A folyamatosan magas inzulinszint meddőség kialakulásához vezet

A folyamatosan magas inzulinszint meddőség kialakulásához vezet

dr. Lőrincz Ildikó Létrehozva: 2015.12.10 Módosítva: 2020.08.14

A meddőség problémája sajnos egyre több nőt érint hazánkban is. Az okok között azonban sokszor olyan betegségek szerepelnek, melyeket a megfelelő segítséggel le lehet küzdeni, így pedig a várva – várt gyermekáldás megtörténhet. Az inzulinrezisztencia egyike ezeknek a betegségeknek, ami ráadásul rengeteg nőt érint, és olyan kísérőbetegségekkel is számolni kell a jelenlétében, amik tovább nehezítik a szakemberek és a leendő szülők dolgát. A témában dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza van a segítségünkre.

Az inzulinrezisztencia

A sejtek tápláléka a cukor. Ennek az anyagnak a lebontásával jutnak hozzá a működésükhöz szükséges energiához. Hogy a sejtek képesek is legyenek felvenni a táplálékukat, ehhez inzulinra van szükségük, amit a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta sejtek termelnek. A glükóz felvételéhez szükséges anyag a vérrel jut el a sejtekhez, és itt fejti ki a hatását.

A nem megfelelő táplálkozás, a mozgáshiányos életmód hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a sejtek fokozott működésre legyenek fogva. A túl sok glükóz a szervezetben több inzulin jelenlétét követeli meg. A fokozott működés következtében a sejtek lassan elfáradnak, valamint a sejtek inzulinérzékenysége is csökken. Ekkor még nem beszélünk cukorbetegségről, csupán inzulinrezisztenciáról, ám innen már nem kell sok a szervezetnek ahhoz, hogy 2 típusú cukorbetegség alakuljon ki.

Az IR és a teherbe esés

Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész – nőgyógyásza elmondta, hogy a cukorbetegség mellett az IR a teherbeesés elmaradásáért is felelős lehet. Ennek oka, hogy a folyamatosan magas inzulinszint hátráltatja a petefészkek petesejt termelését, aminek következtében a menstruációs ciklusok hosszabbodnak, vagy rendszertelenek lesznek, így a gyermekáldás is elmarad.

Ráadásul, mivel a petesejtek nem képesek rendesen kifejlődni, így a tüszőrepedés is elmarad, minek következtében a „besült” petesejtek betokozódnak, és cisztákat képeznek. A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma pedig további akadályokat gördít a megtermékenyülés útjába.

Tünetek

Az inzulinrezisztencia nem jár egyértelmű tünetekkel, így a legjobb védekezés ellene a megelőzés, vagyis az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, és a rendszeres mozgás. Azonban, ha már megvan a baj, akkor a következő jelek árulkodóak lehetnek:

 • Hasi zsír megjelenése
 • Menstruációs zavarok, ritka, elmaradozó, hiányzó vérzés
 • A menstruációs zavarok következtében kialakuló méhnyálkahártya rendellenességek.
 • Fokozott szőrnövekedés
 • Zsíros bőr
 • Hajhullás
 • Meddőség

Az IR és a PCOS jellemzősen egyszerre vannak jelen a szervezetben, így a fent leírt tünetek mindkét betegség meglétét jelezhetik.

Kezelés

Az IR kezelése enyhébb esetben életmódváltással történik, ám szükség lehet a gyógyszeres kezelés megkezdésére is. Természetesen a táplálkozás és a mozgás ebben az esetben is kiemelt jelentőségű.

Mivel a betegség jellemzően nem önmagában jelentkezik, így a kísérő gondokat is kezelni szükséges, amiben mindenképpen szakember útmutatására és segítségére kell bíznunk magunkat.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértője

 • dr. Lőrincz Ildikó

 • Szakterületek:
  • szülész-nőgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • nőgyógyászati és endokrin kórképek együttes fennállása
  • PCOS
  • ösztrogéndominancia
  • korai menopauza
  • meddőség
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Páciens véleményeket itt olvashat>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Az utolsó menstruációm 2017 december legelső napjaiban jelentkezett, így most nagyjából az 5. terhességi hét végén, de inkább a 6. terhességi hét elején tartok. Nőgyógyásznál kétszer jártam: az 5. terhességi hét elején és ma, a 6. terhességi hét elején. Mindkét alkalommal azt mondta az orvos, hogy szabályos formájú és átmérőjű petezsák látható (ma 8,8 mm), benne embrióval, amely azonban még olyan pici, hogy nem mérhető. Az orvos azt mondta, hogy "nem igazán tetszik neki, amit lát" és egy hét múlva menjek vissza, akkorra eldől, hogy a terhesség élő-e vagy sem. A kérdésem az lenne, hogy az Ön véleménye szerint van-e okom aggodalomra az UH-n látottak miatt, vagy minden okom megvan a bizakodásra? Valóban a 7 hetes UH dönti majd el a továbbiakat? Én nagyon bizakodó vagyok, csak az orvos reakciója nem volt megnyugtató. Nagyon várom ezt a kis embert!
Megtisztelő válaszát ezúton is köszönöm: Málna

dr. Lőrincz Ildikó
dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász
Kedves Hölgyem!

Sajnos fizikális vizsgálat és ultrahang-vizsgálat hiányában nem diagnosztizálhatunk.
Így véleményt sem mondhatok Önnek.
Próbáljon megnyugodni, és bízzon az orvosa szakértelmében, mert folyamatos megfigyelés alatt tartja a várandósságot.
Ha bármilyen korábban nem tapasztalt tünetet észlel, arról értesítse a kezelőorvosát.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves őszinte

Dr Lőrincz Ildikó doktornő hozzáállása szakmailag maximálisan profinak tűnő, emberileg bizalmat keltő, kedves, őszinte, minden kérdésemre nyíltan, segítőkészen válaszolt, szóval minden tekintetben tökéletes volt!

További vélemények
3 ok, ami korai menopauzához vezethet

3 ok, ami korai menopauzához vezethet

Ha 45 éves kor előtt következik be a klimax, korai menopauzáról beszélünk. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza szerint ez a folyamat természetesen is beindulhat, és bizonyos állapotok, kezelések is kiválthatják. Miért fontos a diagnózis?

További részletek
Erős intim fájdalmat is okozhat a Bartholin ciszta

Erős intim fájdalmat is okozhat a Bartholin ciszta

A hüvelybemenetnél található Bartholin-mirigyek eltömődésekor ciszta, felülfertőződésekor tályog is kialakulhat ezen az intim részen, ami komoly fájdalmakkal járhat. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza a viszonylag gyakori probléma okaira és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Központjaink