Csökkentse a klimax okozta panaszokat megfelelő kezeléssel

Csökkentse a klimax okozta panaszokat megfelelő kezeléssel

Utolsó módosítás:2021.07.29 13:49

A menopauza a nők életében nagy változás mind testi, mind lelki értelemben. A legtöbben igen nehezen birkóznak meg ezzel az időszakkal, hiszen nem csak a fiatalságukat siratják, de több kellemetlen tünettel is szembe kell nézniük. Dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát arról kérdeztük, vajon mit lehet tenni a panaszok enyhítése érdekében és mikor van szükség hormonterápiára?

Hormonális változások a menopauza időszakában

A nők életében a kamaszkoron és a terhességen kívül a legnagyobb hormonális változással járó időszak, ami szinte az egész test működésére komoly befolyást gyakorol, a menopauza. Nem csoda hát, hogy ekkor hőhullámok, hangulat-és vérnyomásingadozások, fejfájás és egyéb zavaró panaszok jelentkeznek. Hogy pontosan mi megy végbe ilyenkor a szervezetben? A női reprodukciós időszak 10-12 éves kortól 45-50 éves korig tart, utána a ciklusban nagy változások állnak be. Ekkor kezdődik a klimax, mely akár 10-15 évig is eltarthat. Oka, hogy a petefészkek egyre érzéketlenebbé válnak az agyalapi mirigyben termelődő, peteérést elősegítő hormonokra (LH, FSH). A progeszteronszint folyamatosan csökken, megszűnik a progeszteron-ösztrogén egyensúly és ösztogéndominancia lép fel, majd később az ösztrogén mennyisége is jelentősen lecsökken - magyarázza dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

A menopauza szakaszai

Premenopauza: csökken a progeszteron szintje, a tüszőrepedés elmarad. Ekkor inkább „csak” vérzészavarok lépnek fel, a menstruáció nem marad el hosszabban

Perimenopauza: a progeszteronszint csökkenése mellett az ösztrogén mennyisége is hullámzik, csökken az LH, FSH-val szembeni érzékenység

Posztmenopauza: mind a progeszteron, mind az ösztrogén termelődése minimális

 

Ösztrogén

Progeszteron

Szerepe

másodlagos nemi jellegek kifejlődése

menstruáció szabályozása

méhnyálkahártya megvastagodása

segít a terhesség létrejöttében és megtartásában

ciklus szabályozása

ellensúlyozza az ösztrogént

Hogy hat rá a klimax

szintje kezdetben ingadozik, majd minimális lesz

mennyisége csökken, ovuláció elmarad

Milyen tüneteket okoz szintváltozásuk az idővel

puffadás

súlygyarapodás

mellek érzékenysége

hőhullám

heves szívdobogás

izzadás

hüvelyszárazság

pecsételő vérzés

fejfájás

szédülés

csökkent libidó

 

A klimax leggyakoribb tünetei

 • vérzészavarok
 • menstruáció elmaradása
 • túlsúly
 • hőhullámok
 • verejtékezés
 • depresszió, hangulatingadozás
 • vérnyomás problémák
 • emésztési zavarok
 • hajhullás
 • álmatlanság
 • fejfájás

Nem kell, hogy évekig kínozzák a kellemetlen tünetek

A menopauza időszakában bekövetkező panaszok a mindennapokra komoly negatív hatást gyakorolnak (ráadásul a hormonváltozások hatására az olyan szövődmények kialakulásának esélye is megnő, mint a mióma, vagy a csontritkulás), így nem csoda, hogy a nők mihamarabb véget akarnak vetni a kellemetlenségeknek. Sokan ekkor a természet patikájához nyúlnak (pl. vöröshere, orbáncfű, jamgyökér), ám gyakran ezek kevésnek bizonyulnak és csak a hormonterápia hozhat gyors és eredményes javulást. Hogy pontosan milyen készítmények alkalmazhatóak és hogy milyen dózisban, arról csakis nőgyógyász szakorvos dönthet előzetes állapotfelmérés után. A legjobb eredmény elérése érdekében érdemes olyan szakembert választani, aki otthonosan mozog hormonális területen is, hiszen a jól beállított hormonterápia kulcsfontosságú mind a közérzet javítása, mind a klimax okozta szövődmények elkerülése szempontjából.

Bár sokan ódzkodnak használatuktól, ám szerencsére ma már olyan szerek vannak forgalomban (egy és többkomponensűek is), melyek bár egészen alacsony hormontartalmúak, mégis igen hamar nagyfokú javulást hozhatnak.

Fontos! A hormonterápia során rendszeres kontroll szükséges!

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! Már megjött a menstruációm. Ez előtt is volt már de nemtudok elle mit tenni. Fiúval nem érintkeztem. Mikor reggel elmegyek wc-re egyszer kétszer akár többször is fájni szokott ott lent. Elmegyek a wc-re elvégzem a kisdolgom és nagyon fáj lent,csíp,éget szinte már lerülni nemtudok feküdni meg borzasztó kényelmetlen. Kérem segítsen egyszerűen elviselhetetlen. 1 napig vagy 2 napig szokott fájni de egyszerűen olyan kellemetlen hogy nem tudom elviselni. Köszönöm
Macsuga Dalma

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Dalma!

Sajnos fizikális vizsgálat és részletes anamnézis nélkül nem diagnosztizálhatunk.
Készséggel látjuk rendelőnkben, ahol vizit keretében átbeszélhetjük a felmerülő kérdéseket és fizikális vizsgálat elvégzésére is van lehetőség.
Online és telefonon keresztül is lehet időpontot foglalni hozzánk.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megbízható

Teljes odafigyelessel,turelemmel jar el.Korrekt tajekoztatast ad, udvarias, kedves es megbizhato.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus