3 ok, ami korai menopauzához vezethet

3 ok, ami korai menopauzához vezethet

dr. Hetényi Gábor Létrehozva: 2020.10.26 Módosítva: 2021.04.06

Ha 45 éves kor előtt következik be a klimax, korai menopauzáról beszélünk. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza szerint ez a folyamat természetesen is beindulhat, és bizonyos állapotok, kezelések is kiválthatják. Miért fontos a diagnózis?

Ilyen okai lehetnek a korai menopauzának

A legtöbb nőnél 45 és 55 éves kor közt következik be a klimax, amely egy összetett fizikai és lelki tünetegyüttes, a szervezet hormonális átállása a termékeny periódus befejeztére. Ha egy nőnél ez a korszak 45 éves kor előtt érkezik, korai menopauzáról van szó, amelynek többféle oka lehet.

A petefészkek munkájának leállása

Korai klimaxot okozhatnak fertőzések, autoimmun betegségek is.A korai menopauza egyik oka lehet, hogy a petefészkek nem termelnek bizonyos hormonokat a megfelelő szinten, elsősorban ösztrogént. Ez hívják korai petefészek kimerülésnek vagy elégtelenségnek. Ennek a problémának sokszor nem pontosan ismert az oka, de van néhány gyakrabban előforduló ok:

 • genetikai betegség (ún. törékeny X-szindróma),
 • autoimmun betegségek,
 • bizonyos fertőzések, mint malária, tuberkulózis vagy mumpsz,
 • családi halmozódás (erre különösen akkor lehet gyanakodni, ha nagyon korán, a 20-as, 30-as években következik be a klimax),
 • bizonyos környezeti, életvitelbeli hatások szintén növelik az kockázatot, ezért kell nagyobb figyelmet fordítani a stresszkezelésre, a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a rendszeres mozgásra.

Daganat esetén alkalmazott terápiák

A kemoterápia és a sugárkezelés okozhat korai menopauzát – átmenetileg és tartósan is.  Ebben az esetben további rizikófaktor az életkor (a pubertás előtti lányok jobban tolerálják az erős kezeléseket, mint az idősebbek), és a kezelt testrész (az agy és a medence területén alkalmazott sugárterápia növeli a kockázatot).

Petefészek eltávolítás

Ha el kell távolítani a petefészkeket (ami gyakran a méheltávolítással együtt jár), az magával hozza a korai klimaxot.

A korai menopauza tünetei

A korai menopauza kellemetlen tünetei kezelhetők, a fogamzás esélye növelhető. A klimaxhoz hasonlatosan a korai menopauza vezető tünete is az, hogy a menstruáció rendszertelenné válik, vagy teljesen kimarad – és ezt nem indokolja más, például terhesség. Ezen kívül ugyancsak jelentkezhetnek hőhullámok, éjszakai izzadás, alvásproblémák, hüvelyi szárazság, libidó csökkenés, hangulat- és koncentrációs zavarok, hízás. Sajnos a korai menopauzával küzdő nőknél ugyanúgy megnő a csontritkulás és szív-érrendszeri betegségek kockázata, mint a normál időben klimaxot átélőknél, ugyanis mindezeket a csökkenő ösztrogénszint indokolja. 
- A korai menopauza diagnózisát a tünetekre, az anamnézisre és hormonszintek ellenőrzésére alapozzuk – ismerteti dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. – A kezelés célja sok esetben egy későbbi terhesség elérése, ami csupán az esetek 5-10 százalékában következik be spontán. Azoknak, akiknél fiatal korban válik szükségessé egy petefészkek vérellátását veszélyeztető hasi műtét, vagy szisztémás kemo- illetve sugárterápia, érdemes megfontolni a petesejt- vagy esetleg petefészek-szövet fagyasztást. Természetesen nem csak a terhesség lehet a cél, főként, ha már nem szeretne több gyermeket a korai klimaxban érintett hölgy. A kellemetlen tünetek kiküszöbölésére is elrendelhetők különböző hormonpótló készítmények. Az, hogy kinél milyen készítmények alkalmazhatók sikerrel, a vizsgálatok után dönthető el. A nőgyógyásznak kell meghatároznia a megfelelő hormontartalmat, tekintetbe véve, hogy ma már alacsony hormontartalmú készítmények is jó hatásfokkal csökkentik a klimax okozta panaszokat.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

 • dr. Hetényi Gábor

 • Szakterületek:
  • szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • menopauza 
  • különböző fogamzásgátló módszerek alkalmazása (tabletta, spirál, stb)
  • menstruációs zavarok 
  • általános nőgyógyászati szűrésekben
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Páciens véleményeket itt olvashat>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 10 nap tünetmentesség esetén

Orvos válaszol

Jó napot!
Sajnos amióta menstruálok, azóta görcsöl, fáj a hasam, de nagyon...már többféle gyógyszert szedtem, olyat is amit orvos írt fel..de egyik sem hat...gyógyteákat próbáltam, tornáztam, jógáztam, vitaminok stb...Én úgy gondolom már mindent elkövettem amit tudtam, hogy ne fájjon, de egyszerűen mindig elviselhetetlen. És most már még jobban zavar, hiszen dolgozok, óvónőként és nem tehetem meg a munkahelyemen azt, hogy lefekszek és meleg vizes palackot rakok a hasamra..Mit tegyek? Valamit tudna ajánlani, ami kicsit legalább enyhít a fájdalmamon? Egyébként egészséges vagyok...
Várom válaszát! Köszönöm! Szép napot!

dr. Hetényi Gábor
dr. Hetényi Gábor szülész-nőgyógyász
Tisztelt Nagy Edina!

Fájdalmas menstruációs ciklus hátterében sok tényező állhat, ezért fizikális vizsgálat valamint részletes anamnézis felvétel mindenképpen szükséges lenne a véleményezéshez.
Készséggel látjuk rendelőnkben, ahová honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni.Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Egy kicsit korábban érkeztem az időpontomnál. Nagyon kedvesen fogadtak a recepción. A Doktor Úr részletesen megkérdezett minden kórelőzményemről, illetve a panaszaimról. A vizsgálat előtt, és alatt is folyamatosan tájékoztatott az aktuális információkról. Mielőtt elváltunk, megnyugtatott a továbbiakat illetően . Nagyon pozitívan távoztam a rendelőből. Mindent nagyon köszönök!

További vélemények
4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

A menstruáció nem mindenkinél tankönyvszerű, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami baj lenne. Azonban vannak olyan tünetek, melyeket nem árt komolyan venni-főleg, ha több ciklus során is jelentkeznek. Hogy melyekre érdemes odafigyelni és hogy azokat min minden okozhatja, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától kérdeztük meg. 

További részletek
4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

A klimax olykor érintheti a fiatalabb, akár a 30-as korosztály tagjait is. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedett pár olyan dolgot, melyekkel nem árt ilyenkor tisztában lenni. 

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat