leginkább a menopauza okozta panaszok, és a szövődmények elkerülésére szolgál. Ha hőhullámokat vagy más kellemetlen klimax generálta tüneteket tapasztal, akkor az orvos ösztrogénterápiát javasolhat.
  • Hüvelyi ösztrogén - a  hüvelyszárazság manapság gyakori panasz a nők körében, főleg menopauza esetén. Amennyiben ösztrogénhiány okozza a problémát, úgy a hüvelyi ösztrogén terápia sokat segíthet.
  • Progeszteron pótlás: a progeszteronhiány, ösztrogéndominancia igen gyakran áll a menstruációs zavarok, meddőség, vetélések hátterében. Sokszor a menstruációt megelőző barnás pecsételés, barnás folyás hívja fel rá a figyelmet. Enyhébb esetben elegendő lehet a természetes progeszteronpótlás (pl. barátcserje kapszula vagy tea alkalmazása), ám ha a hiány nagyobb mértékű, úgy orális, illetve hüvelyi progeszteronpótlás szükséges a megfelelő eredmény érdekében és a tünetek megszűnéséhez.
  • Hormonális fogamzásgátlók - vannak olyan állapotok, amikor a hormonális fogamzásgátló alkalmazása igen sokat segít.  Ez lehet fogamzásgátló tabletta, tapasz, injekció, méhen belüli eszköz is (IUD, IUB), hüvelygyűrű is. Menstruációs zavarok, vastagabb méhnyálkahártya, PCOS terápiájában szokták ezeket a leggyakrabban alkalmazni.
  • Metformin - A metformin valójában a 2-es típusú cukorbetegségre/prediabetes-re való gyógyszer, ám igen hatékony a PCOS esetén is (hiszen annak alapja gyakran az inzulinrezisztencia). Bár az FDA még nem hagyta jóvá a metformint a PCOS kezelésére, ám kutatások szerint valóban segít csökkenteni az androgén szintet és elősegíti az ovulációt.
  • Pajzsmirigy gyógyszer: bár inkább endokrinológus hatásköre, ám számos nőgyógyászati panaszt generálnak a pajzsmirigyzavarok, így érdemes itt is megemlíteni. A szerv alul-illetve túlműködése is meddőséget, menstruációs zavarokat okozhat. Leggyakrabban gyógyszeres terápiával kezelhetők a pajzsmirigy problémái.
  • Prolaktin szint csökkentő gyógyszer: a túl magas prolaktinszint nem ritka, ami szintén több nőgyógyászati gondot okozhat, ám főleg meddőség, hüvelyszárazság, és szoptatás/terhesség nélküli tejcsorgás hívja fel a problémára a figyelmet. Léteznek rá igen jó gyógynövények is, ám sokszor gyógyszeres terápia indokolt. Ha az agyalapi mirigy adenomája okozza, annak méretétől és helyzettől függően főleg gyógyszeres kezelésre van szükség, ritkán műtétre.

 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! A párommal 1,5 éve próbálkozunk a babával, de eddig még nem sikerült . Más apropó miatt küldött el az endokrinológia hormonvizsgálatra. A harmadik napi vérvételi eredményem normális volt, kivéve a prolaktint. (nem stresszeltem és nem vagyok terhes. Az értéke majdnem 900) A 21. napon a progeszteront nézték, ami 1,8 volt. Hirsutismus gyanújával vizsgáltak. A vérzésem eddig normális volt 26-33 nap között. A legutóbb viszont május 12-e után 15 nappal ismét menstruáltam, ami 4 napos volt. Ugyanúgy mint eddig. Segítségét előre is köszönöm.
Molnár Andrea

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Andrea!

Fizikális vizsgálat és részletes anamnézis hiányában nem véleményezhetünk és fontos a személyes találkozás is.
Egy endokrinológiai vizit lehetőséget nyújt a minél teljesebb anamnézis megismerésére és szükség esetén a fizikális vizsgálatra is.
Amennyiben bejelentkezik rendelésünkre, kérnénk, hogy a korábbi vizsgálati eredményeit és leleteit hozza el magával.
Honlapunkon keresztül és telefonon is lehet időpontot foglalni hozzánk.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes

Vegig tudtam mondani a problemaimat. Nem szakitott felbe a doktorno. Nagyon turelmes volt. Minden kerdesemre valaszolt.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus