4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

ódosítás:2021.09.21 21:01

A menstruáció nem mindenkinél tankönyvszerű, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami baj lenne. Azonban vannak olyan tünetek, melyeket nem árt komolyan venni-főleg, ha több ciklus során is jelentkeznek. Hogy melyekre érdemes odafigyelni és hogy azokat min minden okozhatja, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától kérdeztük meg. 

Elmaradt menstruáció 

A havi vérzés a nagykönyv szerint 28 naponta jelentkezik, ám lehet benne pár nap csúszás is. Azonban, ha egyszercsak elmarad a vérzés, arra már az első alkalommal érdemes komolyabb figyelmet szentelni. Leggyakrabban terhesség áll a kimaradt menstruáció hátterében, ezért ilyenkor célszerű terhességi tesztet végezni. Ha a várandósság kizárható (érdemes többször is tesztelni, ha negatív, pár nap különbséggel), úgy az alábbi okok állhatnak a probléma mögött: intenzív testmozgás, túlzott súlycsökkenés/anorexia, fogamzásgátlók, stressz, bizonyos betegségek (PCOS, IR, pajzsmirigyzavar), továbbá (korai) klimax. 

Szokatlanul erős vérzés 

A vérzés mennyisége és intenzitása mindenkinél más és más. Ha túl erős a menstruáció, az nem csak sok kellemetlenséget tud okozni, hanem bizonyos betegségekre, kóros állapotokra is felhívja a figyelmet. Ráadásul a túl nagy vérvesztés miatt vashiány/vashiányos vérszegénység is felléphet, így mindenképp kezelést igényel! Az erős menstruációs vérzés hátterében nem csupán nőgyógyászati okok állhatnak, hiszen pl. vérzékenység miatt is jelentkezhet. A nőgyógyászati okok közül általában fogamzásgátló tabletta, méhen belüli fogamzásgátló eszközök, hormonzavar, mióma/polip/daganat, endometriózis generálja a problémát. Sajnos előfordulhat az is, hogy terhességi komplikáció, méhen kívüli terhesség (ez erős hasi fájdalommal is jár), vetélés áll a panasz mögött. 

Túl rövid vagy túl hosszú ciklus 

menstruációs panaszBár az ideális az lenne, ha 28 naponként jelentkezne menstruációs vérzés, azonban sokaknál lehetnek benne csúszások. Normálisnak tekinthető a 24-32 napos ciklus is- ha ettől eltér, esetleg egy jól beállt ciklus hirtelen felborul, akkor célszerű utána járni az okának, ahogy akkor is, ha maga a menstruációs vérzés túl hosszú vagy túl rövid ideig tart. Ha túl rövid, azt okozhatja pl. anovulációs ciklus, de hormonális fogamzásgátlók is lerövidíthetik a vérzés idejét, akárcsak a menopauza kezdeti szakasza.  Amennyiben túl hosszú ideig tart a menstruáció, annak azok lehetnek az okai, ami erős vérzés esetén (hiszen a kettő legtöbbször együtt jár). 

Erős görcsök 

A menstruációs görcsök sajnos a legtöbb nőnél hozzátartoznak a vérzéshez, főleg az az megelőző pár napban és a menstruáció első időszakában. Teljesen normális, hiszen ezek a görcsök lényegében összehúzódások, hogy a méh nyálkahártyája leválhasson. Vannak azonban, akiknek már szinte elviselhetetlen fájdalmakat okoz a probléma- ilyenkor érdemes kivizsgáláson részt venni, hiszen a fájdalomcsillapítók állandó bevétele nem csak káros, de elfedhet olyan állapotokat, melyek kezelésre szorulnak. Erős görcsöket okozhat például az endometriózis, méhen belüli jó-és rosszindulatú daganatok, intim fertőzések, kismedencei gyulladás (PID), vetélés, méhen kívüli terhesség is. 

 

“Amennyiben valaki a fent említett panaszok közül bármelyiket is tapasztalja, érdemes orvoshoz fordulnia, főleg akkor, ha többször is megismétlődik a probléma. A kivizsgálás során minden esetben első körben fizikai vizsgálatot végzünk, melyet kiegészíthet ultrahangos ellenőrzés is. Amennyiben szükséges, úgy hormonvizsgálatokkal egészítjük ki, mivel gyakran az endokrin zavarok egyéb problémákat is generálnak (pl. túl vastag/vékony méh nyálkahártya, PCOS). Endometriózis gyanújakor laparoszkópos vizsgalatra van szükség. Miután kezünkben a diagnózis, már megkezdhetjük a célzott terápiát”- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza. 

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt orvosok! Már 40 napja tart a ciklusom, az előző menstruációm Június 17.-én kezdődött, 6 napig tartott, ma már Július 26.-a van és még mindig nem jött meg, azaz kb. 10 napja késik. Későn kezdtem menstruálni, 15 és fél évesen, és a legutolsó menzeszem is 5 napot késett az az előttihez mérve. Igazi szexuális életet nem élek, párommal csak ujjal kényeztettük egymást, vagy meztelenül pettingeltünk, úgy nevezett "száraz szex" volt. Érdemes terhességi tesztet csinálnom, forduljak nőgyógyászhoz, vagy mi tévő legyek? Válaszukat előre is köszönöm!
Maczik Laura

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Laura!

Általában azt szoktuk javasolni, hogy ha több mint két hetet késik a következő menstruáció, akkor egy terhességi tesztet kellene végezni.
Pozitív eredmény esetén nőgyógyászati szakrendelést kell felkeresni, mert biztosat csak ultrahang és fizikális vizsgálatot követően mondhatunk.
Amennyiben negatív az eredmény, illetve jelentkezik a vérzés, akkor érdemes egy endokrinológiai kivizsgálást kérni, hogy kiderüljön mi lehet az oka a meghosszabbodott ciklusoknak.
Készséggel látjuk rendelőnkben, ahová online és telefonon is lehet időpontot foglalni.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Odafigyelés, kedvesség, segítőkészség!

A asszisztens és az orvos segítőkészsége, kedvessége, odafigyelése.

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész