Prolaktin túltermelődés is megnehezítheti a fogamzást

Prolaktin túltermelődés is megnehezítheti a fogamzást

dr. Lőrincz Ildikó Létrehozva: 2020.09.23 Módosítva: 2020.09.23

Néhány sikertelen hónap után még nem kell megijedni, de ha egy évnyi próbálkozás után sem jön össze a terhesség, érdemes utánajárni, mi lehet a meddőség oka. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus az egyik lehetséges, viszonylag gyakori ok, a prolaktin túltermelődés tüneteiről és kezelési lehetőségeiről beszélt. 

A prolaktin túltermelődésnek szervi és lelki oka is lehet

- Meddőségnek nevezzük azt az állapotot, amikor fogamzásgátlást mellőzve, rendszeres szexuális élet mellett sem jön létre terhesség egy évnél hosszabb idő után sem. Fontos tudni, hogy ez az esetek nagy részében valóban csupán egy állapot, ami célzott terápiával megszűntethető, a hormonháztartás és termékenység helyreállítható – hangsúlyozza Lőrincz doktornő.
A prolaktin túltermelődés akadályozhatja a terhességet.A kivizsgálás során kiderülhet, hogy prolaktin túltermelődés (hyperprolactinaemia) nehezíti a teherbeesést. A tejtermelést serkentő prolaktin túltermelés nőknél 20 és 50 éves kor között a leggyakoribb, de férfiaknál is előfordulhat, főként 50 éves kor fölött.  A prolaktin az agyalapi mirigyben, a hipofízisben termelődő hormon, amely egészséges esetben csak a kismamáknál magas, ugyanis ez „utasít” a tejtermelésre. Ha a szoptatós időszakon kívül jelentkezik a túltermelődés, az kórosnak tekinthető. Az okok egész széles skálán mozognak, hiszen prolaktin túltermelődést okozhat például az agyalapi mirigy gyulladása, fertőzése, jóindulatú daganata, a kábítószer, az alkohol, egyes gyógyszerek és fogamzásgátlók is. Igen gyakran a stressz okozza a prolaktinszint emelkedését, ami a teherbeesés tekintetében szinte ördögi körként működik: minél stresszesebb valaki a be nem következő terhesség miatt, annál nagyobb az esélye a hyperprolactinaemia kialakulásának, ami tovább nehezíti a fogamzást. A túl sok hormon ugyanis gátolhatja a peteérést, a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A túltermelés miatt ráadásul csökken a libidó, rendszertelen lehet a menstruáció is – tehát újabb akadályok nehezítik a várva várt gyermekáldást.

Hogyan kell vizsgálni, hogyan lehet kezelni?

Endokrinológus nőgyógyászat specialistája a hormonvizsgálatoknak.- Amikor nem terhesség miatt megnagyobbodott emlőket vagy éppen tejcsorgást tapasztalunk, mindenképpen gyanakodnunk kell prolaktin túltermelődésre. Ekkor számos vizsgálat elvégzése szóba jöhet, hiszen nem csak a hormonszintek vérből történő meghatározása fontos, de annak kiderítése is, mi okozza az emelkedést.  Ha az agyalapi mirigy problémájára gyanakszunk, szükség lehet például CT-re vagy MRI-re, de mivel veseelégtelenség, pajzsmirigy elégtelenség és májzsugor is okozhat magas prolaktinszintet, így ezeket is vizsgálni kell. Már a kikérdezésnél kiderülhet az is, hogy antidepresszáns vagy fogamzásgátló szedése eredményezi ezt a jelenséget, így ennek is fontos utánajárni – ismerteti dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus.
Amennyiben bebizonyosodik, hogy hyperprolactinaemia okozza a terméketlenséget, az oki kezelés segíthet.  Ez többnyire gyógyszeres megoldható, ám azokban a ritkább esetekben, amikor jóindulatú daganat miatt az agyalapi mirigy mérete jelentősen megnő, idegsebészeti műtétre kerülhet sor. Az esetek döntő többségében a gyógyulás esélye nagyon jó, és ha a panaszt sikerül kezelni, akár két hónapon belül is teherbe eshet az érintett. Lőrincz doktornő szerint az első, legfontosabb teendő, hogy gyanús tünetek és a fogamzás elmaradása miatt forduljunk orvoshoz, hiszen szakértő kezekben elérhető a segítség.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

 • dr. Lőrincz Ildikó

 • Szakterületek:
  • szülész-nőgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • nőgyógyászati és endokrin kórképek együttes fennállása
  • PCOS
  • ösztrogéndominancia
  • korai menopauza
  • meddőség
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Páciens véleményeket itt olvashat>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • 1 db negatív PCR teszt vagy 14 nap tünetmentesség

Orvos válaszol

Tisztelt doktornő!
Két kérdésem is lenne önhöz eggyik az,hogy a menzeszem rendszertelen lehet ez baj? Vagy az is lehet,hogy még nem állt be? 18 éves vagyok. A második kérdésem az lenne,hogy a barátommal 3 éve vagyunk eggyutt van mikor nem védekezünk és nem esek teherbe. Nem szeretnék babát de félek hogy valami gond lehet.

dr. Lőrincz Ildikó
dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász
Tisztelt Betti!

Érdemes lenne egy endokrinológiai kivizsgálásra jelentkezni, hogy kiderüljön mi lehet a rendszertelen ciklusai hátterében.
Az, hogy olykor-olykor nem védekeznek és mégsem esik teherbe az még önmagában nem jelent bajt.
Készséggel látjuk rendelőnkben, ahol egy vizit keretében megválaszolhatnánk a felmerülő kérdéseket.
Honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni rendeléseinkre.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Végig partnerként kezelt

A doktornő a fennálló betegség diagnosztizálásán kívül további két lehetséges problémára hívta fel a figyelmet, és ezek kivizsgálását is javasolta. Ezt őelőtte más orvos még nem tette meg. Végig partnerként kezelt, a kezelés módjára vonatkozóan is két utat javasolt, meghagyva a döntés szabadságát.

További vélemények
4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

A menstruáció nem mindenkinél tankönyvszerű, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami baj lenne. Azonban vannak olyan tünetek, melyeket nem árt komolyan venni-főleg, ha több ciklus során is jelentkeznek. Hogy melyekre érdemes odafigyelni és hogy azokat min minden okozhatja, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától kérdeztük meg. 

További részletek
4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

A klimax olykor érintheti a fiatalabb, akár a 30-as korosztály tagjait is. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedett pár olyan dolgot, melyekkel nem árt ilyenkor tisztában lenni. 

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat