PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP | Terhességi cukorbetegség

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP | Terhességi cukorbetegség

Utolsó módosítás:2022.11.07 00:32

A gesztációs diabétesz a várandósság alatt kialakult cukorbetegség, mely kialakulásának oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő. Ha kiderül, hogy a kismama terhességi cukorbetegségben szenved, akkor mielőbb szigorú diéta és szükség esetén inzulinterápia válik elengedhetetlenné, mind a mama, mind a születendő baba egészsége érdekében.

 

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP
terhességi cukorbetegség

 

IDŐPONT: 2022. november 19.
HELYSZÍN: BKIK, Budapest, I. kerület Krisztina krt. 93-99. 301-es terem


 

A cukorbetegek száma napról-napra növekszik és ezalól a kismamák sem kivételek. A gesztációs diabétesz a szakma egy olyan területe, amely sajnálatos módon  nem kap kellő figyelmet. A Prima Medica Egészséghálózat ezen helyzet megváltoztatására hívta életre a Cukorbetegközpont és a Nőgyógyászati Központ közös szervezésében novemberi szakmai napját és a középpontba állította a terhességi cukorbetegséget. Célja, hogy a szakemberek - legyen szó háziorvos, szülész-nőgyógyász vagy diabetológus kollégáról - átfogóbb képet kapjanak a gesztációs diabétesz jelenségről, a veszélyekről, a felismerés fontosságáról és a megfelelő kezelés alkalmazásáról a kismama és a magzat védelmében a legújabb kutatások figyelembevételével.

A szakma kiválóságai szakterület specifikusan ismertetik a terhességi cukorbetegség sajátosságait és válaszolnak a résztvevők kérdéseire is.

Dr. Turi Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász, előadásában a terhességi cukorbetegség szülészeti - terhespatológiai vonatkozások ismertetésére helyezi a hangsúlyt, melyben kiemeli, hogy a magas vércukorérték milyen rizikót jelent a várandósság idején, a szüléskor, valamint a későbbiekben is. Megnőhetnek a szülési komplikációk (koraszülés, szülésbefejező hüvelyi műtétek, szülőutak sérülésének lehetősége, a császármetszés) kockázata, a baba nagyobb súllyal jöhet világra, sérülhet a szülés kapcsán, koraszülés esetén számos probléma nehezítheti a magzat életminőségét.

A Cukorbetegközpont orvosai Dr. Polyák Annamária és Dr. Fövényi József Phd a terhesség és diabétesz kapcsolatát elemzik, az általános tünetek és megelőzés fontossága mellett, a korszerű kezelési módszerek bemutatására helyezik a hangsúlyt. Dr. Fövényi József Phd többek között előadásában a szöveti cukor folyamatos monitorozásához kapcsolódva fejti ki több éves tapasztalatait.

Az egészséges életmód és a cukorbeteg étrend irányelvei alapján összeállított táplákozás fontosságát Drégely Anikó, dietetikus fogja előadásában hangsúlyozni. Az elmélet mellett gyakorlati praktikákkal, mintaétrenddel mutatja be, hogy mire érdemes figyelni és hogyan segíthetnek a szakemberek a gesztációs diabéteszben szenvedő pácienseknek.

A november 19-ei szakmai napon új kutatásokra és több évtizedes szakmai tapasztalatra épült orvosi prezentációk várják a résztvevőket terhességi cukorbetegség témakörben.

 

PROGRAM


09:00-09:45 Dr. Polyák Annamária
Terhesség és diabetes

09:50-10:35 Dr.Karászi Gyula
Terhességi cukorbetegség: gyakorisága és jelentősége, megelőzési lehetőségek és a korszerű kezelési módok

10:35-10:55 Kávészünet

10:55-11:40 Dr. Fövényi József Phd
Folyamatos szöveti glükóz monitorozás

11:40-12:00 Dr.Steier Ferenc
GlucoMen Day folyamatos szöveti cukormérő rendszer

12:00-12:50 Ebédszünet

12:50-13:35 Dr. Turi Zsuzsanna
Terhességi cukorbetegség szülészeti - terhespatológiai vonatkozások - szemelvények

13:40-14:05 Drégely Anikó
A terhességi cukorbetegségről dietetikus szemmel

14:10-14:55 Kriller Norbert
Adatvezérelt egészségügy

 

Téma szakértője

Dr. Fövényi József PhD

diabetológus, belgyógyász, endokrinológus, obezitológus
 • Specialitások:
  • 1-es típusú cukorbeteg kismamák gondozása
  • szenzoros betegek távellátása
  • 1-es és 2-es típusú cukorbetegség kezelése
  • prediabetes
  • inzulinpumpa terápia
  • telemedicina a vércukormérésben
  • elhízás kezelése
  • cukorbetegség okozta tünetek és szövődmények megállapítása, kezelése
 • Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em.  
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)