A korai menopauza a csontritkulás kockázatát is növeli

A korai menopauza a csontritkulás kockázatát is növeli

Szerző: dr. Margitai Barnabás Utolsó módosítás:2022.10.20 16:43

Menopauza alatt a havi vérzés végleges elmaradását értjük. A nők 50-52. életévükben szembesülnek a havi vérzés elmaradásával és az ezzel járó változókori tünetekkel. Amennyiben a tünetek és a vérzés elmaradása a 47. életév előtt jelentkeznek, korai klimaxról beszélünk. A korai menopauza az időben jelentkező menopauzához hasonlóan számos kellemetlen tünetet okoz. Dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ szakorvosa a klimakteriális tünetegyüttes kezelésére és a kezelés kockázatcsökkentő szerepére hívja fel a figyelmet.

Mi okozza a korai menopauzát?

A tünetek mögött a petefészkek csökkenő ösztrogén termelése áll, mely hatással van a petesejtek érésére, így az érintettek fertilitására. A csökkenő ösztrogénszint kihat a kalcium csökkenő beépülésére a csontokba, növelve a csontritkulás kockázatát is. 


Korai menopauza esetén az életkorA korai menopauza ugyanolyan tüneteket okozhat, mint a később jelentkező. előrehaladtával jelentősen nő a csontritkulás és törések esélye, nagyobb mértékben, mint a rendes, időben jelentkező menopauza esetén. A menopauzához hasonlatosan a korai menopauza során is rendszertelenné válik vagy teljesen kimarad a menstruáció. Hőhullámok, éjszakai izzadás, alvásproblémák, hüvelyi szárazság, libidó csökkenés, hangulat- és koncentrációs zavarok, hízás jelentkezhet. Korai menopauza esetén a csökkenő ösztrogénszint miatt megnő a szív-érrendszeri betegségek és a csontritkulás kockázata, hasonlóan a normál időben jelentkező klimaxhoz, csak a megszokottnál évekkel korábban. Ekkor, akár kétszer magasabb is lehet a csontritkulás kockázata - áll a svéd Skåne University Hospital korábbi tanulmányában (Early menopause and risk of osteoporosis, fracture and mortality: a 34‐year prospective observational study in 390 women). 


A kutatók több, mint 30 éven át vizsgálták, milyen hatása lehet a korai menopauzának a csontritkulás kialakulására, a csonttörések számára és végső soron az egészségben megélt életévek alakulására. A több évtizeden át zajló felmérésben 390 észak-európai nőt vontak be, akiknek átlagéletkora 48 év volt. Őket két csoportra osztották: az egyik csoportban 47 éves kor előtt már jelentkeztek a menopauza tünetei, a másik csoportban csak később. Követték mindkét csoportban a páciensek csontsűrűségének változását egészen 77 éves korukig. A 77 éves kort 298 nő élte meg, 198 résztvevőnél tudták elvégezni a csontsűrűség vizsgálatot. A mérések alapján a korai menopauza csoport tagjai között a csontritkulás aránya 56% volt, míg a késői csoportban ez az arány 30%-nak, a kockázat növekedés értéke 1,83-nak bizonyult. Ebből egyenesen következett, hogy az első csoportnak 44,3 %-a szenvedett el valamilyen csonttörést, míg a második csoportnak csak 30,7 %-a, így a csonttörések kockázatnövekedése 1,68 lett.  A halálozási is arány is hasonlóképpen alakult: a korai menopauza csoportba sorolt nők 52,4 %-a, míg a késői csoportban a nők 35,2%-a nem élte meg a 77 évet.


A kutatás vezetői elmondták, hogy bár egyértelműen bebizonyosodott, hogy a korai klimax jelentős rizikófaktora a csontritkulásnak, a csonttöréseknek és a halálozásnak, nem szabad megfeledkezni egyéb tényezők, így az életmód és az orvosi ellátás és a megfelelő terápia szerepéről sem.

A korai menopauza tüneteit kezelni kell!

A korai menopauza is kezelhető alacsony hormontartalmú terápiával.Mivel a változókori és a korai klimaxra jellemző tünetek jó része az ösztrogén hormon hiányának köszönhető, súlyos kellemetlenségek esetén meg kell vizsgálni a hormonpótlás lehetőségét és élni is kell vele. A megfelelő terápiának feltétele a szakorvosi vizsgálat, melyhez társul vérvétel, testsúly- és ultrahang vizsgálat, az emlők ultrahang vagy mammográfiás vizsgálata és szükség esetén kardiológiai konzílium.
Ha a csontritkulás öröklődik a családban, már 40 éves kor körül érdemes a csontsűrűség mérését elkezdeni, de legkésőbb a menopauza időszakában minden nőnek ajánlott a rendszeres ellenőrzés. A csontritkulás ütemének csökkentése érdekében alapvető fontosságú  a fizikai aktivitás és a helyes táplálkozás, a kalcium és D vitamin pótlása.

A korai menopauza diagnózis felállítása sokszor csak hormonvizsgálatok útján lehetséges, mert a klimakteriális tünetek nem kifejezettek, enyhén jelentkeznek - mondja dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.- A korai menopauza kivizsgálásának és kezelésének célja lehet a fogamzóképesség visszaállítása is, amire ilyen esetben spontán módon csak 5-10 százaléknyi esély van. A tünetek, panaszok és vizsgálatok alapján minél hamarabb álltjuk fel a diagnózist, annál hamarabb tudunk segíteni, csökkenteni az alacsony ösztrogénszinthez kapcsolódó későbbi szív-érrendszeri, és csontritkuláshoz társuló kockázatokat. A kockázatkezelés egyik módja a rendszeres fizikai aktivás és a helyes táplálkozás.  Amikor a tünetek súlyosak, a páciensek számára komoly problémát jelentenek. Az, hogy kinél milyen készítmények alkalmazhatók sikerrel, a kivizsgálás után dönthető el. Ezt követően javasoljuk a lehető legalacsonyabb hormontartalmú, de még hatásos készítményeket, a páciensek rendszeres ellenőrzése mellett.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! 57 éves vagyok és 2020. szeptemberében perimenopausalis vérzési rendellenesség miatt curettage történt, szövettanból korlátozottan diagnosztikus minta, dysplasiara negativ cervicalis szövetelemek, és basilis endometrium metaplasticus hámeltéréssel igazolódott. UH: uterus 8,61x5,28x6 cm. Az uterusban 5 db különböző méretű myomgóc látható. Az orvosom a méh eltávolitását javasolja, mely a jelenlegi járványügyi helyzetben nem lehetséges. Kérdésem az lenne, hogy várhatok e a műtéttel hónapokat esetleg, vagy keressek fel egy magánklinikát a műtét elvégzése céljából. Köszönettel: Judit
B.Judit

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
Kedves Judit,

A leírtak alapján a szakorvosa által javasolt méheltávolítás komolyan megfontolandó. Az életkora, a méh mérete, a jelentkező vérzészavar, a szövettani vizsgálat eredménye együtt indokolttá teszik a javasolt műtétet. A kérdés hol és a mikor? További panaszok, vérzészavar, alhasi fájdalom esetén javasolt a 3 hónap elteltével elvégezni a műtétett. Addigra reményeink szerint a kórházak működése rendeződik, műtétre elő tudják jegyezni állami intézetben is. Amennyiben nem kap műtéti időpontot, érdeklődjön magánklinikákon.

Üdvözlettel:
dr. Margitai Barnabás

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Menopauza szakértő

Változókori problémával jelentkeztem a doktor úrhoz. Nagyon készséges volt, mindent elmagyarázott nekem. 

Dr. Margitai Barnabás
Dr. Margitai Barnabás
nőgyógyász, életmód orvos