PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- MENOPAUZA

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- MENOPAUZA

Utolsó módosítás:2022.12.01 16:50

A menopauza előbb-utóbb minden nő életében bekövetkezik, természetes folyamat, mely hosszú éveket ölel fel. Bár nem betegség, ennek ellenére érdemes különböző módszerekkel kezelni, hiszen nem csak kellemetlen, a mindennapi életet is befolyásoló panaszokkal járhat, de a hormonális változások miatt súlyos szövődményeket is generálhat. 

 

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP 

MENOPAUZA 

 

Időpont: 2022.12.03 

Helyszín: BKIK, Budapest, I. kerület, Krisztina krt. 93-99. 301-es terem 

 

 

A menopauza okozta kellemetlen panaszok és az állapot generálta szövődmények számtalan nő életét keserítik meg, ennek ellenére sokszor nem kapnak szakszerű segítséget és tájékoztatást az érintettek. Máig él az a tévhit, hogy a klimax tüneteire alkalmazott hormonterápia felesleges és káros, így a nők inkább elviselik a mindennapokra is kiható panaszokat. Pedig megfelelő informálással, a menopauza folyamatának elmagyarázásával és az alkalmazható terápiák részletes ismertetésével lényegesen könnyebben tudnák az érintettek átvészelni ezt az időszakot, a szövődmények esélyének csökkentésével. A Prima Medica Egészséghálózat a Nőgyógyászati Központ szervezésében ezért meghirdeti a decemberi szakmai napját, mely neves szakemberek előadásában a menopauza témakörét járja körbe, több szakterület szemszögéből. 

Dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a nyitó előadásában a menopauza aktuális kérdéseivel foglalkozik, így a hallgatók átfogó ismereteket kaphatnak az állapotról, annak folyamatáról. Beszédében nagy hangsúlyt helyez a klimax életmódterápiájára, hogy mikre ügyeljenek az érintettek, miként csökkenthetik a panaszaikat. Természetesen szó lesz a hormonterápia helyéről is, hogy mikor, kiknél érdemes ilyen kezelést alkalmazni.  

Drégely Anikó dietetikus az életmódterápián belül a megfelelő étrend elemeit ismerteti. Szó esik majd arról, melyek ekkor a legfontosabb tápanyagok, illetve mik azok a szabályok, melyeket érdemes betartani például ahhoz, hogy csökkenthető legyen a szív-és érrendszeri betegségek fellépésének esélye.  Ehhez kapcsolódóan tart előadást dr. Kapocsi Judit, a KardioKözpont orvosa, aki a menopauza során jelentkező magas vérnyomásról, annak prevenciójáról és kezeléséről beszél.  

Mivel klimax esetén az alvászavar igen gyakori panasznak számít, így dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ szomnológusa online beszél majd a menopauza és az alvászavarok kapcsolatáról. Kitér arra, miért is lép fel gyakran ilyenkor a probléma, és hogy mit lehet ellene tenni.  

Az előadássorozat végén Szabó Dóra mond pár szót az adatvezérelt egészségügyről, hogy különböző informatikai rendszerek miként járulnak hozzá a gyógyításhoz, a betegek szorosabb monitorozásához. 

Facebookon az összes előadás ÉLŐben követhető!

 

PROGRAM 

9:00 - 9:45 Dr. Margitai Barnabás előadása - Menopauza aktuális kérdései 

 9:50 - 10:35 Drégely Anikó előadása - Táplálkozással a változókori egészségért 

 10:35 - 10:55 kávészünet 

 10:55 - 11:40 Dr. Kapocsi Judit előadása - Hipertónia változó korú nőkben 

 11:40 - 12:30 ebédszünet 

 12:30 - 13:15 Dr. Vida Zsuzsa online előadása - Menopauza és alvászavarok 

 13:15 - 14:00 Szabó Dóra előadása - Adatvezérelt egészségügy 

 

 

Téma szakértője

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
 • Specialitások:
 • Nőgyógyászati rendelés (20 perc):

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délelőtt 8.00 - 12.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Életmód orvosi rendelés (40 perc):

  • személyes, rendelői vizit: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 2.emelet 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délután 14.00 - 18.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktor úr! 45 éves vagyok, kb. 40-41 éves voltam amikor elkezdődött nálam a klimax. A családunkban anyai ágon mindenkinél korán jelentkezett, így számítottam erre én is, már egy éve hogy nem is menstruálok. Egészen idén nyárig teljesen jól tudtam kezelni a hőhullámaimat, egyéb klimaxal kapcsolatos problémáimat gyógynövényes szerekkel. Nyártól azonban elkezdődött a pokol. Semmilyen szer nem hatott, a hőhullámok egyre elviselhetetlenebbé váltak, szinte folyamatosak voltak éjjel-nappal. Ehhez társult a többi probléma, az ízületi fájdalmak, a csontjaim is szinte már égtek, az idegességtől, feszültségtől is szenvedtem. Az arcom rosaceás lett, így a hőhullámok miatt állandóan ég, fáj, kivörösödik. A nőgyógyászom Ladybon tablettát írt fel, hogy ez majd segít. Sajnos eltelt több, mint egy hónap, a helyzet szinte változatlan, már akkor is szakad rólam a víz, ha nem jönnek a hőhullámok. Már pajzsmirigy vizsgálaton is túl vagyok, ott nincs semmi gond. Szeretném kérdezni, hogy a Ladybon tablettának már kellett volna hatni ennyi idő után, vagy lehet, hogy más gyógyszerre lesz szükségem?
Lilla

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
Tisztelt Hölgyem,

A panaszai nem tipikusak az életkora alapján. A korai menopauza tüneteit mutatja.

Javasolt hormon vizsgálat, megállapítandó valóban hormonális változások okozzák-e a tüneteit. Javasolt csontsűrűség vizsgálat, emlő vizsgálat (mammographia) a nőgyógyászati vizsgálat és ultrahang vizsgálat mellett. Amennyiben az alkalmazott terápia (Ladybon) nem segít, javasolt más hormonpótló készítmények alkalmazása, szükség esetén dózisuk emelése átmenetileg.

Üdvözlettel:
Dr. Margitai Barnabás

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tapintatos

A doktor úr felülmúlta az elvárásaimat. Alaposan megvizsgált, minden részletről tájékoztatott. Maximálisan figyelt rám a vizit közben. A recepciós hölgyek is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak.

Dr. Margitai Barnabás
Dr. Margitai Barnabás
nőgyógyász, életmód orvos