Prolaktin túltermelődés is megnehezítheti a fogamzást

Prolaktin túltermelődés is megnehezítheti a fogamzást

dr. Lőrincz Ildikó Létrehozva: 2020.09.23 Módosítva: 2020.09.23

Néhány sikertelen hónap után még nem kell megijedni, de ha egy évnyi próbálkozás után sem jön össze a terhesség, érdemes utánajárni, mi lehet a meddőség oka. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus az egyik lehetséges, viszonylag gyakori ok, a prolaktin túltermelődés tüneteiről és kezelési lehetőségeiről beszélt. 

A prolaktin túltermelődésnek szervi és lelki oka is lehet

- Meddőségnek nevezzük azt az állapotot, amikor fogamzásgátlást mellőzve, rendszeres szexuális élet mellett sem jön létre terhesség egy évnél hosszabb idő után sem. Fontos tudni, hogy ez az esetek nagy részében valóban csupán egy állapot, ami célzott terápiával megszűntethető, a hormonháztartás és termékenység helyreállítható – hangsúlyozza Lőrincz doktornő.
A prolaktin túltermelődés akadályozhatja a terhességet.A kivizsgálás során kiderülhet, hogy prolaktin túltermelődés (hyperprolactinaemia) nehezíti a teherbeesést. A tejtermelést serkentő prolaktin túltermelés nőknél 20 és 50 éves kor között a leggyakoribb, de férfiaknál is előfordulhat, főként 50 éves kor fölött.  A prolaktin az agyalapi mirigyben, a hipofízisben termelődő hormon, amely egészséges esetben csak a kismamáknál magas, ugyanis ez „utasít” a tejtermelésre. Ha a szoptatós időszakon kívül jelentkezik a túltermelődés, az kórosnak tekinthető. Az okok egész széles skálán mozognak, hiszen prolaktin túltermelődést okozhat például az agyalapi mirigy gyulladása, fertőzése, jóindulatú daganata, a kábítószer, az alkohol, egyes gyógyszerek és fogamzásgátlók is. Igen gyakran a stressz okozza a prolaktinszint emelkedését, ami a teherbeesés tekintetében szinte ördögi körként működik: minél stresszesebb valaki a be nem következő terhesség miatt, annál nagyobb az esélye a hyperprolactinaemia kialakulásának, ami tovább nehezíti a fogamzást. A túl sok hormon ugyanis gátolhatja a peteérést, a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A túltermelés miatt ráadásul csökken a libidó, rendszertelen lehet a menstruáció is – tehát újabb akadályok nehezítik a várva várt gyermekáldást.

Hogyan kell vizsgálni, hogyan lehet kezelni?

Endokrinológus nőgyógyászat specialistája a hormonvizsgálatoknak.- Amikor nem terhesség miatt megnagyobbodott emlőket vagy éppen tejcsorgást tapasztalunk, mindenképpen gyanakodnunk kell prolaktin túltermelődésre. Ekkor számos vizsgálat elvégzése szóba jöhet, hiszen nem csak a hormonszintek vérből történő meghatározása fontos, de annak kiderítése is, mi okozza az emelkedést.  Ha az agyalapi mirigy problémájára gyanakszunk, szükség lehet például CT-re vagy MRI-re, de mivel veseelégtelenség, pajzsmirigy elégtelenség és májzsugor is okozhat magas prolaktinszintet, így ezeket is vizsgálni kell. Már a kikérdezésnél kiderülhet az is, hogy antidepresszáns vagy fogamzásgátló szedése eredményezi ezt a jelenséget, így ennek is fontos utánajárni – ismerteti dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus.
Amennyiben bebizonyosodik, hogy hyperprolactinaemia okozza a terméketlenséget, az oki kezelés segíthet.  Ez többnyire gyógyszeres megoldható, ám azokban a ritkább esetekben, amikor jóindulatú daganat miatt az agyalapi mirigy mérete jelentősen megnő, idegsebészeti műtétre kerülhet sor. Az esetek döntő többségében a gyógyulás esélye nagyon jó, és ha a panaszt sikerül kezelni, akár két hónapon belül is teherbe eshet az érintett. Lőrincz doktornő szerint az első, legfontosabb teendő, hogy gyanús tünetek és a fogamzás elmaradása miatt forduljunk orvoshoz, hiszen szakértő kezekben elérhető a segítség.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

 • dr. Lőrincz Ildikó

 • Szakterületek:
  • szülész-nőgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • nőgyógyászati és endokrin kórképek együttes fennállása
  • PCOS
  • ösztrogéndominancia
  • korai menopauza
  • meddőség
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Páciens véleményeket itt olvashat>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Ujjazástól fájhat az alhas? 2 napja történt, a menstruáció utolsó napjain, akkor nem volt fájdalom, de azóta érzek hol enyhe, hol erősebb alhasi fájást, mint a menstruáció idején. Mitől fájhat az alhasam? Mi a megoldás?

dr. Lőrincz Ildikó
dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász
Tisztelt Barbi!

Sajnos látatlanban, fizikális vizsgálat nélkül nem diagnosztizálhatunk.
Készséggel látjuk rendelőnkben, ahol vizit keretében megbeszélhetjük a felmerülő kérdéseket.
Online és telefonon keresztül is lehet időpontot foglalni hozzánk.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes, odafigyelő, érdeklődő

Megnyugtató légkört teremtett, kedves, közvetlen magatartásával azonnal oldotta a feszültséget. Nem is éreztem magam orvosnál. Türelmes, odafigyelő, érdeklődő, azt éreztem, hogy megérti a problémámat és segíteni akar. Magyarázatával átadott olyan alapismereteket, melyek segítségével megérthettem, mi van a panaszom hátterében. Kifejezetten pozitív tapasztalat!

További vélemények
3 ok, ami korai menopauzához vezethet

3 ok, ami korai menopauzához vezethet

Ha 45 éves kor előtt következik be a klimax, korai menopauzáról beszélünk. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza szerint ez a folyamat természetesen is beindulhat, és bizonyos állapotok, kezelések is kiválthatják. Miért fontos a diagnózis?

További részletek
Erős intim fájdalmat is okozhat a Bartholin ciszta

Erős intim fájdalmat is okozhat a Bartholin ciszta

A hüvelybemenetnél található Bartholin-mirigyek eltömődésekor ciszta, felülfertőződésekor tályog is kialakulhat ezen az intim részen, ami komoly fájdalmakkal járhat. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza a viszonylag gyakori probléma okaira és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Központjaink