Prolaktin túltermelődés is megnehezítheti a fogamzást

Prolaktin túltermelődés is megnehezítheti a fogamzást

Szerző: dr. Lőrincz Ildikó Utolsó módosítás:2020.09.23 08:24

Néhány sikertelen hónap után még nem kell megijedni, de ha egy évnyi próbálkozás után sem jön össze a terhesség, érdemes utánajárni, mi lehet a meddőség oka. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus az egyik lehetséges, viszonylag gyakori ok, a prolaktin túltermelődés tüneteiről és kezelési lehetőségeiről beszélt. 

A prolaktin túltermelődésnek szervi és lelki oka is lehet

- Meddőségnek nevezzük azt az állapotot, amikor fogamzásgátlást mellőzve, rendszeres szexuális élet mellett sem jön létre terhesség egy évnél hosszabb idő után sem. Fontos tudni, hogy ez az esetek nagy részében valóban csupán egy állapot, ami célzott terápiával megszűntethető, a hormonháztartás és termékenység helyreállítható – hangsúlyozza Lőrincz doktornő.
A prolaktin túltermelődés akadályozhatja a terhességet.A kivizsgálás során kiderülhet, hogy prolaktin túltermelődés (hyperprolactinaemia) nehezíti a teherbeesést. A tejtermelést serkentő prolaktin túltermelés nőknél 20 és 50 éves kor között a leggyakoribb, de férfiaknál is előfordulhat, főként 50 éves kor fölött.  A prolaktin az agyalapi mirigyben, a hipofízisben termelődő hormon, amely egészséges esetben csak a kismamáknál magas, ugyanis ez „utasít” a tejtermelésre. Ha a szoptatós időszakon kívül jelentkezik a túltermelődés, az kórosnak tekinthető. Az okok egész széles skálán mozognak, hiszen prolaktin túltermelődést okozhat például az agyalapi mirigy gyulladása, fertőzése, jóindulatú daganata, a kábítószer, az alkohol, egyes gyógyszerek és fogamzásgátlók is. Igen gyakran a stressz okozza a prolaktinszint emelkedését, ami a teherbeesés tekintetében szinte ördögi körként működik: minél stresszesebb valaki a be nem következő terhesség miatt, annál nagyobb az esélye a hyperprolactinaemia kialakulásának, ami tovább nehezíti a fogamzást. A túl sok hormon ugyanis gátolhatja a peteérést, a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A túltermelés miatt ráadásul csökken a libidó, rendszertelen lehet a menstruáció is – tehát újabb akadályok nehezítik a várva várt gyermekáldást.

Hogyan kell vizsgálni, hogyan lehet kezelni?

Endokrinológus nőgyógyászat specialistája a hormonvizsgálatoknak.- Amikor nem terhesség miatt megnagyobbodott emlőket vagy éppen tejcsorgást tapasztalunk, mindenképpen gyanakodnunk kell prolaktin túltermelődésre. Ekkor számos vizsgálat elvégzése szóba jöhet, hiszen nem csak a hormonszintek vérből történő meghatározása fontos, de annak kiderítése is, mi okozza az emelkedést.  Ha az agyalapi mirigy problémájára gyanakszunk, szükség lehet például CT-re vagy MRI-re, de mivel veseelégtelenség, pajzsmirigy elégtelenség és májzsugor is okozhat magas prolaktinszintet, így ezeket is vizsgálni kell. Már a kikérdezésnél kiderülhet az is, hogy antidepresszáns vagy fogamzásgátló szedése eredményezi ezt a jelenséget, így ennek is fontos utánajárni – ismerteti dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus.
Amennyiben bebizonyosodik, hogy hyperprolactinaemia okozza a terméketlenséget, az oki kezelés segíthet.  Ez többnyire gyógyszeres megoldható, ám azokban a ritkább esetekben, amikor jóindulatú daganat miatt az agyalapi mirigy mérete jelentősen megnő, idegsebészeti műtétre kerülhet sor. Az esetek döntő többségében a gyógyulás esélye nagyon jó, és ha a panaszt sikerül kezelni, akár két hónapon belül is teherbe eshet az érintett. Lőrincz doktornő szerint az első, legfontosabb teendő, hogy gyanús tünetek és a fogamzás elmaradása miatt forduljunk orvoshoz, hiszen szakértő kezekben elérhető a segítség.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözlöm! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tavaly októberben találtak egy méhszájsebet nálam ami kicsit nagyobb mint 50 forintnagyságúra mondták, először fagyasztás történt, rá egy hónapra bő menstruáció szerű vérzés kezdődött el nálam, amire vérzéscsillapítót írtak fel, de a helyzet nem lett jobb. Majd ezután konizációt végeztek, aminek a szövettan eredménye krónikus gyulladás lett ami hpv okozhatja. A műtét másnapján 40 fok közeli lázam volt, és kellemetlen szagú folyásom, vérzés nem, viszont rá egy héttel ismét visszakellett mennem a kórházba, mivel nagyon erős vérzésem volt. Két ér összehúzó varratot helyeztek be, majd hazaengedtek, és végül kaptam antibiotikumot. Sokadik orvos felkeresése után még kaptam 2 doboz antibiotikumot és a vérzés megszűnt március elsejére. Nem volt semmi problémám, párkapcsolatom nincs, és múlt héten ismét ugyan csak egy napra jelentkezett vérzés. Természetesen ismét ellátogattam orvoshoz aki azt mondta, hogy a seb még mindig megvan igaz csak fél 5 forintos nagyságú.. Kérdezném,hogy mikor fog már elmúlni? Most már örökre hozzá kell szoknom ehhez a vérzéshez? Nagyon elvagyok keseredve, 24 évesen nem tudok a "hétköznapi" problémákkal foglalkozni, és már lelkileg is megvisel eléggé ez az állapot. Köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Bettina
Bettina

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Bettina!

Sajnos fizikális vizsgálat hiányában nem diagnosztizálhatunk.
Készséggel látjuk rendelésünkön, hogy a szükséges vizsgálatokat és részletes anamnézis felvételt követően válaszolhassunk a felmerülő kérdésekre.
Rendelésünkre online és telefonon keresztül is lehet időpontot foglalni.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szimpatikus

Lőrincz doktornő szimpatikus, közvetlen, emberséges hozzáállása megnyugtató volt az első perctől. Alaposan átnézte a korábbi leleteimet, figyelmesen végighallgatta az előzményeket. Úgy tűnik, végre megtaláltam a megfelelő szülész-nőgyógyászt, akit kerestem.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus