4 nyomós érv a klimax hormonterápiája mellett
dr. Hetényi Gábor dr. Hetényi Gábor 2018.04.11

A menopauza igen kellemetlen tünetekkel járhat, melyek nagyban kihathatnak a nők mindennapjaira. Bár régebben elterjedt nézet volt, miszerint a változókorban jelentkező panaszok enyhítésére szolgáló hormonterápia veszélyes, ám ma már a modern készítményeknek hála biztonsággal alkalmazhatóak ezek a szerek. A témában dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

Megszűnteti vagy csökkenti a kellemen tüneteket

A klimax jellemző tünetei többek között a hőhullámok, a fokozott verejtékezés, ingerlékenység, alvászavarok, illetve a depresszió. Ezen panaszok rendszerint a perimenopauza fázisában jelentkeznek és hosszú évekig megkeseríthetik a nők életét. Sokan pont ezek miatt fordulnak hormonterápiához, ugyanis igen jelentős eredményeket lehet így elérni, ezáltal a megkönnyíti a mindennapokat.

Megakadályozza a csontritkulást

klimax hormonterápiájaKöztudott, hogy a menopauza eljövetele hajlamossá tesz a csontritkulásra, így sokkal könnyebben lehet kikötni a kórházban csönttörés miatt. A változókorban ugyanis csökken az ösztrogén mennyisége, melynek nagy szerepe lenne a kálcium csontokba való beépülésében.

Éppen ezért, a hormonterápia segít megvédeni a csontritkulástól, így ha tart attól, hogy sokat kerül gipszbe, érdemes pótolnia az ösztrogént.

Jobbá teszi a szexuális együttléteket

A klimax egy sor olyan hormonális változást indukál, mely negatívan befolyásolja a házaséletet. Ekkor egyrészt a libidó esik vissza, másrészt hüvelyszárazság lép fel- ez utóbbi nem csak kellemetlenné teszi az együttléteket, de jelentősen megnöveli a fertőzések kialakulásának esélyét is.

Az ösztrogén terápia azonban hozzájárul a hüvely egészségéhez és normál állapotához, megszűnteti a hüvely szárazságát, ráadásul a szexuális vágyat is visszahozza, így remek hatással van a házaséletre- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Javítja az erek állapotát

New England Journal of Medicine nevű folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menopauza után nem sokkal alkalmazott hormonterápia igen pozitív hatással van az érrendszerre, mivel az ösztradiol (progeszteronnal vagy anélkül) igen kedvezően befolyásolja az erek állapotát. Fontos azonban, hogy a tanulmány szerint ez csakis akkor érvényes, ha a páciens a klimax beköszönte után 6 éven belül részesült a hormonterápiában.

Nem mindenkinek való

Érdemes arra az kitérni, hogy a klimax tüneteinek és szövődményeinek csökkentésére használt hormonterápia bár az évek folyamán egyre biztonságosabbá vált, ám vannak, akiknél nem alkalmazható. Kontraindikáció pl. a fokozott trombózishajlam, illetve a daganatos megbetegedésekre való fokozott hajlam, ezért a terápia megkezdése előtt alapos kivizsgálás javasolt!

További híreink>>>

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Riedl Anna

Ismeretlen eredetű fájdalom

Tisztelt Doktorno!
Szigetre költöztem a közelmúltban, orvoshoz nem tudok november végéig eljutni csak ha nagyon komoly a baj. Még nem az. Kérem segítsen ha lehet.
40 éves nő vagyok, egészséges, semmiféle nőgyógyászati panasz, nem szultem, partnerem nincs. 19 fokos tengerben 20-20 perceket úsztam 3 egymást követő napon. A negyedik nap reggelen, tegnap, első pisiléskor eroltetnem kellett?, fájdalom nem volt csak egy bizonytalan rossz érzés. Egész nap sok folyadék, pihenes, kamillatea, melegen tartas, ez a gond megszunt meg délelőtt, estere semmi, ma reggel viszont ebredeskor elobb a bal majd a jobb oldalon számomra eddig ismeretlen egyszeri nyilallas. Ez a második nap, attol tartok hogy baj van / lesz.
Van nalam Monural 2 tasak, Aktil Duo 875/125 14db és Metronidazol 21 db. Flector por és vorosafonya tabletta, egyelőre ez utóbbit kezdtem el és extra adag c-vitamint.
Ami nincs az gyógynövények. Olivalevel-kivonat van még.
Ha petefeszek-gyulladás lenne arra a Monural ebben a korai szakaszban sem hat? Arra gondoltam de elolvastam és kimondottan hugyuti fertozesre valónak tűnik.
Rendbejohet ez kezelés nélkül, sok folyadékkal, meleggel és pihenessel?
Melyik nalam levo gyógyszer a legalkalmasabb?
Tisztában vagyok vele hogy így nem lehet diagnosztizalni, csak tanácsot szeretnék, saját felelősségre cselekszem.
Köszönettel,
R. Anna
Kedves Anna!

Sajnos így nem diagnosztizálhatunk, és nem is véleményezhetünk.
Mindenképpen szükség lenne fizikális vizsgálatra.
Amennyiben nem érez javulást az állapotában, illetve ha erősödtek a tünetek, szakorvosi rendelést kellene felkeresni.

Üdvözlettel:

Hetényi Gábor dr.

Kapcsolódó oldalak


Páciensek mondták

Emberséges

A doktor úr nagyon figyelmes, segítőkész volt, és minden kérdésemre választ kaptam. Jól esett, hogy közvetlenül, emberségesen, és bizalmat ébresztően, egyenlő félként bánt velem. (Ami pl. az állami egészségügyben nem jellemző és a legkellemetlenebb...)

dr. Hetényi Gábor

dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász


Visszalépés az előző oldalra...