Prolaktin túltermelődés is megnehezítheti a fogamzást

Prolaktin túltermelődés is megnehezítheti a fogamzást

Szerző: dr. Lőrincz Ildikó Utolsó módosítás:2020.09.23 08:24

Néhány sikertelen hónap után még nem kell megijedni, de ha egy évnyi próbálkozás után sem jön össze a terhesség, érdemes utánajárni, mi lehet a meddőség oka. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus az egyik lehetséges, viszonylag gyakori ok, a prolaktin túltermelődés tüneteiről és kezelési lehetőségeiről beszélt. 

A prolaktin túltermelődésnek szervi és lelki oka is lehet

- Meddőségnek nevezzük azt az állapotot, amikor fogamzásgátlást mellőzve, rendszeres szexuális élet mellett sem jön létre terhesség egy évnél hosszabb idő után sem. Fontos tudni, hogy ez az esetek nagy részében valóban csupán egy állapot, ami célzott terápiával megszűntethető, a hormonháztartás és termékenység helyreállítható – hangsúlyozza Lőrincz doktornő.
A prolaktin túltermelődés akadályozhatja a terhességet.A kivizsgálás során kiderülhet, hogy prolaktin túltermelődés (hyperprolactinaemia) nehezíti a teherbeesést. A tejtermelést serkentő prolaktin túltermelés nőknél 20 és 50 éves kor között a leggyakoribb, de férfiaknál is előfordulhat, főként 50 éves kor fölött.  A prolaktin az agyalapi mirigyben, a hipofízisben termelődő hormon, amely egészséges esetben csak a kismamáknál magas, ugyanis ez „utasít” a tejtermelésre. Ha a szoptatós időszakon kívül jelentkezik a túltermelődés, az kórosnak tekinthető. Az okok egész széles skálán mozognak, hiszen prolaktin túltermelődést okozhat például az agyalapi mirigy gyulladása, fertőzése, jóindulatú daganata, a kábítószer, az alkohol, egyes gyógyszerek és fogamzásgátlók is. Igen gyakran a stressz okozza a prolaktinszint emelkedését, ami a teherbeesés tekintetében szinte ördögi körként működik: minél stresszesebb valaki a be nem következő terhesség miatt, annál nagyobb az esélye a hyperprolactinaemia kialakulásának, ami tovább nehezíti a fogamzást. A túl sok hormon ugyanis gátolhatja a peteérést, a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A túltermelés miatt ráadásul csökken a libidó, rendszertelen lehet a menstruáció is – tehát újabb akadályok nehezítik a várva várt gyermekáldást.

Hogyan kell vizsgálni, hogyan lehet kezelni?

Endokrinológus nőgyógyászat specialistája a hormonvizsgálatoknak.- Amikor nem terhesség miatt megnagyobbodott emlőket vagy éppen tejcsorgást tapasztalunk, mindenképpen gyanakodnunk kell prolaktin túltermelődésre. Ekkor számos vizsgálat elvégzése szóba jöhet, hiszen nem csak a hormonszintek vérből történő meghatározása fontos, de annak kiderítése is, mi okozza az emelkedést.  Ha az agyalapi mirigy problémájára gyanakszunk, szükség lehet például CT-re vagy MRI-re, de mivel veseelégtelenség, pajzsmirigy elégtelenség és májzsugor is okozhat magas prolaktinszintet, így ezeket is vizsgálni kell. Már a kikérdezésnél kiderülhet az is, hogy antidepresszáns vagy fogamzásgátló szedése eredményezi ezt a jelenséget, így ennek is fontos utánajárni – ismerteti dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus.
Amennyiben bebizonyosodik, hogy hyperprolactinaemia okozza a terméketlenséget, az oki kezelés segíthet.  Ez többnyire gyógyszeres megoldható, ám azokban a ritkább esetekben, amikor jóindulatú daganat miatt az agyalapi mirigy mérete jelentősen megnő, idegsebészeti műtétre kerülhet sor. Az esetek döntő többségében a gyógyulás esélye nagyon jó, és ha a panaszt sikerül kezelni, akár két hónapon belül is teherbe eshet az érintett. Lőrincz doktornő szerint az első, legfontosabb teendő, hogy gyanús tünetek és a fogamzás elmaradása miatt forduljunk orvoshoz, hiszen szakértő kezekben elérhető a segítség.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözlöm! 2017-ben rosszindulatú daganat volt a mellemben.3,5 hónapja fejeztem be a kemoterápiás kezelést és azóta sem tért még vissza a menstruációm. A párommal való együttlét alatt sajnos a gumi óvszer elszakadt. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben kell-e esemény utáni tablettát bevenni vagy nincs ok az aggodalomra, mert nem menstruálok? Válaszát előre is köszönöm!
Kolett

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Kedves Kolett!

Igen, szükséges az esemény utáni tabletta.
Önmagában az, hogy nincs vérzése még nem jelent védettséget nem kívánt terhességgel szemben.

Üdvözlettel:
dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes biztonságban érezhettem magam

Lőrincz doktornő olyan légkört tudott teremteni, amiben teljes biztonságban érezhettem magam. Közvetlensége várakozáson felüli volt és nyilván az sem elhanyagolható, hogy megfelelő kezelésben részesített.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus