A korai menopauza a csontritkulás kockázatát is növeli

A korai menopauza a csontritkulás kockázatát is növeli

Szerző: dr. Margitai Barnabás ódosítás:2022.10.20 16:43

Menopauza alatt a havi vérzés végleges elmaradását értjük. A nők 50-52. életévükben szembesülnek a havi vérzés elmaradásával és az ezzel járó változókori tünetekkel. Amennyiben a tünetek és a vérzés elmaradása a 47. életév előtt jelentkeznek, korai klimaxról beszélünk. A korai menopauza az időben jelentkező menopauzához hasonlóan számos kellemetlen tünetet okoz. Dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ szakorvosa a klimakteriális tünetegyüttes kezelésére és a kezelés kockázatcsökkentő szerepére hívja fel a figyelmet.

Mi okozza a korai menopauzát?

A tünetek mögött a petefészkek csökkenő ösztrogén termelése áll, mely hatással van a petesejtek érésére, így az érintettek fertilitására. A csökkenő ösztrogénszint kihat a kalcium csökkenő beépülésére a csontokba, növelve a csontritkulás kockázatát is. 


Korai menopauza esetén az életkorA korai menopauza ugyanolyan tüneteket okozhat, mint a később jelentkező. előrehaladtával jelentősen nő a csontritkulás és törések esélye, nagyobb mértékben, mint a rendes, időben jelentkező menopauza esetén. A menopauzához hasonlatosan a korai menopauza során is rendszertelenné válik vagy teljesen kimarad a menstruáció. Hőhullámok, éjszakai izzadás, alvásproblémák, hüvelyi szárazság, libidó csökkenés, hangulat- és koncentrációs zavarok, hízás jelentkezhet. Korai menopauza esetén a csökkenő ösztrogénszint miatt megnő a szív-érrendszeri betegségek és a csontritkulás kockázata, hasonlóan a normál időben jelentkező klimaxhoz, csak a megszokottnál évekkel korábban. Ekkor, akár kétszer magasabb is lehet a csontritkulás kockázata - áll a svéd Skåne University Hospital korábbi tanulmányában (Early menopause and risk of osteoporosis, fracture and mortality: a 34‐year prospective observational study in 390 women). 


A kutatók több, mint 30 éven át vizsgálták, milyen hatása lehet a korai menopauzának a csontritkulás kialakulására, a csonttörések számára és végső soron az egészségben megélt életévek alakulására. A több évtizeden át zajló felmérésben 390 észak-európai nőt vontak be, akiknek átlagéletkora 48 év volt. Őket két csoportra osztották: az egyik csoportban 47 éves kor előtt már jelentkeztek a menopauza tünetei, a másik csoportban csak később. Követték mindkét csoportban a páciensek csontsűrűségének változását egészen 77 éves korukig. A 77 éves kort 298 nő élte meg, 198 résztvevőnél tudták elvégezni a csontsűrűség vizsgálatot. A mérések alapján a korai menopauza csoport tagjai között a csontritkulás aránya 56% volt, míg a késői csoportban ez az arány 30%-nak, a kockázat növekedés értéke 1,83-nak bizonyult. Ebből egyenesen következett, hogy az első csoportnak 44,3 %-a szenvedett el valamilyen csonttörést, míg a második csoportnak csak 30,7 %-a, így a csonttörések kockázatnövekedése 1,68 lett.  A halálozási is arány is hasonlóképpen alakult: a korai menopauza csoportba sorolt nők 52,4 %-a, míg a késői csoportban a nők 35,2%-a nem élte meg a 77 évet.


A kutatás vezetői elmondták, hogy bár egyértelműen bebizonyosodott, hogy a korai klimax jelentős rizikófaktora a csontritkulásnak, a csonttöréseknek és a halálozásnak, nem szabad megfeledkezni egyéb tényezők, így az életmód és az orvosi ellátás és a megfelelő terápia szerepéről sem.

A korai menopauza tüneteit kezelni kell!

A korai menopauza is kezelhető alacsony hormontartalmú terápiával.Mivel a változókori és a korai klimaxra jellemző tünetek jó része az ösztrogén hormon hiányának köszönhető, súlyos kellemetlenségek esetén meg kell vizsgálni a hormonpótlás lehetőségét és élni is kell vele. A megfelelő terápiának feltétele a szakorvosi vizsgálat, melyhez társul vérvétel, testsúly- és ultrahang vizsgálat, az emlők ultrahang vagy mammográfiás vizsgálata és szükség esetén kardiológiai konzílium.
Ha a csontritkulás öröklődik a családban, már 40 éves kor körül érdemes a csontsűrűség mérését elkezdeni, de legkésőbb a menopauza időszakában minden nőnek ajánlott a rendszeres ellenőrzés. A csontritkulás ütemének csökkentése érdekében alapvető fontosságú  a fizikai aktivitás és a helyes táplálkozás, a kalcium és D vitamin pótlása.

A korai menopauza diagnózis felállítása sokszor csak hormonvizsgálatok útján lehetséges, mert a klimakteriális tünetek nem kifejezettek, enyhén jelentkeznek - mondja dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.- A korai menopauza kivizsgálásának és kezelésének célja lehet a fogamzóképesség visszaállítása is, amire ilyen esetben spontán módon csak 5-10 százaléknyi esély van. A tünetek, panaszok és vizsgálatok alapján minél hamarabb álltjuk fel a diagnózist, annál hamarabb tudunk segíteni, csökkenteni az alacsony ösztrogénszinthez kapcsolódó későbbi szív-érrendszeri, és csontritkuláshoz társuló kockázatokat. A kockázatkezelés egyik módja a rendszeres fizikai aktivás és a helyes táplálkozás.  Amikor a tünetek súlyosak, a páciensek számára komoly problémát jelentenek. Az, hogy kinél milyen készítmények alkalmazhatók sikerrel, a kivizsgálás után dönthető el. Ezt követően javasoljuk a lehető legalacsonyabb hormontartalmú, de még hatásos készítményeket, a páciensek rendszeres ellenőrzése mellett.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
 • Specialitások:
 • Nőgyógyászati rendelés (20 perc):

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délelőtt 8.00 - 12.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Életmód orvosi rendelés (40 perc):

  • személyes, rendelői vizit: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 2.emelet 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délután 14.00 - 18.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktor úr! 45 éves vagyok, kb. 40-41 éves voltam amikor elkezdődött nálam a klimax. A családunkban anyai ágon mindenkinél korán jelentkezett, így számítottam erre én is, már egy éve hogy nem is menstruálok. Egészen idén nyárig teljesen jól tudtam kezelni a hőhullámaimat, egyéb klimaxal kapcsolatos problémáimat gyógynövényes szerekkel. Nyártól azonban elkezdődött a pokol. Semmilyen szer nem hatott, a hőhullámok egyre elviselhetetlenebbé váltak, szinte folyamatosak voltak éjjel-nappal. Ehhez társult a többi probléma, az ízületi fájdalmak, a csontjaim is szinte már égtek, az idegességtől, feszültségtől is szenvedtem. Az arcom rosaceás lett, így a hőhullámok miatt állandóan ég, fáj, kivörösödik. A nőgyógyászom Ladybon tablettát írt fel, hogy ez majd segít. Sajnos eltelt több, mint egy hónap, a helyzet szinte változatlan, már akkor is szakad rólam a víz, ha nem jönnek a hőhullámok. Már pajzsmirigy vizsgálaton is túl vagyok, ott nincs semmi gond. Szeretném kérdezni, hogy a Ladybon tablettának már kellett volna hatni ennyi idő után, vagy lehet, hogy más gyógyszerre lesz szükségem?
Lilla

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
Tisztelt Hölgyem,

A panaszai nem tipikusak az életkora alapján. A korai menopauza tüneteit mutatja.

Javasolt hormon vizsgálat, megállapítandó valóban hormonális változások okozzák-e a tüneteit. Javasolt csontsűrűség vizsgálat, emlő vizsgálat (mammographia) a nőgyógyászati vizsgálat és ultrahang vizsgálat mellett. Amennyiben az alkalmazott terápia (Ladybon) nem segít, javasolt más hormonpótló készítmények alkalmazása, szükség esetén dózisuk emelése átmenetileg.

Üdvözlettel:
Dr. Margitai Barnabás

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tapintatos

A doktor úr felülmúlta az elvárásaimat. Alaposan megvizsgált, minden részletről tájékoztatott. Maximálisan figyelt rám a vizit közben. A recepciós hölgyek is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak.

Dr. Margitai Barnabás
Dr. Margitai Barnabás
nőgyógyász, életmód orvos