Méhsüllyedés, ezek az intő jelek

Méhsüllyedés, ezek az intő jelek

Utolsó módosítás:2023.11.23 14:50

A méhsüllyedés során a medencefenék szalagjai elgyengülnek, ezáltal pedig a méh süllyedni kezd a hüvely felé. Manapság egyre több menopauza után lévő nőt kezelnek ezen jelenséggel, melynek kiváltó okai közt szerepel a korábbi várandósság is. Dr. Józan Gyöngyi, nőgyógyász-sebész felhívja a figyelmet a rendszeres, évi nőgyógyászati vizsgálat fontosságára, hiszen a méhsüllyedés egy egyszerű vizit során már egyértelműen meghatározható a nőgyógyász szemével.

Online Bejelentkezés

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

A méhsüllyedés kiváltó okai között olyan tünetek szerepelnek, mint az elhízás, a kismedencei területet érintő nagyműtét, a hüvelyi úton történő szülés, a várandósság, idősebb korban pedig a kismedencei izmok gyengülése.

A méhsüllyedés kezdetben tünetmentes állapot, kezelés nélkül azonban fokozatosan jelentkeznek a kellemetlen tünetek. A méhsüllyedés általános tünetei:

 • alhasi fájdalom
 • medencei nyomás
 • fájdalmas együttlét
 • hüvelyi folyás
 • húgyúti fertőzés
 • inkontinencia
 • székrekedés
 • kitüremkedő méh

Kapcsolódó cikkünk

Erős menstruáció - ne nyugodjon bele!

Erős menstruáció - ne nyugodjon bele!

2022.01.12. 20:00 Az erős, fájdalmas menstruáció gyakori panasznak számít, ennek ellenére sokan nem fordulnak vele orvoshoz, mivel úgy gondolják, egyéni sajátosság és nem lehet vele mit kezdeni. Pedig az erős, hosszabb vérzés nem csak kellemetlen, de ...
Alhasi fájdalom

Az alhasi fájdalom az egyik leggyakoribb nőgyógyászati tünet, amely a legtöbb betegség esetén is érezhető. Ennek számos oka lehet, de jelen esetben a has alsó részén, a medence és a derék magasságában jelentkező fájdalom jelenléte veti fel a méhsüllyedés gyanúját.

Medencei nyomás

A medencei nyomás fogalma nem más, mint a süllyedő méh által keltett nyomó érzés a medencében és a hüvelyben. Ez a nyomás többnyire a hüvely felső részén érezhető, olyan, mintha belülről egyszerűen megnőne a nyomás a medencében, elnehezülne a teljes medence.

Fájdalmas együttlét

A szeretkezés közben jelentkező fájdalom oka lehet a méhsüllyedés, hiszen ilyenkor a méh fokozottan érzékeny. A méhsüllyedés során a hüvely egyre lejjebbi régióiba helyeződik a méh, így pedig az együttlét során könnyebben megfájdulhat, hiszen közvetlen nyomásnak van kitéve.

Hüvelyi folyás

A hüvelyi folyás sok esetben teljesen normális jelenség, ám a váladék színe már utalhat betegségre, elváltozásra. A hüvelyi folyás elsődleges szerepe, hogy a hüvelyváladékkal folyamatosan nedvesen tartsa a hüvelyt, egészséges egyensúlyt teremtsen. Méhsüllyedés esetén gyakran szokatlan színű és állagú hüvelyi folyást tapasztalhat, amely mindezek mellett még nagyobb mennyiségű is.

Húgyúti fertőzés

A női nem számára a húgyúti fertőzések sajnos nem számítanak ritka jelenségnek. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy a férfiakhoz képest jelentősen rövidebb a húgycső hossza, ami azt jelenti, hogy a baktériumoknak kevesebbet kell utaznia, hogy elérjék a húgyhólyagot. Abban az esetben, ha a méh mélyebbre süllyed a hüvelyben, könnyedén irritálhatja a húgyhólyagot, többször alakul ki húgyúti fertőzés, mint például a felfázás vagy a húgycsőgyulladás.

A húgyúti fertőzések jellemző tünetei:méhsüllyedés tünetei

 • Gyakori vizelés
 • Égető vizelés
 • Zavaros vizelet
 • Véres vizelet
 • Erős szagú vizelet

Inkontinencia

A méhsüllyedés okozta vizelet-inkontinencia az akaratlan vizeletvesztést jelenti, melyben becslések szerint a nők 40-60%-a érintett. A kisebb-nagyobb vizeletvesztést, gyakori vizelési inger és hirtelen fellépő vizeletürítési érzés kísérheti.

Székrekedés

A méhsüllyedés egyik meghatározó következménye, hogy a fokozódó nyomás következtében a környező szervek, például a belek is érintetté válnak a betegségben. A belek, a rájuk nehezedő nyomás hatására nem tudnak megfelelően működni, ezáltal pedig könnyebben megreked bennük a széklet, székrekedés alakul ki.

Kitüremkedő méh

A méhsüllyedés legsúlyosabb és a legegyértelműbb tünete a méh kitüremkedése. Ebben az állapotban a méh annyira lesüllyedt, hogy a hüvelyből kitüremkedik, látható és tapinthatóvá válik. A nőgyógyász ekkor már csupán mielőbbi műtéti kezelést javasol, hiszen a kitüremkedő méh számos fertőzési kockázatot is magában rejt.

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész