A korai menopauza a csontritkulás kockázatát is növeli

A korai menopauza a csontritkulás kockázatát is növeli

Szerző: dr. Margitai Barnabás Utolsó módosítás:2022.10.20 16:43

Menopauza alatt a havi vérzés végleges elmaradását értjük. A nők 50-52. életévükben szembesülnek a havi vérzés elmaradásával és az ezzel járó változókori tünetekkel. Amennyiben a tünetek és a vérzés elmaradása a 47. életév előtt jelentkeznek, korai klimaxról beszélünk. A korai menopauza az időben jelentkező menopauzához hasonlóan számos kellemetlen tünetet okoz. Dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ szakorvosa a klimakteriális tünetegyüttes kezelésére és a kezelés kockázatcsökkentő szerepére hívja fel a figyelmet.

Mi okozza a korai menopauzát?

A tünetek mögött a petefészkek csökkenő ösztrogén termelése áll, mely hatással van a petesejtek érésére, így az érintettek fertilitására. A csökkenő ösztrogénszint kihat a kalcium csökkenő beépülésére a csontokba, növelve a csontritkulás kockázatát is. 


Korai menopauza esetén az életkorA korai menopauza ugyanolyan tüneteket okozhat, mint a később jelentkező. előrehaladtával jelentősen nő a csontritkulás és törések esélye, nagyobb mértékben, mint a rendes, időben jelentkező menopauza esetén. A menopauzához hasonlatosan a korai menopauza során is rendszertelenné válik vagy teljesen kimarad a menstruáció. Hőhullámok, éjszakai izzadás, alvásproblémák, hüvelyi szárazság, libidó csökkenés, hangulat- és koncentrációs zavarok, hízás jelentkezhet. Korai menopauza esetén a csökkenő ösztrogénszint miatt megnő a szív-érrendszeri betegségek és a csontritkulás kockázata, hasonlóan a normál időben jelentkező klimaxhoz, csak a megszokottnál évekkel korábban. Ekkor, akár kétszer magasabb is lehet a csontritkulás kockázata - áll a svéd Skåne University Hospital korábbi tanulmányában (Early menopause and risk of osteoporosis, fracture and mortality: a 34‐year prospective observational study in 390 women). 


A kutatók több, mint 30 éven át vizsgálták, milyen hatása lehet a korai menopauzának a csontritkulás kialakulására, a csonttörések számára és végső soron az egészségben megélt életévek alakulására. A több évtizeden át zajló felmérésben 390 észak-európai nőt vontak be, akiknek átlagéletkora 48 év volt. Őket két csoportra osztották: az egyik csoportban 47 éves kor előtt már jelentkeztek a menopauza tünetei, a másik csoportban csak később. Követték mindkét csoportban a páciensek csontsűrűségének változását egészen 77 éves korukig. A 77 éves kort 298 nő élte meg, 198 résztvevőnél tudták elvégezni a csontsűrűség vizsgálatot. A mérések alapján a korai menopauza csoport tagjai között a csontritkulás aránya 56% volt, míg a késői csoportban ez az arány 30%-nak, a kockázat növekedés értéke 1,83-nak bizonyult. Ebből egyenesen következett, hogy az első csoportnak 44,3 %-a szenvedett el valamilyen csonttörést, míg a második csoportnak csak 30,7 %-a, így a csonttörések kockázatnövekedése 1,68 lett.  A halálozási is arány is hasonlóképpen alakult: a korai menopauza csoportba sorolt nők 52,4 %-a, míg a késői csoportban a nők 35,2%-a nem élte meg a 77 évet.


A kutatás vezetői elmondták, hogy bár egyértelműen bebizonyosodott, hogy a korai klimax jelentős rizikófaktora a csontritkulásnak, a csonttöréseknek és a halálozásnak, nem szabad megfeledkezni egyéb tényezők, így az életmód és az orvosi ellátás és a megfelelő terápia szerepéről sem.

A korai menopauza tüneteit kezelni kell!

A korai menopauza is kezelhető alacsony hormontartalmú terápiával.Mivel a változókori és a korai klimaxra jellemző tünetek jó része az ösztrogén hormon hiányának köszönhető, súlyos kellemetlenségek esetén meg kell vizsgálni a hormonpótlás lehetőségét és élni is kell vele. A megfelelő terápiának feltétele a szakorvosi vizsgálat, melyhez társul vérvétel, testsúly- és ultrahang vizsgálat, az emlők ultrahang vagy mammográfiás vizsgálata és szükség esetén kardiológiai konzílium.
Ha a csontritkulás öröklődik a családban, már 40 éves kor körül érdemes a csontsűrűség mérését elkezdeni, de legkésőbb a menopauza időszakában minden nőnek ajánlott a rendszeres ellenőrzés. A csontritkulás ütemének csökkentése érdekében alapvető fontosságú  a fizikai aktivitás és a helyes táplálkozás, a kalcium és D vitamin pótlása.

A korai menopauza diagnózis felállítása sokszor csak hormonvizsgálatok útján lehetséges, mert a klimakteriális tünetek nem kifejezettek, enyhén jelentkeznek - mondja dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.- A korai menopauza kivizsgálásának és kezelésének célja lehet a fogamzóképesség visszaállítása is, amire ilyen esetben spontán módon csak 5-10 százaléknyi esély van. A tünetek, panaszok és vizsgálatok alapján minél hamarabb álltjuk fel a diagnózist, annál hamarabb tudunk segíteni, csökkenteni az alacsony ösztrogénszinthez kapcsolódó későbbi szív-érrendszeri, és csontritkuláshoz társuló kockázatokat. A kockázatkezelés egyik módja a rendszeres fizikai aktivás és a helyes táplálkozás.  Amikor a tünetek súlyosak, a páciensek számára komoly problémát jelentenek. Az, hogy kinél milyen készítmények alkalmazhatók sikerrel, a kivizsgálás után dönthető el. Ezt követően javasoljuk a lehető legalacsonyabb hormontartalmú, de még hatásos készítményeket, a páciensek rendszeres ellenőrzése mellett.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
 • Specialitások:
 • Nőgyógyászati rendelés (20 perc):

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délelőtt 8.00 - 12.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Életmód orvosi rendelés (40 perc):

  • személyes, rendelői vizit: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 2.emelet 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délután 14.00 - 18.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktor úr! 45 éves vagyok, kb. 40-41 éves voltam amikor elkezdődött nálam a klimax. A családunkban anyai ágon mindenkinél korán jelentkezett, így számítottam erre én is, már egy éve hogy nem is menstruálok. Egészen idén nyárig teljesen jól tudtam kezelni a hőhullámaimat, egyéb klimaxal kapcsolatos problémáimat gyógynövényes szerekkel. Nyártól azonban elkezdődött a pokol. Semmilyen szer nem hatott, a hőhullámok egyre elviselhetetlenebbé váltak, szinte folyamatosak voltak éjjel-nappal. Ehhez társult a többi probléma, az ízületi fájdalmak, a csontjaim is szinte már égtek, az idegességtől, feszültségtől is szenvedtem. Az arcom rosaceás lett, így a hőhullámok miatt állandóan ég, fáj, kivörösödik. A nőgyógyászom Ladybon tablettát írt fel, hogy ez majd segít. Sajnos eltelt több, mint egy hónap, a helyzet szinte változatlan, már akkor is szakad rólam a víz, ha nem jönnek a hőhullámok. Már pajzsmirigy vizsgálaton is túl vagyok, ott nincs semmi gond. Szeretném kérdezni, hogy a Ladybon tablettának már kellett volna hatni ennyi idő után, vagy lehet, hogy más gyógyszerre lesz szükségem?
Lilla

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
Tisztelt Hölgyem,

A panaszai nem tipikusak az életkora alapján. A korai menopauza tüneteit mutatja.

Javasolt hormon vizsgálat, megállapítandó valóban hormonális változások okozzák-e a tüneteit. Javasolt csontsűrűség vizsgálat, emlő vizsgálat (mammographia) a nőgyógyászati vizsgálat és ultrahang vizsgálat mellett. Amennyiben az alkalmazott terápia (Ladybon) nem segít, javasolt más hormonpótló készítmények alkalmazása, szükség esetén dózisuk emelése átmenetileg.

Üdvözlettel:
Dr. Margitai Barnabás

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, kedves

A doktor úr igen alaposan megvizsgált és elmagyarázott közben részletesen mindent. Nem beszélt velem lekezelően, ami egy üde színfolt volt az egészségügyi tapasztalataimban. Nagyon köszönöm! 

Dr. Margitai Barnabás
Dr. Margitai Barnabás
nőgyógyász, életmód orvos