A meddőség hátterében pajzsmirigy probléma is állhat!

A meddőség hátterében pajzsmirigy probléma is állhat!

ódosítás:2020.08.13 15:44

A meddőség ma közel 200 ezer párnak jelent problémát hazánkban. Ha egy évnyi lelkes próbálkozást követően sem tartjuk kezünkben a pozitív terhességi tesztet érdemes nőgyógyászhoz fordulnunk és elkezdenünk a kivizsgálás. A sikertelenség gyakori okai endokrin problémák, köztük is leggyakrabban a pajzsmirigybetegségek. Hogy mik a betegség tünetei, illetve hogy miként lehet kezelni, arról dr. Lőricz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Apró szerv, nagy gondok

A pajzsmirigy egy pillangó alakú, kisméretű szerv, melynek hormonjai (T3, T4) szinte az egész szervezet működésére hatással vannak. Befolyásolják többek között az anyagcserét, az endokrin rendszer működését, így nem ritka, hogy működészavara több más betegség, rendellenesség okozója is lehet.

A pajzsmirigy működés jellemezhető az általa termelt hormonok mennyiségével, eszerint beszélünk pajzsmirigy alulműködésről, normofunkcióról illetve túlműködésről. Sajnos mindkét probléma komoly hatással van a termékenységre. Hazánkban a pajzsmirigy alulműködése a gyakoribb kórkép. A szerv elégtelen működése gátolja a normál tüszőérést, csökkenti a progeszteron szintjét, valamint megemeli a prolaktin mennyiségét is- mondja dr. Lőricz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Jó hír azonban, hogy a gond egy egyszerű kivizsgálással (vérvétel és ultrahang) könnyen diagnosztizálható, a kezelés hamar elkezdődhetés gyorsan beköszönthet a gyermekáldás. Természetesen a vizsgálatot már a babaproject megkezdése előtt is érdemes megejteni, hiszen egyrészt nem mindig jár komolyabb tünetekkel a probléma, másrészt amennyiben mégis sikerül teherbe esni, pajzsmirigyzavar esetén nagyban megnő a vetélés esélye. Bár- mint említettük- van, hogy panaszmentes az állapot, megjelenhetnek bizonyos tünetek, melyek utalhatnak az állapot meglétére:

Pajzsmirigy alulműködés tünetei

  • normál étkezés mellet is testsúlygyarapodás
  • alacsony pulzusszám
  • álmosság, lehangoltság, fáradékonyság
  • idegesség, feszült hangulat, lobbanékonyság

Megfelelő kezeléssel a teherbeesés nem várat sokat magára

Amennyiben bebizonyosodott a pajzsmirigy alulműködés megléte, úgy  szinte minden esetben a gyógyszer dózisának emelését írja elő a szakember. Nagyon fontos tudni, hogy bár a várandósság alatt a legtöbb gyógyszer tiltólistára kerül, ám a pajzsmirigyre ható készítmények elhagyása a pozitív teszt után is óriási jelentőséggel bír, hiszen a baba normál fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormon- máskülönben vetélés, fejlődési-és idegrendszeri problémák léphetnek fel. Éppen ezért terhesség alatt szoros megfigyelésre van szükség.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! Nekem a 37. hétben minden előjel nélkül teljes lepényleválásom lett, kétkesztyűs császármetszést végeztek rajtam. Sajnos a kisbabám meghalt. Teljesen kivérzett. A méhem megmaradt. Azt szeretném kérdezni hogy ez megismétlődhet? És mennyi idő múlva lehet esetleg újra próbálkozni? Köszönettel: Hári Regina
Hári Regina

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Regina!

Nagyon sajnálom, rettenetes lehetett, amin keresztül ment.
Sajnos ezekre a kérdésekre így nem válaszolhatok.
Mindenképpen szükség lenne a korábbi leletekre, vizsgálati eredményekre, zárójelentésre és műtéti leírásra, hogy szakvéleményt mondhassak.
Amennyiben megtisztel bennünket bizalmával, készséggel látjuk rendelőnkben, ahová online és telefonon is tud időpontot foglalni.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes biztonságban érezhettem magam

Lőrincz doktornő olyan légkört tudott teremteni, amiben teljes biztonságban érezhettem magam. Közvetlensége várakozáson felüli volt és nyilván az sem elhanyagolható, hogy megfelelő kezelésben részesített.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus