Méhsüllyedés, ezek az intő jelek

Méhsüllyedés, ezek az intő jelek

Módosítás:2023.11.23 14:50

A méhsüllyedés során a medencefenék szalagjai elgyengülnek, ezáltal pedig a méh süllyedni kezd a hüvely felé. Manapság egyre több menopauza után lévő nőt kezelnek ezen jelenséggel, melynek kiváltó okai közt szerepel a korábbi várandósság is. Dr. Józan Gyöngyi, nőgyógyász-sebész felhívja a figyelmet a rendszeres, évi nőgyógyászati vizsgálat fontosságára, hiszen a méhsüllyedés egy egyszerű vizit során már egyértelműen meghatározható a nőgyógyász szemével.

Online Bejelentkezés

Dr. Józan Gyöngyi

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

A méhsüllyedés kiváltó okai között olyan tünetek szerepelnek, mint az elhízás, a kismedencei területet érintő nagyműtét, a hüvelyi úton történő szülés, a várandósság, idősebb korban pedig a kismedencei izmok gyengülése.

A méhsüllyedés kezdetben tünetmentes állapot, kezelés nélkül azonban fokozatosan jelentkeznek a kellemetlen tünetek. A méhsüllyedés általános tünetei:

 • alhasi fájdalom
 • medencei nyomás
 • fájdalmas együttlét
 • hüvelyi folyás
 • húgyúti fertőzés
 • inkontinencia
 • székrekedés
 • kitüremkedő méh

Kapcsolódó cikkünk

4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

A menstruáció nem mindenkinél tankönyvszerű, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami baj lenne. Azonban vannak olyan tünetek, melyeket nem árt komolyan venni-főleg, ha több ciklus során is jelentkeznek. Hogy melyekre érdemes odafigyelni és hogy azokat min minden okozhatja, ...
Alhasi fájdalom

Az alhasi fájdalom az egyik leggyakoribb nőgyógyászati tünet, amely a legtöbb betegség esetén is érezhető. Ennek számos oka lehet, de jelen esetben a has alsó részén, a medence és a derék magasságában jelentkező fájdalom jelenléte veti fel a méhsüllyedés gyanúját.

Medencei nyomás

A medencei nyomás fogalma nem más, mint a süllyedő méh által keltett nyomó érzés a medencében és a hüvelyben. Ez a nyomás többnyire a hüvely felső részén érezhető, olyan, mintha belülről egyszerűen megnőne a nyomás a medencében, elnehezülne a teljes medence.

Fájdalmas együttlét

A szeretkezés közben jelentkező fájdalom oka lehet a méhsüllyedés, hiszen ilyenkor a méh fokozottan érzékeny. A méhsüllyedés során a hüvely egyre lejjebbi régióiba helyeződik a méh, így pedig az együttlét során könnyebben megfájdulhat, hiszen közvetlen nyomásnak van kitéve.

Hüvelyi folyás

A hüvelyi folyás sok esetben teljesen normális jelenség, ám a váladék színe már utalhat betegségre, elváltozásra. A hüvelyi folyás elsődleges szerepe, hogy a hüvelyváladékkal folyamatosan nedvesen tartsa a hüvelyt, egészséges egyensúlyt teremtsen. Méhsüllyedés esetén gyakran szokatlan színű és állagú hüvelyi folyást tapasztalhat, amely mindezek mellett még nagyobb mennyiségű is.

Húgyúti fertőzés

A női nem számára a húgyúti fertőzések sajnos nem számítanak ritka jelenségnek. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy a férfiakhoz képest jelentősen rövidebb a húgycső hossza, ami azt jelenti, hogy a baktériumoknak kevesebbet kell utaznia, hogy elérjék a húgyhólyagot. Abban az esetben, ha a méh mélyebbre süllyed a hüvelyben, könnyedén irritálhatja a húgyhólyagot, többször alakul ki húgyúti fertőzés, mint például a felfázás vagy a húgycsőgyulladás.

A húgyúti fertőzések jellemző tünetei:méhsüllyedés tünetei

 • Gyakori vizelés
 • Égető vizelés
 • Zavaros vizelet
 • Véres vizelet
 • Erős szagú vizelet

Inkontinencia

A méhsüllyedés okozta vizelet-inkontinencia az akaratlan vizeletvesztést jelenti, melyben becslések szerint a nők 40-60%-a érintett. A kisebb-nagyobb vizeletvesztést, gyakori vizelési inger és hirtelen fellépő vizeletürítési érzés kísérheti.

Székrekedés

A méhsüllyedés egyik meghatározó következménye, hogy a fokozódó nyomás következtében a környező szervek, például a belek is érintetté válnak a betegségben. A belek, a rájuk nehezedő nyomás hatására nem tudnak megfelelően működni, ezáltal pedig könnyebben megreked bennük a széklet, székrekedés alakul ki.

Kitüremkedő méh

A méhsüllyedés legsúlyosabb és a legegyértelműbb tünete a méh kitüremkedése. Ebben az állapotban a méh annyira lesüllyedt, hogy a hüvelyből kitüremkedik, látható és tapinthatóvá válik. A nőgyógyász ekkor már csupán mielőbbi műtéti kezelést javasol, hiszen a kitüremkedő méh számos fertőzési kockázatot is magában rejt.

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész