A rendszeres önvizsgálat mellett az orvosi hozzáértés is elengedhetetlen a mell betegségeinek megelőzésében, és időben történő felismerésében

A rendszeres önvizsgálat mellett az orvosi hozzáértés is elengedhetetlen a mell betegségeinek megelőzésében, és időben történő felismerésében

ódosítás:2020.08.14 09:43

Az emberek számára egyre fontosabb az egészséges életmód, ami nem is csoda, hiszen egy sor betegség kerülhető el általa. Nem is hinné mennyi, hiszen a rendszeres, de nem túlzásba vitt sport, és a megfelelő táplálkozás olyan betegségek kockázatát is csökkenti, mint például a mellrák. Az önvizsgálat mikéntjéről, és a szűrések, valamint a rendszeres orvosi felügyelet fontosságáról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszél

A mell megbetegedései

A mell szövetei között találunk izom, zsír illetve mirigyes szöveteket is, hiszen funkciója igen sokrétű. Természetesen, mint másodlagos nemi jelleg fontos szerepet tölt be a szexualitásban – így pedig az önértékelésben is. mirigyes állományának hála a tejtermeléssel a csecsemő táplálását is ellátja, és igen nagyfokú rugalmasságra is képes, hiszen a megduzzadó kismama mell gond nélkül veszi a tejtermelés megindulását.

A sokfajta szövet, és a folyamatosa mechanikai hatásoknak való kitettség azonban veszélyeket is rejt magában. A mellszövet elváltozásaival minden esetben komolyan kell foglalkozni, hiszen ha nem tesszük, akkor olyan veszélyes betegségekre nem derül fény idejében, mint a melldaganat.

Önvizsgálat

Természetesen mindenki hallott már az önvizsgálat fontosságáról, ám ennek ellenére viszonylag kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Ennek oka elsősorban a feledékenység, másrészt az érdektelenség. Pedig a nemtörődömség sajnos olyan következményekkel is járhat, amitől minden nő retteg.

Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza elmondta, hogy az önvizsgálat mikéntje nem bonyolult. Álljon a tükör elé, kezeit maga mellett tartva. Ezután emelje a karokat a feje fölé, és vizsgálja meg vizuálisan a melleit, hogy nem lát-e dudorokat, bőrelváltozást, kipirosodást. Ezután ujjbegyeivel apró, körkörös mozdulatokkal tapintsa át a mellett kívülről a mellbimbó felé haladva. Nem szabad kihagyni a hónalj tájékot sem, hiszen a mell szövetei egészen eddig kinyúlnak, és az esetleges problémák itt is jelentkezhetnek.

Nincs ok a pánikra

Ha valamilyen elváltozást tapasztal a mellén, akkor várjon néhány napot, de ha a probléma megmarad, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy a rendszeres szűrés, valamint a nőgyógyász hozzáértése segít megelőzni, vagy nagyon korán felfedezni az esetleges elváltozásokat. A rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok során a szakember ellenőrzi a mellett is, és gyakorlottan fedezi fel az esetleges elváltozásokat. Fontos tudni, hogy a legtöbb esetben az idejében felismert problémák jó eséllyel teljesen rendbe hozhatóak, de a kezelésük minden esetben könnyebb.

Ha elértést tapintunk fiatalabb korban az emlő ultrahanggal, negyven éves kor felett mammográfia segítségével vizsgálható. A vizsgálatokat radiológus szakorvos  végezni. Eltérés esetén általában tűbiopszia visz közelebb a diagnózishoz, de apróbb ciszták, jóindulatúnak tűnő elváltozások esetén a rendszeres kontroll is elképzelhető.

A biopsziából nyert szövettan dönti el a további terápia szükségességét: műtéti, gyógyszeres illetve egyéb kiegészítő kezelésekre is szükség lehet.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tiszteletem! Pontosan a ciklusom 14. napján történt az eset. Véletlen a pasim bennem élvezett el. Másnaptól folyamatos alhasi görcseim vannak. Lehetséges, hogy terhes vagyok? Vagy mitől lehetnek a görcsök? (menstruáció előtt 1 nappal szoktam elkezdeni görcsölni). Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Edit!

Alhasi görcsök hátterében számos tényező állhat, ezért fizikális vizsgálat nélkül nem véleményezhetünk.
Amennyiben a soron következő menstruáció több mint két hetet késik, akkor javasolt egy terhességi teszt elvégzése.
Pozitív eredmény esetén nőgyógyászati szakrendelést kell felkeresni, mert biztosat csak ultrahang-vizsgálatot követően mondhatunk.
Készséggel látjuk rendelőnkben, ahová honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak