PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- MENOPAUZA

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- MENOPAUZA

ódosítás:2022.12.01 16:50

A menopauza előbb-utóbb minden nő életében bekövetkezik, természetes folyamat, mely hosszú éveket ölel fel. Bár nem betegség, ennek ellenére érdemes különböző módszerekkel kezelni, hiszen nem csak kellemetlen, a mindennapi életet is befolyásoló panaszokkal járhat, de a hormonális változások miatt súlyos szövődményeket is generálhat. 

 

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP 

MENOPAUZA 

 

Időpont: 2022.12.03 

Helyszín: BKIK, Budapest, I. kerület, Krisztina krt. 93-99. 301-es terem 

 

 

A menopauza okozta kellemetlen panaszok és az állapot generálta szövődmények számtalan nő életét keserítik meg, ennek ellenére sokszor nem kapnak szakszerű segítséget és tájékoztatást az érintettek. Máig él az a tévhit, hogy a klimax tüneteire alkalmazott hormonterápia felesleges és káros, így a nők inkább elviselik a mindennapokra is kiható panaszokat. Pedig megfelelő informálással, a menopauza folyamatának elmagyarázásával és az alkalmazható terápiák részletes ismertetésével lényegesen könnyebben tudnák az érintettek átvészelni ezt az időszakot, a szövődmények esélyének csökkentésével. A Prima Medica Egészséghálózat a Nőgyógyászati Központ szervezésében ezért meghirdeti a decemberi szakmai napját, mely neves szakemberek előadásában a menopauza témakörét járja körbe, több szakterület szemszögéből. 

Dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a nyitó előadásában a menopauza aktuális kérdéseivel foglalkozik, így a hallgatók átfogó ismereteket kaphatnak az állapotról, annak folyamatáról. Beszédében nagy hangsúlyt helyez a klimax életmódterápiájára, hogy mikre ügyeljenek az érintettek, miként csökkenthetik a panaszaikat. Természetesen szó lesz a hormonterápia helyéről is, hogy mikor, kiknél érdemes ilyen kezelést alkalmazni.  

Drégely Anikó dietetikus az életmódterápián belül a megfelelő étrend elemeit ismerteti. Szó esik majd arról, melyek ekkor a legfontosabb tápanyagok, illetve mik azok a szabályok, melyeket érdemes betartani például ahhoz, hogy csökkenthető legyen a szív-és érrendszeri betegségek fellépésének esélye.  Ehhez kapcsolódóan tart előadást dr. Kapocsi Judit, a KardioKözpont orvosa, aki a menopauza során jelentkező magas vérnyomásról, annak prevenciójáról és kezeléséről beszél.  

Mivel klimax esetén az alvászavar igen gyakori panasznak számít, így dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ szomnológusa online beszél majd a menopauza és az alvászavarok kapcsolatáról. Kitér arra, miért is lép fel gyakran ilyenkor a probléma, és hogy mit lehet ellene tenni.  

Az előadássorozat végén Szabó Dóra mond pár szót az adatvezérelt egészségügyről, hogy különböző informatikai rendszerek miként járulnak hozzá a gyógyításhoz, a betegek szorosabb monitorozásához. 

Facebookon az összes előadás ÉLŐben követhető!

 

PROGRAM 

9:00 - 9:45 Dr. Margitai Barnabás előadása - Menopauza aktuális kérdései 

 9:50 - 10:35 Drégely Anikó előadása - Táplálkozással a változókori egészségért 

 10:35 - 10:55 kávészünet 

 10:55 - 11:40 Dr. Kapocsi Judit előadása - Hipertónia változó korú nőkben 

 11:40 - 12:30 ebédszünet 

 12:30 - 13:15 Dr. Vida Zsuzsa online előadása - Menopauza és alvászavarok 

 13:15 - 14:00 Szabó Dóra előadása - Adatvezérelt egészségügy 

 

 

Téma szakértője

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
 • Specialitások:
 • Nőgyógyászati rendelés (20 perc):

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délelőtt 8.00 - 12.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Életmód orvosi rendelés (40 perc):

  • személyes, rendelői vizit: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 2.emelet 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délután 14.00 - 18.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! 57 éves vagyok és 2020. szeptemberében perimenopausalis vérzési rendellenesség miatt curettage történt, szövettanból korlátozottan diagnosztikus minta, dysplasiara negativ cervicalis szövetelemek, és basilis endometrium metaplasticus hámeltéréssel igazolódott. UH: uterus 8,61x5,28x6 cm. Az uterusban 5 db különböző méretű myomgóc látható. Az orvosom a méh eltávolitását javasolja, mely a jelenlegi járványügyi helyzetben nem lehetséges. Kérdésem az lenne, hogy várhatok e a műtéttel hónapokat esetleg, vagy keressek fel egy magánklinikát a műtét elvégzése céljából. Köszönettel: Judit
B.Judit

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
Kedves Judit,

A leírtak alapján a szakorvosa által javasolt méheltávolítás komolyan megfontolandó. Az életkora, a méh mérete, a jelentkező vérzészavar, a szövettani vizsgálat eredménye együtt indokolttá teszik a javasolt műtétet. A kérdés hol és a mikor? További panaszok, vérzészavar, alhasi fájdalom esetén javasolt a 3 hónap elteltével elvégezni a műtétett. Addigra reményeink szerint a kórházak működése rendeződik, műtétre elő tudják jegyezni állami intézetben is. Amennyiben nem kap műtéti időpontot, érdeklődjön magánklinikákon.

Üdvözlettel:
dr. Margitai Barnabás

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes, segítőkész orvos

Nagyon meg voltam elégedve a doktor úrral. Szívből ajánlom annak, aki alapos kivizsgálást szeretne. :) 

Dr. Margitai Barnabás
Dr. Margitai Barnabás
nőgyógyász, életmód orvos