Erős menstruációs vérzés- mi lehet az oka?

Erős menstruációs vérzés- mi lehet az oka?

dr. Józan Gyöngyi Létrehozva: 2021.05.20 Módosítva: 2021.06.01

A nők gyakran keresik fel a nőgyógyászati rendelőket erős menstruációs vérzéssel. A probléma nem csak kellemetlen a mindennapokban, hanem igen fájdalmas is lehet, nem beszélve a hatására olykor fellépő vashiányról, vashiányos vérszegénységről. Dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász sebészét arról kérdeztük, vajon mi minden okozhatja az állapotot és mit lehet ellene tenni. 

Az erős menstruációs vérzés gyakori problémának számít, melynek hátterében számtalan ok húzódhat. Bár ezek nagy része nőgyógyászati vonatkozású, ám előfordulhat, hogy pl. hematológiai a probléma (pl. fel nem fedezett vérzékenység). Hogy kiderüljön, mi is okozza, elsősorban nőgyógyászati ellenőrzésre van szükség, ahol fizikális vizsgálattal, hasi és hüvelyi ultrahanggal, valamint laborvizsgálattal (külön hangsúlyt fektetve a hormonális paraméterekre) pontosabb képet nyerhetünk állapotunkról. 

Milyen nőgyógyászati zavarok okozhatnak erős vérzést? 

Endometriózis: endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh nyálkahártyája (endometrium) máshol is megtalálható a hasüregben. A baj ezzel az, hogy ugyanúgy reagál a hormonális változásokra, mintha a méhben lenne, vagyis ugyanúgy megvastagszik majd leválik. Viszont ekkor a nyálkahártya nem képes a hüvelyen keresztül távozni, ezért állandó gyulladásban tartja az adott területet. A probléma tünete az erős, fájdalmas menstruáció, fájdalmas közösülés és kontakt vérzés. 

Hormonzavar: Normál esetben az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyban vannak, és ezek szabályozza az endomettrium felépítését. Amennyiben ez az egyensúly felborul, úgy a méh nyálkahártyája túlságosan vastaggá válik, ami erős menstruációs vérzés kíséretében válik le. A hormonzavart több minden is okozhatja, pl. PCOS, IR, pajzsmirigy problémák. 

Mióma, polip: gyakori képződmények, melyek jelentősen befolyásolhatják a menstruációt. Mindkettő jóindulatú, ám igen kellemetlen zavarokat okozhatnak, így jobb megszabadulni tőlük- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász sebésze. 

Rosszindulatú daganat:sajnos rosszindulatú daganat is lehet az erős menstruáció hátterében, így jobb ezeket mielőbb kizárni. Mind a petefészek daganat, mint a méh daganata, mind a méhnyakrák okozhat hasonló panaszokat, főleg az idősebbeknél (klimax után így mindenképp ilyen irányú vizsgálatokat is kell végezni). 

erős menstruáció okaiMéhen beüli fogamzásgátló eszköz: manapság egyre elterjedtebbek a méhen belüli fogamzásgátló eszközök, ám ezek mellékhatása lehet az erősebb menstruációs vérzés (főleg, ha az eszköz hormonmentes). Amennyiben a felhelyezést követő 3 hónapnál is tovább tapasztalja a problémát, úgy érdemes konzultálnia a nőgyógyászával! 

Vetélés: ha az illető fogamzókorú és csak egyszer tapasztalja a problémát, úgy meglehet, hogy korai vetélésről van szó (sokszor ekkor a nő még nem is tud a várandósságáról). Vetélés után viszont érdemes kivizsgáltatni, mi is vezetett a bajhoz, főleg akkor, ha az érintett gyermeket tervez. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!
27 éves vagyok, és pár hete kiderült, hogy endometriózisom van. A nőgyógyászom felírt egy Dienille nevű tablettát, amit fél évig kell szednem, folyamatosan. Érdeklődnék, hogy folyamatosan szedhetem-e szünet nélkül 6 hónapig? Nagyon elbizonytalanodtam, mert egy másik nőgyógyász azt mondta hogy ez a gyógyszer nem való erre a betegségre. Már 4. napja szedem, és nem tudom mitévő legyek. Soha nem szedtem még fogamzásgátlót, és a betegtájékoztatóban semmi nem szerepel arra vonatkozóan, hogy hogyan kell szedni a gyógyszert endometriózis esetén. 1-2 év múlva nagyon szeretnénk a párommal gyermeket, azonban a műtétet semmiképpen nem szerettem volna választani.
Előre is nagyon köszönöm válaszát!
Üdvözlettel,
Bettina

dr. Hernádi Balázs
dr. Hernádi Balázs szülész-nőgyógyász
Tisztelt Bettina!


Az endometriosis egy progresszív betegség, nem írta le milyen típusú van önnek, de általában a műtét az elsődleges kezelése. Ha ez nem jön létre akkor a Dienille egy jó választás, de leginkább műtétet követően! Általában ha ellenjavallt a műtét, akkor is szóba jön a hormon terápia, ezek köze tartozik a fogamzásgátlók csoportja is, de elsődlegesen valóban nem ezek a leghatékonyabbak. A megfelelő kezelés kiválasztása, az életkortól, panaszoktól és a fertilitási szándéktól, valamint a páciens műtéthez való hozzáállásától függően változik. Ezért kapott Dienillet.

Forduljon hozzánk bizalommal !

Üdvözlettel:

Dr. Hernádi Balázs
szülész - nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Odafigyelés, kedvesség, segítőkészség!

A asszisztens és az orvos segítőkészsége, kedvessége, odafigyelése.

További vélemények
4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

A menstruáció nem mindenkinél tankönyvszerű, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami baj lenne. Azonban vannak olyan tünetek, melyeket nem árt komolyan venni-főleg, ha több ciklus során is jelentkeznek. Hogy melyekre érdemes odafigyelni és hogy azokat min minden okozhatja, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától kérdeztük meg. 

További részletek
4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

A klimax olykor érintheti a fiatalabb, akár a 30-as korosztály tagjait is. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedett pár olyan dolgot, melyekkel nem árt ilyenkor tisztában lenni. 

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat