A kezeletlen kismedencei gyulladás akár meddőséget is okozhat!

A kezeletlen kismedencei gyulladás akár meddőséget is okozhat!

ódosítás:2023.01.25 16:32

A kismedencei gyulladást igen könnyű más problémákkal összekeverni, ám a mielőbbi terápia igen nagy jelentőséggel bír a szövődmények elkerülése érdekében. Az állapot ugyanis kezeletlenül akár meddőséghez, méhen kívüli terhességhez is vezethet! Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza a kismedencei gyulladás tüneteiről, rizikóiról és kezeléséről beszélt.

A kismedencei gyulladás alatt a belső női nemi szervek gyulladásos állapotát értjük (ez kiterjedhet egy vagy több szervre is) , és elsősorban az aktív szexuális életet élő nőket érint. Leggyakrabban fertőzéses eredetű a probléma, azon belül is a szexuális úton terjedő kórokozók tehetők érte felelőssé, melyek a petevezetékeken át a kismedence területére kerülnek. Azok a leginkább veszélyeztetettek, akiknek több intim kapcsolatuk van, kezeletlen/nem megfelelően kezelt szexuális úton terjedő vagy húgyúti fertőzésük van (leggyakrabban chlamydia, gonorrhoea), illetve azok, akik valamilyen méhen belüli eszközt használnak. Érdemes megemlíteni, hogy nem csupán szexuális úton történő fertőzésekből származhat kismedencei gyulladás, így akár a gyakorinak számító bakteriális vaginózis szövődményeként is felléphet.

Könnyű mással összetéveszteni a kismedencei gyulladást

A kismedencei gyulladás tünetei egészen enyhék is lehetnek, így könnyű mással összetéveszteni. Gyakori például, hogy hólyaghurutnak gondolják a problémát, így aszerint is kezdik el otthon kezelni. Pedig igen fontos lenne az állapot mielőbbi diagnosztizálása és terápiája, hiszen könnyen okoz szövődményeket.

kismedencei gyulladásA kismedencei gyulladás lehetséges tünetei

  • Alhasi fájdalom
  • Kontakt vérzés
  • Fájdalmas közösülés
  • Láz/hidegrázás
  • Gyakori vizelés (fájdalommal is járhat)
  • Szokatlan intim folyás (kellemetlen szag, állagváltozás)
  • Szabálytalan menstruáció

 

Megfelelő, idejében történő kezeléssel a szövődmények elkerülhetők

Nagyon fontos, ha a tüneteket tapasztalja, forduljon orvoshoz, egyrészt azért, hogy biztos diagnózist kaphasson (hiszen más is okozhatja a panaszokat), másrészt azért, mert ha nem kezelik a kismedencei gyulladást, akkor könnyen meddőséghez is vezethet, ugyanis ekkor elzáródhatnak a petevezetékek, tályogok keletkezhetnek, hegesedések léphetnek fel- és ezek nem csak meddőséget, de méhen kívüli terhességet is eredményezhetnek!

A diagnózis általában a panaszok ismeretével, fizikális vizsgálattal, vér-és vizeletvizsgálattal, valamint ultrahanggal felállítható, ám olykor egyéb képalkotó vizsgálatokra (CT, MRI), esetleg diagnosztikus  laparoszkopiára, méhtükrözésre is szükség van- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza. A kezelése antibiotikummal történik, melynek időtartama alatt tartózkodni kell az együttlétektől! Mellette célszerű lactobacillus-helyreállító kúrát is alkalmazni, ugyanis az antibiotikum terápia nem csak a "rossz", hanem a jó baktériumokat is elpusztítja. Lactobacillusokra pedig igen nagy szükség van a hüvely megfelelő, savas Ph-jának megtartásáért és helyreállításáért. Lúgosabb környezetben a káros mikroorganizmusok könnyen visszatérnek és elszaporodnak.

Nagyon fontos a kiváltó ok terápiája is (fertőzés esetén természetesen a partnert is kezelni kell), hiszen ennek hiányában a kismedencei gyulladás vagy nem szűnik meg teljesen, vagy időközönként vissza-visszatér!

 

 

 

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözlöm! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy egyszerűen nem esek teherbe! Voltam orvosnál is ezzel a panasszal, felírt nekem clostilbegyt tablettát, amit 3 hónapig szedtem, de nem segített. Ezek után beutalt a kórházba, laparoszkópiás műtétet hajtott végre rajtam, kiderült, hogy mint két petevezetékem elvolt záródva, 1 éve volt ez a műtét, de nem segített, ezek után ismét felírt egy gyógyszert ( Inofem) amit beszedtem, de egyszerűen nem történik semmi! A menstruációm nagyon fájdalmas, kibírhatatlan időszak, állaga bordó alvadt darabos vérzés, lehetséges hogy ilyenkor vetélek, vagy betegségre utal?
Nagy Judit

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Nagy Judit!

A meddőségi kivizsgálása sok kérdését nem írta meg (életkora, szült-e már, korábbi előzményei, labor és képalkotó vizsgálatai, betegségei...).
Az endoscopos átjárhatósági vizsgálatának részletei, találtak-e esetleg más eltérést is? Ezek nélkül, valamint személyes találkozás és vizsgálat nélkül többet nem tudok mondani.
Amennyiben megtisztel bennünket bizalmával, készséggel állunk rendelkezésére, hogy egy vizit keretében megválaszolhassuk a felmerülő kérdéseket.
Honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni hozzánk.

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A páciens az első

PÁCIENS KÖZPONTÚNAK" ÉREZTEM AZ ORVOSI VIZSGÁLATOT

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész